Shanghai

yazar:

kategori:

shanghai.jpg

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
bilgiler.jpg
Pist Uzunluğu 5.451 km
Tur Sayısı 56 (305.066 Km)
Viraj Sayısı 10 (sol:5, sağ:5)
En Yüksek Hız 320 km/saat
Downforce Yüksek
Pistin Yapılış Tarihi 2004
İlk Yarış Tarihi 26/09/2004
Yapılan Yarış Sayısı 6
Web Sitesi  
   
stat.jpg
En Hızlı Tur M. Schumacher 1’32”238 2004-Ferrari
En Hızlı Pole R. Barrichello 1’34”012 2004-Ferrari
2009 Pole S. Vettel 1’36”184 RebBull-Renault
2009 Podyum 1-Vettel 2-Webber 3-Button
winner.jpg

Çin Grand Prix’inin açılışı 2004 eylül ayında Shanghai International Circuit’de yapıldı. İhtişamlı anatribün, medya mensupları için inanılmaz olanaklar ve birbiriyle paralel olmayan; takımlar için sağlanan imkanlar sayedinde oluşturulan yeni standartlar ile takvimdeki diğer pistlerin de sahip olmak istediği imkanları barındırıyor.

Bu imkanlardan bazıları ise 200.000 seyircinin konaklayabileceği kadar yeteri alanın pist etrafında koşullandırılması, pit alanının tam karşısında 29.000’den kişinin yarış izlesi için yapılan anatribün.

Michael Schumacher sırala turlarında spin atması sonucu yarışa arka sıralarda başlarken takım arkadaşı Rubens Barrichello 2004 Çin Grand Prix’ine pole pozisyonunda başlama hakkı kazandı. Aynı başarıyı yarışta da gösteren Brezilyalı pilot Jenson Button ve Kimi Raikkonen’in önünde Çin Gradn Prix’ini kazanan isim oldu. Michael Schumacher ise kariyerinde beşinci kez 12. sırada başladığı bir yarışı puan alamadan tamamladı.

2005 yılının galibi İspanyol Fernando Alonso oldu. Rahat bir birincilik kazanan Alonso’yu McLaren’den Kimi Raikkonen ve Toyota pilotu Ralf Schumacher takip etti. Pitten geçme cezası alan Renault pilotu Fisichella, podyumdaki yerini Ralf’e bırakmak zorunda kaldı.

2006 yılındaki yarış diğer senelerde yapılanın aksine Michael Schumcher ve Fernando Alonso’nun şampiyonluk için yarıştığı sezonun en heyecan verici yarışlarından birisi oldu. Değişken hava koşulları nedeniyle birçok pilotun kabusu olan yarış sıradışı olayların yaşanmasına sahne oldu.

Islak zeminde altıncı sırada başlayan Michael Schumacher, Bridgestone lastikleriyle Michelin kullanan takımlar ile kıyaslandığında elinden gelenin en iyisini yapmış görünüyordu. Yarışa pole pozisyonunda başlayan Fernando Alonso yarışın yarısı geride kaldığında favori pilot olarak görülüyordu. 30 tur boyunca yarışa liderlik yapan Alonso, geçiş lastikleri ile piste döndüğünde durum trajik bir hal almaya başladı kendisi için. Bu dakikadan itibaren sahneye Michael Schumacher çıktı. Bridgestone lastiklerinin verimli çalışmasının da yardımıyla Alman pilot 2006 Çin Grand Prix’inin galibi oldu. Bu galibiyet ayrıca sezonun bitmesine iki yarış kala Fernando Alonso ile pilotlar şampiyonasında puanları eşitlemesi anlamına geliyordu. Schumacher’i Renault pilotları Alonso ve Fisichella izledi.

2007 yılında da sürpriz olaylar yaşandı Çin’de. Sezonun sondan bir önceki yarışı olan Çin Grand Prix’i yine yağmurlu bir havada yapıldı.Yoğun yağış ve lastik stratejilerinin ön plana çıktığı yarışı Ferrari pilotu Kimi Raikkonen kazandı. Fernando Alonso ikinci olurken bir diğer Ferrari pilotu Felipe Massa yarışı üçüncü sırada tamamladı. Yarışın en unutlmaz olayı ise McLaren Mercedes pilotu Lewis Hamilton’ın pit girişinde aracının kayması sonucu çakıl havuzuna saplanıp kalması oldu. Bu sonuçla birlikte şampiyonluk mücadelesi son yarışa taşınmış oldu.

 


Yorumlar

  1. 2012 de inşallah eylenceli bir yarış olur yıla damgayı vurmasını bekliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir