Alonso mu? Ferrari mi?

yazar:

kategori:

Başlıktan da tahmin edileceği gibi, ne demeye çalıştığımı büyük ihtimalle anlamadınız(zaten ben de marjinal olsun diye öyle bi başlık koyduydum evet). Bilindiği gibi biricik çifte kupalı şampiyonumuz Fernando Alonso, uzun bir süre önce iki senedir sürdüğü hurda sayılabilecek Renault aracını sürmekten sıkıldı ve Ferrari’ yle yarışmak için imza attı. Attı da niye attı? Sadece şampiyonluklar kazanmak için mi yoksa Ferrari’ de yeni bir Schumacher efsanesi olmak için mi? Kendi ismi mi daha öne çıkacak yoksa “Ferrari’ nin herhangi bir pilotu” olarak mı yaşayacak? Daha iyi bir araçta kariyerini devam ettirmek için mi gitti yoksa gitmek zorunda olduğu için mi? Ferrari’ ye geldiğinde bu adam ne yapacak? Kimi gibi mütevazı bir şekilde sadece aracını mı sürecek yoksa takımda üstünlüğü ele geçirmek için akıl oyunlarına mı başvuracak?  Bu soruları sıralarsak işin içinden çıkamayız. O yüzden hadi biraz Alonso ve Ferrari hakkında konuşmaya başlayalım.

En son şampiyonluğunun ardından 3 sene geçti Alonso’ nun. Her ne kadar ondan sonra bir türlü şampiyonluğa ulaşamasa da, aslında kendini geliştirme açısından çok yol katetti(zaten bunu her fırsatta dile getirme rahatlığına da sahip). Kötü bir araçla iki sene boyunca yarışmak zorunda kaldı ve takdir edersiniz ki Ferrari’ ye başarıya ve şampiyonluğa aç bir şekilde geliyor. Bu, onun için bir artıdır diyebiliriz. Tabi uzun bir süre orta sıralar için savaşmanın dezavantajları da var. Uzun zamandır bir yarış galibiyeti, bir podyum, bir heyecanlı mücadelenin için de göremedik kendisini ve bu, onun yarış kazanma dürtülerini törpülemiş olmalı. Bu çok normal. Uzun süre yarış kazanamazsanız, yarış kazanmak için yapmanız gerekenleri unutmaya başlarsınız.  Alonso’ da belki önümüzdeki sezonun ilk yarışlarında bu sorundan muzdarip olabilir, ama daha sonra bunu aşması çokta zor değil.

Konuşulması gereken en pimpirikli konu ise Alonso’ nun Ferrari’ deki statüsünün tam olarak nerede olacağı. Bilindiği gibi, 2 sene önce pek yürümeyen bir McLaren-Alonso birlikteliği vardı ve katı kuralları olan McLaren, daha fazla ilgi isteyen Alonso’ yu kabullenemedi. Alonso’ da, McLaren’ den gördüğü (ya da göremediği dersek daha doğru olur) muameleyi kendine yediremedi. Bu konuda tartışmalar sürüyor tabi. Kimi Alonso, kimi ise McLaren haklı diyor fakat bu konuya şimdi girmeyeceğim. Fakat Ferrari daha açık bir takım. McLaren gibi sıkı bir disiplin içerisinde değiller ve Schumacher dönemindeki 1.pilot-2.pilot ayrımını da elbette herkes biliyor. Fakat Schumacher gittikten sonra takım pilotlar arasında eşit mücadele edilmesine döndü ve 3 sene boyunca böyle devam etti. Alonso geldiğinde de aynı şey devam edebilir mi? Büyük ihtimal öyle olacak çünkü yanında bu sefer Grosjean ve Piquet gibi ezip geçebileceği bir pilot yok. Felipe Massa gerçekten dişli bir pilot ve Alonso onu yense dahi, ona ağır bir üstünlük kurması çok ufak bir ihtimal. Alonso, 2010′ da Massa’ dan daha iyi bir performans sergileyecektir belki bana göre ama takımdan alacağı ilgi en fazla Massa’nınki kadar olacaktır.

İlk sene için bir şampiyonluk? Raikkonen ilk senesinde, mucizevi bir şekilde de olsa  bunu başarmıştı. Alonso’ da gayet başarabilir. Başaramayadabilir. Ama takımla olan iletişimi mutlaka çok iyi olacaktır. Sonuçta iki tarafta da bir Akdeniz sıcakkanlılığı var ve uyum sorunu, belki de sorun edilebilecek en son şey. Hatta Alonso’ nun italyancası olduğunu da hatırlıyorum. Kısacası Ferrari, onun kariyerini sonlandırmak için ideal bir takım Alonso için. Ama işler böyle güzel de gitmeyebilir. Araca ve takıma alışma sürecinde Massa ipleri eline alıp bırakmayabilir. Alonso için ilk sene kabus gibi gidebilir.  Çifte Dünya şampiyonu, bu sefer hünerlerini sergileyip herkese kendini hayran bırakabilecek mi yoksa McLaren’ deki gibi bavulunu toplayıp gidecek yeni bir takım mı arayacak? Gerisi size kalmış…

 

Garry Kasparov


Yorumlar

  1. Garry Kasparov kardeşim yazı konusunu güzel seçmişsin birde yazının ferrari ile ilgili kısmını beğendim fakat alonso kısmı iyi olmamış,bazı cümleler gereksiz fakat yazın güzel…

    TEBRİK EDERİM

  2. djarum seni gerçekten severim iyi bir arkadaşsın. ama bana kötülük ediyorsun(istemeyerek)…lütfen.

  3. bobby fischer,f1 in ömer çavuşoğlu sudur,:))affına sığınarak bu mezetmeyi yaptım kızdıysan sözümü geri aldım.

  4. yalnızca tartışıyoruz arkadaşım, ben de alonso'nun başarısız olmasını istediğim için söylemiyorum. daha önceki yorumlarımda önce felipe'ye sonra da alonso'ya başarı dilediğimi herkes okumuştur. bizim takımın pilotu gibi görüyor ve felipe'den sonra destekliyorum alonso'yu. saygılar..

  5. massathebest,ben massa nın başarısız olmasını istemiyorum,emin ol her yarışta alonsonun 1 massanında 2 olmasını temeni ediyorum,saygılar.

  6. ayrıca, bobby fischer arkadaş, para söylediğin kadar büyük bir etki yapabilir mi, emin değilim. eğer dediğin gibiyse bile, bu alonso'nun problemidir. bu şekilde üstte kalmak istiyorsa, onuruna kalmış, ne diyeyim…

    geçen yıllarda görüldü ki massa 2. pilot değildir. massa'dan bir fisi ya da rubens çıkmamıştır ve çıkmayacağı da kesinleşmiştir. elindeki araçtan en iyiyi çıkarıp olabildiğince yüksek derece elde etmek isteyen bir pilot izledik şimdiye kadar. ferrari'nin de eşit pilot uygulaması konusunda ikna olduk. ferrari aksini uygulamaya çalışırsa dahi massa'nın rubens gibi, fisi gibi boynunu bükmeyeceğini sanırım herkes anladı. ferrari bu şekilde bir baskı yapacak olursa, artık (takım emirleri) yasak olduğundan, massa hiç şüphem yoktur ki, öyle şantaja tehdite falan girmeden bu olayı fia'ya anında iletecektir.

    çıkar elinden geleni yapar, buna rağmen yenilirse eyvallah der, kendini düzeltmeye çalışır geçebilmek için. bunun dışında baskılar sonuç vermez bu tarz bir pilota. şöyle olur, matematik anlamında şansı biter, o zaman yardımcı olur takım arkadaşına; kaldı ki raikkonen de yardımcı oldu. bu normal bir durum.

  7. djarum, madem bu yıla kadar takip etmiyordun, bu iddia konusunda bir örnek vereyim. eski arkadaşlar bilir, bundan tam 3 yıl önce kış testleri esnasında raikkonen takıma yeni katılmışken, bazı üyelerin (massa rai'nin arkasında nal toplayacak, tozunu yutacak, pistten süpürecek) gibi iddiaları karşısında massa'nın ezilmeyeceğini ve denk bir mücadele olacağını söylemiştim. nitekim raikkonen gibi çok güçlü bir takım arkadaşıyla başa baş rekabette oldu geçen 3 yıl içerisinde. iddia dedin, örnek vermek istedim..

  8. Musabbera,yine döktürmüşsün:))

  9. Sabırsızlıkla bekliyorum yarışları,yeni bir aracı kulanmanın zorlukları olduğu bir gerçek massa nın bu anlamda alonso dan daha avantajlı olduğu söylnebilir,hamilton da ilk senesinde (alonso ile boy ölçüşemezde )başarılı olmasının en önemli sebebi mc laren i ve brigestone lastikleri ni tanıyor olmasından kaynaklanıyordu,yinede bu sene çok heyecanlı geçecek hem yarışlar hemde hamilton a dah ciddi bir rakip olan button nun mc laren e transfer olması,yani bu sene sadece alonsoyu değil aynı zamanda buttonu da merak ediyorum,bekleyip göreceğiz,aynı zamanda geçen sezon ben bu siteyi takip etmiyordum ama şimdi bir çok arkadaşın iddialarınıda göreceğiz.

  10. massacı arkadaş…
    normal şartlarda massa alonsoyu süpürür bence…ama maalesef o normal şartlar bence oluşmayacak. alonsonun arkasında santander para gücü var. alonsonun 1.pilot olursa ancak başarılı olacağı görüşü hakim takımın içinde. santander bu ayarı çoktan yapmıştır. keşke senin dediğin gibi olsa…

  11. ama mclaren'e yaptığını ferrari'ye yapamaz. tehditle şantajla gemiyi yürütemez. bu takım Schumi'yi 14 sene bünyesinde tuttu, raikkonen'i 3 yıl yarıştırıp sonrasında tazminatını ödeyip gönderdi. aynı ayarda giderse alonso'nun sonraki durağı takımın çıkış kapısı olur.

    hem schumi hem raikkonen gibi iki büyük pilotla birlikte yarışmış massa için hiç endişe etme. alonso grosjean, pike gibi pilotlarla aynı sofrada yemek yerken, massa'nın takıldığı adamlar schumi ve raikkonen'di. alonso ilk defa hamilton gibi bir büyük pilotla (aslında çaylaktı) birlikte yarıştı, sonuç ortada. massa ise 2007'de italya'ya kadar raikkonen'in önünde, 2008'de ise dünya şampiyonuı arkadaşını geçip 1 puanla şampiyonluğu kaçırmış, bu senenin ortasına kadar da (kazaya kadar) brawn ve red bull pilotlarından sonra en çok puanı toplamış olan pilottur. esas endişe etmesi gereken, yanında çerez tadında soförler olmadan esaslı bir takım arkadaşıyla birlikte yarışacak olan, ve daha önce bundan ağzı yanmış olan alonso'dur. 4 senedir gridin en büyük 2 pilotuyla yarışmaya alışmış olan massa değil…

  12. djarum alonso dikkat etsinde hamiltonun alonsoya yaptığının fazlasını massa ona yapmasın :)))

  13. massathebest,valla hamilton ile her ne olduysa oldu,o vaka bizim kuyruk acımız olsun,ama kessin olan bişey var,her ne kadar büyük lokma ye büyük konuşma telkininde bulunsanda,mevcut durum un faturası massaya çıkacağa benziyor,alonso nun piguet ve grosjean a yaptığını massaya da yaparsa ferrari nin test pilotluğuda tehlikeye girer,:))

  14. Yarışın ikinci pit stop evresinde takım arkadaşına geçilen gridin çaylaklarından Lewis Hamilton ise Formula1'deki ilk sezonu ve ilk yarışında podyuma çıkma başarısı gösteren nadir pilotlar arasına girmeyi başardı. Hamilton yarışı üçüncü sırada tamamladı.

    bir haber sitesinde böyle yazıyor. şu an nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama ''pite girdim çıktım geriye düşmüşüm ne olduğunu anlamadım takıma sormak lazım'' gibisinden bir cümle kullanmıştı.

    takım açıkçası alonso 1.pilot hamilton 2.pilot olarak seneye başladı. ama baktılarki ilk yarışlarda puan olarak alonsoyu süpürünce her iki pilotada eşit davranmaya başladı. olayın özeti budur.
    sonradan alonso açıldı ama bir faydası olmadı. kimi raikkonen şampiyon oldu. eşit puan almalarına rağmen statü gereği hamilton ilk senesinde 2. oldu alonso 3. oldu. alonso japon olsaydı inanıyorumki harakiri yapar intihar ederdi.
    gerçi benim şahsi düşüncemdir alonso hep 1.pilot olarak yarıştı eşit statüye geçmek yaramıyor. hemen gazını alıyorlar 2007 de olduğu gibi…

  15. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    2010her takım ve her pılot ıcın sıfırdan baslanılacak bır sezon olacak.alonso ferrarıde.schumı 3 yıl aradan sonra yenı ama sampıyon bır takımda.ıkı sampıyonlugu olan mc laren vs vs.
    Her ne kadar sımdıden tahmın yapmak ımkansız olsada her kesın gonlunda yatan aslanlar var tabı.

    Kımı raıkonnen gıttıkten sonra uzaktan takıp etsemde uzun bır suredir bende pek yorum fılan yapmadım.sezon un baslamasını daha dogru buluyorum..

    Gecen seneden kalan datalar bana 3 takımının favorı oldugunu gosterıypor..
    1 maecedes 2 mc laren 3 red bull.ferrarıyı buraya koyamıyorum cunkı:gecen sene kurallara adapte olamadılar.bu sene olacaklarını da pek dusunemıyorum.ıkı pılotları da ıyı ama bırı ılk sezonunu gecırecek dıgerı cıddı bır kazadan sonra ılk kez yarısacak.ve bana oyle gelıyorkı sankı mc laren de olanlar tekrar yasanacakmıs gıbı gelıyor.ıkı agresıf sıcak kanlı ve hepbana cı ıkı cambaz bır ıpte nasıl oynar gorecegız.sezonun ortalarına dogru ne olur bılemıyorum ama sezonun ortalarına dogru bırseyler yapabılırler ama ozamanda atı alan uskudarı gecer kanaatındeyım.

    Mc laren gecen sene kotu baslayıp sezon ortasından sonra muhtesem bır gelısım gosterdı.heıkkı hamıltona ayak uydursa daha ıyı yerlerde olabılırlerdı.bu senede kaldıkları yerden devam edeceklerını dusunuyorum.kaldıkı buton gıbı degerı cok uzun zaman sonra sampıyonlugu ıle anlasılan bır pılot varkı ıkı ıngılız ıngılız takımını yukarıya tasıyabılecek yetenenkte.mc laren takım olarak zaten muhtesem.

    Mercedes zaten gecen sene nın sampıyonu.her ne kadar schumı bır soru ısaret olsada ortada Mercedes motoru brawn gıbı bır beyın ve schumı gıbı bırseyler yapamasada bır ansıklopedı gıbı orda durup rosberg e bırseyler yaptırabılırl dıye dusunuyorum.schumı yı pek sevmem ama gerı donmesı bu yasında meydan okuması takdır ettıgım bır sey.rıskı olsada artık sevmedıgım bır takım ve sevmedıgım ıkı pılotu yenmesı ıcın hamıltondan sonra desteklıyecegım ıkıncı pılot olacak.

    herkese ıyı bır 2010 yılı ve 2010 aezonu dılıyorum

  16. ben bu açıklamayı duymamıştım. demek ki alonso'nun bu kadar feryat figan etmesinin nedeni, hiç beklemediği, tahmin edemediği bir pilot tarafından geçilmesi imiş. tabi bunun yanında bu sözü kibirinden dolayı söylemiş, ilginin daha fazla hamilton'a kaymasına engel olmaya çalışmak için de söylemiş olabilir.

    iki durumda da söylenebilecek güzel bir söz vardır: büyük lokma ye, büyük konuşma…

  17. massathebestin verdiği yarışla ilgili bir hatırlatma yapayım,hamilton pite girip çıktıktan sonra nasıl oldu yerimi kaybettim gibilerinden bir şeyler demişti yanlış hatırlamıyorsam pite giren araçların yavaş hareketinden zaman kayıp etmişti..alonsonun yarıştan sonra hamiltonun kendisi üstünde baskı kurup kuramayacağı üzerine sorulan soruya verdiği cevap şudur…Jarno Trulli ile de zorlu yarışlar geçirdiğini kaydeden Alonso, sözlerini şöyle sürdürdü: "2004'te onunla gerçekten zorlu zamanlar geçirdim. Monaco'da kazandı ve benden daha fazla podyum elde etti. Şunu söylemek istiyorum: Lewis benim karşılaştığım en zorlu ve hızlı takım arkadaşım değil." bu açıklamasından alonsonun hamiltonu dikkate almadığını anlıyoruz.dolayısıyla onun taraftarı olan arkadaşlarımızda bunu bu şekilde algılayıp hamiltonun alonsodan daha iyi olduğuna kanaat getirememektedirler halen.

  18. djarum insan hakları evrensel bildirgesi diye bir şey var her zaman bır yerlerde söylenır ama onu okumak lazım:) senin yazdığın küçükken okuduğum romandaki gibi "bütün hayvanlar eşittir,bazıları daha eşittir" lafını anımsattı.sen kendini hep alonsonun yerine koyuyorsun ve onun kendine has kibri ile ben daha eşitim demesine hak veriyorsun,ben ise lewis tarafından bakıyorum olaya sanırım.

    varsayalım sizin dediğiniz gibi olsun alonsoya daha fazla eşit olsaydı mclaren.o zaman hamiltonda ben yıllardır mclaren için yarışıyorum geçen sezon gp2 de şampiyon oldum ve formula birdeki ilk yılımda 9 yarışın tümünde podyuma çıktım,dünya şampiyonu takım arkadaşımın önundeyım puan olarak,bana daha eşit olmanız lazım deme hakkı doğmazmıydı? Hamilton arzu ettiği eşit mücadele imkanına sahip oldu ama alonso istediği daha eşit imkana sahip olamadığı için dövündü durdu.bir arkadaşımızın aşağıda yazdığı gibi davransaydı alonso şu anda 4. şampiyonluğu için yarışıyor olabilirdi.hamiltonun kaybedecek bir şey yok alonsodan daha uzun yarışacak bir terslik olmassa.

  19. Lewisi niye bu kadar çekemeyenler var anlamıyorum adam sadece çıkıp sürüşünü yapıyor hakkınıda her zman hak edene teslim eder Lewis. Alonso'yu Kimi'yi Schumacher'i ve bunun gibi bir çok pilotu ne kadar övgülerde bulunduğunu her zmn görmüşüzdür onun kibirli olup kendini beğenenler şansa buralara geldi diyenler onun hangi yollardan geçtiğini bilmeyenlerdir ya da görmemezlikten gelenlerdir. Gp2 Türkiye yarışındaki video yu upload etti arkadaşlarımız onu bi izleyin bakalım bu adam buralara şansla mı gelmiş yoksa hakkıyla zorlukları aşa aşa mı gelmiş? Burdan atıp tutmak kolay onlar ne yollardan geçti buralara gelmek için. Şans her zaman herkesin ihtiyacıdır her şeyi şansa bağlayıp başarıları küçümsememek gerek bazen insanlar kendi şanslarını kendileri yaratırlar. Massathebest arkadaşım çok güzel örnek vermiş Lewis daha hayatında ilk defa çıktığı yarışta gösterdiği performansla herkesin takdirini topladı ve sürekli istikrarlı oldu 2008 ve 2009dada spektaküler yarışlar çıkardı ama 2007deki kadar istikrarlı olamadı ve hataları arttı. 7 kez dünya şampiyonu efsane pilot Michael Schumacher bile o kadar tecrübeli olmasına rağmen çok basit hatalar yapabiliyor ama bu onun kötü olduğu anlamına geliyor? Tabi ki hayır. Kendi sevdiğiniz pilotu üste çıkarmak için başka pilotun başarısına çamur atmak yerine onuda tebrik edin birden fazla şampiyon pilotu 2010 senesinde pistte lastik lastiğe görceğimiz için sevinin…

  20. 1. antrenman:
    lewis-1,30,878/ fernando-1,29,214

    2.antrenman:
    lewis-1,27,829/ feranado-1,28,040

    3.antrenman:
    lewis-1,26,467/ fernando-1,26,786

    sıralama q1:
    lewis-1,26,674/ fernando-1,26,697
    q2:
    lewis-1,25,577/ fernando-1,25,326
    q3:
    lewis-1,26,755/ fernando-1,26,493

    bu dereceler 2007'nin ilk yarışı avustralya gp'den. alonso'nun 2 yıl üstüste şampiyon olarak çıktığı ilk haftasonu, lewis'in ise ilk kez resmi olarak çıktığı f1 haftasonunda elde ettiği dereceler. isimleri kapatsak hangisi çaylak, hangisi çifte şampiyon kimse ayırt edemez bile. takıma dert yanmadan önce, alonso'nun bu ve bunun gibi bir çok dereceyi karşılaştırması gerekir(di).

  21. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    tartışmalara müdahil olmak istemiyorum,bu yüzden sadece 2007 yılının arşivlerini kurcalamanızı ve sene başından itibaren yapılan baskıları incelemenizi istiyorum. Alonso'nun başlarda niye puan olarak geride kaldığını, takım için ne kadar çok çalıştığını ve hayal kırıklıklarına neden olan olayları göreceksiniz. Tabi tarafsız bakabilirseniz. Bu yazdığımdan da Hamilton kötü pilot manasını çıkarmayın.

    Yazı güzel olmuş bence. Kendi düşüncelerini çok güzel aktarmış,tebrik ederim.

  22. iki yıl üstüste şampiyon olmuş pilot, bir alt seriden daha yeni gelmiş çaylak pilot karşısında üstünlük kuramazsa, elbette eşit muameleye razı olur. olmak zorundadır. takımı eşit muamele konusunda yargılamadan önce, kendisine dönüp bakabilmelidir; 2 yıl üstüste şampiyon oldum ve bir alt seriden daha yeni gelmiş bir çaylağa geçiliyorum, neden diye…

    alonso kendisini yargıla(ya)madı, açıkçası bu hem hoşuna gitmedi, hem işine gelmedi. bunun yerine başarısızlığını takıma bağlamaya çalıştı. olay budur kimse kusura bakmasın.

  23. Geçmişi karanlık derken o işleri yapmaya müsait olması anlamında değinmek istedim,bir daha yapmayacağı yada yalnışlıkla yaptı denilebilirmi?neyse sizinde dediğiniz gibi o ayrı konu,
    benim demek istediğim iki yıl üst üste şampiyon olmuş bir pilot ile yeni gp2 den f1 e çıkmış bir pilot a nasıl olurda eşit davranılır?evet hamilton iyi pilot ama ne olursa olsun,işin tabiatına aykırı,alonso yerinde kim olsa bu olaya yani eşitlik palavrasına tepki gösterir göstermezse o zaman bu işte bir anormalik var demektir,hangi onurlu insan iki yıl üstüste şampiyon olduktan sonra bir alt seriden gelmiş bir pilot ile eşit muamaleye razı olur?

  24. Ben bu adama yine katılıyorum Sir. 🙂
    Sanırım bizim dönemden gelenlerde bu var tecrübe dolayısıyla realist olabiliyorlar.
    Ben bu tip yorum ve yazıları daha keyifle okuyorum. Aramızda yeni sanırım ama yazıları güzel şimdiye kadar gördüklerimle. Tebrikler sir.

  25. Sir Jack B.  avatarı

    Michael'li yıllara bakıp Alonso'nun da onun gibi olabileceğini düşünebiliriz. Karakter olarak birbirlerine biraz benziyorlar. Hatta kariyerleri bile çok benzer. Ancak Schumacher’in başarılarına ulaşmak o kadar kolay olmayacaktır. Çünkü o tek başına başarmadı bunları. Geçen bir yazımda da belirtmiştim efsane ekipten o ekip Bennettonu 2 kez şampiyon yapan ekip. Schumacherle birlikte onlarda Ferrariye geçmişlerdi. Alonso da Briatore gibi isimleri getirebilirse oda Schumacher gibi olabilir belki 😀 Briatore de ne yakışır ama Ferrariye 🙂 Kendisi de İtalyan hiç uyum sorunu yaşamazdı.

    Bu Ferrari de asıl oğlan olmak kolay iş değil. Schumacher Brawn Todt felan gittikten sonra takımın mantalitesi çok değişti. Biraz bocalama yaşansada Dominacalli kendi sistemini oturttuktan sonra pek sorun yaşamazlar. Bir dönem takım içi çekişmelerden dolayı bazı problemler çıkmıştı. Sezonun 2. bölümünde bu problemleri pek yaşamadılar. Şuan Ferrari de yeni bir yapılanma var olabilir. Eğer Alonso da bu yapılanmaya kendini adepte edebilirse uzun vadede başarılı olur. Anladığım kadarıyla Ferrari’ye ziyaretler her gün aramalar felan kendini sevdirmek için. Ferrari’de bundan hoşlanıyor sanırım 🙂

    Ancak ne olursa olsun ilk etapta karşısında her anlamda güçlü bir Massa bulacak. Bir kere ev sahibi olan, takımda bir nufüzu olan pilot Massa. Kendisini 2008 de herkese ispatladı. Eğer kazadan etkilenmediyse yine güçlü bir rakip olacak. Alonso ise herşeye sıfırdan başlayacak. Eşit şartlarda başlayacak dense de pek eşit olamayacaklar yani. Alonsonun kısa sürede takıma adapte olup aracı istediği gibi hazırlatmalı ve sürekli olarak Massayı geride bırakabilmeli. Aksi taktirde takımda bir üstünlük kuramaz. Üstünlük kuramasada beraber güçlü sonuçlar alıp başarıyı paylaşabilirler tabii.

    Bazı arkadaşlar başarılı olmayı çok kolay sanıyor. Sadece aracın hızlı olması yeterli değil. Başarıyı ve hızı etkilen pek çok şey var. Yani hangi araç olursa olsun bastın mı gaza uçacak değil kimse. Takım araç ve pilot uyumu çok çok önemlidir. Bu konuda uzun uzun tartışılabilir.

    Birde şunu söylemek istiyorum eğer Alonso Mclarende ki şansını iyi değerlendirseydi şuan 4 şampiyonluğu olabilirdi. Henüz genç olduğu içinde Schumacherin rekorlarıda kırılabilir olurdu. Ancak şu durumda biraz zor. Mclaren Alonso kısmına kısaca değinmek gerekirse iki tarafında hataları oldu. Sezon başında Alonso’nun 1 numara olduğu belliydi gerektiği gibi ayrıcalıklarda tanındı. Ama Alonso bazı yarışlarda yavaş kaldı yada sorun yaşadı ve puan kaybetti. Sonuç olarak Hamiltonun gerisinde kaldı. Fransada Hamilton 14 puan farkla lider durumdaydı yanlış hatırlamıyorsam. Bu durumda da Alonsoyu ayrıcalıklı tutmak pek mümkün değildi. Takım durumu idare edemedi Alonsoda fazla tepki gösterdi sonuçta herkes kaybetti.

    Tabii bu olayların ardından Alonso da ders almıştır kesinlikle. Renoda geçirdiği iki senenin ardından da daha olgunlaşmıştır. İyi bir takımda yarışabilmek yada üstünlük kolay değil. Şimdi ikinci kez hayatının fırsatını yakaladı. Bunu daha iyi değerlendirecektir aklı varsa 🙂

  26. Mclarenın hangi olaylardan dolayı mazisi karanlıkmış onu anlayamadım,spy gate skandalından bahsediyorsan karanlık bir olay değil 100 milyon usd ile aydınlatılmış bir olay.2009 avustralyadaki olay ise tamamemen aptalca yapılmış bir hataydı ve suçlular cezalandırıldılar.Mclarenin arka bahçesinde gömülü cesetler yoktur yani..bu konuyu tekrar tartışmak yersiz fakat mclarenın geçmişi karanlık demek bence doğru değil,geçmişi karanlık olup halen aydınlığa çıkmamış bir takım olayların olduğu takımı son 10 yılda f1 seyreden bir çok insan iyi bilir…

  27. Djarum teşekkür ederim bende sana saygı duyuyorum.mclaren taraftarı gözüyle yarışları izleyen biri olarak heikinin hemen hemen hiç bir olumlu yarışını hatırlamıyorum.yanı bu eşitsizlik sonucu ortaya çıkmış diye düşünecek olsak bile Hamiltonun 2 senede 15 podyumu var bunlarının 7 tanesi birincilik.Heikinin ise sadece 3 podyum finişi var bunlarında 1 tanesi birincilik,malum 2008 macaristan yarışı.yani eşit davranılmamış olduğunu düşünecek olursak dahi heikinin hamiltonun bu başarısı karşısında en az 8-9 podyum finişi olması gerekirdi..iyi yarışamadığı
    aklıma ilk gelen yarışda 2008 monzada 2. başlayıp vetteli geçemediği ama takım arkadaşının pist üzerinde yaklaşık 10-11 araçı geçerek bize keyıflı bir yarış izlettiği gerçeğidir.2009 senesinde bir takım yeni parçaları ellerinde yeterince olmadığı için yada hamilton daha göz önünde olduğu için önce hamiltonda kullanmış olmalarıda takdir edersinki normal.tabi bu parçalar istenen tepkiyi vermeyebilirdide…

  28. kirve 12,bütün yorumların taraflı olsada,okumaya ve takip etmeye değer buluyorum,şimdi siz mc laren de eşitlik olduğunu söyleyebilirmisiniz?en azından geçen iki sene boyunca mc laren hangi yarışlarda iki pilota da eşit davrandı! o yüzden,nc laren nin geçmişi malum olaylardan dolayı bayağı karanlık iyisimi siz onlarla aynı karede görünmemeye gayret ederseniz burdaki üyeler nezdinde daha değerli olusunuz.(görüşleriniz farklı olsada ki öyle olması bizi aynı noktada buluşturuyor ben sizi daha değerlibuluyorum.)

  29. inceden iğneleme olmuş mclarene,alonsonun ilgi istemesini kabullenemeyen mclaren değil , aşırı ilgi isteyen alonso mclarenın eşit statü ve 2 pilotunda kendi aralarında yarışabilmelerine olanak sağlayan bence sportif sana göre katı düşünceyi kabullenememiştir.

    Montezemello 1 hafta kadar önce alonso için ortamın müsait olmaması halinde onu almayacaklarını dolayısıyla alonsonun shumayer gibi yarıştırılacağını bir anlamda belirtmişti.yani mclarendeki eşitlik burada olmayacak bu anlamda alonsonun istediği gerçek olmuş olacak.

    ayrıca renoya hurda,kötü gibi benzetmelerde yakışıksız olmuş özelıkle hurda.başarısız olunca reno hurda başarılı olunca fantastico alonso aracı geliştirdi ve yarış kazandı 🙂

  30. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    cok güzel yazı olmuş eline sağlık. bide aklıma takılan bi konu var bu dün gece aklıam geldi
    1.alonso en son 2006da şampıyon olduğu ve aynı zamanda shumide f1 bıraktı. alonso son 3 sezondur şampıon olamadı.
    2. shumi bu sene f1 döndü ama başka takımla alonso ise dna sında kazanmak olan bi takıma ferrariye gitti.
    3.alonso şampıon olduğu senelerde fısıchella ile takım arkadaşı idi. şimdi ise tekrar ferraride buluştular ne kadar fısıchella 3.pilot olsada. yani alonsonun 2005 2006da şampıon olduğu senedeki kişiler yine bir arada bana biraz ilginc geldi bu karşılaştrma ilgincitrki alonso shumisiz şampıyon olamadı belki shuminin dönmesi alonsyu daha cok tetiklicektir.

  31. 3F_technology_46 avatarı
    3F_technology_46

    2007 de kimi iyiydi.hatta 2008 monaco ya kadar süperdi.sonra gerek araçla uyum sağlayamamama,gerek motivasyon kaybı (f1 racing i okuyun) umusramaz tavırları bu noktaya getirdi.ayrıca hayatını ortaya koymuş massa yada tamam sen evde otur dememeleri yakışmazdı.massa her ne kadar gelişmişte olsa o kadar sempatikki,nedense bir türlü esas oğlan olamıyor.ve ferrari bir lidere ihtiyaç duyduki buda alonsoydu.burda kimse yanlış anlamasın massa yine şampiyonluk adaylarından olacak ve ne alonso nede lewis le aralarında bir uçurum var.bu yüzden ferrari akdeniz tarafını tamamlamış oldu.aslında kimi massa,schumi massa kombinasyonları çok güzel çalıştı ama bakalım iki sıcak ve konuşan pilotun ilişkisi nasıl olacak.ben inanıyorumki ferrari ve pilotları mercedes,mclaren ve red bull un işini zorlaştırmak için elinden geleni yapacak.şöyleki alonso,massa,schumi,lewis aç durumda.yeni şampiyonlukalr istiyorlar.vettel ve rosberg için en kritik yıl.button korumak zorunda.böyle bir durumda kimse bir pilotun dominant olmasını beklemesin veya aracın.evet.. onlar insan ama tek bir insan.o aracı yapanlar ise yüzlerce…takımlarda.bu yüzden takım çoj önemli.ferrari nin fabrikasında yazan inancım,yaşamım ailem yazısı ise pilotun takıma ne vermesi gerektiğini yeterince açıklıyor.dileğim alonso+massa nın çok iyi anlaşması ve şampiyonlukları kazanmaları…rakibimizde schumi ve lewis olsun ve çok beklenen ve hayal edilen senaryoyu gerçekleştirsinler. dipnot: rossi moto gp de,kimi wrc de,farfus wtcc de ve ekström dtm de şampiyon olsun. =)

  32. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Başlıktaki soruya bir cevapta benden olsun. Şahsi düşüncem şudur: Garajda duran bir F60, ne sonuç vereceği belirsiz olduğundan beni hiç etkilemez. Onun değerli olabilmesi için, garajda yatması yetmez. O F60 la ne yapılabilir, kapasitesi nedir, bunlar için pistte görmek gerekir. Bunun için de, içinde bir pilot olması şarttır.

    Şahsen beni garajda gördüğüm 661 hiç etkilemedi.F2007 de etkilememişti. Sonuçta o bir makine ve neye programlanmışsa onu yapar. Oysa içinde Kimi yada Şumi varken, harika sürüşler yapılması bence F1 seven herkesi derinden etkiler. Bu etkinin kaynağı ise bana göre araç değil, pilottur. O yüzden, takımları pilotlardan daha fazla sevmem.

    O yüzden bana göre Kimi,Şumi yada Alonso, ferrariden daha değerlilerdir. İnsandırlar nede olsa, İnsanın yaptığı bir şey değil.

    Alonso nun Ferraride, ikinci bir Şumi olup olmayacağını şuan kestiremeyiz bence. Biz inanıyoruz şahsen ama, ortada kanıt yok. Bu biraz Alonso nun tartışılmaz kalitesine değil de, Alonso nun asıl hedeflerine bağlı. Asıl hedefleri çok sayıda şampiyonluk ise, bunun için muhafazakar davranacak ve sıkıcı yarışlar çıkaracaktır.Eğer Şumi nin rekorlarına ortak olmak istiyorsa, yada tam olarak Şumi gibi efsane bir pilot olmak istiyorsa, o zaman nadiren yaptığı ama, her gerektiğinde en iyi şekilde yapabileceği agresif sürüşünü yaparak ve aklını kullanarak(2005 İmola gibi), her zaman kazanmak için, süper yarışlar izletecektir bizlere.Nede olsa, Şumiyi Şumi yapan, 7 Şampiyonluk değil, her zaman kazanmaya odaklı olmasıydı.

    Yalnız, Alonso boş bir koltuğa değil, Kimi nin koltuğuna getirildi. Bu, takımın ondan beklentilerini gösteriyor: Takım Şampiyonluğu. Bunun için, sanırım biraz muhafazakar yarışmak zorunda. Ama Alonso bu. 2007 de gördük, takım emrine boyun eğecek, pusacak bir adam değil. Hemde 2005-2006 yıllarındaki gibi, kendini kanıtlamak için, muhafazakar davranıp ille de şampiyon olmak zorunda da değil. Kendisini gösterdi. Artık sadece galibiyet kovalayarak, işin tadını çıkarmaya ve izleyiciyi eğlendirmeye odaklanmış bir pilot olarak göreceğiz bence kendisini.

  33. Gürcan Hezer avatarı
    Gürcan Hezer

    Ferrariye geçmek istediği daha ilk yıllarında verdiği demeçlerinden aşikardı Alonso'nun , kaldı ki Mclaren e de , Şampiyonluk mücadelesi verebilecek bir takımda yarışabilmek için geçmişti ama beklenmedik bi Hamilton gerçeğiyle yüzleşmektense , adını ve ünvanını daha kolay koruyabileceği Renealtu seçmesi cazip seçenekti o dönem için.İlk senesinde şampiyon olan bir pilotu eleştiri yağmuruna tutup gönderen ve buna alkış tutan zihniyet , Alonso'nun serfileyeceği performansa ne gibi tepkiler veriri , yargı mekanizmaları hassaslaşır mı bilinmez.
    Güzel bir yazı , katılmadığım noktalar var , hiçbir pilot kazanmayı unutmaz , unutsa F1 d işi olmaz , Buttonun ve Rubensin zaferlerini hatırlayın geçen sene yada fırsat bulduğunda Webber'in kazandığı yarışları , F1 i bırakıp şampiyon olanları …
    Şampiyon olmak için yarışacağı son takım Ferrari Alonso'nun , "çalışanlarla iyi geçinmem lazım " demişti , içten gelen bi bağlılıkla değil , sahte,yapay bir zorunlukla ama yakıştı Ferrariy'e …..

  34. bobby fischer, raikkonen'in takımdan gönderilmesinin nedeni massa değildir. bunun sebebini artık kendi pilotunda aramanın zamanı gelmedi mi? gördük ki kimse vazgeçilmez, kimse tanrı falan değilmiş. yetti artık neden massa kaldı, rai gitti lafları. massa ile olan sorunun nedir anlayamıyorum.

    1. rai şampiyon olurken massa ferrari'de 2. yılını geçiriyordu, öyle 4 yıl yarışan falan değil.

    2. rai takımlar şampiyonluğunu tek başına gökten zembille getirmemiştir, felipe'nin payı da göz ardı edilemez. (94 puan)

    3. felipe, ilk senesinde şampiyon olan diye övgüyle bahsettiğin pilotu, ertesi sene şüphe götürmez şekilde açıkça alt etmiştir. hem de dünya şampiyonu ünvanını aldıktan sonra.

    4. kaza geçirdiği macaristan sıralamalarına kadar felipe'nin puanı 22, klasmandaki yeri 5 inci idi. kimi ise 10 puanla klasmanda 10 uncu sıradaydı.

    raikkonen yerine neden massa gitmedi diye düşünürken bunları da düşün bir zahmet.

  35. ben de yazını çok beğendiğimi söylemek isterim.

    felipe, önce schumi, sonra raikkonen ile olmak üzere 2 büyük pilotla birlikte aynı takımda yarıştı. 2006 yılında schumi'den aldığı tavsiyeler, sürüş, disiplin ve aracı tanıma gibi konulardaki deneyimlerini kendi lehie kullandı ve gelişimine büyük faydası oldu. derken kimi geldi, aynı takımı 3 yıl paylaştılar ve muhakkak ki ondan da öğrendiği, kendisi ile onu karşılaştırabileceği noktalarda zayıf yanlarını tespit edip bunları düzeltmeye çalıştı. sonuç itibariyle bugün çok daha gelişmiş ve pilotajından şüphe edilmeyen bir konuma geldi. ek olarak, geçirdiği kaza sonrasında kendisini yeniden ispat etme azmi, zaten var olan şampiyonluk isteğinin artması, kaza ve sonrası dönemde ferrari'nin top yekün yanında yer aldığını görmüş olması, belki de en önemlisi kariyerinin 4 yılını 2 büyük pilotla birlikte geçirerek, büyük pilotlarla aynı takımda yarışma psikolojisine iyice alışmış olması, son 4 yılını ferrari'de geçiren ve takımı iyice tanıyan felipe için büyük avantaj oluşturacaktır. ben gelecek seneki takım içi rekabette felipe'nin daha başarılı olacağına inanıyor ve güveniyorum.

  36. alonso ferrariye normal bir süreç sonucu gelmemiştir. santander sponsorluk anlaşmasında başkan luca alonso birgün ferrariye mutlaka gelecek ama seneye değil dedikten kısa bir süre sonra kendine yakışmayacak şekilde hiçbirşey değişmemişken bir anda alonso ferraride açıklamaları gelmişti. bu 180 derece ifade değişikliğinin altında yatan neydi? ayrıca neden kısa bir süre önce kaza geçirmiş eskisi gibi yarışabilirmi yarışamazmı tartışmaları yapılan massa takımda bırakılırken bir sene önce mukavelesi yenilenmiş istediği araç verildiğinde inanılmaz yarışlar çıkaran takımda 4 yıllık tecrübesi olan massayı geçerek ferrariye pilotlar ve takımlar şampiyonluğu kazandıran hemde ilk senesinde muhteşem pilot neden takımdan gönderildi? bunların tam cevabı bir yetkili tarafından söylenmeyeceğine göre bütün bunlardan çıkarılacak en akla yatkın tahmin şudur.

    yazıdada belirtildiği üzere yarıştığı dönem boyunca 1.pilot muamelesi görmüş ve mclarene gelince bu muameleyi görmediğinden(aslında mclaren 2007 kurgusunu alonso üzerine yapmıştı fakat kimi gidince bir anda bonustan çıkan hamilton inanılmaz bir performans gösterince takım eşit statüye geçmeye karar verdi)takımdan nahoş bir şekilde ayrılan alonso ferrariye ne gibi şartları öne sürerek gelmiş olabilir?

    f1 macerasının ilk senesinde 2.pilot olarak ferrariye çağırılan ve bu teklifi kabul etmeyen kimi(bu teklife hayır diyebilecek bir delikanlı tanımıyorum)takımın kendisinden alonsonun takım arkadaşı olarak 2.pilot statüsünde yarışma talebini kabul edermiydi? elbette hayır…bu onurlu insan çıkardı asla kimsenin lafını dinlemeden hemde meseleyi kafaya takarak alonsonun başına ciddi bir bela olabilirdi. buda takımın başını ağırtabilirdi. burada zaten ciddi bir kaza geçirmiş massa bu konuda ikna edilebilecek bir pilottu.

    bence ferrari santandere söz verdi. alonso gidişata göre kısa süre içerisinde 1.pilot olarak yarışacak massa istemeye istemeye 2.pilot olarak görevine devam edecek. kiminin(yalan söylediği görülmemiş bir insan)takımdan gönderilmemin performansımla kesinlikle ilgisi yok cümlesi herkesin akıllarında…

    burada bir kurgu kuruldu. bakalım çalışacakmı? ben ferrarinin artık şumi dönemindeki gibi rahat rahat şampiyon olduğu dönemlerden yavaş yavaş uzaklaştığını tahmin ediyorum. bir can simidi gibi gördükleri alonso bakalım onları zirveyemi çıkaracak yoksa o can simidi patlayıp ferrari kendi kazdığı kuyuda boğulacak?

    ama bir gerçek varki ferrari eski ferrari değil performansıyla göz dolduran şimdilerde ise daha çok çenesi çalışan alonso eski alonso değil…daha da önemlisi rakipler eski rakipler değil…

  37. 3F_technology_46 avatarı
    3F_technology_46

    ben iyi bir araç olacağını ve mclaren mercedes ve red bull ile mücedele edeceğini düşünüyorum.böyle yakın bir durumda hiç bir pilot ve araç domine edemez.birisi 1 adım önde başlasa bile 2009 dada gördükki herşey değişsebilir.soruya gelince alonso+massa=ferrari diyor ve rakibimizin schumi olmasını diliyorum.

  38. burak bocek avatarı

    Evet kesinlikle Sametçiğim örnek bir fan işte budur

  39. çok güzel bir yazı olmuş tebrikler

  40. Keşke bütün fanlar böyle olabilse değil mi Burak abi 😀

  41. burak bocek avatarı

    Bravo çok güzel bir yazı yazmışsın.Hatta şu ana kadar okuduğum en güzel yorumcu yazılarından birisi.Öncelikle her ihtimale değinmişsin ve fanatiklik yapmamışsın ve bu yüzden ayrıca beğendim.Bana göre Alonso,Ferrari için yarıştığı ilk yılda şampiyon olabilir.Son 2 sezondur şampiyonadan uzak birkaç galibiyet ve podyum aldı.Tekrardan başa güreşip kazanabilecen bir araç sürmek için can atıyordur diye düşünüyorum.Takımda tekrardan eskisi gibi 1.lider adam olursa şaşırmayacağım.Tabi bu sefer Michael dönemindeki gibi takım emirleri aleni şekilde olmayacaktır ve Massa ile zaman zaman çok çetin bir mücadeleye girişeceklerdir.Takımda her iki pilot için birbiri ile yarışma izni verilecektir.Ferrari son yıllarda bu bakımdan felsefesini iyice değiştirdi.Takımda daha demoktratik bir hava hakim.Hemen ilk senesinde bizi şampiyon olarak sevindirmesede vaktimiz var bir yere kaçmıyoruz.Muhakkak bana göre zirveye çıkacaktır.İnşallah en kısa sürede başarır.Ben tüm kalbimle pilotlarımı destekleyeceğim.2.bir Schumacher devri yaratabilir mi?Bu şuan için zor gibi çünkü artık çok rakip var ve sezona 1-2sn farkla başlayıp domine edicek bir araç üreteceğimizi düşünmüyorum.Ancak ilerleyen yıllarda aracımız rekabetçi olur ve Ferrari-Alonso birlikteliği uzun olursa başarılar ardı ardına gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir