Ferrari'nin 661 Kod Adlı 2010 Aracına Dair İlk Detaylar

yazar:

kategori:

Bazı ilginç noktalar:

* 13 Eylül’de Stefano Domenicali, rüzgar tüneli verilerinin rahatlatıcı olduğunu ce geçen seneki gelişime göre bu seneki araçta 2 ay önde olduklarını söyledi.

* Ferrari, F60(B) aracı üzerindeki çalışmaları Macaristan yarışından önce durdurdu.

Ferrari, hedeflerine ulaşmak için 2010 aracının tasarımında daha farklı bir yol belirledi. 2010’da rekabetçi olmak için belirlenen 3 hedef:

1) Rakiplerle olan aerodinami farkını kapatmak, bunu başarmak için takıma yeni tasarım çalışanları katmak. (Luca Baldisseri’nin F1 takımında artık görevi yok ancak yeni isimler henüz bilinmiyor.)

2) Çoktan Maranello’ya gönderilen yeni Bridgestone lastiklerinin kullanımını anlamaya çalışmak.

3) Yeni minimum ağırlık 620 kg ile aracın dengesini optimum seviyeye çekmek.

Felipe Massa, Brezilya’daki iyileşme sürecinin ardından Maranello’ya geldiğinde, Takım patronu Stefano Domenicali ve bazı teknisyenler, 661 kod numaralı yeni aracı Massa’ya gösterdiler. Brezilyalı sürücü eskisine göre tamamen yeni bir araç gördüğünü ifade etti. 180-190 kg yakıt deposu için aracın pilotun arkasında kalan bölümü daha da büyütüldü. Bu nedenle aracın şasisi kaçınılmaz olarak daha uzun olacak ve BMW Teknik PAtronu Willy Rampf, en uzun F1 araçlarını göreceğimizi düşünüyor. Bunun yanında yer çekimi merkezini yükseltmeden hava çıkışında daha fazla yer olması hedefleniyor. Tombazis’in teknisyenleri, hava akımını aracın altına yönlendirmek için araştırmada tamamen özgürlük istedi ve böylece bu sene çift katmanlı difüzörlerde yapılan hataya düşmemek hedefleniyor.  Sonuç olarak 661’in aerodinamik performansı daha şu anda F60’tan % 5 daha iyi durumda olacak.

Temel hedeflerden birisi, kanatlara çok yük bindirmeden  ve fazla yakıt yakmadan araçta daha fazla güç kazanmak.

Aerodinami açısından kurallar pek değişecek gibi görünmüyor ancak ön lastiklerin daha dar olacak olması  aerodinamik dengenin sağlanması açısından önemli olacak. Ön lastiklerin bulunduğu bölgeden akan havayı kontrol etmek her zaman zor olmuştur ve bu yeni dar ön lastiklerle birlikte jant kapaklarının yasaklanmasıyla daha karmaşık bir hal alacak. Ancak bu konuda işaretlerin iyi olduğu söyleniyor.

Takıma yeni dahil olan Mamorini ise FIA’nın 2013 için planladığı 1.8 turbo motorlar için araştırma ve gelişme çalışmalarını yürütecek.

Ferrari 661 kod adlı aracını tamamen yeniden üretecek çünkü takım aracın en zayıf olduğu aerodinami performansını F60’ı geliştirerek başaramayacağına inanılıyor. Yeni araçta tamamen entegre edilmiş çift katmanlı difüzör ve zemin olacak. Ferrari bu entegrasyonu F60’ta başaramadı.

Aracın arkası difüzöre uygun olması için tamamen yeniden hazırlanıyor. Ferrari, daha geniş difüzörlerden çıkacak olan havayı arttırmak için dar bir ana gövde planladı. Yakıt tankı büyük olacağı için bunu araca yerleştirmek büyük bir mücadeleye neden oluyor. Yakıt tüketiminin azaltılması için Ferrari yakıt pompaları gibi bir çok parça üzerinde de çalışma sürdürüyor. Ferrari bunun yanında Brawn araçlarında gördüğümüz altı kesik sidepodları kendi aracına, kendi tasarımlarıyla yerleştirmek istiyor. Vites kutusu ve diferansiyel de şu ankine göre biraz dar olacak ve difüzörün üst katmanının çıkışı açılmış olacak. Mevcut araçta F60’ın kaza yapısı kilitlenmiş bir şekilde duruyor. Burada Red Bull tarzı bir kaza yapısı planlanıyor.

Bazı 2010 parçaları çoktan test edildi: Bu parçalar temmuzdaki Almanya yarışından beri zaman zaman test edildi. Takım fotoğrafta yer alan (A) isimli Red Bull’un kullandığına benzer ön burun bağlantısını kısa süreliğine test etti.

Burun (B), muhtemelen Brawn tarzı, yani geniş olacak.

Ön süspansiyon geometrisi, yeni dar ön lastiklere uygun olması için tamamen yeni olacak. Merkez yer çekim gücünü daha aşağıya çekmek için direksiyon bağlantı kolları düşürülecek ve üzerinde bulunan üçgene yaslı olmayacak.

Ferrari’nin arka süspansiyonlarında, bu yıla kadar kullandığı küçük yuvarlar hareketli amortisötler kullanması bekleniyor. Ferrari bu seneki süspansiyonlardan beklediği performans avantajını yakalayamadı.

Şasinin boyutları (D) konusuna gelirsek burada değişim olacak çünkü aracın mevcut 80-90 litrelik yakıt depolarının yerine 180-190 litrelik depolar yerleştirmesi gerekecek. Ancak bunun yanında KERS’in olmaması ile büyük bir yer kazanılacak.

Pilotların yanlarında bulunan bölümde pek değişiklik olması beklenmiyor ve aynaların yine sidepod kenarlarında olacağı düşünülüyor.

Sidepodların arkası (E) daha düşürülecek ve altı derinden kesilmiş olacak. Böylece difüzöre giden havanın geliştirilmesi hedeflenecek.

Aracın arkasının tasarımı (F), özellikle arka kanatların kenarları daha gelişmiş bir yapıda olacak. Uzun zamandan beri aerodinamistler bu bölümü geliştirmeye çalışıyorlar.

Dingil mesafesi (G) diğerlerine göre biraz kısa olabilir. Böylece viraj içerisinde daha fazla yakıt ile aracın daha sürülebilir olması hedefleniyor.

Ferrari Changes 2010

Gelecek sene KERS sistemi araçta yer almayacak. Ferrari geçtiğimiz sene KERS için 20 Milyon Euro harcadığını ifade ediyor ve bu kaynaklar aracın diğer bölümlerine aktarılsaydı daha başarılı sonuçlar elde edilebilirdi.
Testler sınırlı olduğu için Ferrari, önümüzdeki ay Maranello’ya en iyisi olduğunu düşündüğü Moog simülatörünü yerleştirecek.
Ferrari yeni aracı ilk kez 1 Şubat’ta başlayacak olan testlerde piste çıkaracak ancak şu an için Alonso mu yoksa Massa mı yeni aracı kullanacak henüz bilinmiyor.
Ferrari, 661 kod adlı aracında elektronik ve mekanik sistemlerde bazı özel çözümler kullanmayı hedefliyor.

Yorumlar

  1. Schumi-Vettel-Ferrari (Emre Yılmaz) avatarı
    Schumi-Vettel-Ferrari (Emre Yılmaz)

    Bir diğer adı düdüklü tencereydi;kesin yolda kalıyordunuz

    😀 Çok güzel yorumların var ilgiyle takip ediyorum…

  2. ee sorunda ordaya işte isanlar cücük gibi motor diyeceği için bunca yorum yaptıkk hiç bari v8 denildiği zaman insan heycanlanıyo onela diyor : milyonlarca dansöz var

  3. kemalcan aygül avatarı
    kemalcan aygül

    öncelikle, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak nedir ne değildir, insan bundan nasıl ders çıkarır? sonra, bu teknik konuları bilen insan bilir, takdir eder olayın gelişmişliğini ya da "mantıklı" bir şekilde eleştirir, tartışır öyle izler formula 1'i. işin teknik kısmını çok bilmeyen ama izlemeyi seven adamın da ya umrunda değildir oturur yine izler ya da duyduğunda sayıları sözgelimi "vay be 1.8 motordan nasıl güçler üretilmiş" der. kalkıp "bu ne lan cücük kadar motor" diyip böyle bir mantıkla takip etmeyi bırakacak adamsa zaten izlemesin daha iyidir. bizim memlekette insanlar bilmediği şeyleri kabul etse zaten şöyle durumlarda bu hallerde olmazdık. anca dansöz gibi kıvırıyoruz. bu arada en büyük reno demiş miydim?

  4. f1 de ilk turbo beslemeli motoru üreten takım renault f1 dir tekrar tekrar söylüyorum 1.8 kulağa hoş gelmiyor turbo motor gelirsede gelsin zaten renault ve bmw de 2012 için bu proğrama destek veriyorlardı ama bmw uçtu gitti renault halen devam ediyor bakalım ne olacak renault f1 o yıllarda bile turbo beslemeli motoru yapmış yarışlar kazanmış şimdi yapsın şimdi yine başarılı olacak dır kuşkusuz her alanda varız merak etmeyin

  5. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    2010 aracı F2001'e benzeyecek büyük ihtimalle geniş ve düşük burun. brawn ile aynı

  6. Tadı damağımda kalmıştı Vega 🙂

    Neyse bana göre Turbolu dönemin bitmesine sebep olan iki etmen var

    1) BMW M12(Motor kodu) (1.5lt Turboşarzlı = 1300 Beygir)
    2) Pilotların can güvenliğinin kalmaması (Araçların o zamanki teknoloji sebebi ile fazla downforce üretememesi ve uçacak konuma gelmesi[80'ler!])

    1.8lt (1790-1805cc) veya 2.0lt (1995cc)olması motorun büyüklük(Hacminin) belirtecidir.(örneğin;1000cc = 1lt)
    Bu yüzden daha önceden söylediğim gibi küçük hacimden büyük güç üretmek marifettir 500HP'yi aşırı besleme(turbo vs) ile 1.5lt den çıkartırsınız birde besleme kullanmadan 5.0lt'den veya 6.2lt'den çıkartırsınız bu fabrikada çalışan mühendislerin yeteneğine kalmış

    Yani "1.8 motor'un mu var hahaha" gibi bir tabirde bulunmak cehaletten kaynaklanacaktır bilgileri yansıtıp susmasını sağlayabilirsiniz 🙂

  7. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Sözün bittiği yere doğru gidiyoruz.. Kelimeler sizi anlatmaya kıfayetsiz kalıyor ne yazık ki…

  8. sesi bile yeter yaw ınınınınnnnnn vınnnnvınn vınn:)boyle 1.8 olsun canımı yesın..:P

  9. yol otomobillerini ayrı bir kenara bırakalım adı üstünde yol otomobili yarış otomobili demiyoruz benim görüşüm 1.8 motor ilgi çekmez tamam renault da f1 de ilk turbo beslemeli motoru yapan marka amaa insanlar onun o kadar güç üreteceğini bilmez iştee one la der 1 8 miş benim arabada bile ör 2.0 motor var der halbuki onun daha güçlü olduğunu bilmez anlatmak istediğim bunlar iyi günler

  10. Temmuz ayında "Tolga Kardaş" ile "BMW vs. Mercedes" konulu bir tartışma yapmıştık, tartışma da "aşırı besleme motorların" F1'e gelmesiydi. Desteklediğim bir fikirdi, tartışma öyle başladı. Aslında otomativ endüstrisi yavaş yavaş bu yöne kayıyor, Volkswagen ürün gamına bakabilirsiniz mesela (1.2 ve 1.4 litre turbo-supercharge kombinasyonları). Ki 1.4 TSI'lar 1.6 benzinlilerden daha fazla sattı (bunda ÖTV indiriminin de etkisi var). F1'in her zaman teknolojiyi belirleyen bir sektör olduğunu düşünürsek aşırı beslemenin teknolojik zirveliği korumaya yardımcı olacağını düşünüyorum.

    Darkruse, fazla realist düşündüm yorumumda ne yazık ki bunun taslak olduğunu gözden kaçırmışım tabi. 🙂

  11. kemalcan aygül avatarı
    kemalcan aygül

    R30 bey ben 1.8 motoru, v8ler iyiydiyi ya da aaaabi v10 ların sesi bi başkaydıyı konuşmuyorum ki. sadece senin yol otomobillerinde bile 2.0'ın altında motor kalmadı lafının yanlışlığını söylüyorum. ayrıca merak etme motorun 1.8 olması 160 beygirlik arabaları izleyeceğimiz anlamına gelmiyor. şu anki 2.4lük motorlar neredeyse 800bg üretiyor 18000 devir çeviriyor. hangi yol 2.4lük arabası bu değerleri görüyor ki? sen rahat ol turbo destekli motorlar dönerse turboyla beraber yine bu değerlere yaklaşılır. ha bana kalırsa v10lar geri dönsün orası ayrı. araştır bak birde 87-88 sezonunda 1.5 litrelik turbolu motorlar 900 beygir görmüş. ben sana formula 1 den anlamıyorsun demiyorum ama az bildiğin noktalar olabilir.

  12. serkan akgül avatarı
    serkan akgül

    Ayrıca hacim küçülür ,silindir sayısı aynı kalırsa 22000 devri bile görebiliriz belki..

  13. bora tebrikler…kafa açıyorsun. bayağı birşeyler biliyorsun. 🙂

  14. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Arkadaşlarım turbo motorun gücünü kestiremiyor sanırım. 80'li yıllarda 1500 cc Renault Turbo 780 BG üretiyordu.. O yıldan bu yıla baya bir teknoloji mesafesi katedildiğini hesaba koyarsanız bu gücü küçümsemek sanırım hata olurdu. O dönemde turbodan vazgeçildi çünkü hiç güvenli değildi… Bir diğer adı düdüklü tencereydi;kesin yolda kalıyordunuz

  15. turbo hangi kurallara tabi olacak buna bakmak lazım, 1.8 turbo motordan 1000 beygirin üzerinde de güç çıkarılabilir ama sonuçta zevk vermez

  16. kemalcan aygül haklısınn benim f1 bilgim yok sen 160 bg lik bir formula bir serisi izliyeceksen buyur otur izle 1.8 motor en falz kaç bg ürete bilir söylermisin asla bir v8 in sesini gücünün tadını vermezz burda bir çok arkadaşımdaa bana katılıyordur buna eminim 1 8 motor keç bin devir çevirebilir söylermisin bana 1.8 turbo motorluk f1 serisi vay canına bee ne kadar güçlü

  17. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Aslında bu tabi bu haberin yorumu olmamalı ama mcrai iyi bir konuya değinmiş.. Bunun yanında kaza sonrası oluşan SC periyodunun da stratejilere zarar vermeyeceğini bilmek de güzel. Şans faktörünü bir nebze bertaraf eden bir gelişme bence.

    Tabi ki SC periyodu her durumda belirsiz avantajlar sağlayacaktır,ancak rahmetli Briattore bile böyle bir durumda mükemmel planlarını uygulayamazdı

  18. bir yönde pilotlar için güzel oldu yakıt ikmal yasağı çünkü artık sen fazla ağırsın ben hafifim derdi yok herkes eşit statüde yarışacak takımda bir nevi 1.pilotluk 2.pilotluk ortadan kalkacak kim iyiyse belli olacak

  19. kemalcan aygül avatarı
    kemalcan aygül

    @R 30 nasıl böyle düşünebiliyorsun? bilgin yok heralde. yol otomobillerinde 2.0'ın altında motor kalmadı diyorsun. tam tersine fia'nın 1.8 ama turbolu motor mantığı son yıllarda yol otomobillerinde gelişmekte ve kullanımı artmakta olan yöntem. volkswagen'in oldukça güçlü 1.2 ve 1.4 tsi motorları opel'in 160 beygirlik 1.6sı hep bu yönde gelişmeler.

  20. Kimse boşuna heveslenmesin, Ferrari ile McLaren yaklaşık olarak aynı hızlara sahip olacaklar ve sezona orta grubun üstü seviyelerinde başlayacaklar; bu sefer Redbull iyi başlayacak onu muhtemelen Brawn takip eder, iki ve ya üç yarış sonra onlara önce McLaren sonra da Ferrari katılır ve geçerler; kısa şaseli araçlar yine hızlı pistlerde dökülürler, yavaş pistlerde de uzun şaseli araçlar dökülür; araç hızları bu senekine nazaren birbirlerine çok daha yakın olur vesselam.. Yani yine tatsız tuzsuz bir sezon bizi bekliyor…

  21. gelcek sene f661 vs. mp4-25 we galip büyük olasılık ferrari olcakmış gibi geliyo ama kısmet:)

  22. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    haber ferrarinin resmi sitesinde de var..araç bundan daha farklı olacaktır muhakkak.adamalar zart diye tüm sırlarını hemen paylaşmazlar kanımca,bu tarz birşeyler olacak onu belirtmişler sadece..fren soğutucu kapaklar yasak seneye.dediğim gibi bu gerçek tasarım değil.sadece kağıt üzerinde karalama…

  23. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Bilgiler gerçekten harika. Emeğiniz baya geçmiş. Ama bence tasvir f60 'ın sadece burnu eğik hali ve arkasına da McLaren'in arka kanadı eklenmiş gibi.. O kadar ki karenaj kapakları bile yerli yerinde duruyor. Olmaması gerekmezmiydi sizce. Sanırım bunu hazırlayan olması gereken bunlar diye içinden geçirmiş…

    Bilgiler kesinlikle harika; tüm Takımların aynı yolu izleyeceklerine hiç şüphem yok

  24. vega_nitro tam o resimdeki gibi olmayacak araç nerelerde değişiklik olacağını gösteriyor sadece

  25. umarım başarılı olurlarda 2013 için 1.8 turbomu f1 demi olacak bu motor yol otomobillerinde bile artık 2.0 altında motor kalmadı

  26. Burun Brawn, bağlantı kısmı Red Bull, arka kanat McLaren tarzı.

  27. İlginç bir araba olmuş. Bu arada fren soğutucu kapaklar yasaklanmamışmıydı gelecek sene için? Bu araçta yanlış görmüyorsam arka tekerleklerde kapak var.

  28. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    birde uzun olsun zaten yeterince geniş.üzerine 14. takımıda koyalım. başka başka.

    şimdi bile 2 araç yanyana gidemiyor,kurallar devamlı değişiyor 2011 de de dünya kadar değişiklik, üzerine bridgestone gidiyor,apayrı bir arge daha çıkacak ortaya.

    şimdi 200m dollar harcadın seneye sıfırdan bir 200m dollar. Bu sene yaptıkların çöpe.
    maliyetler süper düşüyor helal olsun gerizekalı fia ya.

  29. Emir Çolak avatarı

    Çok ilginç ve güzel olmuş, daha sezonu bitireli 1 gün oldu ama araçla ilgili ilk haber geldi 😀 biz bunları Ocak-Şubat gibi görüp takip ediyorduk, Ferrari yeni araca çok önem veriyor bu belli F60'ın geliştirelebilir bir araç olmadığı belli, aero ve downforce kaybıda fazla, mühendisler sıkı çalışıyor anlaşılan, enteresan RedBull'un ön burun bağlantısına benzer ördek tarzı bağlantı var, birde Brawn'ın ön kanadı gibi geniş ön kanatlar göze çarpıyor resimde, şasi, yeni gelişmiş difüzör, süspansiyon vs. daha fazla aero, ama eminimki daha bunun gibi benzer birçok haber görürüz sezon başlayana kadar Aralık,Ocak gibi.

  30. fia son yıllarda yaptığı radikal değişikliklerle her sene neredeyse sil baştan araba yaptırtıyo takımlara. sınırlı testler, sabitlenmiş motorlar ve diğer biçok aptalca kural neticesinde de bir bilinmezlik ve karambol oluşturarak fabrika takımlarına göz açtırmamayı amaçlıyor. bunu da başarmıyor değiller.ancak yapılan değişikliklerde gelişim ruhuna artık daha fazla zarar vermemeye dikkat etmeli fia. ben daha V8 motorlara bile alışamadım, kaldı ki nice kısıtlamalara gidildi sadece motor konusunda bile..

  31. iste simdi akla kara belli olucak kim daha iyi f1 araci yapiyor anlasilacak cunku araclarin arkasi buyuyunce dogal olarak on dengesi cok onem kazanacak ama bunu nasil yapacaklar acaba yada on kanadi kalinlastirip burunu yere yakin yapacaklardir ferrarinin yeni aracinda oldugu gibi ve mc lerenin gecen seneki aracinin burnuna yakin

  32. eet o programı ben de izledim, aslında baya değişiklik olacak 2010'da, umarım mclaren ve ferrari bu kez iyi bir iş çıkartırlar, 'mp4-25 vs 661' olsun sezon sonuna kadar

  33. williams takımının 2010 senesi formula 1 araçlarının değişimi ile ilgili çok güzel bir program vardı geçen gün Eurosportta.yeni araçlar gerçekten bugunkunden çok daha uzun olacaklar,ilginç tasarımlar görmeye hazır olalım..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir