Todt: “Formula 1 Kurallarını Brawn Yazmalı”

yazar:

kategori:

FIA Başkanı Jean Todt, Formula 1’in efsane mühendislerinden ve takım patronlarından olan Ross Brawn’ın gelecekteki kuralları yazması yönündeki fikre destek verdi.

Geçtiğimiz günlerde Red Bull’un Takım Patronu Christian Horner, Formula 1 kurallarını takımların değil bağımsız bir kişinin yazması gerektiğini ve Ross Brawn’ın bu iş için ideal olduğunu söylemişti.

Todt “Belki de şu anda sporla alakası olmayan Ross Brawn gibi  gelecekteki F1 aracının kurallarını yazabilecek ve bu işten anlayan birisine ihtiyacımız var.”

“Bernie ile oturup sporun geleceğinde nelerin iyi olacağına karar vermekten mutluluk duyarım ancak kesinlikle spor için iyi olduğundan emin olmalıyız. Ancak bana inanın; bu süreçte dahil olmaları gerektiğini, bu işi FIA’nın ve ticari hak sahiplerinin yağması gerektiğini söyleyenler yine çıkıp doğru yönetimin uygulanmadığından şikayet eden ilk isim olacaklar. Bizim onlara danışmadığımızı söyleyecekler.”

“Öyle söylemeye devam ederlerse yine karar veren biz olmalıyız ve resmi bir şey istemeliyiz. Bunu yazıyla yapacağım. Bunu istiyorlarsa bize resmi izin verecekler ve o zaman nasıl tepki verdiklerine bakacağız. Çok fazla konuşma oluyor.”

“Şu anda Strateji Grubu anlamsız. Formula 1in nasıl olması gerektiğine ticari hak sahipleri ve yönetim kurulu karar verip kuralları masaya koymalı ve ‘İstediğimiz ürün bu. İşte kurallar, işte katılım formu’ demeli.”

“Biri bana bu motorlardan kurtulmamız gerektiğini söylerse ona katılmam. Buna katılmıyorum. Aşırı pahalı olduklarına katılıyorum ancak bu motorlara geçmek doğru olandı. İlk teklifi hatırlayın, 4 silindirliydi ve onu kabul etmiştim. Ve o fikrin berbat olduğunu ve 4 silindir istemediklerini söylediler.”

“Le Mans’ı kim kazandı? Porsche. Nasıl motora sahiplerdi? 4 silindirli. Porsche’nin iyi bir marka ya da spor markası olmadığını kimse iddia edemez. Bu konuda daha fazla görüşme yapmalıyız. Burada insanları bilgilendirme sorumluluğumuz var. Tüm çalışmaları takım olarak yapmalıyız çünkü spor sadece takımlardan değil onlarla birlikte ben, rakipler ve medyadan oluşuyor.”

“Motor büyük bir evrim oldu ancak aşırı pahalı. Artık herkes yarışları yakıt tüketimi, frenler ve lastikler nedeniyle sevmediğini söylüyor.”

“Takım patronu olarak F1’de çalıştığım ilk sene 1993’tü ve o dönemde frenlerde sorun vardı. Lastiklerde sorun vardı ve yakıtı dikkatli kullanma vardı. Bu spora bir anda gelen bir şey değil. Ancak bu onu dikkate almayacağımız anlamına gelmiyor.”

“Eğer takımlara 5 kg daha fazla yakıt verilmesi gerekiyorsa bunda sorun yaşamam. Ancak şu anda bazı acı pilotlar mutlu olsalar bile olmadıklarını söyleyecekler. Onlarla samimi bir görüşme yapsanız mutlu olmamasının sebebi kazanamamasıdır.” dedi.

 


Yorumlar

“Todt: “Formula 1 Kurallarını Brawn Yazmalı”” için 7 yanıt

  1. Tutturmuşlar turbo diye. Şu an üreticilerin ellerinde V10, V8 ve V6T tasarımları var. Kuralları serbest bırak, motorları da eşitlemek için ek kurallar getir ve isteyen istediği motoru sağlasın.

  2. Boş hayaller boş avuntular… her bir cümlesinden dökülüyor bu adamların. Adamın dediği gibi F1 yanmadan batmadan çıkışı olmayacak bir türlü öyle görünüyor bunlar tamamen batması için ellerinden geleni yapıyorlar.
    F1 diğer birçok seriyi FIA’nın düşürdüğü gibi idare eder bir halde devam edemez bu koca ahmaklar tutturdukları anlayışlarla olur sanıyor.
    Ross Brawn gibi bir adamı hür, açık şekilde kural yazıcı yapmazlar hiçbirinin işine gelmez diğer türlü de ortaya bir cacık çıkmaz adamın istime helal getirirler ancak. O adam herkes aero diye tuttururken aslolanın mekanik tutuş olduğunu ısrarla söyleyen, geçişler için geliştirilen çözümlerin geçici ve yanlış olduğunu F1 padoğunda yani sorumluluğu altındayken söyleyebilen geniş kafalı bir adam. He devam ediyor mudur fikirleri bilemem.
    Sonuçta çok iyi tercihler olduğunu düşündüğümüz adamlar içine çok güzel ediyor herşeyin Todt gibi güya Vatanenin doğru adam olmadığını düşünmüştük.

  3. şu an ne değiştirirsin maliyetleri arttıracak tek dertleri motor pahalı olmasıysa sabir bir fiyat belirlersin
    üretici de sorumluluğu alır
    bu motorlarda gelişim yavaşladıkça ancak maliyetler düşer ona da izin vermiyorlar aslında kendi kendilerine sorun büyütülüyor
    gerçek sorun da heyecanın olmaması onun nedeni de bu uyduruk kuralların fazla olması başka bişey değil
    motor 2 sene sonra sabitlenir sonra neyi konuşacaklar

  4. “Le Mans’ı kim kazandı? Porsche. Nasıl motora sahiplerdi? 4 silindirli.”

    İşine geldiği gibi açıklama yapıyorsun sayın başkan. Porsche 4 silindirli ama isteyen istediği şekil motor yapıyor.

    Toyota atmosferik V8, Audi turbo dizel V6, Porsche turbo V4, Nissan turbo V6. O zaman F1’de de herkes istediği şekil motor yapabilsin.

  5. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Ross Brawn fikri gayet makul. Kim yazakacak? Fia yazamıyor,yazsa itiraz geliyor. Strateji grubu olaya müdehale ediyor .Bernie desen kişisel menfaati ve para için her dönem başkasına satıyor,sonra önceden haberleri vardı diyor. Kimseden memnun değiliz. O halde bağımsız biri en uygunu. Ross Brawn yazsın Fiaya sunsun Fia da mührü bassın arkadaş. Bırakın bu strateji mıtrateji gruplarını.

  6. bir kuraldır ve yazılanı arayıp duruyor..
    ortada seyir zevki sıfır yine bir takımın yıllar yılı domine ettiği bir serüven..

    biraz heyecan adrenalin getirin şu spora alıp götürmeyin ne olur

    bu süpürge sesli makinalarla çok zor..

    kim nasıl nerde ne şekil yazıyorsa yazsın

  7. Bakalım ross a hangi üretici en çok parayı ateşleyecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir