Yeni Pilotlar Artık Sezon İçinde Test Yapabilecekler

yazar:

kategori:

Geçtiğimiz sezondai test yasakları nedeniyle takımlar grand prix hafta sonları dışında sadece kısıtlı aerodinamik testleri gerçekleştirebiliyorlardı ve bu da geçen yıl Jaime Alguersuari gibi pilotların aracı ilk kez bir yarış hafta sonunda kullanması anlamına geliyordu. Aynı durum Felipe Massa’nın yerine yarışacağı düşünülen Michael Schumacher test yapmak istediğinde de yaşanmış ve Alman  pilot özel izinle 2007 aracını kullanarak test yapabilmişti.

Gelecek yıldan itibaren daha önce test yapmamış herhangi bir pilot F1 takviminde yer almayan bir pistte bir günlük test gerçekleştirebilecek.

FIA tarafından yapılan açıklamada, “Eğer bir takım pilotlarından birinin yerine son iki yılda bir F1 yarışına çıkmayan  başka bir pilotun geçeceğini açıklarsa, o pilot bir günlük şampiyonanın ikinci ve son hafta sonları arasında bir günde tek günlük test yapabilecek. “

“Ancak şu nokta göz önünde bulundurulmalı: Böyle bir testte yalnızca yeni pilot test yapabilecek ve mevcut senenin takvimindeki pistlerde test yapılamayacak. Test, pilot değişikliği gerçekleştirilmeden  14 gün önce ya da gerçekleştirildikten 14 gün sonra yapılabilir.”

“Eğer takım pilot değişikliğini gerçekleştirdikten sonra test yapıp, ardından da yeni pilotla yarışmazsa, ertesi yıl sezon öncesi testlerinin bir gününden ihraç edilecek.” denildi.

2010 için açıklanan diğer düzenlemeler arasında, garaj sıralamalarının yeniden düzenlenmesi de bulunuyor. Düzenlemeye göre şampiyonada başarılı olan takımlar daha geniş garajlarda yarış hafta sonuna hazırlanırken şampiyonayı daha kötü yerlerde bitiren takımlar daha dar olan garajlarda çalışmalarını sürdürecek.

Sezon içinde ‘sekiz motor’ limitinin aşılması durumunda verilen ceza da değişikliğe uğradı. Yeni kuralara göre takımlar bir hafta sonunda iki kez motor sorunu yaşayarak limiti ikinci kez aşarsa hem o hafta sonu hem de bir sonraki hafta sonu için 10 sıra grid cezası alacak. 

Aerodinamik testlerinde ise daha fazla kısıtlama getirildi. 2009’daki sekiz günlük izin 2010 için altıya düşürüldü.

Revize edilmiş sportif düzenlemelere göre ayrıca 26 araçlık grid nedeniyle S1 ve S2’de daha fazla araç bir sonraki seansa kalamayarak elenecek.


Yorumlar

  1. umit isbilen avatarı

    pilotlardan 2 gün boyunca bir aracı mükemmel şekilde sürmeleri bekleniyor ancak diğer zamanlarda pratik yapmalarına müsade edilmiyor bence bu çok saçma daha çok test olmalı, daha çok pratik yaptıklarında daha rakabetçi olabilirler bence. garajlar konusu zaten saçma düşene bir tekmede sen vur olmuş…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir