Bakan Faruk Özak Milliyet'in Haberini Doğruladı

yazar:

kategori:

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone’nin organizasyonun İstanbul ayağının bedelini iki katına çıkartmak istemesi, aksi taktirde Türkiye’den çekileceği mesajına, “Ayet yok, biz istesek gider” karşılığını verdi. Rakamsal pazarlıkların sürdüğünü belirten Özak, Başbakan’ı ayak üstü bilgilendirdiğini söyledi.

Dün çıkan Ecclestone Türkiye GP’si İçin Daha Fazla Para İstiyor haberine gitmek için tıklayın.

Özak, MİLLİYET’in gündeme getirdiği Formula 1 tehdidine ilişkin soruları yanıtlarken, Ecclestone’nin talebini doğruladı ve şöyle devam etti:

“Bu adamın 2 yıl sonra mukavelesi bitiyor. Yeni mukavele yapacak mıyız  yapmayacak mıyız, onun pazarlığında. Sorun yalnız fiyat değil. Pisti 3 milyon dolara İTO’dan kiralamış. 2011’den sonra işletmeyi bırakmak istiyor. Ama Formula’da devam diyor. Bunu İTO’ya söylemiş. Burası İTO, TOBB ve Belediye’ye ait. Bize değil. Maliye Bakanlığı ve hükümeti ilgilendiren konu var. Gençlik Spor’la ilgisi yok. Bu vatandaş, 2011’den sonra burayı alacak mı almayacak mı? Hükümetle konuşacağız. Verdiğimiz para var. Fakat sponsorluklar, reklamlar her türlü aktiviteler de onun. Yeni şartlar ne olacak, onu konuşacağız. O şartını iletti. Rakamı yükseltmek istiyor”.

Bakan Özak şunları söyledi:
“Formula istediğimiz şartlarda kalsın diyoruz. Katkısı var Türkiye’ye. Ama son yıllarda görüldü ki, gerek tanıtım, gerek gelen turist, bu coğrafyadaki ülkeler açısından katılım pek iyi değil. Yalnızca global krize bağlamamak lazım. Formula alınabilir. Ayet yok. Biz istesek gider. Biz de yollayabiliriz, o da bırakabilir. İki tarafı bağlayan bir şey yok. Der ki ‘Gidiyorum’, biz de ‘Gel, istediğin parayı verelim’ desek de, yine gidebilir. O der ki ‘Kalacağım’. Biz de deriz ki, ‘Şartlarını kabul etmiyoruz.’”

Başbakanı bilgilendirdiğini belirten Özak, “Kendisi işleyişle ilgili sıkıntıları biliyor. ‘Neden Türk markası yok. Eksik bizde mi, yoksa Formula 1’in patronunda mı? Neden yarışmacı olarak pilotum yok. Neden Türk şirketim yok. Bu olsa, bu ilgi çok olacak. Dünyada tanınacak. Bunları nasıl yapabiliriz. Tartışacağız” diye konuştu.
Faruk Özak, Türkiye’nin, Ecclestone’ye sürdüğü şartların başında pistin başka spor dalları için de kullanılması olduğunu kaydetti. Bakan, “Prensip olarak şunu söylüyoruz. Tanıtımın Türkiye’ye katkısı var ve giderek artacak ise pisti daha rasyonel kullanabilecek, diğer spor dallarını da pistte yaptırabileceksek, mutlaka devam etsin. Yani diğerlerini de yapalım. Ama ‘Yalnızca ben yapacağım daha yüksek fiyata yapacağım.Ve başka organizsayon almayacağım’ dediğin zaman olmaz” dedi.

İTO ve TOBB istemiyor

Pistin sahibi İTO ve TOBB’un, İstanbul Park’ı bırakmak istediğini vurgulayan Bakan Özak, “Onlar diyor ki, ‘Biz buraya bu kadar masraf yaptık. Aldığımız para belli. Bizim işimiz değil. Gençlik Spora devredelim. Biz başka iş yapalım.’ Öyle olursa bizim de buraya yapılan yatırımın karşılığını vermemiz lazım. Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğiz” dedi.

Başkanlar karşı karşıya
Bernie Ecclestone’nin Formula 1’in İstanbul ayağının devamı için istediği 26 milyon doların yarattığı tartışma Motosiklet Federasyonu Başkanı Süleyman Memnun ile Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu’nu karşı karşıya getirdi.

Memnun, “Teklifin 20 milyon dolara indirilmesi bile çok. Bu para tek yarış için ödenecek. 20 milyon dolarlık bütçeyle Dünya Enduro Şampiyonası, Kenan Sofuoğlu’nun yarıştığı Supersport Şampiyonası ve MotoGP’yi Türkiye’ye getiririm. Bu organizasyonlardan sonra pistin bakımını gerçekleştiririm” diye konuştu.
Tahincioğlu ise Formula 1’in 13.5 milyon dolara yapılamayacağını ve ücretin artırılması yolundaki teklifi doğrularken, “Daha yüksek rakam ödenmesi zorunlu görünüyor. Bu rakam 20 milyon dolar civarında olabilir. Türkiye kendini daha iyi tanıtmak istiyorsa bu talep karşılanmalı” ifadesini kullandı.

Kaynak: Önder Yılmaz, Milliyet


Yorumlar

  1. bilgi için tşk okan-06

  2. sozlesme 7 yil uzerinden yapilmisti ve 7 yil tamamlanacaksa bu 2010 ve 2011 yilinda da yaris burada olacak demektir. zaten haberde de 2011den sonra isletmeyi birakmak istiyor diyor.

  3. racingotem bu sezon (2010) Formula 1 yapılacak İstanbul Park ta ancak 2011 de pistin anlaşması bitiyor, onun için bu görüşmeler.
    Yani önümüzde ki sezon F1' i son kez izleyebiliriz pistimizde maalesef.. :/

  4. parayı ödesinler bu senede f1 olsun türkiyede seneye girmeyiz f1 e

  5. beyler Türkiyede Formula 1 ' e şuanda gerek yok ne zaman bir Türk takımı veya plot f1 e adım atarsa ancak o zaman izleyenlerin sayısı artabilir ( alonso=ispanya örnegi gibi ) ondan dolayı ben olsam bu kadar para yerine kenan safouglunun motosiklet yarısını getirim hem daha heycanlı hem daha zevkli hemde daha ucuz olur ve herkes zevk alır …

  6. Tahincioğlu nun bir çıkarı var galiba bu işten. Ödenecek para değil bence.

  7. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    Uçmuş bu adamlar. en kısa sürede yeryüzüne konmalarını niyaz ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir