Raikkonen U Dönüşte Tekrar Spin Attığı İçin Şaşırmış

yazar:

kategori:

Kimi Raikkonen geçen sene yaşadığı spinin bu senede tekrar etmesinden ötürü şaşırmış.

Pit stop yaptıktan sonra gelen bu spinin ardından Raikkonen tekrar pit yapmış ve Bottas’a üçüncülüğü hediye etmişti.

“Attığım spin geçen sene yaşadığım spinle neredeyse aynıydı. Antrenmanlarda herhangi bir problem olmamıştı çıkış turlarında zorladığımız zamanlar oldu ve yaşadığım bu problemden ötürü şaşkınım”

“Bir anda gaz tepkisi çok üst düzeyde oldu ve kontrol edemedim. İdeal bir durum değil ancak olan bu”

Raikkonen’e problemin ne olduğunu sorduklarında ise problemin tam olarak ne olduğunu bilmediğini ve bu durumun garip bir şey olduğunu söyledi.

“Genelde farklı durumları zaten hafta sonu boyunca deniyoruz. Bu yıl herhangi bir yerde böyle bir problem yaşamadık ancak burada gene spin attım. Kim bilir… Ben cevabın ne olduğunu bilmiyorum”

Raikkonen damalı bayrağı geçtikten hemen sonra takımdan bu konuda özür dilemiş.

“Spin için özür dilerim. Ama daha fazla yapabileceğim bir şey yoktu”

“İstediğim sonucu alamadım. Lastiklerin çalışma aralığı sürekli değişmekteydi. Birde yakıt tasarrufu yapmak zorundaydım. Bu yüzden bugün bizi limitleyen çok fazla etken vardı”


Yorumlar

“Raikkonen U Dönüşte Tekrar Spin Attığı İçin Şaşırmış” için 32 yanıt

  1. Bu spine Raikkonen’in hatası filan diyenler bakkala bile giderken birilerine danışmadan hareket etmesin. Araçta sıkıntı olduğu gayet açık. Bu seviyede bu hata zaten yapılmaz yani. Spinden sonra lastikleri yakmasını eleştirin ona ben de katılırım.

  2. CAHİLLER OKUSUN, YAVAŞ VİRAJ ÇIKIŞINDA KİMİ DÜZEYİNDE BİR PİLOTUN TORKU KONTROL EDEMEYECEĞİNİ DÜŞÜNEN CAHİLLER OKUSUN…..

    Ferrari’nin yarıştan sonra yaptığı inceleme, gereğinden agresif yazılmış bir motor haritalama seçeneğinin spine neden olduğunu gösterdi.

    “Daha zekice hareket edip bu hatayı önleyebilmemiz gerekirdi.”

    “Pedala azıcık dokundum ama araçtaki tork artışı çok fazlaydı, kontrol edemeyeceğim bir noktaya ulaştı.”

    “Farklı bir nedenle de olsa bunun aynısı geçen sene de başıma gelmişti. Saçma bir olay, ama böyle şeyler olur.”

    “Hatamızdan ders çıkarmalıyız. Daha fazlasını istemiştik ama elimizde kalan bu.”

    Sorunlu geçen hafta sonundan Ferrari iki araçla birden değerli puanlar ile ayrılmış olsa da, Raikkonen daha iyi bir sonuç beklediklerini söyledi.

    “Bizim için en iyi hafta sonu değildi, ama yinede dördüncü ve beşinci olmayı başardık, sonuçta sadece felaket değildi.”

    “Hedefimiz daha iyi sonuçlar. Yarışı bitirdiğimiz yer üzücüydü ama çalışmaya ve gelişmeye devam etmeliyiz.”

    1. o kadar heyecan yapmasaydın yahu. GEÇEN SENE DE AYNI ŞEY OLMUŞTU YİNE ARAÇTA SORUN OLDU DEDİLER!!!11!birbir. senin şimdi gördüğün, okuyabilmek için çevrilmesini beklediğin haberi ben yarış sonrası okudum zaten.

      raiciğin morali bozulmasın diye geçen sene de araçta sorun var demişlerdi. yani geçen seneki ile aynı olay. ilginç olan şudur ki arriva çok sinirliydi. araçtan doğan bir sorunda bu kadar sinirli olacağını sanmam. resmen podyumu hediye ettik, isterseniz şuan içimden geçenleri söylemeyeyim dedi. ki tork haritası agresif olsa bile- ki değil, bu sadece bir takım pilot dayanışması- bunu griddeki kurt pilotlar viteslerle veya aracın tonla ayarı var artık neyle ise kapatır. böyle birşey olmadığı çok açık çünkü olsaydı ilk turda spin atması lazımdı 35te değil, sonuçta uydurulan şey bir araç sorunu, pilot hatası her tur olmaz ama araçta öyle bir sorun olsa 35 turun tamamında belli ederdi.

      bunların dışında rai eğer pite girerkenki açılan modu kapatmayı unutup spin attıysa, bu tork yüzünden spin atmaktan daha büyük bir ahmaklık.

      o kadar dert yapmış ki zaten ne duysa inanacak, pistte kaygan “böcük” vardı ona denk gelmiş deseler onu gelip yazacak. aslında olayın özeti, 2 sene art arda aynı yerde yapılan hatadır. bu kadar rastlantı olmaz. seneye emekli kimi ama, olur da kontrat uzatırsa kanada’yı sabırsızlıkla bekleyeceğim 🙂

    2. Pedala azıcık dokundum ama araçtaki tork artışı çok fazlaydı, kontrol edemeyeceğim bir noktaya ulaştı.”

      AYNI ARAÇ VETTELDE DE VAR ? VETTEL DE AYNI ARAÇLA MÜCADELE EDİYOR 14 SIRA KAZANIP KİMİNİN 4-5 SN ARKASINDA BİTİRİYOR + O SPINI VETTEL ATSAYDI ORTA HAMURLARLA BOTTASI YUMUŞAK LASTİKLERE GEÇMEDEN YİNE ARAYI KAPATIP PODYUMU CEBİNE KOYARDI EN KÖTÜ İHTİMAL

      1. Takım açıklama yapar, royal Kimi üzülmesin diye oyle diyorlar der 🙂

        Şimdi sana troll deyince alınıyorsun, ne oldu yazmaya başladın yine torkucuRoyal, at kafadan sonrada kendi söylediğine inan 🙂

      2. Bir diğer Kimi fani da, kafasından sallıyor, şöyle olurdu da böyle olurdu da.

        Varsayımlarinizi kendinize saklayın, hangi kafayi yaşıyorsunuz hayret ediyorum.

        Olani anlatın, olmayani kendi kafanızdan ekleyerek oldurmaya çalışmayın. . .

        1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
          [VET^01] #ForzaFERRARİ

          Sen neden sinirini bozuyorsun bunlar için ki 🙂 Adamlar F1’den anlamıyor ki trollük yapıyor sadece.Yarış içinden küçük detayları seçip buraya büyük olay gibi taşıyorlar.Bunlar gibi insanlar sinir bozmaktan başka bir şey yapmıyor.Genellikle alonso taraftarları bir şeyin derdi var.Sürekli siteyi karıştırmaya çalışıyorlar.Herkesi kötü görüyorlar.Herkes kötü bir tek alonso iyi.Yani elinize ne geçiyo royal hunt raiyi veya başka pilotu aşağılamak,kötülemek gibi şeylerle paramı veriyorlar.Yoksa para ile mi tuttular sizi bu site de şu yorumları yapın diye.Yaptığınız yorumların %90’ı saçma ötesi.Sırf site sizin yüzünüzden alonsodan soğudu.Hani emre belezoğlunu kimse sevmez ya.Alonsoyuda kimse sevmiyor.Sizin gibi insanlar yüzünden.Bu platform da yorum yapılabilir herkes arasın da pilotlari için espiriler,şakalar,eleştiriler yapılabilir.Ama siz hep aşağılıyorsunuz.Bizi de kendinize alet etmeye çalışıyorsunuz,ediyorsunuz da.Adminlerden ricam bu trolleri onaya alınması.İlla insanlar azını mı bozsunlar.Zor tutuyorum kendimi.

          1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
            [VET^01] #ForzaFERRARİ
          2. Şimdi buradaki arkadaşlar Ferrari’de yarışmayla diğer takımlar da yarışmayı aynı sanıyorlar.

            İki üç kötü geçen yarıştan sonra Ferrari’den gelen baskıyı kaldırmak herkesin yapabileceği bir iş değildir, Kimi’nin durumu net şekilde iyi idare ettiği çok açık.Şuana kadar da çok kötü performans ortaya koymadı.Sadece Kimi’nin yeteneklerine göre daha iyi olmalıydı.

            Ferrari bunu çok iyi biliyor, onun için kendini kanıtlamış bir pilot ile genellikle yarışıyorlar.

            Bakın Massa ne hale gelmişti şimdi koyduğu performans ortada.

            Kimi ilk yarışta lastiği takamayan takım yüzünden yarış dışı kaldı, birçok küçük sorun da yaşadı, ancak hala mücadele edebilecek bir yerde.

            Marcione’nin de dediği gibi Kimi hala pistte onun sürüşlerinden zevk almalıyız.

            Yarin bıraktığında onun gibi pilotları çok arayacak F1.

  3. şampiyon sen yarışa gelmemişsin . sanki gösteriye gelmiş gibisin
    artık ellerinmi titriyor nedir . artık en kıdemli en usta pilotlardan birisin
    bu hatalar sana hiç yakışmıyor . eskilerin hatırına bu hataları nereye kadar görmezden gelsin bu rai fanları ileriye gideceğine yerindede saymıyorsun . geriye gidiyorsun
    bu ferrari bu arribavate seni orada fazla tutmaz benden söylemesi
    sanki bir bahane arıyor seni yollamak için

  4. hani ne oldu önden başladı eline gözüne bulaştırdı..

    sonuç hediye podyum..

    tam bir acemi tarzı..

    yeni başlayam toro rosso pilotları bile bu hataları yapmıyor.

    geçen seneki Alonsoya yapılan araçtan kimicilerin ortak bahanesi.

    bu seneki iyi huylu tek yönlü geribildirimle ortaya çıkan araçtan böyle tepkiler bu senenin mazereti ne

    araç donut yaptı bilemiyorum..

    leş konusunda Alonso haberlerine bakın bakalım kimleri görüyorsunuz.

    başkan dan ev ödevi..:
    1000 defa ayakta tek bacak üstünde yarışlarda spin atılmayacak yazılacak

    ve uygulanacak.

    gerçi önceki ödevde hala yapılmamış

  5. Ofiste herkes bana bakıyordu. Koptum son cümlene. 😀

  6. Eski kimi’yi göremiyorum son zamanlarda sebebi nedir anlayamıyorum eski heyecan eski hırs yok,böyle nereye kadar kimi,mesele vettel in önünde bitirmek değil,genel olarak eski kimi yok,toparlamazsa işi zor.

  7. Unstoppable avatarı

    Yarışta o anı görünce var ya istemsizce saydırmaya başladım bizi o hale getirdin artık bu kadarı da fazla niye başkaları değilde hep sen yapıyorsun bu hataları anlamak güç gerçekten.

  8. F1 araçlarında pedal haritalarını öyle bir ayarlıyorlar ki pilotlar her virajın çıkışında gazı köküne kadar açıp sorun yaşamadan devam ediyorlar. Bir nevi TC etkisi ama yasal. Motorun gücünü viraja göre ayarlıyorlar, pilotlar da buna güveniyor. Bu yarış filan değil.

    Eski araçlardaki gibi lineer bir pedal haritası, sabit bir motor haritası ile yarışsınlar bakalım neler olacak? Kaç tane pilot spinsiz yolda durabilecek? TC bazı pilotları olduğundan daha iyi gösterdi yıllarca.

    1. +1
      kimine göre bir zamanlar bu turboprobların çok zorlayacağını sananlar vardı…

      1. tork haritasıyla TC’nin yanına yaklaşacak bir etki verilmesi imkansız zaten. alakası yok. 2007 ve öncesi araçların viraj çıkışlarını, ve bunların viraj çıkışlarını bir izleyin.

        martin brundle da bu araçlara bindi ve sürüşlerinin v8lerden çok daha zor olduğunu söyledi, şimdi sana mı inanacağım, iki aracı da oturup süren martin brundle’a mı? otursan 2 viraj dönemeyeceğin araçlardan bahsediyorsun. 2007 aracına bin sen bile 1 tur atarsın, ama bu araçlarla ilk virajı dönemezsin.

        evet çok zorluyor da zaten, zorladığını kanıtlayan haberde gelip yazıyorsun daha ne kadar açık olabilir?

        1. Son zamanlarda takımlardan ve pilotlardan duyduğumuz bir kelime var: Sürülebilirlik. Bununla tam da bunu kastediyorlar. Doğru motor ve pedal haritasıyla gaz pedalını butonvari kullanabilmek. O kadar karmaşık yazılımlar bu işe yarıyor. Kırk yılda bir yazılımın çalışmayacağı tutuyor, hoop birileri durduk yerde spin atıyor.

          Elbette yeni araçlarda tork daha fazla ve bunu sağlaması daha zor. Ancak şimdi ellerinde harika bir sistem daha var, ERS-K. Eskisinin iki katı gücünde ve şimdi istediği kadar güç kesebiliyor. Diferansiyel kilidi işine hiç girmiyorum zaten.

          Brundle ağa hepimizden iyi sürer, ancak o aracı ilk defa sürdüğü için tecrübeleri yarış pilotlarını çok fazla yansıtamaz. Piste uygun olmayabilecek haritalarla kendi testlerine göre ayarlanmamış araçla piste çıktı ve çarpması da tork fazlasından kaynaklanmadı. 2007’deki araçları yerinden kaldırırız, ancak dönerken kafamız vücudumuz ne olur bilemem. Şahsen ben o kadar G kuvveti yemekten korkabilirim. Şimdiki araçlar virajda daha az sıkıntı çıkaracaktır. Bence 2007 olmasa da 2015 araçlarıyla birkaç tur atabiliriz. Yeni dediğinin tam tersi.

          Kim bilir, belki de Raikkonen spin attığı virajda yeterince yakışıklı olamamıştır…

          1. ben yetenek anlamında söylüyorum tur atamayacağını. vücut dayanıklılığı anlamında değil.

            çok açık değil mi neden bahsettiğim? bunu anlamakta neden bu kadar zorlanılıyor şaşırıyorum. bir virajdan çıkamazsın diyorsam, bu ne demek? gaza dokunduğun an kimi gibi ne olduğunu anlamadım diye bir yerde bulursun kendini. fiziksel zorlanmayla alakalı konuşmadığım apaçık ortada.

            ikincisi; martin brundle, torktan dolayı viraj çıkışında spin attı. hem bunu gördük, hem de inince kendi söyledi zaten.

            force india’nın aracı ona ve piste göre en optimum ayarlara getirerek çıkarmadığını düşünüyorsun yani? adamlar zaten sıkıntılı, bir de brundle’a ters araç verecekler, adam çarpacak daha da masraf çıkaracak. adam araçta rahat etsin diye saatlerce uğraştılar sadece koltukla bile. araç ayarlarını mı sallayacaklar?

            bu 40 yılda yazılımın çalışmayacağının tutması, hep U dönüşü ve çıkışı zor virajlarda mı oluyor? ya da 2014’te de aynı sıkıntıyı yaşadı kimi, 2 yıl art arda aynı virajda aynı pilotun aracı mı bozuldu? bırak şimdi. monaco’nun hairpininde bunu yaşamazsın, çünkü oradan hızlı çıkma o kadar önemli değil ve zaten bu kadar zor viraj değil. ancak burdan hızlı çıkmak tüm düzlükteki zamana etki eder, dolayısıyla biraz zorlamaya çalışıp turbo’nun torkunun kurbanı olduğu açık.

            bilmem? ben kimi’nin sürüşüyle karizması hakkında bir bağlantı kurmadım, anlattığım şeyi tabi önce bir anlamak da önemli. ortalama üstü olmasına rağmen bu kadar fanı olmasını ona bağladım ve her zaman sonuna kadar arkasındayım, çünkü doğru, haber resmine bile düzgün bir fotosu koyulsa hiç alakası yokken başlayanlar çıkıyor şuna bak be hey yavrum adamın hası tarzında. ha çok karışmıyor dürüst o yüzden çok fanı var diyorsun? button da dürüst onun neden fanı yok? onun da 1 şampiyonluğu var, ona neden püskevit alınmıyor?

            takımların o kadar gizli sistemlerini bilmeden atıp tutmak da yanlış. onla bunu yapıyorlar bunla güç kesiyorlar diyorsun da elde var mı bunları destekleyecek birşey? ben pilotların pol turlarını izlerken TC dönemlerindeki gibi gazı kesildiği için boğulan bir motor değil, patinajla karışık agresif bir çıkış görüyorum, sen ne görüyorsan baktığında yanlış, o yüzden bir daha bak.

      2. Arkadaki elektronik freni patinaj kontrolu olarak kullaniyorlar.Yoksa sadece Ice motoru 600 nm tork uretiyor.Yasaklansa her keskim virajda bir pilot spin atmazsa nooliim.

        1. True.
          Sadece o da değil artık remaping tamamen farklı bir motoru producer dyno da ki gibi istedikleri düzeyde yönetiyorlar. Bu işin başında silindir valf vs kapatma konuşuluyordu bunu uygulayıp uygulamadıklarını kimse bilmiyor. Bu iş turboya manyetik bir brake mil ile ters basınç oluşturabilecekleri kadar dahi kolay bunu da kimse bilmiyor. Herhangi bir tanesinde olduğu gibi kullandıkları charge ünitesinin bir tane örneği piyasada yok.

          Yine de gereğini ayağının altına verdiklerinde (buton halinden çıkarılmış yüksek açılı pedallar) atmazlar. Bu adamlar birkaç senelik prokartcı değil bizim 45 lik abi gt3 cülerimizden hiç değil wtcc gp3 cülerden de değil. 17 yaşındaki çocukları kastetmiyorum malum bu adamların düzeyini tarif edebilmek dile dahi kolay değil her düzeyden makinenin hafızı adamlar. İster S1 quttro ver ister 917-30…
          Vakti zamanında hiç kimse bu kadar sportif, geniş dünyalı değilken 1400hplik 500-700 nmluk manuel kollu pedallı yürüyen 0 aero bahis olmayan 5 tur kırılmadan yürümesi dahi şans olan çılgın makineleri yüzlerce insan 2 saat boyunca yakabiliyorsa bu adamlar babasını ağlatır…
          Martin Brundell’ın inletemediği yol makinelerini de biliyoruz adı F40 yada FXX kendi döneminden 2000’lerin ortasına akan adamların anasını ağlattığı misaliyle hani…
          Bu çocuklar başka dünya… 1300hp lik noaid pistte 30 sn nos’la yürüyen vette’yi tek elle kutusundan kolayı yudumlayıp inleterek aklı manyak edebilecek adamlar….
          Velhasıl sürüş nedir bilmeyenlerle uğraşılmaz Anthrax kardeşim. 🙂

  9. “Bu yıl herhangi bir yerde böyle bir problem yaşamadık ancak burada gene spin attım. Kim bilir… Ben cevabın ne olduğunu bilmiyorum”

    Bu cümleler geçen sene sabotaja santandere Alonso’ya işaret ederdi. Şimdi bunlardan bahseden yok.

    Bu yıl vatandaş ikiye bölünmüş.Bir grup torkdan koldan bahsederken diğer grup cool, motivasyon gibi şeylerden bahsediyor.
    Ben çözemedim.Raikkonen neden böyle.Santander mi , motivasyon mu , tork mu? anlamadım gitti.

  10. Murat AYDIN avatarı

    Spin normal bir spin değildi ama neden hep Rai’yi bulur böyle şeyler anlamıyorum. Neyse şampiyon arkandayız. Önümüzdeki yarışlara bakalım.

  11. Takım bu kez koz olarak seni kullanmak istiyor Vettel gerilerde diye podyumun garanti ama sen onu da kaçırıyorsun ve Vettel nerelerden gelip arkanda bitiriyor bu hikayede sona geliyoruz sene sonunda o koltukta kalırsa 2. pilotluğu kabul ettiği için olur başka sebepten değil.

  12. Bu yarış bitti, önümüzdeki yarışa bakalim, . .

    Bilirsiniz sırtlanlar ve akbabalar en çok leşi sever, aslan her zaman aslandir. .

    1. yok yahu. yarış öncesi kimi “söke söke” alıyordu yarışı, ne oldu?

      torku kontrol edemediğini 50 defa söyledik biz, şuanda ortaya çıkmış konu değil. malezyada da ilk sektörde yarım saniye kaybetti. kendi çapında şebeklik yapıp “kontrol edemiyor torku hahahah çok saçma” diyenleri bir hüzün sardı hayırdır?

      rai TC’li araçları hızlı sürebilir ancak. bu araçlara yetenek lazım, adamı öyle spin attırır.

      Bir anda gaz tepkisi çok üst düzeyde oldu ve kontrol edemedim. İdeal bir durum değil ancak olan bu

      1. Yarıştan önce boş boş konuşurlar, yarış biter şöyle olsaydı iyiydi, böyle olsaydı iyiydi vs vs. Alıştık artık 😀

    2. “sırtlanlar ve akbabalar” konusunda haklılığın hemende kanıtlanmış, tebrik ediyorum seni 🙂

    3. Aramizda cok sayida F1 pilotu var.Kabin sicakligi altmis derece 340 kadar cikiyorsunuz.Uzerinizde bes alti G ivme var.Her virajda bir seyleri ayarliyorsunuz.Belki tek bir hata yapiyorsunuz.insanlar ustunuze cullaniyor
      Onlarda insan.Iki kere olsaydi anlardim.Massa yagmurlu silverstonda kac kez spin atmisti?

  13. yahu bi git allahını seversen rai. geçen seneki yarış ile bu yarış arasındaki 20 yarışta motorun torku fazla gelmedi de yine buradaki U virajında mı buldu seni?

    oturduğu yerden pazar gezmesi yapan bottas efendiyi podyuma çıkardın, adam bir kez daha kendini bir şey sanma zevkini yaşadı sayende.

    boşa beleşe hem kendin kupanı kaybettin, hem ferrari’ye koz verdin, hem de selefin olabileceğine iyiden iyiye inanmaya başlayan pazarlama artisti soydaşının ekmeğine yağ sürdün.hiç konuşmayalım bence, birbirimizi kırmayalım, dost kalalım rai kardeş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir