Taraftarlar F1’de Değişiklik İstiyor, Ama Sahte Şeyler Değil

yazar:

kategori: ,

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sürücüler birliği Formula 1 taraftarlarının katıldığı geniş çaplı bir anket düzenlemişti ve sonuçlara göre taraftarların yarışların daha iyi olması için radikal değişiklikler görmek istemedikleri, sadece daha saf yarışlar olmasını istediği ortaya çıktı.

217756 kişinin katıldığı anket sonucunda spor takipçilerinin öncelikleri ortaya çıkacak.

Anket sonuçlarında Formula 1’in daha rekabetçi olması (%89), daha fazla taraftarı çekebiliyor olması (%85) ve şu an şirketlerin ilgilerinin fazla önemli olduğu (%77) görülebiliyor.

Aynı zamanda taraftarlar daha fazla eğlence katma amaçlı olarak umutsuzca yapılan sahte oyunları görmek istemiyor. Ters grid uygulaması(%18), başarı dengeleme ağırlıkları (%26) ve müşteri araçları (%44) çok fazla ilgi görmezken katılanların sadece %16’sı aynı araç ve motora sahip takımlar fikrine sıcak bakıyor. Takımların ikiden fazla araç yarıştırma fikrini destekleyenler ise sadece %14. Tüm araçların aynı motoru kullanması seçeneği ise %16 oy alabilmiş durumda.

Taraftarların yüzde 74’ü kuralların araçların ve teknolojilerin daha iyi gelişebilmesi için rahatlatılması gerektiğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 80’i lastik savaşını tercih ederlerken yakıt ikmalini isteyenlerin oranı ise %60.

Bütçe sınırı konulması %54 oy alırken en hızlı tura da puan verilmesi gerektiği %51 oy aldı.

2010’da FOTA’nın düzenlediği anketin sonuçlarıyla karşılaştırılacak olursa sporun ileri yönde gitmediği yönünde önemli işaretler var.

Taraftarların sadece %10’u sporun şu an eskiye göre daha sağlıklı olduğunu düşünüyor ve taraftarların bahsettikleri temel faktörler ‘pahalı, teknolojik ve sıkıcı’ olarak nitelendiriliyor. 2010’da ise bu görüş ‘teknolojik, rekabetçi ve etkileyici’ idi.

Formula 1’in artık yeni veya daha genç izleyicileri kendisine çekemediği yönünde de göstergeler var, katılımcıların dörtte üçü sporu 10 yıldan fazla takip edenler.

Taraftarların %88 gibi ezici bir çoğunluğu Formula 1’in en iyi sürücülere ihtiyacı olduğuna inanırken sadece %45’i şu an bunun olduğunu düşünüyor.

Yüzde 86’lık bir kesim sürücülerin taraftarlara karşı dürüst olmasını isterken %78’i sürücülerin sporun gelişiminde önemli rolleri olmasını istiyor. Sürücülerin taraftarları Formula 1’e daha da yaklaştırmalarını düşünenler ise %75.

GPDA başkanı Alex Wurz sürücülerin sonuçları derhal analiz etmeye başladıklarını ve bunlarla birlikte F1’in patronlarıyla konuşabileceklerini söyledi.

“Formula 1’in kendisine önemli sorular sorması gerekiyor, bu yüzden taraftarların görüşlerini aldık. Ankette taraftarlar açık konuştular, radikal değişiklikler istemiyorlar ve sporu tarihi köklerinden uzaklaştırmak istemiyorlar.”

“Basit görünebilir, ancak pistteki en iyi sürücüler ve takımlar savaşırken onların önceliği en etkileyici araçlar. Ve biz, sürücüler olarak bu tutkuyu değerlendirmeliyiz.”

“Rekabetçi bir spor istiyorlar, sadece şov olmamalı. Ve Formula 1’in büyük şirketlerle olan bağlarının artık fazlaca önemli olduğunu ve sporun gelişimini engellediğini düşünüyorlar.”

“GPDA önümüzdeki haftalarda sonuçları daha derinden inceleyecek ve Formula 1’in temel hissedarları ile birlikte çalışarak taraftarların istediklerini sporun gelecek planlarının temeline yerleştirmek için çalışacaktır.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Yorumlar

“Taraftarlar F1’de Değişiklik İstiyor, Ama Sahte Şeyler Değil” için 12 yanıt

  1. bizim taraftarımızın sonuçlar bile umrunda değil : D keşke başlığa

    “Taraftar Anketinde Raikkonen Alonso’yu geçti” yazsaydın o zaman kıyamet kopardı. Sayfadaki o bölüme henüz kimse ulaşamamış sanırım 🙂

    1. Haber başlığı önemsiz olunca yorumları da önemsiz oluyor. Düz pilot taraftarları uğramıyor, sadece sporu sevenler damlıyor. O kadar içerik var ve hepsi de dolu.

      Takan kim? Kendi pilotu veya takımı kazanmıyorsa F1 kötüdür.

  2. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
    Alonso.ElNano #València2012

    Ben bu ankete katılacaktım da, bir kaç aşamadan sonra sıkıldım, sonra hallederim dedim. Çoktan bitmiş anket. 😀

    Favori pilotlar: 1. Raikkonen, 2. Alonso, 3. Button

    Şu dikkat çekici. Açıkcası Hamilton’ın bu 3’lü içerisinde olmasını beklerdim. Üstelik İngiltere ankete en çok katılım sağlayan ülke. Tarihin en iyi pilotları listeside 3 kişiden ibaret olmasa daha iyi olurdu. Sonuçta ilk üç’ün kimlerden oluşacağı, oluşabileceğini az çok tahmin ediyoruz.

    1. Raikkonen ve Alonso’yu anlıyoruz ama Button gerçekten tuhaf olmuş. Hamilton son şampiyon olarak dururken nasıl böyle bir tercih ortaya çıkmış ilginç.

      Acaba İngilizler Hamilton’ın yeni hayatı ve yeni tarzından memnuniyetsiz mi? Bilinir ki İngilizler bazı konularda tutucular. Mercedes’e geçtiğinden bu yana hızlıca Amerikanlaşmaya başlayan Hamilton’ı aforoz mu ettiler acaba? 😀

      1. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
        Alonso.ElNano #València2012

        Belki de öyledir.

      2. Bundan bir kaç sene önce nerede okudum bilmiyorum ama İngiltere’de Buttonı destekleyen çok fazlaymış Lewise oranla.O yüzden Buttonı seçmelerine şaşırmadım.

      3. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
        Alonso.ElNano #València2012

        Hamilton’ın son zamanlardaki hal ve tavırları bana çok anti-patik geliyor. F1’de son zamanların kazananı olması haricinde ben pek bir olumlu tarafını göremiyorum, Hamilton’ın. Ama bu şekilde yaşamaya devam ederse kazanan olma özelliğini de kaybedecek gibi.

    2. İngilizler Button’u seviyorlar. Hamilton Amerika’ya daha yakın 😀

  3. Haber içeriğine ek olarak anketin detaylı sonuçlarından bazı ilgi çekici maddeleri paylaşmak istiyorum. Bunları derlediğim kaynağı indirip tümünü incelemek isteyenler buraya tıklayıp indirebilirler.

    1. Sırasıyla en çok oy veren 10 ülke: İngiltere, Fransa, Amerika, Avusturya, Almanya, Hollanda, Avustralya, Japonya, İtalya, Brezilya.
    2. Katılan F1 taraftarlarının yarısından fazlası 25-44 yaş arasında, genel ortalama ise 37.
    3. F1 ile ilgilenenlerin çoğu Dünya Dayanıklılık Şampiyonası ile de ilgileniyor.
    4. Taraftarların %50’si yayınlar paralı kanallara geçtiğinden bu yana canlı izleyemiyor.
    5. Katılımların üçte biri birden fazla takım ve pilotu destekliyor.
    6. Sadece tek bir takımı destekleyenler %10’dan az sayıda.
    7. %80 kadar taraftar bir pilottan fazlasını takip ediyor.
    8. Favori takımlar: 1. Ferrari, 2. McLaren, 3. Williams
    9. Favori pilotlar: 1. Raikkonen, 2. Alonso, 3. Button
    10. Katılımcılara göre tüm zamanların en iyi 3 pilotu sırasıyla: 1. Senna, 2. Schumacher, 3. Prost
    11. 2000’lerin araçları %32 ile en çok beğenilenler, mevcut araçlar 70’lerin araçlarının aldığı oyun (%12) bile altında %10 oranda beğeniliyorlar.
    12. Taraftarların %56’sı araçların artık çok kolay sürüldüğünü düşünüyor.
    13. Taraftarların neredeyse %75’i araçlarının hem motor güçleri hem de seslerinin kendisi için önemli olduğunu düşünüyor.

    1. Bence bu listeyi de grafik ve analiz şeklinde haber yapmanız gerekir. Aslında gerçek dünyanın bizim dünya algımızdan biraz daha farklı olduğunu anlıyoruz. Neredeyse tamamı G8’den oluşan yaklaşık çeyrek milyon insanın katıldığı bir anket. Bundan çıkan sonuçları ders kitabı yapıp okullarda okutmak lazım.

    2. Her zaman ki gibi şaşırtıcı sonuçları olan bir anket olmuş. Eski anketlerde taraftarlık oranlarıyla felan kabullerimizden farklı olduğunu göstermişti.
      Yalnız senin yazdıkların yukarıda haberde yazılan şeylerden daha açık durumda 🙂 basın işine gelmeyen şeyi görmemiş gibi. otomobil reklamları hani…

    3. F1 taraftarlarının yarısından fazlası 25-44 yaş arasında, genel ortalama ise 37

      Vay arkadaş, 20 yılı geçti izliyorum, ben bile ortalamayı düşürüyormuşum! Dede işi oldu F1 😀

      En çok oy veren ülkelerden sadece Fransa ve Hollanda’nın yarışı yok.

      Sadece tek bir takımı destekleyenler %10’dan az sayıda.

      Anketi dolduranların sağlığı açısından önemli bir oran.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir