Smedley: “Massa’nın Şampiyonluğunu Kaybetmesine Ferrari Sebep Oldu”

yazar:

kategori:

Williams’ın Performans Sorumlusu Rob Smedley, Felipe Massa’nın mevcut formumun kendisini üst düzey pilotlar arasında görmeyen eleştirmenleri haksız çıkardığını ve Massa’nın zamanında Ferrari yüzünden şampiyonluğu kaybettiğini düşünüyor.

2008 dünya şampiyonluğunu kılpayı kaçıran Felipe Massa, çoğu zaman üst düzey pilotlar arasında gösterilmiyor ve takım arkadaşlarından geride görülüyor.

Massa, bu sene ilk podyum sonucunu son yarış Avusturya’da elde etti.

Smedley “Felipe ile 10 seneyi aşkın süredir birlikte çalışıyorum ve medyada bazı kesim onu yaptıkları ya da yapacakları konusunda, üst düzey pilot olmadığı şeklinde göz ardı etme konusunda gerçekten iyi iş başarıyor.”

“O şampiyonluğu 1 puan ile kaçıran bir isim. Oraya şans eseri gelmedi ve takım onun hayal kırıklığı yaşamasına sebep oldu.. Bunu saklayamam, onun hayal kırıklığına takım sebep oldu. Operasyon olarak gerçekten zayıftık. O gün 20 puan farkla şampiyon olurdu. Bugün ise 40-50 puan farkla. Bu yüzden bu kazayla olmadı.”

“İyi ve kötü zamanları oldu. Ancak o kendisine çok güvenen bir pilot. Takım içerisinde diğerinden daha iyi olan bir pilotumuz yok. Bir pilotumuza diğerinden daha fazla güvenmiyoruz. Çok iyi iki pilotumuz var.”

“Onlar birbirlerine çok yakınlar ve her ikisi de aşırı hızlı. Her ikisi de kurnaz pilotlar. Her ikisi de pistleri çok iyi biliyor.”

“Bir piste gittiğimizde Felipe, Valtteri’den daha hızlı olurken bir başka pistte tam tersi oluyor. Takımla detaylar üzerindeki çalışmalarına bağlı.”

“Mutlu olduğum şey her ikisinin birlikte çalışma şekli. Birlikte gerçekten zorluyorlar. Onların yanında harika yarış mühendisleri ile performans mühendisleri takımı var ve bu devasa bir adım.”

“Mutlu ve rahat olduğum bir çalışma şekilleri var. Bu durum meyvesini veriyor. Bir hafta birisi öne geçtiğinde bir sonraki yarış için diğer mühendislik ekibi detaylar üzerinde çalışıyor ve öne geçiyor. Birbirlerini zorlamaları iyi bir şey.” dedi.


Yorumlar

“Smedley: “Massa’nın Şampiyonluğunu Kaybetmesine Ferrari Sebep Oldu”” için 18 yanıt

  1. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Hortum olayı öyle de skandal kaza olmasa bunlar yaşanmazdı. Maceristan’daki trajedik motor patlatması vs…Bunların artık bir anlamı yok. Sporun doğasında var. Massa’nın şampiyon olmasını en çok ben istedim ama olmadı. Yıllar sonra böyle yediğin kaba pislemenin manası yok. Sende Almanya da utanmadan takım emri mesajı yolladın hatta eline yüzüne bulaştırdın mesajı da mahkemelik olduk

  2. öncelikle şunu belirteyim 2008 yılında bende çok istedim Massa şampiyon olsun unutulmaz sezonlardan biri olmuştu, şimdi şunu da söyleyeyim Ferrari den ayrılıpta ekmek yediği yere sallamayan adam kalmadı nerdeyse en başa dönersek hani Massa sürpriz bi şekilde geldi Ferrariye, Sauber de öyle müthiş bi iş yapmadı büyük ihtimal Ferrariye katılmasında en büyük etki Jean todt un oğluydu ki kendisi Massanın menajeriydi, 2008 yılı için konuşmak lazım altta çok tartışılmış iş Singapur Gp sine gelene dek yada Smedley suçu Ferrariye atmış iş oralara gelene dek ben çok iyi hatırlıyorum O sezonun ikinci yarışında Malezyada duble yapacakken 1-2 giderken Massa ikinci sıradayken önü ve arkasındakiyle fark barizken, anlamsız zorladı spin attı puan alamadı tamamen pilotaj hatası, neyse Silverstone da yağmurlu yarışta rezalet bi performans daha geldi defalarca spin attı ilk 10 nun dışında bitirdi yine sıfır çekti ve düşünün 1 puan dahi alsa o yarışta sene sonu şampiyondu, şimdi bunları söylemek çok anlamsı tabi şöyle olsaydı bu olurdu şu olurdu diyerekten Misal o zaman yarında Ferrariden biri çıksın 2008 yılında Massanın hatalarını gösterip desin, biz aslında şampiyonluğa yarışan bi araç yaptık pilot yüzünden şampiyonluğu kaybettik diye neticede beğenmedikleri takım Massaya 2006-2007-2008-2010 yıllarında şampiyonluğa oynayabilecek araçlar verdi birazda minnet etmek lazım bence…

    1. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      ben de tam benzer şeyleri yazmışım,zamanlama harika 😀

      1. çok hızlı yazarım 🙂 yok tamamen tesadüf çünkü o sezon aklımda hala dedim yazayım bi kaç kelime 🙂 sizde yazın tabi benim gördüklerim bunlardı o sezon…

        1. burak karaküdük avatarı
          burak karaküdük

          aynen tesadüf olmuş 🙂

  3. Formula 1’in bir takım sporu olduğu hep unutuluyor. Sürücüler şampiyonasının yarısı, belki de daha fazlası üreticiler şampiyonluğunun etkisindedir. Hangi takım iyi motor ve araca sahipse, onu daha iyi kullanan pilot ve pit ekibi şampiyon olur.

    Yani, bu bakış açısıyla; Massa’nın şampiyonluğunu Ferrari elinden almamıştır. Şampiyonluk savaşına devam edebilme şansını ona Ferrari vermiştir.

    Bunu sadece Massa/Ferrari olarak düşünmeyin, şampiyon olmuş veya şampiyonluğa yarışmış tüm pilot ve takımlardan bahsediyorum. Takım yakıtı koyamadığı için pilotun şampiyonluğu nasıl gidiyorsa, takım on numara araç verdiği ve pit stoplarını yaptığı halde pilot spin atıp, oraya buraya çarpınca takımın şampiyonluğu da aynı şekilde etkilenecektir. Ve bundan kimse bahsetmez.

    Her zaman söylediğim şeydir; Esas olan takımlardır, pilotların hepsi maaşlı şöförlerdir.

  4. aslında şikeli singapur iptal edilsin, massa şampiyon olsun, ferrari’den ayrılan bir mühendisin açıkça söylediği gibi ferrari’nin illegal tabanla yarıştığı avustralya da iptal edilsin, hamilton şampiyon olsun. gerçi 2007’nin son yarışları zaten kimi’ye şampiyonluk yetiştirmek için yapıldı ya, neyse. diğer tarafta da 17 puanı 2 yarışta kapattı yea. ayakları.

    http://www.trf1.net/formula1_haberler/34915-ferrari-2007de-kural-d%C4%B1%C5%9F%C4%B1-aracla-kazand%C4%B1.html

    mantıklı olan şudur ki sezon içinde yapılan bir illegal olay o yarış sonunda ortaya çıkmadıysa, sonraki yıllar ortaya çıksa bile o sezonun şampiyonunu, sıralamasını değiştirmemeli. şikeyi yapıp ceza alanlardan değil diğerlerinden bahsediyorum. çünkü yarış sonu ortaya çıksa ve puanlar değişse, mclaren ve hamilton 2008 singapurdan sonra çok daha farklı yarışırdı, herşey farklı olurdu. insanlar stratejilerini, yaklaşımlarını o anki puan durumlarına göre alıyorlar, sonradan şurası şöyleymiş deyip değiştirmek büyük haksızlık olur. 2007 kimi için de, 2008 hamilton için de.

  5. Hatalı hatalıdır şikeyi yapanlar baştan sonuna kadar suçlu bu ayrı kişileri ilgilendiren bir konu.

    Şampiyona da mücadele eden önemli pilotunun benzin hortumunu çıkartmadan pitten gönderme ise takımın suçudur. Bunları geçtim 2008 Macaristan o starta son 3 tur motorun gümülemesi Massa’nın şampiyonluğunu çalmıştır.

    1. spa’da hamilton ve raikkonen kapışırken birinin kaza yapması, diğerinin ceza alması ve 30 saniye geriden 3. gelen massa’nın yarışı kazanması da beleş bir galibiyet olarak onu şampiyonluğa ortak etmiştir.

  6. Alla alla nedense hep Ferrari suçlanıyor (Haklı olarak) 😀

  7. Aslında şikeli yarış Singapur iptal edilse Massa şampiyon ama kimse konuşmuyor bu konuyu nedense. Bizim 3 Temmuz süreci gibi aynı.

    1. Onur Gentas avatarı

      O yarış neden iptal ediliyor onu anlamadım. 3. olan McLaren’in ne suçu var? Massa pit stop faciasından sonra 13. olabilmişti ona neden çıkar sağlıyorsunuz?

      1. Aslında bir yerde haklı tek sorun bu kadar zaman sonra birşey değiştirilemez. Yoksa zamanında pekala da değiştirebilirlerdi sonucu ki aslında bana göre olması gereken de bu. Tamam Massa o pitte 13. sıraya geriledi de o pite niye geldi onu sorgulamak gerek belkide…

        1. Onur Gentas avatarı

          Bir takımın yaptığı hileyi tüm takımlara mal etmek saçma olur. Hamilton’ı desteklerim ama Massa o yarışta 3.olup şampiyonluğu kazansa ve Hamilton mağdur olsa gene de yarışın iptal edilmesini doğru bulmazdım. Kaldı ki 2. olan Rosberg ve diğer pilotların ne suçu var?

          1. boggyvilian avatarı

            Singapurda pit ekibi doğru iş çıkarsa o yarıştan Felipe kesinlikle puan alırdı ilk olarak buna bakmak lazım.Şike var ama yarış iptali olması pek mantıklı değil çünkü üstünden çok zaman geçti.Felipe o sene hem takım hem de Ferrari yüzünden şampiyonluğu kaybetti.2008 Malezyada lider giderken spin atmasa yarışı kazanıyordu.Macaristanda ise adamın motorundaki sorunu bilen takım ama trafik olursa diye motoru değiştirmeyip oluruna bırakan bir Ferrari yönetimi var gerisini siz düşünün.

            1. 2008 Malezyada yarışı nasıl kazanıyordu, Kimi 10 sn önündeydi spin attığında?

      2. Şaibe karışan yarışa ne yapacaksın, öylece bırakacak mısın? Ne yazık ki herkesi tatmin etmek mümkün değil bu durumda. İstiyorsan güvenlik aracı girmeden 1 tur önceki sıralamayı yarış sonucu olarak sayalım. Mesele birine çıkar sağlamak değil şikeyi yapanın yanına kar bırakmamak, mağduru ezdirmemek. Mağdurdan kastım tüm F1 camiası.

    2. Yarışı iptal etmekten ziyade Renault’ları diskalifiye etmelilerdi. Bu daha adil bir sonuç olurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir