Ecclestone Türkiye GP'si İçin Daha Fazla Para İstiyor

yazar:

kategori:

2005’ten bu yana İstanbul Park’ta yapılan dev organizasyon için yıllık 13.5 milyon dolar ödenirken, Formula 1’e ev sahipliği için Türkiye 2011’den itibaren 26 milyon dolarlık bir maliyetin altına girmek zorunda kalacak.

Formula 1 Grand Prix müsabakalarının 2011 ve sonrası takvim çalışmaları çerçevesinde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak’a bir yazı gönderen Ecclestone, yeni sözleşme koşullarını 26 milyon dolar olarak açıkladı.

Ecclestone, bu ay sonuna kadar kendilerine yanıt verilmesini isterken, teklifin kabul edilmesi halinde Formula 1’in İstanbul ayağının devam edeceğini ifade etti.

Organizasyona talebin çok olduğu belirten Ecclestone, başta Hindistan olmak üzere pekçok ülkenin Formula 1 Grand Prix yarışlarını almak için 30 milyon dolar para önerdikleri ileri sürdü.

Formula 1’in İstanbul ayağı için istenen ücretin 3. dünya ülkelerine uygulanan tarife üzerinden konulduğunu belirten Türk yetkililer, Avrupa’daki fiyatlandırmaya dikkat çekerek Fransa, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde Formula patronunun 1.5 ile 4 milyon dolar arasında talepte bulunduğunu kaydetti.

SOFUOĞLU’NDAN DA BİLGİ ALDI
Bakan Özak, Otomobil Sporları ve Motosiklet Federasyonları Başkanları ile birlikte Dünya Süpersport şampiyonluğunu kazanan Kenan Sofuoğlu’dan da konuyla ilgili bilgi aldı.

Otomobil Sporları Federasyonu Formula 1’in İstanbul ayağının devam etmesi gerektiğini savunurken, Motosiklet Federasyonu, İstanbul Park’ta Supersport, Superbike ve MotoGP yarışlarının yapılmasının çok daha yararlı olacağı görüşünü ortaya attı.

Motosiklet yarışlarının çok daha popüler olduğu, daha fazla seyirci çekeceği ve organizasyon ücretinin de en yüksek 2 milyon doları çıkacağı belirtildi.

KARARI BAŞBAKAN VERECEK
Formula 1 İstanbul Park ile ilgili federasyon görüşleri ve diğer bilgiler toplanırken, Bakan Özak’ın dosyayı önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunacağı bildirildi.

2005’ten bu yana yıllık ücret olan 13.5 milyon doları ödeyen Maliye Bakanlığı’ndan da bu artışla ilgili görüş alınacağı vurgulandı. Aralık ayı sonuna kadar Türkiye’nin bu konuda vereceği kararı Formula 1’in İstanbul etabının kaderini belirleyeceği vurgulandı.

TEHLİKE YAŞADI
2006 yılındaki yarışta Ferrari pilotu Brezilyalı Flip Massa’ya ödülünü KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın vermesi, organizasyonun tarafsızlığına gölge düşürdüğü gerekçesiyle tartışma yaratmış, Türkiye’nin bir sonraki yıl yarış takviminden çıkması tehlikesi yaşanmıştı. Ancak Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) yaptığı kritik toplantıda Türkiye’yi yarış takviminden çıkarmak yerine 5 milyon dolar para cezası vermiş, yapılan itiraz sonrası bu ceza yarı yarıya indirilmişti.

İNGİLTERE’DEN ALDI
İngiltere’deki Silverstone Pisti’nden 17 yıl için 300 milyon sterlin alan Formula 1’in başkanı ve CEO’su Bernie Ecclestone, bu rakamın normalde isteyeceğinin çok çok altında olduğunu söylemiş, sadece Britanya GP’sini bitmemesi için bu öneriye razı olduğunu açıklamıştı. Anlaşmanın duyurulmasıyla birlikte geçen sezon sadece 662 bin sterlin kâr ettiğini açıklayan Silverstone Pisti, 2010 sezonu biletlerine şimdiden yoğun bir talebin var olduğunu bildirmişti.
 
2008’DE TAKVİYE
Formula 1 organizasyonundaki aksaklığa Başbakan Tayyip Erdoğan, 2008’de müdahale etmişti. Geçen yılki organizasyon için 2008 Başbakanlık faaliyet bütçesinden, F1’e tam 16 milyon 830 bin dolar verilmişti.

214 MİLYON DOLARA ÇIKTI
Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1’in İstanbul ayağının yapıldığı İstanbul Park’ın temelini  10 Eylül 2002 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan attı.

25 Ay süren yapım sürecinde sıkıntılar yaşanırken,  pistin yapımı önce İstanbul Ticaret Odası tarafından üstlenildi. Ardından Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul İl Özel İdaresi de maliyete ortak oldu.

25 milyon dolara mal olması planlanan, ancak 214 milyon dolara çıkan İstanbul Park 2 milyon 215 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Toplam uzunluğu 5 bin 378 metre olan pistte 6 sağa, 8 sola olmak üzere toplam 14 viraj yer alıyor. Seyirci kapasitesi 500 bin kişi olan İstanbul Park’ta 12 bin araçlık otopark da bulunuyor.

SEYİRCİ ERİDİ
İstanbul’da ilk Formula 1 Grand Prix’i 21 Ağustos 2005’te yapıldı. McLaren Mercedes’in Fin pilotu Kimi Raikkonen’in kazandığı bu yarışı 200 bin kişi izledi. 2006’da yapılan ikinci yarışta izleyici sayısı 135 bine düştü. 2007’de bu sayı 80 bine inince pistin işletmeciliğini yürüten FİYAŞ ve MSO firmaları zarar gördükleri gerekçesiyle İstanbul Park’ı  2021 yılına kadar Formula 1’in patronu Bernie Ecclestona’a  kiraladı. 2008 yılındaki yarışı izleyenlerin rakamı 40 bine inerken, bu sene Jenson Button’un kazandığı yarışta ise tribünlere ancak 30 bin civarında Formula meraklısı geldi.

2005: 200 bin kişi
2006: 135 bin kişi
2007: 80 bin kişi
2008: 40 bin kişi
2009: 30 bin kişi

Kaynak: Ayşe Yeşin / Milliyet


Yorumlar

  1. Söyleyecek söz bulamıyorum..

    massathebest arkadaşımızın söylediklerine aynen katılıyorum..

  2. kimse kusura bakmasın
    bay e nin bu söyleminin sorumlusu bizleriz. biz zorla mı adamın eline verdik pistin işletmesini. beceremediler pist işletmesini ve adama devrettiler.
    ilk senelerde sanki tüm motor dallarında pisti doldurduk sanki, yeteri derecede reklam yapma, tanıtım yapma seyirci bekle. insanların çoğunun haberleri yoktu. sadece fanatikleri takip ediyor bu haberleri günlük olarak.

    bu adamın eline kozu verirsen bu adam parayı ister. adam tam bir çakal zaten. fom u 3 kere devredip tekrar üzerine aldı. bu adam kaç tane ülkeye blöf yapıp istediğini alıyor, basit düşünebilen bir insandan bahsetmiyoruz. tam bir politika insanıdır bay e, kimse hayıflanmasın bu durumdan.

    televizyonlarda saatlerce futbol programı yayınlayıp, ana heber sonrasında "istanbul parka yarışserverler geldi, şu adam kazandı" diye 45 saniye haber yapan ülke medyasından ne bekliyorsun? çuvaldızı kendimize batırmak lazım.

    adamın eline koz verirsen kullanır tabi. kapitalizmin ne olduğuna açın bakın sözlükten.

    gerçekten sinirleniyorum bu ilgisizliğe. bu ülkede bu sporları gerçekten seven insanlar var ve dikkate alınmıyorlar.

  3. mert merter avatarı

    Sofuoğlu hakli Motor yarislari F1 den cok seyirci cekiyor ve ayrica F1 den baska bir cok otomobil yarislari var DTM VS VS VS cok bara istiyor acgözlü by E ve sadece koca bir sene 3 gün icin bu koskoca pist harcanamaz bu miletin sermayesiyle yapildi bu pist bende bir F1 hayraniyim ama diyer motor sporlarini izlemek ve o yarislardaki pilotlari otomobileri motorlarida seyretmek istiuyorum Bazi arkadaslarin dedigi gibi MOTOR SPORU sadece F1 deyildir sporun sadece Futbol olmadigi gibi F1 fanatiklerini anliyoruz ama bu pist sadece F1 fanatiklerinin deyil türkiyede de bu pisti kulanmak isteyen organizasyonlar var sacma sapan anlasmalar yüzünden kimse piste girip bir tur bile atamiyor..
    Almanyada Hockenhaim ve nürbungring pistlerine 50 € öde bir kac tur at kendi arabanla para böyle kazanilir yoksa memleketin sermayesini allayin ingilizine yedirmek marifet deyil
    saygilarla…

  4. inci incili avatarı

    büyük denizin küçük balığı mı, küçük denizin büyük balığı mı? pistimiz sadece f1 yarışlarından mı ibaret olmalı yoksa yoksa bütün motor sporlarının gelmek istediği bir pist mi? eğer 2. olursak f1'de geri döner.

  5. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    massathebest bende kutluyorum seni hakkaten.

    2005: 200 bin kişi
    2006: 135 bin kişi
    2007: 80 bin kişi
    2008: 40 bin kişi
    2009: 30 bin kişi

    seyirci harbiden erimiş yani. rezalet! o pisti nasıl işletiyorsa artık.

  6. "massathebest", görüşlerinde sana hak veriyorum. maalesef bilmediğimiz konularda çok saçmalıyoruz.

  7. eğer bizim tribün kapasitesi 500.000 ise ben o benim gibilerin yarış seyredeceği çayırlara silme adam doldururum. eskiden maçlara kapıdaki adamlar yeter bilet kesmeyin millet tribüne giremiyor diyene kadar bilet keserlerdi. hiç unutmam neuchatel xamax maçında alisamiyende 50.000 kişi vardık. sadece kafalar gözüküyordu. aynen o şekilde bila bedel bilet satışıyla bu tribünleri doldurup birde her tribüne amigolar yerleştirip dünya çapında olay olurdu diye düşünüyorum. tabii padock clup veya gold tribüne vega nitro gibi beyefendi insanlar geleceği için oradaki biletler koltuk sayısınca olmalı. bu kadar:)

  8. Formula Bir avatarı

    bernie de bu doyumsuzluk , bizim milletimizde de bu umursamazlık olduğu sürece güle güle formula 1 demekten başka çaremiz olmayacak….

  9. 26 milyon doları devlete yüklememek gerekiyor belli bir kısmını vaya tamamını pistin çıkarması gerekiyor..Bunun içinde pisti işletmek için bir şirketin kurulması ve çeşitli organizasyonlarla bu parayı çıkarması lazım en başta önemli yarışları getirmekle işe başlayabilirler….

    Seyirci gelmiyor,zarar ediliyor,üstüne 26 milyon verip bütün dünyaya rezil olmanında,böyle devam edecekse pek anlamı yok…

  10. bu haber adı yazamn gazetenin internet sayfasında da yayınlanmış. altında 50 civarında yorum var. yok efendim ef-1 (aynen böyle yazmış) de neymiş, ülkede bilmem kaç tane aç varmış, o parayla öğretmen ataması yapılsaymış, okul açılıp fabrika kurulsaymış, pist havaalanına dönüştürülmeliymiş….. gibi inanılmaz embesil seviyesinde yazı yazanları görünce monitöre kafa atmak geldi içimden.

    kardeşim bilmediğin bir şey hakkında illa ki bir halttan anlamadığını göstere göstere belli etmek zorunda mısın? yahu ne çok şeyi biliyoruz milletçe, her konuda bir fikrimiz var.. bir Allah'ın kulu da çıkıp dememiş ki bu f1 de ne ola ki? diye… bilmiyorsanız öğrenin zırvalamadan önce..

    ama sorsan, bilmem kaçıncı ligde bilmem hangi futbolcu oynuyor diye, çatır çatır konuşur. arda'ya verilecek para bahis konusu olduğunda ağızlarını 10larca milyon euro'dan açarlar. sporu futboldan ibaret sanan güzel ülkemin cahil insanları beni fazlasıyla tilt ediyor. nokta.

  11. Melisa Alonso avatarı
    Melisa Alonso

    umarım F1'i kaybetmeyiz..

  12. thrillercd thrillercd avatarı
    thrillercd thrillercd

    Sofuoğlu :"Motosiklet yarışlarının çok daha popüler olduğu, daha fazla seyirci çekeceği ve organizasyon ücretinin de en yüksek 2 milyon doları çıkacağı belirtildi."
    Bence Kenan amma da sallamış.

  13. alptuğ bektaş avatarı
    alptuğ bektaş

    Bu seneki yapılacak yarış İstanbul Park' ın görüp göreceği son F1 yarışıdır desem doğru olur sanırım. Ben hala reklamların doğru yapılmadığını düşünüyorum.
    Ayrıca uzağız arkadaş biz bu sporlara. Daha pist yapılmaya başlanmadan bile dedikodular çıkmıştı. Hani derler ya otomobil kültürü diye yok böyle birşey bizde.

  14. bobby fischer arkadasim bu sayilar 3 gunluk toplami ifade ediyor,formula1 de seyirci sayisi olarak sadece pazar degil cuma ve cumartesi piste gelenlerinde sayisi toplam rakami olusturuyor,ornegin 2005 te 200 bin kisi seyirci sayisi,cuma cumartesi ve pazar piste antremanlari siralamalari ve yarisi izlemeye gelenlerin sayisi,yalnizca pazar gunu yarisi izlemeye gelenlerin sayisi degil bu rakam.Seyirci kapasitesi 500 bin kisi derkende bu 3 gunluk olasi piste gelebilecek seyirci kapasitesinin totalde 500 bin kisi oldugunu ifade ediyor…

  15. Türkiye gp'yi iptal etmek için bahane yaratmış olacak Bernie. aferin iyi düşünmüş. daha iyi bir bahane bulamazdı. (spora sıfır destek veren devletin bu öneriyi asla kabul etmeyeceğini düşünüyorum. hoş etseler ne olacak, bilet fiyatları katlanacak. zaten cebimiz yanıyor senede 3 gün eğlenebilmek için.)

    hadi herşeyi anlarım, ilgi yok, spora saygı yok vs… her neyse. ama bu para hırsını hiç mi hiç anlamıyorum. bu adam Karun kadar zengin ya. hayatının şu noktasından itibaren para kazanmasa yine de krallar gibi geçinir gider. ama hala para hırsı, hala para hırsı. garip yani, bi ayağı çukurda olan adamın hala "para, paralarım, paracıklarım, ohşş…" diye yaklaşmasını hiç mi hiç anlamıyorum. gözü doysun artık.

  16. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Sorun değil Ecclestone.İst.parka geldiğinde gidip bi ara Sultanahmet önünde bi mendil aç. gözün doyana kadar bekle orda.

  17. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    gözün doysun Bernie

  18. arkadaşlar haberde seyirci kapasitesi 500.000 diyor doğrumu bu?

  19. fiyati 2 katina cikarmak kibarca sozlesme yenilemeyelim demektir. eger schumi donerse bu sene tribunlerin durumunu merak ediyorum dogrusu. schumi birakinca f1 izlemeyi birakan cok insan var. schumi donecek haberleri cikinca hic f1 konusmayan adamlar f1den bahsetmeye basladi.

  20. Simdi fiyatlar dahada yukselicek hayirli olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir