Mercedes GP

yazar:

kategori:
Yarış Pilotları Michael Schumacher Nico Rosberg  
Test Pilotları    
Takım Patronu Ross Brawn Mercedes Yöneticisi Norbert Haug
Yarış Müh.   Yarış Müh.
Şasi MGP-W02 Motor Mercedes-Benz
Merkez Brackley, İngiltere    
Sponsorlar Petronas
Katıldığı Yarış 31 Kazandığı Yarış 9
Pole Pozisyon 8 En Hızlı Tur 9
Toplam Puan 214 İlk Yarış 1954 Fransa GP
Markalar Şampiyonluğu 0 Pilotlar Şampiyonluğu 2

   
       

Mercedes-Benz Grand Prix Limited’in ticari ismi olan ‘Mercedes GP Petronas Formula 1 Takımı’ yarış takımı olarak 2010 sezonunda mücadele edecek. Mercedes-Benz Formula 1’de ilk kez 1954 yılında sahne aldı. 1954 ve 1955 yıllarında elde edilen büyük başarılara karşın 1955 sezonunun ardından Mercedes spordan ayrıldı. 1990’lar ve 2000’lerde yarı ortaklıklar yaparak ve motor tedarik ederek F1’de yer alsa da Mercedes fabrika takımı olarak spora 2009 Kasım’ına kadar dönmedi. 15 yıl süren McLaren ortaklığının ardından, Daimler’in sahip olduğu Mercedes-Benz, Aabar Yatırım Grubu’yla beraber Brawn GP’nin %75.1’ini devraldı. (Daimler: 45.1%; Aabar: 30%). Honda Racing F1’in spordan çekilmesiyle Honda’nın bütün hisselerinin alınıp Brawn GP adı altında yarışılan ilk sezon olan 2009’da takım, hem üreticiler hem de pilotlar şampiyonasını kazanmayı başarmıştı.

Takımın Mercedes GP adıyla ilk kez yarışağı sezonda, Nico Rosberg’e yedi kere dünya şampiyonu Michael Schumacher eşlik edecekken yedek sürücü ise Nick Heidfeld olacak.

Motorsporlarında Mercedes-Benz

Tarihindeki uzun yıllar boyunca Mercedes-Benz bir çok motor sporlarında yer aldı. Bunlar arasında spor arabaları yarışları ve ralli de yer alıyor. Takım şu anda Formula 3 , DTM ve Formula 1’de aktif durumda.

İlk Yıllar

1926 yılında Mercedes-Benz markasıyla birleşen iki şirket de, kendilerinin ayrı tarihlerinde motor yarışlarının yeni sporunda başarının tadını çıkardılar. Aslına bakılırsa her ikisi de ilk otomobil yarışına 1894 yılında Paris to Rouen’de katıldı. 1902’de DMG tarafından tasarlanan Mercedes Simplex yarışlarda yer alması amacıyla üretilen ilk araçtı. At arabası benzeri olan bu model öncekilerden daha ingindi ve yarışları yıllar boyunca domine etti. Birinci Dünya Savaşından hemen önce 1914 yılında DMG Mercedes 35 hp Fransa GP’sini 1., 2. ve 3. sırada tamamlayarak kazandı. Karl Benz’in şirketi Benz&Cie’in tasarladığı ‘kuş gagası’ şeklindeki araç birçok kez hız rekorları kırdı. Araç 1911 yılında 228.1 km/s’i gördü. Bu durum, modele o dönemdeki bütün otomobilden daha hızlı olma rekorunu tekrarlamasını sağladı. Bunun dışında şirket aerodinamikal tasarlanmış araçlar üretti.
.

Grand Prix motor yarışları

1923-1939

Benz Grand Prix yarışlarına ilk kez 1923 yılında gözyaşı şeklindeki Benz Tropfenwagen ile Monza’daki Avrupa Grand Prix’ine katılarak yer aldı. Benz’in şef mühendisi
Hans Nibel’in parlak fikirleri Rumpler Tropfenfan modelinden esinlenerek ortaya çıkmıştı ve halkın yarı motorlu araçları benimsetme niyetindeydi. Araç için Rumpler şasisini değiştirmeden kullandılar.

İlk yarışta elde edilen 4. ve 5.’likle beraber iyi başlangıca karşın takım 3 yıl içinde grand prix’lerde daha iyisini yapamadı. Ve halktan beklenen kabul gerçeğe dönüşmedi. Daha sonra ekonomik sıkıntılar Daimler’le birleşmeye zorladı.

1930’larda birleşmeyle oluşan yeni Daimler-Benz, güçlü Mercedes-Benz’in Gümüş Okları Avrupa’daki grand prix yarışlarını en büyük rakipleri Auto Union’a karşı domine etti. Daha sonraları efsane olacak bu renkler aslında bilinçli olarak ortaya çıkmadı. Araç başlangıçta geleneksel Alman araçlarında olduğu gibi beyaza boyandı. Fakat daha sonra aracın gerekli ağırlığa indirilmesi için boyası soyuldu. Araçlar 425 km/s ile beraber hız rekorları kırdılar. Ünlü yarış takımı menajeri Alfred Neubauer, İkinci Dünya Savaşı’na kadar takıma rehberlik etti.

1954-1955 – Dominant Yıllar

1954 yılında Mercedes-Benz pistlere 1950 yılında kurulan Formula 1 Dünya Şampiyona’sına katılarak geri döndü. Mercedes-Benz W196’da kullanılan ileri derecede teknoloji, açık tekerlekleri ve aerodinamik özellikler içeriyordu. 1951 yılının şampiyonu Juan Manuel Fangio sezon ortasında Maserati’den Mercedes-Benz’e katıldı. Takımın ilk yarışı 4 Temmuz 1954 yılında koşulan Fransa Grand Prix’i oldu. Bu yarışı Fangio kazanırken diğer sürücülerden Karl Kling 2. oldu. Hans Hermann ise en hızlı tura imza attı. Fangio daha sonra 3 yarış daha kazanıp sezonu şampiyon olarak tamamladı.

Başarı 1955 sezonunda da devam etti. Aynı aracın kullanıldığı bu sezonda takımın sürücüleri Fangio ve genç İngiliz Stirling Moss 9 yarışın 6’sını kazandılar. Fangio bir kez daha şampiyon olurken, Moss sezonu ikinci olarak bitirdi.

1993-2009

Mercedes 1993 Formula 1’e, Ilmor tarafından üretilen V10 motoruyla daha ilk yılında başarılı bir sezon geçiren Sauber’e motor tedarikçisi olarak geri döndü. Sauber C12, 1993 Güney Afrika GP’si ile sezona iyi bir başlangıç yaptı. Sürücüler JJ Lehto ve Karl Wendlinger sıralama turlarını ilk 10 içinde tamamlarken Lehto yarışta 2 puan almayı başardı. Mercedes Sauber’e iki yıl boyunca motor tedarik etti ve bu birliktelik sırasında 24 puan topladılar

1995 yılında normal havalandırmalı Mercedes-Benz-Ilmor-V10, Peugeot’un yerini alarak Woking kökenli Mclaren takımına taşındı. Peugeot da Jordon Takımı’nın motor tedarikçisi oldu. Renault’un desteklediği Benetton B195s ve Williams FW17s o yılı domine ederken McLaren-Mercedes takımı 30 puan elde etti ve Hakkinen takıma iki podyum finişi kazandırdı. 1996 da bir önceki sezondan farklı değildi. Takım yine sezonu Williams, Benetton, Ferrari üçlüsünün ardından 4. tamamladı. Buna karşın bir önceki sezona göre birçok kez podyum kazanan takımın yıl sonunda hanesinde 49 puan vardı. Pist dışında takım Ilmor şirketiyle olan ortaklığında payını arttı ve 9 yıl sonra tamamen kontrolü ele geçirdi. Şirket McLaren için motor üretmeyi sürdürdü.
1997 sezonunun açılış yarışını McLaren adına kazana David Coulthard, İngiliz ekibinin başarısını yeni bir boyuta taşıdı. Bu yarışın özelliği West’in, takımdan ayrılarak Ferrari’nin ana sponsoru olan Marlboro’nun yerini almasıyla takımın gümüş renkli arabalarıyla yarışmasıydı. Bu renkler geçmiş dönemlerdeki ‘Gümüş Oklar’ı temsilen kullanılmıştı ve bu isim daha sonra McLaren’lerle özdeşleşti. F1 için çarpıcı bir sonuç olan bu birinciliğin anlamı 3 yıllık ortaklığın ilk zaferi olmasıydı. Ayrıca Mercedes-Benz ismi 1955 İtalya GP’nde Juan Manuel Fangio’nun kazandığı yarışın ardından ilk kez kürsünün en üstündeydi. McLaren-Mercedes yine sezonun aynı üçlünün ardından 4. tamamlasa da 95 sezonunda kazandığı puanların iki katından daha fazlası puan kazandı.

1998 yılında McLaren; 7 yılın ardından ilk kez, Adrian Newey tarafından tasarlanan MP4/13’le beraber hem takımlar şampiyonasını hem de Hakkinen’le beraber sürücüler şampiyonluğunu kazandı. Takım en yakın rakibi Ferrari’den 23 puan daha fazla toplamayı başardı. Hakkinen ertesi yıl üst üste ikinci şampiyonluğunu elde etti. Buna karşın takımlar şampiyonluğunu 4 puan farkla en büyük rakipleri Ferrari’ye kaptırdılar.

2000 ve 2001 yıllarında hem Mclaren hem de sürücüleri Michael Schumacher ve Ferrari’nin dominant ortaklığı karşısında geri planda kaldılar. İtalyan-Alman ortaklığı bu iki yılda 34 yarışın 19’unu kazandı. 2002 sezonu öncesinde Mika Hakkinen Formula 1’den emekli oldu. Buna karşın Hakkinen daha sonra Mercedes’i Deutcshe Tourenwagen Masters(DTM) serilerinde temsil edecekti. Başka bir Finlandiyalı Kimi Raikkonen ise onun koltuğuna oturdu. Düşüşe geçen takım ikinciliği de BMW-Williams’a kaptırırken 2002, Schumacher ve Ferrari’nin domine ettiği başka bir sezon daha oldu. 2003 yılında Raikkonen şampiyonluk şansını son yarışa kadar taşısa da kazanan yine Schumacher oldu. Sonraki 3 yıl takım pist üzerindeki hızlı araçlar üretse de dayanıklılık sorunları hep ön planda oldu. Özellikle 2005 yılında bir çok yarışta yaşanan problemler Raikkonen’in şampiyonluğu bu kez Fernando Alonso’ya kaptırmasına neden oldu. 2006 yılının özelliği ise 1996 yılından sonraki 10 yıllık süreçte takımın galibiyet alamadan tamamladığı ilk yıl olmasıydı. 2007 yılında Mclaren sürücüleri Lewis Hamilton ve Fernando Alonso şampiyonayı Ferrari pilotu Kimi Raikkonen’in 1 puan gerisinde 2. ve 3. olarak tamamladılar. 2008’de bir önceki sezon çaylak yılında 1 puanla kaçırdığı şampiyonluğu bu kez Felipe Massa’nın 1 puan önünde kazanan isim ise Lewis Hamilton oldu. Bu takımın 1999 yılının ardından kazandığı ilk pilotlar şampiyonluğuydu.

2003 yılında ortaklık daha da genişleyerek Mercedes-Mclaren yol aracı SLR üretildi. Mercedes ayrıca Formula 1 yarışlarında kullanılan ‘Güvenlik Aracı’ ve medikal aracı gibi diğer resmi araçları tedarik ediyor.

2010 ve Sonrası

16 Kasım 2009 günü Mercedes’in McLaren’le yollarını ayıracağı ve 2009 şampiyonu Brawn GP’nin %75’lik hissesini alarak kontrolünü eline geçirdiği açıklandı.

Mercedes GP adını alan takım Michael Schumacher ve Nico Rosberg’den oluşan tamamı Alman sürücülerle beraber ilk kez 2010 Bahreyn GP’sinde sahne alacak.

2010: Formula 1’e Dönüş – Brawn GP’nin Devralınması

16 Kasım 2009 günü Mercedes’in Brawn GP’yi devraldığı resmen açıklandı. Bununla beraber Ross Brawn takım patronu olarak görevini sürdürüyor. Takım üs olarak İngiltere’de yer alan Mercedes’in Formula 1 motor üretim tesisine olan Brixworh’a 30 km mesafedeki Brackley’i kullanmaya devam edecek.

Nico Rosberg 23 Kasım 2009 günü takımın açıklanan ilk pilotu oldu. Bir ay sonra 23 Aralık 2009 günü ise diğer pilot ise Formula 1’e geri dönen yedi kere dünya şampiyonu Michael Schumacher olarak açıklandı. Brawn GP pilotlarında Jenson Button McLaren’e geçerken Rubens Barrichello da 2010 için Williams ile anlaşma sağladı.

Brawn GP’nin satın alınması Mercedes’in McLaren’le yollarını ayırması anlamına geliyor. 2000 yılından beri Mercedes’in sahibi olan Daimler’in takımda sahip olduğu %40’lık hisse açıklandığı üzere 500 milyon pounda McLaren Grup’una geri satılacak. Mercedes’in McLaren’le yollarını ayırmasının başka bir nedeni McLaren’in yol araçları üretmeye olan isteğiydi. McLaren McLaren MP4-12C’yi 2011 yılında üretmeyi planlıyor. Buna karşın Mercedes takıma motor tedarik etmeyi 2015 yılına kadar sürdürecek.

Takım bu sezonda Brawn GP’den devalınmasına rağmen 2009’daki güçlü performansı sergileyemedi. Michael Schumacher de F1’e geri dönmesiyle oluşan beklentileri tam anlamıyla karşılayamadı ve takım arkadaşı Nico Roserg tarafından geçildi.Takım 2010 sezonunu 214 puanla 4. sırada tamamladı.

Sponsorluk

2009 Aralık’ında takım Brawn GP’nin Henkel’le Temmuz ayında yaptığı 8 milyon pound değerindeki sponsorluk anlaşmasının geçersiz olduğunun ortaya çıkmasıyla erken bir aksilik yaşamış oldu. Henkel bu anlaşmadan haberdar olmadığını iddaa etti ve Formula 1’le herhangi bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. Bu anlaşmanın takımı dolandırmak amacıyla şirketinin eski bir çalışanı tarafından çalınan kağıtlarla yapılmıştı. 22 Aralık günü Henkel, takımla olan sorunun ortak bir anlaşmayla çözüldüğü ve herhangi bir resmi yasal yaptırıma gerek duyulmadığını açıkladı.

21 Aralık günü takım Malezyalı yakıt tedarikçisi Petronas’ın isim sponsoru olarak takıma katılacağı doğrulandı. 2010 yılında itibaren takım ‘Mercedes GP Petronas Formula One Team’ adı altında yarışacak. Bazı kaynaklara göre anlaşma her yıl için 30 milyon avro değerinde. Mercedes, Brawn GP’nin 2009 şampiyonasını kazanmasının karşılığı olarak takımın alacağı 50 milyon avroyla beraber kendi bütçelerinden henüz hiçbir para harcamadan 80 milyon avroluk gelire sahip olmuş oldu.

25 Ocak 2010 tarihinde Stutgart’taki Mercedes müzesinde Schumacher ve Rosberg’in de katılımıyla, takımın renkleri aracın üzerindeki örtünün kaldırılmasıyla tanıtıldı. Takım Mercedes’in geleneksel gümüş renkleri ile yarışacakken araç üzerinde Brawn GP döneminden sponsor olan MIGfx ve sponsor listesine eklenen yatırım grubu Aabar’ın logoları yer alıyor.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir