Ferrari "Difüzör Belirsizliği Pahalıya Mâl Oldu"

yazar:

kategori:

Gelecek seneki aracın gelişimi hakkında konuşan Stefano Domenicali “Kurallarda, yasal olarak tanımlanacak bir kural boşluğu olmayacağı için kendimize güveniyoruz. Artık yasal olanlar açık, nokta. Tartışma olmayacak ve her zaman ileriye bakacağız.”

“Biz de Ross Brawn’ın 2 sene önce Honda’da yaptığını yapmaya karar verdik ve tüm çabalarımızı yeni projeye yönlendirdik. Mclaren’e göre farklı bir yol seçmemizin nedeni ise aracımızın çift katmanlı difüzörle gelişebilecek bir yapıya sahip olmaması.”

“Kilitlenmiştik ve bu yüzden burada çalışmamız gerekmediğini söyledik çünkü bu şekilde devam edemezdi. Bu nedenle, rüzgar tüneli verilerine bakarsak şu anda iyimserim. Ayaklarım yere basıyor ancak kesinlikle iyimserim.” dedi.

Ferrari, takımlarda 3.lüğü 1 puan ile Mclaren’e kaptırmış olsa da, takımının zor sezonda verdiği mücadeleyi övdü.

Domenicali “Zor bir sezondu ancak bu seneki duruma bakıp ne olduğunu görmek zorundayız. Teknik olarak şampiyona sezonun başlangıcında çift katmanlı difüzörler ile  yön değiştirdi.”

“Bu nedenle biz aracımızda o yapı olmadan çalışmak zorunda kaldık ve yakalamak zordu. Bunu biliyorduk ve ilk gelişimleri görmemizin ardından temmuz ayının ortasında zor bir karar verdik ve bu seneki araçta gelişimi durdurup gelecek seneki araç üzerinde çalışmaya başladık.”

“Bu çok sancılı bir karardı çünkü şampiyonada duygularınız ve karşılaşacağınız zorluklar ile rasyonel bir karar vermek zorunda kalıyorsunuz. Bu sene sancılı oldu ancak umarım gelecek sene iyi olur.”

“Sezonun sonuna bakarsanız ne yazıkki, sezonun sonuna kadar gelişimi sürdürmeyi tercih eden ve bu kararına saygı gösterdiğimiz Mclaren’in 1 puan gerisinde 4. olduk.”

“Felipe’nin kazasından beri yalnızca tek araçla puan kazandık. Eğer bir bardağa bakarsanız bunun yarısının boş olduğunu değil de yarısının dolu olduğunu görmelisiniz. Tüm bunları değerlendirmek zorundayız ancak kesinlikle bu sene, gelecek sene için çok önemli dersler çıkardık.” dedi.


Yorumlar

  1. Benim fikrim cift katmanli Difuzor kesinlikle yasaklanmaliydi, Gecis artsin diye cok emek verildi, aero paketler koklu degisikliklere ugradi, gecis arastirma grubu bile kuruldu, o kadar ugrasildi ama cift katmanli Difuzor bu emeklerin bosa gitmesine sebep oldu. FIA en basta onay verdigi sisteme tukurdugunu yalamamak icin tekrar onay verdi, Bence bu cok buyuk bir hataydi, keske bu sene uyanip yasaklasalardi ama artik o da gecti..

  2. Bi Okay Karaca bi de Bora Subaşı, Kimi kadar taş düşsün tepenize emi 🙂 Adam Ferrari`nin Difuzorunde bile Kimi`ye salliyor, oha ya 🙂

  3. serkan akgül avatarı
    serkan akgül

    Çift katmanlı difüzör kullanan takımlar haklı arkadaşlar.İtiraz edildi ve FİA bunu açıkça yasaklayan bir madde bulamadı.Ki,biz de fren soğutma kapaklarını kullanmaya başladığımızda itirazlar oldu ve FİA yine açıkça yasaklayan bir madde bulamadı.Bu çok doğal bir durum;kafasını çalıştıran,uğraşan,yaratıcı fikirleri olan takım başarılı oluyor.Harfiyen uyulacak teknik kurallarla seri GP2 ye döner..

    Ayrıca,nekadar açık kurallarda olsa yinede bir kaç boşluk olacaktır.Umalımda bizimkiler olsun bunları ilk görenler….

  4. efendimayin  avatarı

    Bu konuda bir kaç söyleyeceğim bir şey var. Brawn gp kim ne derse desin sırf difüzörden dolayı hızlı değildi. Sadece bir parçasıydı difüzör. Brawn gp komple bir arabaydı. Çok dengeliydi. Ki difüzörü diğer takımlarda kullanınca gördükki çok da bir şey değişmedi. Ama işin birde şu yönü var diğer arabalar difüzör düşünülerek tasarlanmamıştı. Mesela redbull o şekilde tasarlansaydı newey zekasıyla en hızlı araba olarak başlayabilirdi. Seneye İnşallah bu şekilde bir boşluk olmaz ve bir brawn olayı daha yaşanmaz. Şahsen seneye button bu şekilde şampiyon olsun f1 izlemeyecem giderim nascar izlerim daha zevkli.

  5. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Fazla iyimsersin Domenicaliiii.. Bu saf halinin bize pek faydası olmuyor ama bakalım seneye neler olacak.. Diğerleri mutlaka birşeyleri yine farklı yorumlayacaklardır; son durum budur dersen şimdiden çuvallarız gibime geliyor. Bu son Tren zaten; Kimi gibi biryerede gidemezsin,orada hesapları tutarsın artık Takımda

  6. sevgilimi domenicalli biz iki senedir tek pilotla yarışıyoruz:) demek isterdim….

  7. Acaba difüzörü bu seneki kurallara göre ama daha farklı yapan olacak mı? Eğer McLaren farklı bir tasarım yaparsa FIA'dan onay alabilecek mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir