Mosley: "Casusluk Skandalında McLaren'i İhraç Etmek İstedim"

yazar:

kategori:

Eski FIA başkanı, bu olay sonrasında çoğu kişi tarafından bir “zorba” olarak görülmeye başladığını da iddia etti.

“Yapılacak en güvenli şey, onları 2007 sezonunda derhal spordan uzaklaştırmak ve 2008 sezonunda da uzak tutmak olurdu. Ancak 1000’den fazla çalışanı olan takımı 18 ay boyunca her türlü gelirden uzak tutmak onlar için çok kötü olurdu. Ayrıca ihraç kararı, Lewis Hamilton ile Kimi Raikkonen arasında o sırada devam etmekte olan şampiyonluk savaşını da mahvederdi.”

“Ben ihracı istedim. Sonuçlarını biliyordum, ancak zorlu davalarda sert kararlar almasından yanayım. Oylamada kaybettim ve konsey 100 milyon dolar ceza vermekte karar kıldı. McLaren temyize gitmedi. Şüphesiz temyize gitmeleri durumunda para cezası yerine ihraç alacaklarını anlamışlardı. Ayrıca hiç bir halk mahkemesinin de o şartlar altında ihraç kararına karışmayacağını ve hukuksal süreç içerisinde çok daha büyük bir utançla karşı karşıya kalacaklarını biliyorlardı.”

“Büyük maddi cezayı saymazsak, McLaren ucuz kurtulduğunun farkındaydı, özellikle de 2008 aracı planları üzerinde yapılan araştırmaların çıkardığı daha büyük kanıtlar düşünülünce. Bir e-posta’da, “Bilgi Ferrari’deki köstebeğimizden mi geldi?” yazıyordu.”

“Fakat benim için, casusluk skandalı yeni bir dönemi başlatmış oldu. Benim fazlasıyla agresif olduğum, fazlasıyla yüzleşme istediğim ve hatta zorba olduğum söylenmeye başladı. Cezanın büyüklüğü nedeniyle ben suçlandım.”


Yorumlar

  1. Bu haberde 2007 ve 2008 şampiyonaları hakkında çok önemli bilgiler var. Bilginin kaynağıda eski FIA başkanı. Heralde basına yansıyandan çok daha fazlasını biliyordur. Bir gün birisi çıkacak Mclaren 2007 de bedel olarak şampiyonluğu Ferrariye bıraktı diyecek. Ciddi olarak bunu bekliyorum. Arka planda çok şeyler dönüyor. Zamanla bunlar açığa çıkıyor ama biz konuşmuyoruz konuşmak istemiyoruz. Mosleyin cinsel hayatı daha çok ilgimizi çekiyor. Adamın F1 için yaptıkları yapmadıkları çok tartışılır ama cinsel hayatından bize ne. Spor için bu daha mı önemli yani.

  2. Erçin Özdemir avatarı
    Erçin Özdemir

    Burada insanlar akodukları haber hakkında ve haberdeki insan hakkında düşüncelerini yazıyorlar.Ancak bazılarınızı anlamıyorum; neden Mosley'in avukatlığını yapıyorsunuz?Ayrıca eğer siz FIA gibi bir kuruluşun başında iseniz özel hayatınızda neler yaptığınız tabiki insanlığı ilgilendirir.Çünkü siz sıradan bir insan değilsiniz…Dünyanın en gözde en pahalı spor organizasyonlarını yöneten bir kurumun başındasınız…

  3. Ama kirve12, FIA Fransa-Paris'te. Burada liyakat'a bakıyorlar. İş yapma kapasitene bakıyorlar.

    Max Mosley'in kariyerine bakarsak da, cinsel tercihlerinin ve özel hayatının bu kariyeri pek etkilemediğini göreceğiz.

    İster sapık olsun, ister nazi adam Formula 1'i bu günlere getirmiş. Zaten konsey'den de güven oyu almıştı o olay sonrasında. Konsey takmamış, siz neden takıyorsunuz ki?

  4. bende zaten Türkiyede yaşıyorum burdakı durumlara göre yazıyorum .arkadaş namus bekcısı falan dıye negatıf anlamda irdelemiş bizi.kendısı belkı avrupada yaşıyorsa ona göre haklıdır tabı bır şey dıyemem.ama ben çalıştırmam böyle eleman.

  5. kirve12 senin son yorumunda değindiğin, bizim kültürümüzden ötürü gelen birşey.

    Yabancı bir şirkette bulunmadım ama tahmin ederim ki, patron senin iş performansına bakacaktır. Eğer cinsel tercihlerin, işine engel değilse de sorun çıkmayacaktır. Ama ülkemizde senin inancın bile problem oluyor.

  6. minardi mesleğin nedir bilemiyorum ama bir iş yerin olsa travestı ama cok faydalı bir elemanı iş yerınde işe alırmıydın çok merak edıyorum 🙂

  7. F1ilyoF1 bunun özelıkle bu sitede ne kadar zor olduğunu zaten anlamış bulunan bir insanım o yüzden ikazın için tekrar teşekürler.:)

    benımde bernie ve flavio gibi ilişkilerim oluyor.tabi manken değiller ama sonuçta birliktelik.onların ve benım yaşadığım birlikteliklerin maxın yaşadığı ve afişe olan mazosişt ilişki ile ne gibi bir benzerliği var pardon ?
    onlar daha beterini yapıyor olabılırler ama ben görmedım duymadım okumadım.

  8. "kirve 12" laf anlamıyacam diyen insanlara laf anlatamazsın arkadaşım. "okul müdürü" örneğin güzeldi. İnsanlar olaya tek taraflı baktıkları için anlamalarını bekleyemezsin.

  9. Şu ahlak bekçiliği olayına da sinir oluyorum. Küçük kasabalarda olur ya herkes birbirinin açığını yakalama peşindedir. Kim ne yapmış ne etmiş merak eder dururlar. Birisi çıkıp da " sana ne benim özel hayatımdan" deyince de hemen ahlaksız diye yaftalarlar. Başkalarının hayatı üzerinde yargılama yapma ve onu aşağılama hakkına sahip değiliz. Ayrıca kirve12 sürekli alakasız örnekler veriyorsun ama yine de cevap yazayım. bir kişinin özel hayatında ne yaptığı "kimseyi" ilgilendirmez. Mosley de işini gayet iyi yapan f1'in bugünkü güvenlik standardlarına ulaşmasını sağlayan kişidir. Özel hayatında yaptığı şeyler kimseye onu yargılama hakkını vermez. Aslında amaç belli Mosley'i karalayıp Mclaren'i aklamak. Bakın Mosley böyle biri vediği kararların hepsi yanlış yanılgısı oluşturmak.

  10. kirve12, Formula 1'de "düzgün özel hayatı" olmayan o kadar kişi var ki.

    Flavio Briatore bir "mankenlik ajansı" gibi, keza Bernie Ecclestone'da öyle. James Hunt'un sanırım saç bandında "Sex is champions' breakfast" yazıyormuş. Örnekler fazlaca arttırılabilir.

    Ama bu olayları magazin olayları olarak görelim. Kişilerin pist dışında yaptıkları, onların çalışmalarını görmezden gelmemizi sağlamamalı.

  11. F1’i yöneten ve hayati konularda karar verme merci olan bu adamın verdiği kararlar ve düşünceler hastalıklı bir beyin olduğundan her zaman tartışılır.mosleyın konumu ile fedarasyon başkanımızın konumunun aynı olduğunu düşünebilirmiyiz?mosleyın yaptıklarını bizim herhangi bir spor dalının fedarasyon başkanın yaptığını varsayalım.güzel ülkemizde o kişinin fedarasyon başkanlığı yapmaya takati kalırmıydı.yukarıdakı haberde mosleyın özel hayatı ile ilgili bır sey tabıkı yok ama yok diye yorum yapılmasını doğru bulmayanların geçmişe bakarak bu sitede yorumları haber olan şahızların haberlerinin altında kişilerin bır takım kişisel özelikleri,hayatları hakkında yorum yapıp yapmadıklarını irdelesinler,ondan sonra bu haber altına ne sekılde yorum yapılabileceğini arkadaşlara ikaz maiyetinde yazsalar olmazmı.yok olmadı deniyorsa mosleyın ahlaksızlıklarını tekrar haber yapsınlar site yöneticileri onun altına istedigim şeyi yazayım.müsade ederseniz tabi….O yüzden bu mevkiilerde olan insanların özel hayatlarıda bir çok insanı en azından benı ahlaki anlamda düzgün durduğunu görmek adına ilgilendiriyor .

  12. McLaren ile ne yazık ki ciddi bir durum vardı. Bir Ferrari mühendisinin, McLaren mühendisine bilgi sızdırması söz konusu. Buradan başladı olay. Sonra da devamı geldi. Bilgilerin McLaren'daki çeşitli kaynaklar tarafından bilindiği, McLaren'a yayıldığı ortaya çıktı. Ron Dennis de "casusluk skandalı"nın ilk başında farklı bir düşünce, İtalya 2007'den itibaren ise başka bir düşüncedeydi.

    Şu an McLaren'da bilgilerin ne kadar yayıldığı bilinmiyor. Kimlerin okuduğu hakkındaki deliller ortaya çıkmadı.

    Olan olmuştur ve zaten FIA cezasını vermiştir. Konuşmak gereksiz bunları. 2 sene önce verilmiş bir kararı değiştiremezsiniz.

    Max Mosley'in özel hayatına girmeye de hakkınız yok. O zaman Flavio Briatore'den bir farkınız kalmıyor "etik" anlamda.

    F1 için yaptıklarına baktığımızda da eğer Robert Kubica, Felipe Massa, Fernando Alonso, Mika Hakkinen, Michael Schumacher, Takuma Sato, Timo Glock gibi pilotlar geçirdikleri ölümcül kazalar sonucu hayattalarsa; bunda Max Mosley'in çabası inkar edilemez.

  13. Nelson'ın yaptığı F1'le alakalı bir şey. F1 haberleri ile ilgili bir sitede onu tartışmak gayet doğal.

    bahsettiğimiz kişi okul müdürü falan olmadığı için o benzetmeye yorum yapamayacağım. Mosley'nin konumuyla onun hiç bir alakası yok.

    yukarıdaki haberde Mosley'nin özel hayatıyla ilgili bir şey varsa buyrun tartışın, yoksa adamı her fırsatta o bahaneyle aşağılamanın bir anlamı yok. konu dışına çıkıyorsunuz.

  14. Utanç verici bir şey yaparsan hayatında ömür boyu onun cezasını çekersin.tıpkı nelsonun yaptığı ve bir çoklarının onu eleştirdiği gibi.çocuklarımızın,kardeşlerimizin okuduğu ilk okulardan birinde bir okul müdürü mosleyın içinde bulunduğu gibi bir durumda olsaydı aceba özel hayatı bizi ilgilendirmiyor diyebilirmiydik.Farklı yorum getirenlerle farklı bir toplum içerisindemi yaşıyoruz düşüncesine kapılırım.

  15. minardi'ye katılıyorum.

    Mosley'nin özel hayatının konuyla hiç bir ilgisi yok. ilgili bir başlık bulursanız orada tartışabilirsiniz.

  16. McLaren la ilgili ciddi bir durum yoktu, yaratıldı!

  17. Bir insanın özel hayatında ne yaptığı "sadece" kendisini ilgilendirir. Başkalarını ilgilendirmez. Max Mosley'in özel hayatını f1'e karıştırmadığı da ortada. Kimsenin ona hakaret etme hakkı yok. Bu konuda M1chael'e katılıyorum. bu mecrada Kendini savunabilecek durumda değil Mosley ve her Mosley ile ilgili haberin altına aynı yorumlar yazılıyor. Sanki burda amaç onun söylediklerini değersiz hale getirmek. Ama bu isim yıllarca f1'in başındaydı ve bu camiayı çok iyi bilir. Özel hayatı da yaptığı açıklamaların değerini düşürmez. Mclaren ile ilgili ciddi bir durum vardı ki böyle bir açıklama yapıyor. Hakaretler bu açıklamanın önemini azaltmıyor.

  18. 2001 senesinde kimi raikkonen için süper lisans müracaatında bulunulmuş. mosley yarış tecrübesi azlığından muhalefet etmiş çıkartmamış. sauber ciddi kulis yaparak zorlanarak lisansını alabilmiş. belkide kimi gibi birini mosleyden dolayı tanımayacakyık. bu kadarda kimi fanatiği olmayacaktı. bir bölüm arkadaş grubumuz da rahat etmiş olacaktı:) bu yazımdan sonra mosley i sevenler artacaktır.

  19. M1CHAEL mclaren sana göre haklı bana göre haksız bir ceza almış olabılır ama bu max mosleyın sapık olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

  20. Tehtit sezdim son cümlende "M1CHAEL ." Daha dikkatli ol!
    Küfürlü bir şey yoktu. "net birşekilde"

  21. Max F1'de dönen dolaplar hakkında bir kitap yazsa ama yalnızca gerçekleri yazsa ve Ron'a karşı duygularını bastırarak yani tarafsızca yazsa… Neler neler çıkar o kitaptan

  22. Hakaret ve küfürlerinizi lütfen kendinize saklayın. İnsanlar bunları burada görmeye mecbur değil, biraz saygı lütfen.
    Hakaretler bir yorum olmadığı gibi kendi içinizde yapın lütfen…

    Mosley hatalı bir insan olabilir, baştan sona hiç bir faidesi olmadığı da düşünülebilir fakat bu Mclaren'ın suçsuz
    yere görüşüldüğü, cezalar aldığını göstermiyor. O olayın öyle iki kişi arasında dönen bir olay olmadığını F1 camiası
    biliyor.
    "özellikle de 2008 aracı planları üzerinde yapılan araştırmaların çıkardığı daha büyük kanıtlar düşünülünce.
    Bir e-posta'da, "Bilgi Ferrari'deki köstebeğimizden mi geldi?"" açıklamaları bazı şeyleri ortaya koyuyor ama tam değil.
    Bernie'de Mosley'de F1 içindeki tüm çirkinlikleri, hataları biliyorlar fakat bunlar açığa çıktığında ancak zor durumlara
    sebebiyet veriyor ve konuşuluyor. Sözler ancak doğruluğu gerçekleşmediğinde yalan'dır. Mclaren 2007 ve 09 daki
    hatalarını biliyor. Bu yılkinin ayrıntılarını öğrendi insanlar ama 2007'nin tüm açıklığıyla çıkmaması bence çok daha iyi
    oldu zaten tahminim öyle de istendi. Dikkatsiz olunduğunda Renault'nun ne zorluklar çektiğini gördük malesef.
    Bence en iyisi hatalı olanların hatalarını savunmayalım ama topyekünde yok saymayalım, hakaret etmeyelim, düşman olmayalım.

  23. Senin ben sıfatına diyeceksin! Casusluk sıkandalıymış sizin ortaklaşa yarattığınız birşeydi o. Ferrari çalışanı Ferrari deki patronlarına kızıp McLaren dan bir çalışana bilgiler veriyor. Suçlu olan McLaren oluyor adalete bak! 2008 aracı üzerindeki kanıtlarmış has s. lan diyecen ne kanıtı fia sezon başı onaylamıştı aracı! o zaman niye yarıştırdın, senin McLaren düşmanı Ferrari uşağı olduğunu herkes biliyor.

    Ulan 2004 de Ferrari her yarışı kazanıyor izlenme oranları düşüyor diye 2005 de yavaşlasınlar biraz diye lastik değiştirmeme kuralı getirdiniz ne oldu sonunuda McLaren çok hızlıydı 2006 dadeğiştirelim tekrar!
    Ulan 2008 de vermediğiniz saçma ceza kalmadı be hiç değilse bir şamp. kurtardık.
    Ulan fia FOTA savaşında Ferrariyle ortaklığınız gün yüzüne çıktı bir kişi çıkıpta diyemedi bu nasıl iştir diye bir Williams dedi onuda susturdunuz!
    Ulan hala çıkıp konuşuyorsun!

    Başladığım gibi bitireyim Senin sıfatına BEN!

  24. Hangi takım taraftarı olursa olsun bu adama sempati duyan bir insan yoktur heralde.adamda hiç utanma yok halen çamur atmaya çalışıyor.mılyonların gördüğü sapık ilişkisi hakkında demeçler versede okusak.hem zorba hem sapık.

  25. Yahu düşündüm de bu adamın seveni filan kalmış mıdır acaba. Kime ne anlatıyor, neyini ıspatlamaya çalışıyor, herkes onun ne .. olduğunu biliyor zaten, ne söylese boş; ben onun yerinde olsam çıkar yüksek biyerden kendimi yere vururdum..

  26. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    sorun, senin yönetimin herkese eşit mi davrandı? hayır. bu adaletsizliğinin cezasınıda çektin. etme-bulma dünyası. tüm insanlar seni sapıklığını biliyor çok şükür. ilahi adalet.

  27. Sanırım ortalığı karıştırmak istiyor yada bir bildiği var.İkinci bir Renault vakasımı acaba? Eğer araçta yasal olmayan bir parça vardıysa bunu açıklaması gerekir.Sadece ortaya laf atıp ''Çamur at lekesi kalsın''misali olmamalı.

  28. tüh beeee.İçine dert olmuş.

  29. Haydaa olmadı şimdi naptın sen Mosley.

  30. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    2008 aracı üzerindeki kanıtlar??

  31. Ben senden kurtulduğumuzu sanıyordum yaw.Başka işin yokmu senin git fantazilerini gerçekleştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir