Montoya: “Dünyanın En İyi Takımlarında Yarıştım”

yazar:

kategori: , ,

Juan Pablo Montoya, Formula 1 izleyicileri tarafından ilginç kişiliği bir yarış pilotu olarak sahip olduğu özel yeteneklerle tanınıyor. Bu yıl Indianapolis 500 yarışında aldığı galibiyet kuşkusuz tüm sevenlerini mutlu etti. Montoya, Monako’da FIA öncülüğündeki spor konferansında konuştu.

Bu yıl kariyerinde ikinci kez Indy 500’ü kazandın. 15 yıl önce bu yarışı ilk kazandığından bu yana sporda neler değişti?

JPM: Güvenlik açısından çok fazla şey değişti. Biraz komik ama HANS cihazı kullanılmaya başladığında ben buna karşı çıkmıştım. Kendimi çok rahatsız hissediyordum. Formula 1’de zorunlu hale geldiği zaman bile ben sorun çıkarmıştım. ‘Sadece ısınma turu atacağız. Rahat olun’ falan demiştim ve onu takmadan çıkmıştım ama HANS olmadan kendimi çok güvensiz hissetmiştim. Sanki bir şeyler eksik gibiydi. Bu tür şeyler önemli. Ama bana kalırsa en büyük değişiklik beygir gücünün düşmesi ama aynı zamanda tutunma seviyelerinin iyileşmesi oldu. Frenler de artık daha iyi.

Farklı sporlarda birçok başarı yakaladın. Farklı serilere geçip oralarda yarış kazanmayı bildin. Bunu yapabilecek güveni nasıl buluyorsun?

JPM: Sanırım çok çabuk uyum sağlıyorum. Hem de olmasını öyle çok istiyorum ki hemen oluyor. Herkesten fazla istiyorum.

Bu kadar farklı serilerde galibiyet almaktan gurur duyuyor musun?

JPM: Yarıştığım her yerde kazanmış olmak çok havalı ama aslında bu benim işim deil mi zaten? Görev tanımında bu var; kazanman gerek. Takımlar seni her hafta sonu piste çıkıp on beşinci olman için almıyor. Her zaman elinde gelenin en iyisini yaparsın, çaba harcarsın.

hi-res-6e976f9c7d5ad53d93d9dd79f79402ae_crop_exact

Üç klasik seride yarış kazanan nadir pilotlardan birisin. Indy 500, Monako GP ve Le Mans 24 Saat. Bunu yapan tek kişi vardı, o da Graham Hill. Le Mans’ta bitmemiş bir işinin olduğunu söyleyebilir misin?

JPM: Beş yıl önce çok umurumda değildi. Bugün? Belki doğru araçta olma şansım olsa deneyebilirim. Ama şu an IndyCar’da mutluyum. Roger (Penske) için yarışmaktan memnunum. Size şunu söyleyeyim: Dünyanın en iyi takımları adına yarışma ayrıcalığını yaşayacak kadar şanslı oldum. Amerika’da Team Penske ve Ganassi, Formula 1’de McLaren ve Williams. Takımların geçmişlerine bakıp, sizin bu takımlarda yarıştığınızı ve hepsiyle kazandığınızı bilmek acayip havalı.

Bugünkü F1 hakkındaki düşüncelerin neler?

JPM: Araçların biraz daha hızlanması gerekiyor. Ama bana kalırsa en baştan başlamak gerek; inanılmaz bir teknoloji var. Ama asıl sorun bence taraftarlar bu teknolojinin neler getirdiğini anlamıyor. Daha küçük motorlar fikri güzel. Genç pilotların spora girişi de doğru şekilde sınırlanıyor. Bu kadar alt seri olmasının sebebi bir pilot olarak şans bulduğunda en iyi şekilde hazırlanmış olmak. Şimdi sürücüler genç yaşta koltuğa oturuyor, daha bir senelik pilotken. Ve F1 araçlarını kullanmayı o kadar da zor bulmuyorlar. Eğer F1 araçlarını GP2 araçlarından 10-12 saniye daha hızlı yaparsak işler farklı olacaktır.

2017 sonrası F1 araçlarında yapılacak değişiklikler konusunda farklı görüşler mevcut. Yeni Formula 1’de görmek istediğin birkaç özellikten bahseder misin?

JPM: Daha fazla tutuş. ama önündekileri takip edebileceğin kadar. Bana kalırsa daima en büyük problemlerden biri araçları takip etmenin zor olması. Yarışlar yeterince yakın geçmiyor.

_45332263_montoyawin416

 


Yorumlar

“Montoya: “Dünyanın En İyi Takımlarında Yarıştım”” için 6 yanıt

  1. Çok hızlı ve bencil bir pilottu. Şampiyon olmak için iki eksiği vardı. birincisi arkasında onu sevip, duran takım yöneticileri ki (F.Wiliams ı dışarda tutuyorum), ikincisi de iş disiplini. İş disiplinini kazandığında artık şampiyon olamayacağı bir takımdaydı.

  2. OtonomAktor avatarı

    adamım özlendin. f1 de görmek nasip olamasa da inşallah bu sene indy car şampiyonluğunu görebiliriz.

  3. Yanlış hatırlamıyorsam Montoya Le Mans 24’ü değil Daytone 24’ü kazandı ve o yarış triple crown’dan sayılmıyor.

  4. Sen gittin kurtuldun Montoya ,f1 artık kendini yeniden izlenebilir olmanın yollarını aramalı.

  5. Gördüğüm en iyi geçiş pilotu.Son cümlesi nelerin olması noktasında bir çok şeyi özetliyor.

  6. Efsane bir pilottu. F1’in onun gibilere ihtiyacı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir