Michael Schumacher F1'e Dönerse Ne mi Olur?

yazar:

kategori:

Bildiğiniz üzere son haftalarda efsane pilot Schumi’ nin Formula 1 e tekrar döneceği hakkındaki haberler neredeyse tavan yaptı. Millet heyecanlanıyor tabi. Alonso, Ferrari’ ye gidecek dendi, doğrulandı. Raikkonen WRC’ de yarışacak diye haberler yapıldı, o da çıktı. Kısacası bu sene, diğer senelere nazaran f1 basını bu tip haberlerde yanılmıyor gibi. Ama hal ister istemez Schumacherin F1′ e dönüşü söz konusu olunca insanın hemen inanası gelmiyor. En azından benim. Her ne kadar 7 Dünya şampiyonluğu kazanmış olsa da; 41 yaşına basacak, 3 senedir F1 de yarışmayan bir adam. Peki ya yarışırsa ne olur? Öncelikle böyle birşey olursa bu habere en çok sevinecek ismin Bernie Ecclestone olacağı içten bile değil. Geçtiğimiz sezon Massa sakatlandıktan sonra yerine Schumacher’ in geçeceği söylentileri sıklaşınca, Belçika Gp biletleri yok satmıştı. Şimdi ise bütün bir sene bu adamın F1 de yarışma şansı var. Televizyon ve bilet gelirlerinde mutlaka bir artış gözlenecek, formula 1 in popülerliği artacaktır. Hem, Kimi Raikkonen’ in F1 den ayrılmasıyla, Formula 1′ i sırf Kimi nin o mavi gözlerini görmek için izleyen dişi taraftar sayısında bir azalma olacağı için, Schumi nin kadroya alınması gayette mantıklıydı.

Şimdi bu işin ticari yönü de, peki ya Schumi açısından durum nasıl işler? Artık yaşlı Alman bunu bilmeli ki, f1 eskisi gibi değil. Her sene değişen sonucu araçların yapısı, sürüş özellikleri, birçok yapıtaşı değişiyor ve o araca adapte olmak daha zor oluyor. Felipe Massa sakatlandığında, onun yerine yarışabileceğini söyleyen Schumi, F2007 ile yaptığı testlerden sonra bu kararından vazgeçmişti. Boyun ağrılarını sebep olarak göstermişti. Elbette bu da bir sebeptir ama sadece bu değil. Schumi geri döndüğünde, yeteri kadar hızlı olamayacağını, hatta belki de takım arkadaşı Kimi’ den fersah fersah geride kalacağını biliyordu. Neden bunu bile bile yarışıp o “efsane” imajına zarar vermek istemiş olsun ki? Yanlış anlaşılmasın, Schumi’ ye saldırma amacı gütmüyorum. Ama geçen sene yarışmamasının altında boyun ağrısından daha fazla sebeplerde var olduğuna eminim.

Michael Schumacher 7 kez şampiyon olmuş efsane bir pilot. Gaz-fren-direksiyon üçgenini belki de en iyi kontrol eden, geri bildirimlerine en çok güvenilen bir adam. Eğer ki iyi bir form yakalarsa, bir nevi halefi olan Rosberg’ le rahatça başa çıkabilir. Hatta Mercedes onun eline iyi bir araç verirse, belki tekrar yarışlar kazanmaya başlayabilir. Bunlar hoş, güzel hayaller. Ama bir de madalyonun bir diğer yüzü var ki, genç ve ondan daha formda olan Rosberg’ in baskısı altında, hele hele ilk yarışlarda ipleri eline alamayıp onun gerisinde kalırsa bir daha o ivmeyi yakalamayabilir. Bunun sonucunda geri dönüş macerası 1 sene sürmüş olur. Ayrıca F1′ e yenilerek veda etmiş olur. Ve inanın bana canlar, F1′ den bu şekilde veda etmesi, onun karizmasını gerçekten çok etkiler. Sonuçta Michael Schumacher bu! Kariyeri boyunca ciddi bir şekilde geride kalmadı bu adam(hakkinenle savaşıp onun gerisinde kaldığı dönemler dahil). O yüzden insanlar onun ilk kez böyle ağır bir yenilgisine de tanık olabilir.

Size iki senaryo sundum. Tabi ben sonuncusuna inanıyorum ama bu dediklerimi yer miyim? Elbette yiyebilirim. Hatta kim bilir, belki Schumacher karar değiştirip Formula 1′ e dönmez bile. Ama şu kesin bir gerçek ki, geldiğinde başarılı ya da başarısız olsa bile, geldiği andan itibaren Formula 1′ e bambaşka bir hava katacağı kesin.

 

Garry Kasparov


Yorumlar

  1. onu seyretme zevkine varmamış insanlarda vardır illaki…onlarda bir tadına varsınlar ondan sonra demesinler biz schumayeri izleyemedik 🙂
    ben nba takip etmezdim sonra bir ara izlemeye başladım o sirada majesteleri lakaplı michael jordan washington takımıyla dönüş yapmıştı onuda canlı izlemek nasip olmuştu ve hoşuma gitmişti..

  2. yazıyı yazan arkdaşa katılıyorum.bnce herşeyi tadında bırakılmalı.Efsane olmşsun işin ne gücün ne,ne diye geri gelyosun:D shumi;geri dnüşüyşe
    övüneblirde,dövüneblrde.İzlenesi,güzel bi sezon olacak!

  3. bende kendi teorimi yazayım bari:) ilk gerçek herkesle aynı olan boyun ağrısı evet bu bir bahaneydi işte benim teorim başarısız bir f60 gelişimi durdurulmuş ama sadece kimin f60 ında yapılan bi kaç ufak değişiklikler haricinde fisinin ve belki bodoerin ki tartışılır ama başarısız olması gayet normal f60 tan artık adam olmayacağını anlayan ferrari ekibinin shumi için yapabileceği bir şey yoktur artık yapmaları için para harcanması gerek(dedimya zaten kimi ye az çok ufak eklemeler yapıyorlardı) bu da olmayacağına göre schumide gelmemeyi seçti…

    bu arada f60 ıda benden başka herkes kullanmış ve notunu vermiş kullanmak zormuş demek acaba her geçen sene değişen f1 araçlarına uyum sağlayan bir f1 pilotu hele birde bu bir schumi ise neden f60 kullanmakta zorlansın?? 94 te kullandığı f1 aracı acaba f60 tan daha mı kolaydı??? Onu da kullananlar acaba f60 la bir karşılaştırma yapabilirlermi!! Öğrenelim en azından!?

  4. güzel yazı

  5. Bu yazının altına imzamı atarım. Aynen öyle düşünüyorum. İşler beklendiği gibi gitmeyebilir.

  6. yusuf göbel avatarı

    ayrıyetten yanında rosberg var ve o cok ısyıkrarlı bı pılot 2007 2008 ve 2009 da vıllımsla cok ıyı puan topladı ve gercekten cok ısrarlı ve onunda nasıl pılot oldugunu onumuzdekı yıl gorucez benı yanıltıcagını hıc sanmıyorumor zaten o cok ıyı olsaydı son sampıyonlugu alonsoya kaptırıp gıtmezdı ve geldıgınde ıyı bısey yapıcagını sanmıyorum

  7. yusuf göbel avatarı

    ben ufak bıyerı duzeltmek ısterım ıznınızle shumı alonsoya zaten yenıldı ve gıttı ayrı yetten shumının f1 e gelmesı cok ıyı olur ama ben onu hıcbızaman tekrar sampıyon olucagını sanmıyorum helede gecen senede gelıyodu ve vazgectı bence sımdı bıle gelmesı cok zor gorunuyo ama elıne saglık ıyı bı yazı olmus

  8. Ben geçen yılki dönüş çabasının olumsuzlukla bitmesini boyun ağrılarına bağlamadım. Çok farklı bir paket var neticede geçmiş yıllara göre. Hala aktif bir fisichella bile bu aracı kullanamadı ki mihael kelimenin tam anlamıyla madara olabilirdi. Dönmemek doğru olandı. Şimdi ise birkaç ay ciddi antrenmanlar ve testlerle bu açığı kapatmasına yardımcı olacak en önemli şeyler;(hala varsa)hırsı,tecrübesi ve f1 araçlarını ne kadar özlediği.

  9. massanın derecesinin yayınlamaması, massanın kötü bir derece yapmış olmasından da kaynaklanabilir, ancak aynı şekilde, schuminin derecesinden çok daha iyi ise yine yayınlamazlardı, yani bu durum bir şey ifade etmez

  10. umarm döner çok eğlenceli bir sezon olacağı görüşündeyim 2010 sezonunun bir çok takım kazanma kapasitesine sahip olacak buda heyecan ve rekabet demek bizim Formula 1 severler olarakta isteğimiz bu değil mi? 🙂

  11. bora subaşı
    inanılmaz yeteneğini yellenmek konusunda kullandığını ısrar ediyorum diyorsun. kimi yi sevmediğini biliyoruz fakat bu ifadeler ve değerlendirmeler şık değil. sana çok güzel cevaplar yazardım bu konudada çok mahirim ama banlanmak veya kovulmak veya buradaki adam gibi yorum yapan arkadaşları rahatsız etmek istemem. site yönetimi bu sıralar gayet olumlu ve anlayışlı davranmaya çalışıyor. bunu suistimal etmeye çalışma ve hemen özür dile. sıradansın…

  12. Yazarı sormak istediğim bir soru var Ağustos ayında Mugellada MS in test sonuçlarını yorumlayabilirmi?
    MS F2007 slick lastik1:23:736 , F.Massa F60 1:23:981 bir çok arkadaşımın düşündüğü şey f 2007 ile F60 aynı özelliklerde değildir. Tam bir kıyaslama mümkün değil. Doğru kesinlikle haklısınız esas bomba şimdi geliyor zaten. Ferrari MS in Ağustos ayında yaptığı test derecesi sonucunu aynı gün basına verirken Massa nın sonucu neden verilmedi. Acaba MS’den daha yavaş olduğu için saklanmış olabilirmi?
    Massa derecesini soran gazeteciye “Sürüş stilimde hiç bir değişiklik yok” demesi ilginç değimlidir? 15 gün sonra başka bir f2007 ile tekrar test yapması bana ilginç geliyor ve yine bu test sonuçları da basına dağıtılmadı. Yanlış anlaşılmasın sıkı bir tiffosi olarak Massa yı çok seviyorum ve mutlaka formunu yakalayacaktır.

  13. ecrin deniz avatarı

    büyük ihtimalle gözleri mavi deil:) 🙂

  14. Yazarın genel olarak birkaç tespitine katılmak mümkün olsa da bir çok tespitinde ciddi anlamda eksiklik var. MS in dönüşünü iptal etmesinde boyun ağrılarını bahane ettiği bir gerçektir. Kullanımı çok zor ve hırçın olan F60 ı kullanmak dönüş operasyonunu sıkıntıya sokacaktı. F60 ı Ne Badoer nede Fisi de kullanamadığı bir gerçektir. Fisi 15 gün önce Belçika da Kimi ile 1. mücadelesi verdikten sonra Monza’da ki durumu doğru kullanmaktadır. Bilinmelidirki geri dönüş operasyonu Massa’nın kazasından çok daha önce ocak 2009 da başlamıştır. Willi Weber Massa’nın kazasından sonra basına MS in kullanmayacağına eminim demiştir. MS ocak 2009 dan sonra tam zamanlı dönüş için çalışmalara başlamıştır. Fakat F60 ı kullanıp başarısız olması durumunda tüm operasyon ciddi anlamda zarar görme olasılığı üzerine iptal edilmiştir.
    Yazar F1 araçlarının kullanım zorluğu demiştir bu fikir tamamı ile yanlış bir tespittir evet F60 kullanımı zor olan bir araçtır. Ama tespit bu tüm F1 araçları için geçerli değildir. Kobayashi’nin başarısı buna örnektir. MS için slick lastikler bir bilinmeyendir fakat bu da şubat testlerinde ortadan kalkacaktır. 2010 da başlayacak olan ikmal yasağı tecrübeli pilotlara da avantaj sağlayacaktır. Lastikleri zorlamayan hatta çok iyi şekilde koruyan Brawn aracı ile MS in birleşimi Mercedes in katkılarıyla 2010 yılında bu takım şampiyonluğa oynayabilir.

    Yazarın atladığı bir diğer konu ise F1 Dönüş macerası bir hayal değil planlı bir operasyondur.
    Ross Brawn ve Haug tüm bu operasyonun içindelerdi MS ekim ayında yapılan anlaşmayı imzalamamış olması çok manidardır.

    Mercedes bu ikili ile birlikte F1 deki ilk yılında müthiş bir giriş yapacaktır. Şu anda Avrupa da yayınlanan bir çok gazetede her gün bu konular yayınlamaktadır.

  15. kaan kaanhan avatarı

    dönecek,dönmeyecek derken bu sefer geliyor schu. o en iyi şekilde hazırlanacaktır şüphem yok.

  16. yazarımız koyu bir kimiciydi, normalde yazdıklarını beğenmem, hatta kendisini hakkında tanımam etmem diyebilseydim ama yakinen tanırım arkadaşım olur, kimi f1'den gittikten sonra arkadaşımız da objektif olmaya başladı, gelişme görüyorum açıkçası, eski bir f1 taraftarı ve yeni bir blogger, bu yazının da kaynağı olan bloğu için bkz:
    http://pitwalltalkf1.blogspot.com/

  17. Garry Kasparov avatarı
    Garry Kasparov

    Yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Yazı bana ait ama nickim çıkmamış nedense :). Elimden geldiğince dengeli olmaya çalıştım başarmışımdır herhalde.

  18. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    2006 da zaten kaybedip gitmedi mi? Herkes 7 dünya şampiyonunun yarışmasını sorgulamadı mı?
    Geri dönerek daha kötü duruma düşmeyecektir.Ne Rosberg in gerisinde kalacak nede altında ki hızlı araçla diğer takımların gerisinde kalacaktır.

    Brawn Mercedes ve Shumi yeni taraftar kitlesi yaratmayı becerecektir

  19. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Yüreğinize sağlık; imzasız yazınız çok Objektif. Kimsenin alınacağı birşeyde yok. Schuminin adı geçtiğinde yüreği sevgi ve saygı dolan ben bile bu eleştirisel yaklaşıma tüm kalbimle katılıyorum.

    Diğerlerini bilmem ama ben açıkcası sevgisini bölebilme yeteneğine sahip biri değilimdir. İçimdeki Sevgi nasıl bölünür onuda bilmiyorum.Bu bence Ferrariye tutkuyla bağlı olan tüm Tifosileri etkiledi. Çünkü biz Ferrariyi Eddie Irwine,Gilles Villeneuve,Niki Lauda,Rubens ve hatta Massa bile Ferraride yarışıyor diye sevmedik… Biz Ferrariyi Schumi Ferraride diye sevdik,, İkisini hiç ayırmadık ki…

    Açıkcası bu zor bir durum kendi açımdan.. Ama en güzel tarafı Almanyanın alameti farikasında (en yüksek mertebedir benim için)yarışacak olması ayrı bir gurur veriyor bana…

    Bencede boyun ağrısı, icat edilmiş bir sebep,hemen dönseydi ciddi motivasyon ve uyum sorunlarıyla karşılaşabilirdi. Kimi karşısında zorlanabilirdi. Bu arada Kimiciler hemen sevinmesin, Kiminin inanılmaz yeteneğini tabi ki biliyorum ama bu yeteneğini sadece yellenmek için kullandığında ısrar ediyorum..

    Saygın bir Pilot Saygın Mercedeste olunca bize keyfini yaşamak yakışır.. Karting yarışları ayranını baya kabarttı demek ki. Umarım aynı başarı devam eder, benim tek korkum refleks sorunları yaşaması..

    Yoksa eline su dökecek Adam daha çıkmadı..

  20. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    "Hem, Kimi Raikkonen' in F1 den ayrılmasıyla, Formula 1' i sırf Kimi nin o mavi gözlerini görmek için izleyen dişi taraftar sayısında bir azalma olacağı için, Schumi nin kadroya alınması gayette mantıklıydı."
    bende F1'i ilk izlemeye başladığımda o dişi taraftar grubu arasındaydım ama daha sonra farkettim F1'in o mükemmelliğini ve F1 sever dişi taraftar grubuna dahil oldum 🙂

    güzel bir yazı olmuş artılarıyla ve eskileriyle Schumi'nin dönüşü…
    herkes merak ediyo Schumi seven, ondan nefret eden yada onu sevmeyen,hoşlanmayan herkes.merak etmemek elde değil çünkü bi şekilde düşünüyorsunuz ne değişecek o dönerse???soru işaretlerinin cevaplarını bulamıyorsunuz çünkü F1 bu her an herşey olabilir birazdan bu yüzden bağlanıyor herkes bu spora Schumi'nin dönüşüde bu spora artılar kazandırırsa iyiki dönmüş diyecek herkes ama eksiler kazandırırsa sadece Schumi değil F1'de biçok taraftar kaybedebilir

  21. Yazıyı yazan arkadaşın gözlemlerinde tabiki gerçeklik payı var ama Schumi emekli olduktan sonra hiç boş durmadı ve aktif olarak araç gelişiminde ve strateji belirlemelerinde aktif rol oynadı.2009 aracını hiç sürmemiş olsada şüphesiz onu en iyi tanıyanlardan biridir.Şimdi 2010 aracını geliştiren Mercedes mutlaka onun araç gelişimi konusundaki tecrübelerinden faydalanacaktır ve kendisine en uygun aracı ortaya çıkaracaktır diye düşünüyorum.Sonuçta 2010 araçları çokta değişiklik göstermesede kurallarda bazı değişiklikler olacak ve bu her pilot için yeni bir şey olacak.Yeni ayarlara ve araca alışmak tüm pilotlar açısından yeni bir tecrübe olacak.Refleksleri konusunda diğer genç pilotlara göre fazlada sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum çünki o bir dünya şampiyonu hemde 7 kez.Bu tecrübeleri onu bence yaşına rağmen diğer pilotlarla başabaş mücadele etmesinde çok büyük fayda sağlayacaktır.heath ledger Arkadaşımada yorumundan dolayı teessüf ediyorum.Bu tür yorumlar bu siteye yakışmıyor.Kınıyorum kendisini.

  22. yukarıda yazılanlara hadi lan-hadi ordan gibi şeyler söylemek sadece gerçekleri görmemek schumi çok sevdiğiniz için bu yazılara kızmanız yha f1den anlamadığınız anlamına gelir…biraz gerçekçi olun 3 yıldır yarışmadı-heryıl araçlar inanılmaz değişiyor özellikle 2009da son sürdüğü araba 2007-ayrıca 41 yeşına gireceke az bir sayı değil-reflexlerinde kayıp yaşamış olabilir…arkadaşlar bunları görmezden gelemezsiniz…bn ölümüne tifosi olarak dönmesini çok istiyorum ama yenilen bi schumi görmekte bizi deli eder…öyle olucağına orda efsane olarak kalması daha iyidir

  23. thrillercd thrillercd avatarı
    thrillercd thrillercd

    Bekleyelim,görelim ne olacak.

  24. babasının bir açıklaması vardı deli gibi çalışması boşuna değil demişti açıkçası ben belçika gp sinde onun döneceğine samimiyetle inananlardanım zaten çalışmalara felanda başlamıştı sonra yarışamıyacağını belirtti başı çeken sebepse boyun ağrılarıydı o zaman için dönmesinin kariyerini zora sokacağını anlamıştı ve bıraktı bence ama o zaman için eğer Shumi den bahsediyorsak gereğini yapıp çalışıp geri dönücek buna inanıyorum beklentim tabiki ilk an için podyumlar felan değil ama eğer dönerse gelişimine hepimiz tanık olucaz vede dönmeyi düşünüyorsa Rosberg vs. içinde düşündüğü bişeler vardır 😀

  25. heath ledger avatarı

    hadi lan ****

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir