FIA, Bianchi’nin Kazasıyla İlgili Yeni Veriler Paylaştı

yazar:

kategori:

FIA, yapmış olduğu kapsamlı araştırma sonucunda Jules Bianchi’nin 2014 Japonya’da geçirdiği kazaya dair yeni veriler paylaştı.

Paylaşılan verilere göre Bianchi’nin aracındaki yavaşlamanın daha önce düşünülenden 3 kat daha fazla olduğu anlaşılıyor.

FIA, Bianchi’nin hayatını kaybetmesine sebep olan kazadan gerekli dersleri çıkarmak için başlattığı incelemesini tamamladı.

FIA’nın yeni Dünya Kaza Veritabanı’nda paylaşılan sonuçlar, Bianchi’nin  kazasının kurtarma aracının altına girmesi nedeniyle çok şanssız olduğunu gösteriyor.

Auto Motor und Sport’ta yayınlanan sonuçlara göre Bianchi 213 km/sa hızda aracının kontrolünü kaybetti ancak 2.61 sn sonra 126 km/sa hızda kurtarma aracına vurdu.

Marussia aracı kurtarma aracına 55 derecelik açıyla vurdu ve aracın burnu kurtarma aracının altına girdi.

Kaza anında araç 58.8 G güce maruz kalındı. Bu kaza bariyeri gibi somut bir nesneye vurulduğunda hissedilen normal bir kuvvet.

Ancak Marussia aracının kurtarma aracının altına girmesi nedeniyle kaza normalde olacağından daha kötü sonuçlandı.

İlk analizlerde, Bianchi’nin kulaklığına bakıldığında 92 G kuvvete maruz kaldığı söylenmişti.

Ancak FIA kulaklığın tam anında kayması nedeniyle etkinin normalde hissedilenden çok daha az göründüğünü; Bianchi’nin 254 G kuvvete maruz kaldığını söyledi.

FIA bu kazanın ardından sanal güvenlik aracı sistemini devreye sokarken aynı zamanda kokpit çevresinde kafayı koruyan sistemi de güçlendirdi.


Yorumlar

“FIA, Bianchi’nin Kazasıyla İlgili Yeni Veriler Paylaştı” için 8 yanıt

  1. Aslında pist üzerinde çalışan bir araç varken SC uyarısı olmalıydı, bir miktar daha yavaşlaya bilse 90 veya altında bir hızla araca vurmuş olsaydı belki de her şey çok daha farklı olabilirdi.

  2. Benim anlamadığım , takoz gibi koca aracın içeri girmesine hangi mantık izin verir , milyonda 1 ihtimal bile olsa o araca carpan kurtulamazdı, altınıda içeri girsin diye acık yapmıslar , madem sokuyorsunuz yan taraflarınıda metal kaplama yapında altına arac girmesin f1 araclarına birsey olmazdı zatan o durumda , gencecik cocukta kayıp gitmezdi aramızdan. Düsünülmücek birsey degil bu , tam bir ihmaller ve düsüncesizlikler silsilesi giden geri gelmiyor.

    1. Senin yorumunu görmeden mesaj atmıştım ilk kısmına katılıyorum ancak kurtarma aracının yan tarafına metal bir şey koyamıyorlar sanırım çünkü bu araçlar sürekli o piste ait değil sanırım yarış hafta sonları kiralanıyor diye biliyorum, yanılmıyorsam. Ama ilk kısım kesinlikle doğru pist üzerinde çalışan bir araç varsa SC girmeli en azından o bölgede tüm pilotlara bilgi verilir ve belirlenmiş bir hız limiti aşılmadan o bölgeden geçirilir (LKeMans Slow Zone gibi.).

  3. 254G mi? Bir insanın dayanabileceği max G kuvveti 9G diye duymuştum. 254 G’ye bir de 9 ay direndiyse helal olsun.

  4. Oha 254 g kım olsa olur bu guce cok kotu durum kaldırma aracı daha engın olsa ve tırların arka alt kısmı dahi koyulması lazım koruyucu hata yumusak arkası yanlarına lastık gıbı malzeme koysalar azda olsa faydalı olur

  5. F1 aracı dozerin her türlü altına girecek kadar alçak gözüküyor ama meraktan soruyorum. Bu kazaya o aptal burunlar mı sebep oldu? Eski burunlar olsa altına girmekten kurtulur muydu? Yoksa yine altına girermiydi.
    Hani Newey’in bahsettiği olay mı gerçekleşti?

      1. [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ avatarı
        [ÇⓐğR|] #ForzaFERRARİ

        İlginççç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir