Fernandes: "F1 Hâlâ Mükemmel Durumda"

yazar:

kategori:

Air Asia kurucusu Fernandes, yeni Lotus projesi ile gelecek sene F1 sponsorluğundan takım patronluğuna geçiş yapacak. Fernandes, Honda, BMW ve Toyota’nın ayrılışından sonra bile sporun içinde hâlâ fark edilebilir markaların olduğuna inanıyor.

Fernandes: “Bütün bu markalara bakarsanız Formula 1 onları yarattı ve bana göre şu halde diğerleri kadar büyük hale gelecek bir çok marka olacak. McLaren otomobil dünyasına bakıyor, açıkçası Lotus’la bir ilişkimiz var”

“Ama Formula 1 her halükârda yeteri kadar büyük. Üreticiler olsun ve olmasın insanlar yine gelecek. İnsanların Formula 1’e gelme nedenleri BMW veya Toyota veyahut diğer üreticiler değil. Onlar üreticilerden önce geldiler, üreticiler ayrıldıktan sonra da geldiler. Tekrar geri gelecekler. İnsanların geldiği bir spor bu, takımların değil”

“Spor heyecan verdiği, insanlar ilgi gösterdiği ve sporun içindeki kişilerin ilgilendiği sürece insanlar gelecek. Bu konuda herhangi bir korkum yok”

Fernandes, spordaki büyük değişimde F1 takım patronu olma kararını, 11 Eylül’deki Amerika’daki gökdelen saldırısından sonra 2001’de havayaolu endüstrisine geçişi ile kıyasladı.

Fernandes: “Herkez, havayolu endüstrisine başlamak için çılgın bir zaman dedi, krizde vs. Ama ben harika bir zaman olduğunu düşündüm. Çünkü görev alanlar değişimdeydi ve bu, bizim gibi çok küçük sermayeye sahip yeni bir girişime, gelip bir şeyler yapmak için bir fırsat verir.”

“Formula, 9 Eylül olayındaki sonraki havayolu iş dünyasının yakınından bile geçmiyor. Ama fırsatları görüyoruz. İşlerin doğru bir şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum. Maliyetler düşebilir. Hâlâ olağanüstü başarılı bir spor olduğunu düşünüyorum. (Formula 1’in) gerçekten iyi bir iş kolu olmasını sağlamanın hâlâ bir çok yolu var. Diğer iş kolları için de bir platform olarak yerleşebilecekleri harika bir iş ortamı”

Lotus’un bütçesinin aslında bütçe sınırı teklifi kapsamında hazırlanmış olmasına rağmen Fernandes, Kaynak Sınırlama Anlaşması’ndan oldukça memnun olduklarını söyledi.

Fernandes: “Size ihtiyacınız her şeyi veriyor. Açıkçası bir bölümde 40 milyon sterlinde bir takımı ortaya koymaya hazırdık, çünkü bütçe sınırının olacağı tutarın bu olduğu söylenmişti. Açıkçası bir araç oluşturmak için daha az paramızın olmasını isteriz ama yine de ilgi çekici”

“150 milyon sterlinlik bir takımınız olduğunda bütün fazla paranın nereye gideceği konusunda hâlâ kafam karışık. Hâlâ 55 milyon sterlinimi anlamaya çalışıyorum”

“Çok makul bir araç üreteceğimizi düşünüyoruz. İlk senede (önde) rekabet etmeyeceğimizi biliyoruz ama ileri gitmek için iyi temele sahip olmamız zaman alacak. Ama maliyet sınırı fikri iyi. Çünkü iyi takımlara ihtiyacınız var, rekabetçi bir gride ihtiyacınız var”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir