Motor Kurallarını Değiştirme Sesleri Giderek Yükseliyor

yazar:

kategori:

Formula 1’in katı motor kurallarının değiştirilmesi yönündeki çağrılar giderek artıyor ve bu kez dört motor tedarikçisinden üçü artık birşeylerin değişmesi gerektiğini açıkça söylüyor.

Avusturya’da McLaren araçları 20 araçlık gridde 50 sıra ceza almışlardı. Araçlar sadece gridde değil, yarış içinde de cezalandırılmışlardı.

Sezon içinde her sürücünün sadece dört güç ünitesi kullanma hakkı var, ancak bazı Renault ve Honda motoru kullananlar sezon ortasına gelmeden bu hakları tükettiler.

Ricciardo-750x501Christian Horner: “Malezya’da dört motor kuralından kurtulma yönünde fikir birliğine vardık, ancak bu değişiklik reddedildi. Renault ve Honda gibi büyük üreticilerin içinde bulundukları durum iyi değil, buna bakmamız gerekiyor.”

Eric Boullier de Horner’a katılıyor ve motor dondurma kuralının da gevşetilmesi gerektiğini düşünüyor.

“Bence gelişim kısıtlamasında aşırıya kaçtık. Ceza sisteminde de öyle. Yarışmak rekabet içindir ve her rekabette kendinizi daha da geliştirmeniz gerekir. Gelişimin daha serbest olması gerektiğini düşünüyorum. Ceza, münakaşa olmamalı, karmaşıklık olmamalı, özellikle de taraftarlar için.”

Sauber’den Monisha Kaltenborn ise gelişimin serbest bırakılmasının işleri çok daha kötü duruma getirebileceğinden endişeli ve sorun yaşayan üreticilere yardım edilmesi gerektiğini düşünüyor.

“Bunu gerçekten ciddiye almalıyız, çünkü taraftarlar bu tür yarışlarla geçen iki yıl daha görmeyi kabul etmezler.”

Ferrari Başkanı Sergio Marchionne: “Bu Formula 1 biraz simya gibi oldu. Bunun yarış olması gerekiyor. Artık kimse hiçbir şeyi anlamıyor, gridde 25 sıra ceza alan pilotlar var. Şovu piste tekrar taşıyacak adımlar atmak için acele etmeliyiz.”


Yorumlar

“Motor Kurallarını Değiştirme Sesleri Giderek Yükseliyor” için 27 yanıt

  1. redbul baskın değilmiydi..
    adamlar beceriksizce birbirine çapmadığı ve motor arızası yapmadığı kaç yarışı kaybetti polde dahil..
    bu ne balık hafızalığı böyle

    lastik diye ağladılar 9 yarışı komple kapattılar peşindende yuhalanmalar başladı
    hala baskın değildi demek dalga geçmekten beter.herkes kuralları yorumlar kimisi beceremez şuanda gazoz takımının ve diğerlerinin yapamadığı gibi.

    illede ağlayıp sızlanmak nafile çekirge kaç defa sıçrayabilir.
    sevilmek empati antipati göreceli kavramlar her yoruma takılma yoksay geç belki sizde başkası için çok daha itici bir kimlik olabilirsiniz.

    bakış açısı.

    1. Gözlerinle okumayı denersen ne yazdığımı anlarsın ama nafile. Bak bakalım ne yazmışım.
      “Birde Redbull hiçbir zaman bu kadar baskın olmadı.” Baskın olmadı mı dedim? Bu kadar olmadı.
      Öyle kendini üste çıkarmak için boşa esip gürleme burada. Balık hafızalı kim acaba? Sadece son 9 yarışı mı hatırlıyor o güzel hafızan? 😀 Demek ki senin o unutkan hafızanda iz bırakabildiğine göre fazla canını yakmış Redbull 😉
      Sürekli beni ezmeye çalışıyorsun nereye kadar böyle hakarete ramak kala sözler yazarak devam edeceksin merak ediyorum.
      Madem öyle konuşmak istiyorsun. Sen gerçekten sorunlu birisin önce cevap ver butonunu kullanmayı öğren 50 defa dedim ah pardon balık hafızalısın galiba 😉

  2. Tek çare fifa ya yapılan türden bir operasyonun fia ya da yapılması. İşler o zaman yoluna girebilir.

  3. bu f 1 geri isteyen arkadaşa sormak istiyorum gazoz takımı illegal motor haritalı delikli nane şekeri kıvamındaki herbir tarafı ayrı esneyen ebd li gri bölge şampiyonu araçla diğerlerine tur bindirip podyumda yuhalanırken sen neredeydin…
    o zaman f1 eğlenceli idide şimdi mi büyü bozuldu..
    olay şöyle gelişti bu aero işine kafası basmayan ferrari belki motor yaparım diye düşündü onuda eline yüzüne bulaştırdı..
    gri bölgleler ve illegal olmayan düzenekler olmayınca renoda çöküş durumu..
    şimdi gazoz takımı yeni yineden ağlama lobisi ile imtiyazlar peşinde..
    işte istediğin f1 …
    tek ortak paydamız bu motorlarda sesde yok hepsi o

    1. Sizin anlamak istemediğiniz bir şey var. Redbull sürekli testlere sokuluyordu bu testlerden geçince de yaptıkları yasaklanıyordu. Yani yaptıkları işler kurallara uygun olduğu anlaşılınca yasak getiriliyordu. Bu kadar basit bir şey yenilmişliğin vermiş olduğu bir hazmedememe sorunu yüzünden hileyle şampiyon oldu diyerek adamların bileğinin hakkıyla aldığı şampiyonlukları karalıyorsunuz.
      Şunu da unutma o zaman herkes eşitti. Redbull kimseyi kısıtlamadan aldı o şampiyonlukları. Diğer takımların başarısız olmalarının nedeni onların beceriksizliğiydi ama bu farkı kapatmayı engelleyecek bir kısıtlamaları yoktu. Şuan Mercedes’in yaptığı kısıtlamalar yüzünden F1 daha da kötü bir hal aldı. Daha da açıklamamı ister misin? Birde Redbull hiçbir zaman bu kadar baskın olmadı. En azından o zamanki F1 en güzel F1 olmasa bile F1’di. Şimdiki saçmalığın daniskası.
      Bu arada hadi bu sefer oradaki cevap ver butonu çok daralmış ama ismimi de etiketleyebilirsin. Böyle ismimizi söylemeden yok o arkadaş yok ima etmeler falan gerçekten itici birisin.

  4. *Ers kaldırılsın, yakıt akışı da kaldırılsın, sadece turbo olmaya devam etsin.
    *Devir limiti 17000 e çıksın
    *Yakıt akiş limiti serbest bırakılsın(Bana kalırsa Mercedes ve Ferrari diğerlerinden farkli birsey yapiyorsa o burada gizlidir)
    *Tasarruf yapmak yasaklansın, yasaklanacak düzenlemeler getirilsin
    *Mercedes Lemans’a gidip motoru orada geliştirsin(bunlar formatı yanlış anladılar)
    *Elektronik kontrol ünitesi basitleştirilmiş hale getirilsin, en fazla 10 programa izin verilen bir ünite yapılsın.

    Bu düzenlemeler geldiği taktirde F1’in doğasında olan o saf güç tekrar geri gelecektir, daha ucuz maliyetler tüm takımlari rahatlatacak, belki de küçük motor üreticilerini tekrar F1’e çekecektir.Böylelikle F1 üretici firmaların tekelinden çıkıp yönlendirmesine ihtiyaç duymayacaktir.

    1. Eksik olmus.Araclar Rainin surebilecegi hale getirilsinde yazmaliydin.
      Motor omurlerini bu kadar uzun tutmak Fianim fikri idi.Le manstada kullanilabilmesi isteniyordu.

    2. Bu dediklerin baştan yeni ünite üretmek demek yani kısmen Bernie’nin uğraştığı 1000hp lik motorlar vakası gibi.

  5. Motor uremeyenlerin F1de isi ne?
    Dort.motor kurali yeni kondu sanki.

    1. Motor üretemediler doğru. Peki yol araçları için üretilmiş teknolojilerin F1’de işi ne? Yarışmaya mı geldiler yoksa yol araçlarını geliştirmek için F1’i denek olarak kullanmaya mı? Birde tasarruf amaçlı üretilmiş motorlara daha da tasarruf yapılsın diye hem 4 motor kuralı getirerek motoru kısarak yarışıyorlar hemde yakıt kuralı konuluyor. Sence bu F1’mi? WEC dayanıklılık şampiyonası, F1’de tasarruf şampiyonası mı?

      1. F1 aglama sampiyonasi.Red Bull ile Reno yarisiyor.Simdi koroya Honda da katildi.Ferrari kendi soyleyemediklerini Saubere soyletiyor.
        Kurallar herkes icin var.Birileri isini beceremedi diye kural degisikligi olmaz.V12 mi getireceksiniZ buyrun.Ama yaptiginiz degisiklikler gazoz ureticisini burda tutmak icin olmamali.

        1. Ne alaka? Redbull kalsa sevinirim giderse de sonuna kadar haklılar. Buradaki asıl sorun ortada F1’in olmaması ben F1’i geri istiyorum bu kadar basit. Yoksa Redbull kalsa da kalmasa da fark etmez. Sadece F1’i geri getirsinler. Buda motorları değiştirmeden olmaz F1 demek ses demek mücadele demek yarışçı ruhu demek. Bunların gramı kalmadı. Sen hala o ağlıyor bu ağlıyor. Mercedeste değişmemesi için ağlıyor onuda say o zaman.

          1. Red Bullun cekilmeye niyeti yok.Kazanim.elde etmeye calisiyorlar.

            1. Benim sana söylemek istediğimle Redbull’un alakası yok. Konuyu niye saptırıyorsun Redbull’da Redbull diye. Kim kazanırsa kazansın bu kurallar olduğu sürece F1 diye bir şey olmaz. Bari başka bir isim koysunlar da F1’in ismine zarar vermesinler.
              Road Car Development Series. Bu daha güzel.

        2. [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ avatarı
          [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ

          Ya arkadaşım bu kuralların F1 ile ne alakası var sen bana hele onu bi açıklasana.

          1. Bu kurallarin altinda Ferrarinin imzasi var mi?

            1. [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ avatarı
              [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ

              Ben sana bir takım şeyler açıkla diyorum.Sen soruya soruyla karşılık veriyorsun.Ben cevabımı alayım ferrarinin imza atma konusuna geliriz.

    2. cücük, binek hacminde motor isteyenin F1’de işi ne gitsin wtcc yle dtm le oyalansın 🙂
      bak peugeot 208 T16 yapıyor hemi de daha fazla heyçpiyle
      çok meraklı olan gitsin öyle şeyler yapsın yiyorsa 🙂

      1. Bunlari Saplaksever Mosley baslatti.Dort silindirli motoru isteyen Reno idi.Simdiki durum kimsenin isine gelmiyor.Ama 150 200 milyon Euroluk motor gelisim butcesi icin kimse yonetim kurulundan onay alamaz.Bu yuzden boyle yasak savma kabilinden bir orta oyunu oynaniyor.
        Yakit ikmali bir milyona patliyor diye gundemden dustu.

        1. Mosleyin başlatmaya çalıştığı şeyin böyle finali olacağını sanmıyorum bunu otomotivciler başlattı FIA da yedirtti herkese.
          Bu motorları isteyen sadece reno değil tehditleri iyi hatırlıyoruz gelmeseydi gidecek olan 2 üretici var sadece reno değil 🙂 Reno şimdi nasıl gidebilirse onlar da defolup gitmelilerdi cosworth, ferrari, judd larla idare ederdik biz bu hali göreceğimize.:)
          Bu motorları terketmeyi baştan tehdit ettikleri gibi reno da istemiyor merso da.
          Yakıt ikmalinin o rakama patlayacağına inanmıyorum boş arge şişirmesi onlar yakıt ikmali için herşey hazır araçlarda garajlarda herşey ellerinde var. Böyle rakam şişirmeleriyle dünyayı kandırıyorlar…

    3. F1 tarihinden haberin yok. Formula 1 i bugünlere taşıyan,dünyanın en popüler motorsporları organizasyonu yapan motor üretmeyen garaj takımlarıdır. Kazanamayınca Ayrılma tehdidinde bulunan üretici takımlar değil bakınız Mercedes.

      1. He bana biraZ F1 dersi verir misin?

    4. [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ avatarı
      [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ

      Durun o kendini yiyor şimdi mercedes tepeden incek diye hahah

    5. F1’de artık motor diye bir şey kalmadı aslında. Boşuna power unit demiyorlar. Eskiden bizim motor dediğimiz şey ICE (içten yanmalı motordu) Şimdiki farklı bir şey. Bir tek Mercedesçilerin sevdiği bir şey

      1. F1 2009dan beri pike yapiyor.Concorde oyunlari cercevesinde iki uyduruk takimin bes sampiyonluk kazanmasi saglandi.Artik yaris haftasonunu iple cekmiyorum.Yaris izlerken uyuya kaldigim oluyor. Bu sey F1 degil.Sadece motor uretmeyi beceremeyen ureticilerin burada isi olmamali.
        Honda avustralyaya kazanmak icin gidiyordu.
        Reno 20 gelisim.hakki kullanip gecen yilin gerisine gitmedi mi?
        Bunlarin beceriksizligini niye digerleri ceksin ki?

  6. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Değiştirin şu kuralları 🙂

    1. [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ avatarı
      [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ

      Telefon aç hemen eclestone amcana 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir