Telsiz Yasağı ve Start Prosedürü ile İlgili Ayrıntılar Netleşti

Belçika GP’den itibaren uygulanacak olan telsiz  yasağı ve start prosedürleriyle ilgili ayrıntılar sonunda ortaya çıktı.

Pilotların araçlarına daha fazla hakim olması amacıyla FIA, telsizde verilen talimatlara sınırlama geleceğini ve özellikle startlarda sürücülerin daha fazla sorumluluk alacağını açıklamıştı.

Bu konuyla ilgili FIA takımlara Sportif Kurallar’da 20.1 maddesini gönderdi. Bu kurala göre pilot aracı “tek başına, yardımsız” sürmeli. Pilotların yarış startlarına hazırlıkta tek başına sorumlu olması için bu kural getirildi. Böylece uzaktan kumandalı start görünümü yerine pilotların hazırlıklarını tek başına yapmaları ve daha belirsiz bir ortam oluşması hedefleniyor.

Yeni kurallara göre debriyaj kavrama noktası araç yarış öncesinde garajdan çıktıktan sonra start için tekrar gride gelene kadar ayarlanamayacak. FIA bu konuda takımların pilotlara debriyaj kavrama noktasını bulmada yardımını azaltmak istiyor.

Bu kapsamda pilotun ayarları bulmasını sağlayacak tüm fonksiyonlar yasaklandı ve her şeyi pilotun bulması gerekecek.

FIA ayrıca Belçika’dan itibaren pilotlara telsizden verilen talimatların daha da kısıtlanacağını duyurdu. Formasyon turundaki telsiz konuşmaları yasaklanacak ve böylece start için telsizden yardım edilemeyecek.

Charlie Whiting, telsizden sadece güvenlik amaçlı verilecek mesajlara izin verileceğini; araçta kritik bir sorun varsa, lastik patlamışsa ya da hasar varsa, rakip araçlardan birisinde sıkıntı varsa bunların söylenebileceğini belirtti.

Bunların dışında bir aracın tamir edilmesi ya da yarıştan çekilmesi gibi konularda pilotlara pite gelmesinin söylenmesine izin verilecek.

İzin verilen bu durumlar dışında pilotlara telsizden verilecek bilgiler cezaya sebep olacak.

 


Yorumlar

“Telsiz Yasağı ve Start Prosedürü ile İlgili Ayrıntılar Netleşti” için 8 yanıt

  1. ”sadece güvenlik amaçlı” ucu açık buda çok tartışılır zamanla yaşadıkça anlayacağız ;kati bir kural yok.bende bir şey derim telsizden güvenlik amaçlı derim fia mı belirleyecek güvenlik amaçlı olduğunu ? belki bana göre güvenlik amaçlıdır ama fia ya göre değildir.
    yani ”makul şüphe” kime göre neye göre makul şüphe saçmalığı bir yana ki bu yasa gün gelir yasayı çıkaranıda marmara çırası gibi yakar
    bariz delillerle ispatlanmış suçlu bir yana

  2. Doğru şeyin peşindeler ama çook yanlış yapıyorlar. Aracın her şeyi otomatik yapması gerekiyor. Pilot sadece sürmeli.

  3. Yahu her haberde kimi ile ılgili yorum yapılıyor sürekli delirmiş bu insanlar adam kimiye bakacakmış şaka gibi diğer bütün pilotlar on numara kendide dünyanın en iyi F1 pilotu sabır allahım sabır

  4. Haber içeriğinde Kimi’nin küfürlerinin azalacağı belirtiliyor. Ancak bunun ne kadar sınırlandırıldığına dair hususlar belirtilmemiş.
    “İzin verilen bu durumlar dışında pilotlara telsizden verilecek bilgiler cezaya sebep olacak.”

  5. [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ avatarı
    [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ

    Ricardoyu özellikle takip etcem 🙂

  6. Olumlu bir gelişme. Kim aracı ve pist koşullarını ne kadar iyi anlıyor bunu görebileceğiz. Tecrübeli pilotları öne çıkartabilir.

    1. [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ avatarı
      [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ

      Alonso muhtemelen ilk 10 a kalkışta atar kendini

  7. tamam bol bol startta kalan araclar ve kazalar gorecegız demektır ozellıkle yenıler ve becerısı olmayanlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir