Michael "Geçiş Olmamasının Nedeni Pistler"

yazar:

kategori:

Michael “Ben yapılan değişikliklerin araç takibini kolaylaştırdığını düşünüyorum ancak hâlâ yapılması gereken çok şey var.”

“2009 kurallarında dikkat etmediğimiz şey pist tasarımlarıydı. Barcelona gibi pistlere bakarsanız kimse geçiş yapamaz ve Monza ile Hockenheim gibi pistlerde çok fazla geçiş olabilir. Farklılık pistin yapısından kaynaklanıyor.”

“Organizatörler düzlüklere çıkan yavaş vijarları oluştururken ve şikanları kaldırırken dikkatli olmalılar.”

“Eğer Abu Dhabi pistine bakarsanız çok güzel özellikler var ancak çok büyük hatalar var. Orada yeterli seviyede yarış olmadı ve organizatörler gelecek seneden önce buna bakmalılar. Araç tasarımlarını suçlamaya devam edemezler.” dedi.

Michael ayrıca, jant kapaklarının yasaklanması, dar ön lastikler gibi değişiklikler ile gelecek sene daha fazla geçişin olacağını düşünüyor.

Michael  “Dar ön lastikler ağırlık dağılımını biraz arkaya kaydıracak ve bu aracın aerodinami ve ayarlarını etkileyecek.”

“Bunun yanında jant kapaklarının yasaklanması arkadaki aracın hareketlerini geliştirecek böylece sürücüler birbirlerine daha yakın olabilecekler. Bu da geçiş fırsatlarını geliştirmeli.” dedi.


Yorumlar

  1. Fernando Alonso  Diaz avatarı
    Fernando Alonso Diaz

    Webber gibi pilotlar olduktan sonra…

  2. elif çivici avatarı

    Elbette araçların da etkisi var buna,ama yeni ve ticari F1 pistleri,taraftarı güvenlik aracı periyodu olsun diye dua ettiren türden olunca Sam beyefendiye hak vermemek elde değil.Ama çift katmanlı difüzör konusunda kesinlikle katılyorum.

  3. Gürcan Hezer avatarı
    Gürcan Hezer

    Fia' nın , gereksiz yere yarışmada kalsınlar diye direttiği F1 takımı benzeri oljuşumlar yok olmasın , illaki araç sayısı gridde fazla olsun ki neticesinde masraflar kısınsın ve benzeri vahim kere kötü kararları neticesinde spor , göz zevkini baltalayan , 3-5 adı sanı duyulmamış takımın tur yemek için katıldığı bir organizasyondan ibaret oldu.Bu f1 değil!!!Madem 90ların başında çekişme vardı , kuralları tersine çevirsinler zaten bu kadar büyük ön kanatlarla nasıl geçiş artacak , risk fazlalaştı tutunma azalsa ne olur..
    Son olarak benim teorim ,pistte iki adet tur yemek için tasarlanmış araç görmektednse , 3 adet Mclaren yada Ferrarinin yarıştığını görmek daha çekici olur tıpkı luca di montezemolo dediği gibi…

  4. bunun en büyük nedenlerinden birisi de araçlar arasındaki farkların eskiye nazaran oldukça azalmış olması. bakarsanız hem motor gelişimi durdu, hem devir limiti konuldu ve küçük takımlar ile büyük takımlar arasındaki farklar eskiye oranla daha da azaldı. sonuç olarak geçişler azaldı 🙂

  5. ne pistler ne de aerodinami, motor gelişiminin durdurulmasının sonucu bu. Hızlanırken avantaj sağlayamayan motorlorla nasıl geçiş bekliyorsunuz. Birde pek tabi gridin yavaştan hızlıya doğru olması genellikle. en süper örnek: 2005 suzuka, motorlar serbestti ve grid karmançormandı. Birbirini geçmeyen kalmadı, mclaren motor avantajıyla renaultu bile geçti. daha da birşey demeye gerek yok

  6. arkadaşlar dikkat ederseniz araçların pistlerin yanında pilotlarada büyük iş düşüyor.geçiş yapmak için zorlayan pilot sayısı bir elin parmak sayısını geçmez.hele birde fotoda görüldüğü gibi weber gibi pilotlar olduğu sürece bu iş biraz daha zorlaşıyor.

  7. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    sorun pistler değil otomobillerde bence. hele belkide çift katman difüzör olmasaydı daha çok geçiş olabilirdi brawn sayesinde böyle oldu. hatırlıyorum magny-cours pistinde bile 98-99-2000 sezonlarında süper çekişmeler oluyordu mika-coulthard-schumi birbirlerinin arkasından kopmuyorlardı her turda 2.sektörün başındaki en yavaş viraj olan adelaide'da gelmeden sonuna kadar zorlayıp geçiş yapmaya çalışıyorlardı. ne günlerdi ya. bir kere geçiş olmamsının nedeni otomobillerin performansları birbirlerine yakın değildi. diğer takımlar otomobillerini çift katmanlı difüzör ve ağırlık dağılımını uydurmaya çalışrken, brawn sezonun ilk yarısını silip süpürdü.

  8. spa only…
    kimi only…

  9. Bence dogru soyluyor, en buyuk etken FIA`nin guvenlik nedeniyle pistlerde yaptigi duzenlemeler, Suzuka yarisindan sonra cok kaza oldu diye bazi elestiriler olmustu, Karsiliginda Rai`nin demeci ilgincti, hata yaparsan bunu odemelisin 🙂 Ayrica ben hala cift katmanli difuzorun gecis olsun diye yapilan calismalari cope attigini dusunuyorum. Son olarak onumuzdeki sene yakit ikmali kalkacak, en hizli arac polu alacak, grid hizlidan yavasa dogru siralanacak, eee yavas arac hizli araci nasil gececek abi???

  10. serkan akgül avatarı
    serkan akgül

    Araçların yavaşladığı bir gerçek,ama tabiki F1 in hızlı pistlerden uzaklaşma eğiliminde olduğuda bir okadar gerçek.FİA nın ne yapmaya çalıştığını anlayamıyorum şahsen;Seyir zevkini öldürmeye çalışıyorlar sanki…

  11. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    sam michæl'ın nascar hayranı olduğunu tahmin edebiliyorum.

    yarışta geçiş sayısını akılda tutmak imkansız. tasarımı da rahat. mühendisleri de karakteristik olarak uğraştırmaz. ayar tutturmak kolay. ters kamber açısıyla viraj hızları da maximum. araçlar yarışın %100'nü tam gaz geçer. motor patlatmayanda kazanır.

  12. bence haklı değil. geçişin oldukça uygun olduğu pistlerde bile son yıllarda kaç tane geçiş oldu ki? (spa-monza-h.heim-canada-i.lagos gibi gibi..) halbuki 90'lı yıllarda adamlar monaco'da, suzuka'da bile çatır çatır araç takip edip geçiş yapıyorlardı. yeni pistleri bir tarafa bırakalım, eski ve geçişin bolca yapılabildiği kanıtlanmış olan pistlerde bile geçiş sayısı bu kadar azalmışsa, bu durumda hiç bir yeri değişmemiş olan pistleri sorumlu tutmak yerine, araçların orasıyla burasıyla oynanması sonucu geçişin zorlaştığı, hatta imkansız hale geldiğinin kabul edilmesi gerekir.. kaldı ki, yeni pistlerden, bir istanbulpark'ta, bir sakhir'de, bir çin'de geçişin yapılamamasını pistin tasarımına bağlamak, çok çok basit bir eleştiri olur.

  13. Bir bakıma haklı ispanya, valencia, monaco, singapur, abu dhabi gibi pistlerde geçiş çok zor. 2001 de
    Monaco da Arrows pilotu Bernoldi Coulthard'ı 40 tur kadar arkasında tutmuştu. İzlemek isteyenler için:

    http://www.youtube.com/watch?v=UZWPBNVZKdc

  14. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Çok Doğru Konuşmuş Sam Michael..Yeni Yapılan Pistlerin Çoğunluğu Görsel Show Göz Boyama…Fakat Geçiş Falan 0..Nerde O Spa-Monza-Hockenheim-Canada-Interlagos.. Gibi Pistler

  15. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    doğru

  16. Remzi Ersoy avatarı

    aslında adam hklı çok uzun pisler yapıldı.örn singapur ve abu dhabi bnce uzun pisler geçişi engelliyo.

  17. oldu efendim bundan sonraki pistleride sen tasarlarsın,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir