Kimi Raikkonen

yazar:

kategori:
kimi.png
kisisel.jpg
Doğum Tarihi 17/10/1979 Medeni Hali Evli
Doğum Yeri Espoo Boy 1.75
Ülke Finlandiya Kilo 62
       
stat.jpg
Yarış Zaferi 18 İlk Yarış 2001 Melbourne
Podyum 61 En İyi Derecesi 1
Pole Pozisyon 16 2008 Derecesi 3
En Hızlı Tur 35 2007 Derecesi 1
Katıldığı Yarış 152 Şampiyonluk 1
Topladığı Puan 565 Takım Ferrari
Yarıştığı Takımlar 2012 Lotus    07-09 Ferrari 02-06 Mclaren 01 Sauber
gecmis.jpg

Kimi 10 yaşından itibaren karting serisinde yarışmaya başladı.1999 da yarışmaya başladı.Haywood Racing adına 4 yarışta yarıştı.İlk yarışında 3. bitirdi.diğer 3ünde ise teknik problemler nedeniyle yarışı tamamlayamadı.Ayrıca Formula Ford Avrupa da da yarıştı ve burada 5.bitirdi.Daha sonra Manor Motor Sport la anlaştı ve ilk 4 yarışın dördünüde kazandı ve Formula Renault Kış Serisinde yarışmayı garantiledi.

2000 de Manor takımı ile İngiltere Renault serisinde yarıştı.10 yarıştan 7 sini kazanarak şampiyon oldu.Ayrıca her yarışta podyuma çıkmayı başardı,7 defa pole pozisyonunu kazandı ve 6 defada en hızlı zamanı elde etti.

Aynı sezon yine Formula Renault da yarıştı ve 2şer defa pole pozisyonu aldı en hızlı tur zamanını yaptı ve yarış kazandı.23 yarıştan 13 ünü kazanarak başarılı bir sezon geçirdi ve Peter Sauber’in dikkatlerini üzerine çekmeyi başardı.

2001 de daha önce hiç F3 veya F3000de yarışmamış olmasına rağmen sadece 23 yarışlık kariyeriyle Sauber takımıyla F1 e giriş yaptı.İlk defa f1 aracına Eylül 2000de oturmuştu.2001 de girişiyle bazı güçlü yarışlar çıkardı ve markalarda 4.bitirerek takımının en yüksek derecesini almasını katkı sağladı.

Onun güçlü sürüşleri dikkat çekti ve 2 defa dünya şampiyonu olmuş Mika Hakinen’in yerine Mclaren takımına transfer edildi.2002de muhteşem yarışlar çıkardı.Sıralama turlarında çoğu defa tecrübeli takım arkadaşı Coulthardı geçmeyi başardı.İlk defa yarış birinciliğine gidiyordu ancak Allan McNishin Toyotası’nın patlayan motorundan akan yağlar sebebiyle harpinin dışına kaydı ve Michael Schumacher yarışı kazandı.

2003te potansiyelini gösterdi.Malezya da ilk Gp birinciliğini kazandı ve son yarışa kadar Schumacher ile şampiyonluk yarışı verdi.2004te ise şampiyonluktan uzaktı.Az puan toplayabilmişti.MP4-19 yeni şasisiyle sezona başladılar ancak yeni şasi pekte kazanacak güçte değildi.Sezonun ilk yarışlarında mekanik nedenlerden dolayı yarış dışı kalmasıyla Kiminin morali tamamen bozulmuştu ve motivasyonu dağılmıştı.Ancak sezonun ortasında şasilerinin yenilenmesiyle tekrar puan kazanmaya başladı.Spa da Francorchamps ta yarışı kazandı.Sezonu 7. sırada tamamlamayı başardı.

2005 Mclaren ve Raikkonen için tam bir geri dönüştü.Kimi belki şampiyonluğu Alonsoya kaptırmış olabilir ama gerçekten çok güçlü sezon geçirdi.Çoğu zaman dayanıklılık sorunları yaşaması nedeniyle yarış dışı kaldı 7 defa birinci oldu ve yarışlarında tek bir görünür hata dahi yapmadı.

2006 sezonu 2005in aksine Mclaren ve Kiminin yılı değildi.Mclaren Mercedesin beklenen performansı verememesi üzerine Kimi Raikkonen sezonu galibiyetsiz kapattı. Sezonu 65 puanla 5. sırada kapattı Kimi Raikkonen.

11 senelik Schumacher döneminden sonra Michael Schumacher’in yerine Ferrari’ye geçen Kimi Raikkonen yıllardır kendisinin ve taraftarlarının hayalindeki şampiyonluğa 2007 yılında Ferraride ulaştı. Sezonun ilk yarışında aldığı zaferle nasıl bir sezon geçireceğinin sinyallerini veren Fin pilot ilerleyen yarışlarda yaşadığı sorunlara rağmen yarıştan kopmadı ve birazda şansının bu sefer yanında olması ile şampiyonayı birinci olarak tamamladı. 2008 yılında Ferraride devam edecek pilot artık daha mutlu olduğunu ve F2008’in de beklenen başarıya ulaşacağını düşünüyordu.

2008 de genel kanı Raikkonenin tekrar şampiyon olacağı yönündeydi ancak böyle olmadı. Sezona takım arkadaşından iyi başlasada bir kaç yarış sonra Massa ağırlığını koydu. Özellikle sıralama turlarında Massaya göre çok zayıf kalan Raikkonen yarışlarda genel olarak iyiydi. Sezon boyunca 10 yarışta en hızlı tur atmayı başardı. Ancak geriden başlamanın devantajı ile rakiplerine puan kaybetmeyi sürdürüdü. Kiminin durumu giderek daha vahim olmaya başlamıştı. Sezonun ilk yarışlarında kazandığı 2 galibiyetin ardından podyuma bile nadir çıkan Kimi artık her yarışa yeniden eski günlerine dönme umuduyla çıkıyordu.Sevdiği pistlerden Spa da ki yarış Kimi ile beraber tüm taraftarlarınında umuduydu. Kimi hafif ıslak pistte yarışa iyi başladı pist üzerinde önce Massayı daha sonrada Hamiltonu geçerek farkı açtı. Daha yarış bitmeden herkes kötü günlerin son buldugunu düşündü. Ancak son bir kaç turda gelen hafif yağmur Hamiltonla Kimi arasında ki farkı kapattı. Lastikleri değiştirmeyen ikili izleyenlere müthiş anlar yaşattı. Son sektörde 2.kez arkayı kaybeden Kimi yarışı duvarda bitirdi ve bütün fanlarıyla beraber hayal kırıklığı yaşadı. Şampiyonluk şansıda kalmayan Raikkonen son yarışlarda takım arkadaşına yardım etmek zorunda kaldı. 2 Pole 2 yarış galibiyeti ve 10 Fastest lap ile sezonu Kubica ile aynı puanda 3. sırada bitirdi.

Sezon boyunca artık heyecanını kaybettiği gerekçesiyle eleştirildi ve 2009 da yarışmayacağı dedikodular arasındaydı. Kiminin bunları destekleyen açıklamalar yapması kafaları karıştırdı. Ama Ferrari 2009 da pilot dizilimini koruyacağını açıkladı. Kimi 2009 da da yarışacak ancak bundan sonrası hala net değil.

2009 sezonunun ardından Formula 1’de veda ederek 2 yıl boyunca WRC’de yarışan Kimi Raikkonen 2012 seonunda Lotus Renault takımı ile anlaşarak spora geri döndü. 

 


Yorumlar

  1. hakan demirtaş avatarı
    hakan demirtaş

    ŞUAN ONUN GİBİ SÜRÜCÜ YOK F1 DE İYİ VARSIN.. SEN OLMAZSAN VALLA TATDI ÇIKMAZ KENDİLERİNİ BEĞENMİŞ ŞANSLI PİLOTLARA KİM DERS VARİRDİ OZAMAN (((((( KİMİ RAİKKONEN )))))))

  2. çok şanssız

  3. Duygu Çörtebaşı avatarı
    Duygu Çörtebaşı

    bugün Kimi'nin doğum günü:)iyiki doğdu iyiki var<3<3<3:)

  4. Raikkonen'i göndermiyecekleri belliydi bu tür spekülasyonlar sadece Alonsonun işine yarardı ama ferrari doğru yolu seçti go kimi.

  5. gizem birik avatarı

    insan okurken bir hoş oluyor. ben formula 1 diye bir şey bilmezken 2005 te istanbul parkta 1. gelmesiyle başladı kimi taraftarlığım…ferrari de değil sadece KİMİ RAİKKONEN…ve o andan sonra tüm pilotlar arasındaki en iyi pilot olduğuna inanıyorum ben…dayanıklı biri en azından…yarış dışı kalıyor ki bunu çok yaşıyor ama buz gibi adam…belki de bu yüzden de seviyoruz…yarış dışı kaldıktan sonra iniyor arabadan önce bir arabaya bakıyor dönüp eldivenlerini çıkarıyor sakince…geçmişte o kadar başarılı olan birisine şimdi olnalar çok kötü…basın ya da diğer takım taraftarları yerden yere vuruyor hep böyle mi olmak zorunda…

  6. hilal nur balkaş avatarı
    hilal nur balkaş

    kalmasına sevindim 2009 da da ferrari deymiş:)

  7. tolga soydan avatarı

    şebnem kimiye belli olmaz inşallah devam eder.şahsen ben 2009 da yarışacağını düşünüyorum.

  8. şebnem sünersoy avatarı
    şebnem sünersoy

    love kimi….2009 da yine ferraridemi olucak kimi bilen biri cvp yazabilir mi???

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir