Beni F1'e Bağlayan Adam

yazar:

kategori:

2005 yılıydı, 11 yaşımdaydım. Türkiye GP’siydi. Tesadüfen Kanal D’yi açmıştım. Formula-1 diye bir araba sporu olduğunu biliyordum ama yarışçılar kim, takımların adı ne, fazla bilmiyordum. Formula-1 ile ilgili bildiğim tek şey sen ve eski takımındı. Seni ilk olarak o gün izlemiştim. Tam hatırlamıyorum ama yarışdışı kalmıştın herhâlde. O gün öylesine izlemiş oldum.

Yıl 2006 ve bir Fransa GP’si. Yarışın son turlarıydı herhalde. Yine tesadüfen açmıştım. İsminin “SERHAN ACAR” olduğunu ilerleyen zamanlarda öğrendiğim spiker, “SCHUMACHER, TARİH YAZMAYA GİDİYOR” diyordu. Ne olup ne bitmişti daha önce, bilmiyordum ki. O güne kadar tek bildiğim şey sendin ve Ferrariydi. Damalı bayrağı geçtikten sonra öğrendim ki bir pistte üst üste 8. kez zafer kazanan ilk pilot olmuşsun. O gün, bu sporu kesin takip etmeye karar verdim. İlerleyen bir-iki yarışta senin bir “efsane” olduğunu, kendisini de senin gibi sonradan tanıdığım “Fernando Alonso” adlı İspanyol pilotla aranda Haziranda 25 olan puan farkını giderek azalttığını öğrendim. Senin hayranın olmaya karar verdim ve şampiyonluğunu istiyordum artık. İtalya GP’sinde şampanyayı podyumun tepesinde patlattıktan sonra basın mensuplarına demeç verirken emekli olacağını da söyleyince benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu bu.

Brezilya GP’si gelip çatmıştı. Senin şampiyonluğuna odaklanmıştım. Cumartesi sıralama turlarında biraz sorun yaşayınca endişem arttı. Yarışın başladığı andan itibaren herhangi bir sorun yaşar mısın endişesi oldu içimde. Son turlara kadar her şey güzel gitmişti senin, diğer tüm hayranların ve benim için. Ama o son turlarda yaşadığın sorun emeklilik kararından bile daha fazla üzdü. Damalı bayrağı 4. geçip de pit alanında öyle üzgün üzgün yürürken gerçekten ağladım, abartmıyorum.

Kalbimde bir yer edinmiştin ama spordan yine aynı şekilde zevk almak için başka pilot tutmaya karar verdim. Jarno Trulli oldu bu pilot. Günler geçti, 2008’in sonlarına doğru bu sefer eski takım arkadaşın Massa’nın şampiyonluğuna odaklandım. 2008 Brezilya’da da hayal kırıklığına uğradım.

Senin motorsiklete merak saldığını öğrendim Şubat ayında. Kendisiyle aynı fikirde olma ihtimalimin milyonda bir olduğu Ak Saçlı Formula Dede’nin (Ecclestone’dan bahsediyorum) “zamanında güvenlik için neredeyse benimle kavga edecek olan adamın şimdi motorsiklete merak salmasına anlam veremiyorum” sözünde bu milyonda bir olasılık tuttu. İstemiyordum ben de belki de pek çok hayranın gibi. Ve 2009 sezonu başladı ve sezonun başından itibaren de 2007’deki şampiyonluğunda benim için diğer pilotlardan biri olan ama şimdi benim için önemli bir yeri olan Kimi Räikkönen’in hayranı oldum ve abartmıyorum %90 bu adam yüzünden Finceye meraklandım. Öyle hayranı oldum yani.

Massa’nın Macaristan’daki kazasından sonra senin döneceğin hakkındaki söylentiler dikkatimi çekti herkes gibi. Boynundaki ağrıların Şubat ayının bir eseri olduğunu öğrenince sinirlenmemem elde değildi tabi. Sezon bittikten sonra döneceğin hakkındaki söylentiler iyice artınca umutlandım ve geçen hafta boşuna umutlanmadığımı kanıtladın. Räikkönen’in gittiğine üzülüyorum ama bir yandan da senin gibi bir efsanenin dönüşüne çok sevindim. İsterim ki Häkkinen de dönse de yine ikinizi aynı pistte görmek -o günleri ancak videolardan görüyorum ama olsun- güzel bir duygu olacaktır. Bu yıl bir de lisede Almanca öğrenmeye başladık. Hoca bana söz hakkı verip o anki konuyla ilgili örnek vermemi isteyince genellikle hep senin ismin geçiyor. Geçen hafta insanın fiziki özelliklerini (saç, göz rengi falan) gördük. Hoca bir kişiyi tanımlamamı istedi, örnek olarak ben de şu cümleleri kurdum:

“Michael Schumacher ist ein f1-legend. Er ist dünn, lang. Er habt braun Haare und sein Augen sind braun.”

tr: “Michael Schumacher bir f1 efsanesidir. Zayıftır, uzundur. Kahverengi saçları vardır ve gözleri kahverengidir.”

Her ne kadar artık WRC’yi elimden geldiği kadar takip edeceksem de Räikkönen’in F1’den gittiğine üzülüyorum; ama onun gitmesine ne kadar üzüldüysem, senin dönmene de bir o kadar sevindim 41’lik efsane. Seni tutup tutmayacağım kesin değil ama dönmene gerçekten ama gerçekten çok sevindim.

“WILKOMMEN F1S LEGEND”

“HOŞGELDİN F1’İN EFSANESİ”

“TERVETULOA F1:n LEGENDA”

Mehmet Bobuş

TRF1’de kullandığı adıyla : Taşucu-F1_Mehmet-B


Yorumlar

  1. sen elalemin adamının çıkardığı gazın hesabını yaparken komik olmuyorsunda benmi komik oluyorum? senin gibi hem ferrariyi hem şumiyi seven adamlara şuminin mercedese gitmsinin vereceği ızdırap bir iki yıl kafanızı meşgul eder. şumi ferrariyi sollarken veya massa şumiyi geçerken bakalım neler hissedeceksiniz? şimdiden düşünmeye başla. bırak benim gibi garibanlarla uğraşmayı oğlun demiri sev.:)

  2. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    bobby fischer kardeş… kim bu musab bera dedin mi millet anında anlar durumu.. bundan önceki nicklerde de aynı şeyi yaptın. Komik oluyorsun,bari kim bu musab bera deme…

    Bir diğer konu ise rıdvan kardeşim hakikaten yazın imla hatası dolu idi ama burada herkes görüşlerini paylaşsın diye tüm içtenliğimle destek verdim. Ama sen ise diğer yazan kardeşlere köstek oluyorsun. Üstelik bu yazıyı yazan kardeşimle aynı yaştasınız sanırım, akıl yaşta değil başta derler Atalarımız; en azından Atasözlerini boşa çıkarmayın.Demek ki karakterin buymuş, neyse sende diğerleri gibi başka bir nickle yola devam edersin,, nasılsa birsürü nick sahibisin.

    Hakikaten sana destek verdiğim için kendime çok kızgınım,,

  3. arkadaşım sen önce bizim desteklediğimiz pilota hakaret etmeyi kes… kendini ne zannediyorsun da bu şekilde davranıyorsun bilmiyorum fakat sana söylenenler az bile bunu bil… eleştiri ayrı bir şey hakaret ayrı bir şey… ne demek sende tuttuğun pilot gibisin vs… hani konuşuyosun ama boş konuşuyorsun, her haber altında bir tahrik, alonso'yu nerden vursam diye bir beklenti içindesin, hayır olay kuyruk acısını geçti kan davasına dönecek nerdeyse… sevmiyosanda saygı duy arkadaşım, saygı duymuyosan da taraftarlarına karşı saygılı davran, davranmayacaksan da sus, adam sansınlar…

    bu da benim en sonunda patladığım andır…

  4. ın hodbinsin. ben iyi olayım başkaları ne olursa olsun hatta ölsün…

  5. espoir…beni sevmediğini biliyorum. ama yorum hakkım elimden alınsın diye ters köşeye yatıracak hakkımda yorumlar yapma lütfen…beni site yönetimi tarafından defalarca uzaklaştırılmış ve asla adı geçen isimle yorum yapılmasına müsaade edilmeyen birine benzetmeye çalışarak aslında attırmaya çalışıyorsun farkındayım. tam tuttuğun pilot gibisin biliyormusun. hodgams

  6. ecrin deniz avatarı

    espoir(Al10so), yazdıklarına tamamen katılıyorum…çok güzel açıklamışsın…

  7. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Yazı bence çok karmaşık olmuş,yazmak istediklerini yazdıktan sonra birkaç kez gözden geçirip hatalarına göz atıp yayınlamalısın bence. Bu karışıklıktan dolayı duygularını da anlamak güç oldu biraz, ne kadar düzgün yazarsan o kadar anlarız seni…
    Yalnız bir noktaya değinmek istiyorum.. yorumlara ve + ile – lere baktım. adam o 2005 demiş -'ler basılmış, kendi duygusunu yazmış -'ler basılmış, birisi tebrik etmiş -'ler basılmış. Bir yargısız infaz,ada göre değerlendirme, -'leri bastırmacalar almış götürmüş ortalığı… Biraz daha objektif olmaya ve sükunete davet ediyorum taşkın arkadaşları. Ayrıca yaşlara bakıyorum daha 14,15,16 biri diyor ben 5 yaşında izlemeye başladım gibisinden… ancak üsluplar yaşın verdiği masumiyetten çok daha ağır ve keskin. bende kendimi bildim bileli motorsporlarını takip ederim, f1 ntv'de yayınlandığından beride izlerim her yarışı..gerek özet,gerek canlı… Ancak daha 5 yaşını bırak 10 yaşında hatta 15 yaşında biri bile ne kadar bilinçli izleyebilir diye düşünüyorum açıkçası… yanlış anlama arkadaş sadece doğal bir durum bu,bende çok küçükken izlemeye başladım ama profesör gibi konuşmak için birazcık daha zaman var bence… hem bu yaşta bu kadar yırtıcı olmak doğru değil, daha uzlaşmacı yollar aramanı tavsiye ederim..
    Aramıza böyle "yaşça" küçük arkadaşların katılması hem bizim için hem bu spor için çok güzel.. Sanırım bizimde üsluplarımızda daha fazla özen göstermemiz gerekiyor… örnek olmak açısından…
    Ayrıca djarum bobby fischer'ın kimliğini kurcalamayalım bence, çünkü iddialar doğruysa bu siteden uzaklaştırılabilir; ki sansürden yana değilim… o veya bu biz onu bobby olarak tanıyalım..(her ne kadar fikirlerimizin %95i uyuşmasada:D)

  8. 3F_technology_46 avatarı
    3F_technology_46

    evet bobby ilk defa sana katılıyorum.finliler çok asiller gerçekten.ve iskandinavlar içinde en güzel ırk.kimi yle akraba oluruz zamanla =)) bu arada bir rus askerinin günlüğünü oku bence rusların neler yaptığını ve finlilerin nasıl mücadele ettiğinin kanıtı.alıntı : rus askerinin günlüğünün son sayfası,öndekiler geri,arkadakiler ileri diye bağırıyordu.biz o kadar güçlüydükki herkesi yeneceğimizi düşündük.finlandiya da kimdiki…ama sanırım ogün finlilerin yanında biz her ne kadar inanmasakta onları koruyan bir güç vardı. çok obketif bir kitaptır.neyse saygıylar herkese

  9. bobby fischer, musab bera raikonen nin türkiye temsilcisi,ayrıca szinle aynı sivrilikte yazılar yazıyor,site yönetimiyle yıldızı barışmadığından olsa gerek sürekli nic değiştiyor(abarttıysam üzür dilerim musab kardeş.

  10. yanlış anlaşılmasın 2000 yılı yazmıştım 200 yazılmış

  11. bobby fischer beni kötülemeyi bırak 14 yaşındayım ben yazıda berbat olmuş.200 yılından beridir de(5 yaşındayken izliyordum)f1 i sus da f1 nedir git bi öğren.

  12. 3 f..demek bir finliyle nişanlısın haa..çok sevindim. tebrikler. şimdi sen kiminin eniştesimi olacaksın? vay be…gerçekten çok sevindim. finliler çok asil bir millettir. rus esaretinden kurtulmak için çok ciddi bir mücadele vermiş onurlu insanlardır. akzambaklar ülkesi isimli kitabı okumanı tavsiye ederim.:)

  13. djarum…
    kim bu musab kardeşim? herkes beni ona benzetiyor. ne o benden büyük ne ben ondan küçüğüm.

  14. bobby fischer,musab berranın küllerindenmi doğdun?:))

  15. Doğrudur. F2005 ön kanadı farklıydı

  16. 3F_technology_46 avatarı
    3F_technology_46

    güzel bir yazı olmuş.ama ben ferraciyim.schumi nin yeri ayrıdır.kimininde. ve massa nında.ve umarım alonso nunda yeri ayrı olacak.zaten olmaya başladı bile çünkü ben alonso ve massa yı yani ferrari yi destekleyeceğim.schumi mi? umarım yine tüm sezonu izlerken schumi yi rakip olarak rakip bir takımın aracındada görsem kendi kendime schumi yi izlemekle ne kadar şanslı oluduğumu hatırlatıcam.onu yenerek alabileceğimiz zaferlerin daha önemli olduğunu….olacağını..tıpkı rossi gibi schumi de ayrı bir yerde olacak.tabiki kimide…ayrıca fince çok güzel bir dil. (nişanlım fin ve ordan biliyorum) ama biraz zorlanabilirsin.neyse herşey gönlünce olsun.ama ferrari kazansın.schumi zaten dünmekle kazanacağını kazandı.bizde umarım onu izlerken yine biraz burukta olsa bir tebessümle iyi dileklerimizi sunarız. go alonso go massa go schumi!!

  17. mert merter avatarı

    Yil 1998 BENi F1 e Baglayan ADAM da Mika HAKiNEN Takimda McLaren ..

    herkesi F1 baglayan bir Pilot Bir Takim vardir
    Yazi da Hos Olmus
    Bundan sonra Alonso cularla Summi cilerin kapismasiniokuruz buralarda Aradan Lewis ve diyerleri siyrilir diye düsünüyorum …

  18. ''F1ilyoF1''

    O araç F2004. Dikkatli incele. En basitinden ön kanada bakarak anlayabilirsin.

  19. sonra taşucu akıllı ve asil bir çocuk. kendi gibi bir pilotu seçmiş beğenmiş ve desteklemiş(kimiden bahsediyorum yanlış anlaşılma olmasın lütfen). birde çok akıllı olmasından dolayı fince öğrenmeye kalkmış senin ve benim gibiler doğru düzgün türkçeyi kullanamazken. yani…

  20. rıdvan efendi..bunu yazan 15 yaşında genç bir insan. önce bravo deyip arkasından şurası şöyle olsa nasıl olurdu demen gerekirken tek kelime kötü demene katılmıyorum. evlimisin çocuğun varmı bilmiyorum ama eğer çocuklarına böyle davranırsan hepsi pısırık sıradan insanlar olarak hayata başlarlar. zaten memleket böyles insanlarla dolu eğitim zaafiyetinden dolayı. mantık yanlış azizim yanlış. taşucu sen kafaya takma böyle yazıyı bırak yazmayı çoğumuz senin yaşta doğru düzgün cümle kuramıyorduk. muhtemelen rıdvanda öyleydi:)

  21. Resim deki F2005

  22. ecrin deniz avatarı

    hepimizi f1 izlemeye başlatan, sevdiren ve bağlayan hikayelerimiz var. ve ben tüm bu hikayeleri çok seviyorum, okudukça da mutlu oluyorum…bana f1 i sevdiren herkese, herşeye , hergün göz atmadan geçemediğim bu siteye, emeğe geçenlere ve özellikle kimi' ye çok teşekkürler:) 🙂

  23. Resimdeki F2004.

  24. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    ben 2005'ten beri Kimi Raikkonen hayranıyım ama daha öncesinde bende F1'i Schumacher, Ferrari, Mclaren Mercedes ile tanıdım.Kimi Raikkonen'le de öğrendim.

    güzel yazı olmuş güzel anlatmışsınız kendinizi.tebrikler…

  25. Taşucu F1_Mehmet-B avatarı
    Taşucu F1_Mehmet-B

    ya ayrıca bileniniz var mı bu resimdeki araç 2004 aracı mı 2005 aracı mı. bence 2005 ama karar veremedim. 🙂

  26. Taşucu F1_Mehmet-B avatarı
    Taşucu F1_Mehmet-B

    2005te bir tek Türkiye'yi izlemiştim zaten 😀 ama 2006 fransadan bu yana hemen hemen hiçbir yarışı kaçırmam. 8. sınıfta dersaneye giderken monaco mu dersin, fuji mi dersin böyle üç-dört yarış kaçtı; ama türkiye haftasonunda yarış saati dersaneye denk geliyordu, önemli bir konu da kalmamıştı ben de gitmedim o gün dersaneye. bir de elektrik kesilmesi oluyor çok nadir olsa da, bu yüzden bu yıl spa'yı kaçırdım (Räikkönen'in gitmeden önceki son zaferi olduğu için bu benim için daha üzücü).

    ayrıca f1de veya motogpde (şu an adamakıllı takip edebildiğim yalnızca bu iki seri var) tek bir pilota saplanmam. galiba yanlış anlaşılmış. Räikkönen sayesinde biraz Finli sempatisi oluştu, bu yüzden Häkkinen dönse Häkkinen'i Schumi'yle hemen hemen eşit severim. birden çok pilot tutabilirim aslında. birisinin schumi olacağını kesin söyleyebilirim, yazıyı yazdıktan sonra biraz düşündüm. ikinci pilota daha karar vermedim ama 🙂 :). yorumlarınız için hepinize teşekkürler.

  27. Bencede Eleştirel yorum yapmadan ve nedenini söylemeden direk kötü olmuş demek yanlış Ben Schumiyi ilk 2004 te takip etmeye başladım F1 i de aynı anda Ve o sene en beğendiğim yarışı 2004 idi.O sene böyle çok bağlı değildim ve evde kavga ettim ailemle onlar ne olacak işte yarışın az zamanı kalmış sonuca bakarsın biz film izleyecez dediler bende aldım elime kumandayı açtım ama yarış bitmişti sonuca bakınca şaşırdım Schumi 3.Sırada iken 1 olmuştu evet büyüklerimiz Fransa 04 olduğunu anlamışlardır.4 Pit stratejisi ile yarış kazanmak büyük iş

  28. bencede direk söylenmez bende 16 yaşındayım 2006 da başladım f1 e shumi nin hep videolarını izliyorum canlı izlemek süper olucak ayrıca güzel yazı başlangıç iiçin tebrikler…:D

  29. Yazı hakkında fikirler öneriler verilebilir ama gelipte direk ''kötü bir yazı olmuş'' demek ne kadar doğru olabilir ?

  30. çok kötü bir yazı olmuş,Bazı yönleri de çok güzel ama genel olrak kötü…

  31. sana f1'i sevdiren ve bu güzel yazıyı kaleme almanı sağlayan pilotu hala tutup tutmamak gibi bir kararsızlıkta kalman tuhaf doğrusu,sonuçta f1 futbol gibi bir spor değil birden fazla pilot hayranı olabilrsin yada tutabilirsin sevgili kerdeşim.

  32. İlginç bir taraftarlık çizgisi izlemişsin. Schumacherden Raikkonene geçmişsin. Tabi 2005'te F1 izlemeye başladıysan Raikkonen sempatisinin oluşması dogal. 2000'lerden başlasaydın sanırım dahada bırakmazdın Schumiyi 🙂

    Güzel bir yazı olmuş, eline sağlık genç arkadaşımızın.

  33. yazını beğenmedim.Schumacher 2005 ten başlamışsın.İçerik kötü

  34. aferin taşucu sonunda doğru adamı tercih etmişsin yani kimiyi…:))

  35. Gökhan Eroglu avatarı
    Gökhan Eroglu

    İşte Schumi ile ilgili içten gelen duygular böyle aktarılır kaleme [ klavyeye 🙂 ] konu schumacher olduğu zaman iki kere düşünmek gerekir.

    tebrikler taşucu…

  36. Benim ilk F1 de izlediğim yarış 99 senesin de ismini hatırlamadığım bir pist di Hakkinen 3. başlıyacaktı kalkışta iki Ferrari yi (Shumi ve Irvine) geçiyordu. O kalkış Hakkinen kalkışı diye kaldı aklımda, babam ışıklarda durdumu Hep söylerdim "hadi baba Hakkinen kalkışı yap diye" Benim ağlamak denemez ama gözlerimin dolduğu tek yarış 2007 Monza ydı. Ron Dennis i öyle görünce dayanmadı bu yürek.

  37. Yaş olarak senden büyük olsam da,aynı dönemlerde f1 e ilgi duymaya başlamışız,ama bir farkla!sen rekorlar adamına hayran olmuşsun,ben ise daha mütevazi bir takımla rekorlar kıran adama kafa tutan alonsoya hayran oldum çok güzel bir yazı olmuş (bence)tebrikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir