Bourdais “Formula 1 Tüm Pistleri Mahvetti”

yazar:

kategori:

Eski Formula 1 pilotu Sebastien Bourdais, Formula 1‘in tüm pistleri mahvettiğini ve Monaco’nun bile kolay bir pist olduğunu söyledi.

Bir dönem Toro Rosso’da yarışan Bourdais, daha sonra Indycar serisine dönmüştü. Bourdais geçen hafta Detroit yarışını kazanmayı başardı.

Bourdais “Duvarlar arasında mücadeleci bir yarış. Detroit’de yağmurda yarışmak Monaco dahil herhangi bir Formula 1 pistinde yarışmaktan daha zor.”

F1 her pisti mahvetti. Pistlerin karakterlerini alarak onları vanilya yaptı. Bu beni yaralıyor. Monaco şu anda bir çok virajıyla park alanı gibi.”

“Formula 1’deki para ve pozisyon yarışmayla alakalı değil.”

“Indycar’da kimse para kazanmıyor. Sadece harika, saf yarış oluyor.” dedi.

 


Yorumlar

“Bourdais “Formula 1 Tüm Pistleri Mahvetti”” için 12 yanıt

  1. adam haklı, eskiden pilotların çimlere ne kadar yakın olduğunu izlemek bir zevkti. çimlere ne kadar yakınsan o kadar hızlıydın, şimdi ise her taraf “kerb” midir nedir onla kaplandı. videoda 2007 ve 2014 silverstone arasındaki fark görünüyor. rosberg’in beleş polünü koyalım hem yavaş yavaş sürdüğü için pist güzelce görünüyor 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=p2JZrwHdxCU
    https://www.youtube.com/watch?v=2RD0bA99tdE

  2. Bourdais doğru söyleniş…şimdi heyecanla aynı sorunun chandock a sorulmasını bekliyorum…

  3. Onur Gentas avatarı

    Son zamanlarda kum havuzunda kalan kaç tane araç gördük? Her pist kaçış alanlarıyla dolu. Hata yapan pilot hiç bir şey olmamış gibi geri dönüyor yarışa. Hatta pilotlar şikan kaçırıp asfalttan geçtiği için avantaj sağlıyorlar.

  4. Adam doğru söylüyor. Mevcut Formula 1, pist mantığını başkalaştırıyor doğru gitmediğini görmek çok zor olmuyor. Belki de karakter olarak en az değişime uğrayan pistlerden birisi Monaco ancak pistler güvenlik gerekçe gösterilerek çoğu zaman saçma sapan ve birçok seriyi etkileyecek değişikliklere uğratılıyor.
    Yeni pistler Formula 1 gözetilerek yapılıyor bu yanlış… bir pist bir araç türü için hazırlanmaz sadece ve genellikle de o günün şartlarının f1 dinamikleriyle tasarlandığı için ve derleme-toplama ana karakter olarak gözetildiği için işin sonucu genel olarak tatmin edici olmuyor. Pist kalıcı olandır araçların dinamikleri geçici…. pist araca göre hazırlanmaz, araçlar pistlere göre karakter alırlar. Ve yapılacak değişiklikler para dönüyor diye 1-2 seri gözetilerek yapılmamalı ama yapıyorlar. Laguna seca dan tut SPA’nın merkezde olduğu çok da zorlayıcı olmayan Monza’ya kadar baktığımızda iyi derece pistlerin tamamı çok eski pistlerdir. Bu pistlerde her araç türü zevk veriyor hem pilotlara hem izleyicilere.
    Amerika kıtasında ki pistlerin çoğunluğu hız odaklıdır, gücü sana hissettirir. F1 ‘in de koştuğu Indianapolis ve Interlagos karakteri bu şekilde bu pistler her dönem zevkliydi. Kıtanın geneline oranla Interlagos viraj ağırlık merkezi hızlı dönüş ve düzlüklere oranla daha fazla olan bir pist ancak popüler kullanımla yapılan değişiklikler pek de iyi olmadı bana göre.
    Monza, Monaco, Suzuka gibi pistlerin dışında ortalama sezon pistleri arasında devasa setup farklılıkları varsa o iş pek de doğru gitmiyor denebilir. Olmamalı, basit olarak bu makineleri pahalılaştıran bir etmen. Kapalı şasilerin setup darlık aralığı sanılanın aksine open whell’lerden daha dardır. Pilotlar genel olarak günlerce setup bulmaya çalışmamalılar bu sonucunda özellikle hafif serilerde sezon içi performans farklılıklarının artmasını doğurabiliyor.
    Geçmiş mantalite ile yapılan ve sonucu iyi olan belki de son pistler Istanbul Park ve Sepang olabilir. Bunlar dinamik yönünden tarihi pistlere benziyor. Akıcılar ve her araç türü için zevkli, show ortaya koyabiliyor. Pistin çok zor bölümlerinin olup olmaması değil aslında olay.
    Pistler akıcı olmalı ve pilot aklını yormamalı. Yas Marina birçok farklı seri araç için iyi bir mücadele, show ortaya çıkaran bir pist ancak akıcı değil gerçekte pilotları SPA felan değil böyle pistler yoruyor. Mental olarak düşüyorsunuz. Suzuka zorlayıcı bir alandır ancak birbirinden kopuk değil akıcı olması insanı rahatlatır. Gerilimi limitlerinin çok aykırı olmasında:) Akıcı olmayan diğer örnekler A1(RB ring), MagnyC. , Valencia vs… Melbourne, Monaco gibi pistleri bu durumlardan hariç tutmak gerekiyor.
    Bu akıcı olmama zevki ve genellikle oyuncuların uzun saatler harcamasını düşürüyor tarif etmek zor ama insan beyninin bölümleri bir birinden kopuk algılaması olarak değerlendirebiliriz. Son yapılan pistlerin tamamı bu şekilde malesef. Nürburgring akıcıdır ancak Nord. bileşkesi insanı fizikselin dışında da yoruyor eh orası çok özel bir alan kendi dinamiği zaten bu, genel ile mukayese edilmez. Orada bir pro/superkart la bile aşırı zevkli olmasının nedeni yüzey şartları ile birlikte bunda saklı. Büyük pistleri genelde prokart, epeyce ucuz clio/corsa cup düzeyiyle (seri çok kalabalık değilse [30+ araç/5-7 tur])dönmek sıkıcıdır. 🙂 Bitmez bir türlü

    F1’in pistlerin temel masraf, bakım maliyetlerini aşırı yükseltmesi ayrı bir konu. Islatma, yağmur oluklandırma, kenar aydınlatma, kerb ömrü/yenileme…. fikir olarak ortaya atılanlar ve uygulamalar bunları da iyice katlıyor. Şöyle bir örneklendirme yapalım almanya daki gibi hız sınırsız otobanların kalmamasının, uygulanmamasının asıl nedeni m2 zemin, asfalt vs maliyetlerinin aşırı yüksek olmasıdır. Eski dönemde bu 70 $ düzeyindeydi (isviçre de vs 10 yıl giden iyi düzey dağ yollarını adamlar 5-10$ düzeyinde gerçekleştirebiliyordu) bu rakam F1 için eskide kalan birçok pistin basit maliyetine eşittir. Güncel pistlerin m2 maliyetleri bunun çok üzerindedir. Pist üzerinde geliri yüksek çok organizasyon yapılmıyorsa bunlar ciddi rakamlar haline gelir. Bizim pistin işletmesi Bernie’deyken mantıklı rakamlara kiralamamasının temel nedeni bu bakım maliyetini bütçesine eklememek içindi. Buradan şunu çıkarın; 50 tl ya kendi aracıyla pistte dönmeyi kimse beklemesin.

    Birkaç kelam da onun bahsettiği Indy, nascar’ın F1 de olmayan zorluğundan bahsedecektim sonra artık. Sadece şunu diyelim trafikte yürümek gibidir, başkalarını çok fazla tolere etmek zorunda kalırsınız Eu rouge da kazasız yan yana dönmenin gerekleri neyse bunu daimi olarak gerçekleştirmek zorundasınız o yüzden Maldonado, Sato kafasıyla orda olmaz.

  5. Parabolica bile asfalt oldu, doğru söze ne denir?

  6. Futbol varken f1 zaten dünyanın en büyük sporu oalamaz.

    NHL,NFL,NBA varken Amerika ya pazarlanamaz.

    Motorspolarında ise pekçok serinin gerisinde. Saçma sapan arçalar,pistler,kurallar.

    Batarsa hiç üzülmem,haftasonları daha sosyal olur yada fifa oynarım.

  7. “Pistlerin karakterlerini alarak onları vanilya yaptı.” bu ne demek şimdi? anlayan beri gelsin 🙂

    1. Tekdüze yaptı, özgünlüğü kalmadı, düdük gibi kaldı demek 😀

  8. Adam hakli beyler kimse f1 I savunmaya kalkmasin

  9. F1e gelip madara olmamis miydi?

  10. cgdsny_Ferr avatarı

    “Formula 1’deki para ve pozisyon yarışmayla alakalı değil.”
    “Indycar’da kimse para kazanmıyor. Sadece harika, saf yarış oluyor.” dedi.

    Sapına kadar haklı adam.

    1. cgdsny_Ferr avatarı

      sap mı? …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir