Mark Webber

yazar:

kategori:
kisisel.jpg
Doğum Tarihi 27/08/1976 Medeni Hali Nişanlı
Doğum Yeri Queenbeyan Boy 1.85
Ülke Avustralya Kilo 75
       
stat.jpg
Yarış Zaferi 6 İlk Yarış 2002 Melbourne
Podyum 20 En İyi Finiş Pozisyonu 1
Pole Pozisyon 6 2009 Derecesi 4
En Hızlı Tur 6 2010 Derecesi 3
Katıldığı Yarış 159 Şampiyonluk 0
Topladığı Puan 411.5 Takım

Red Bull

Yarıştığı Takımlar 2005-06 Williams 2003-04 Jaguar  2002 Minardi
gecmis.jpg
Mark Webber ilk yarışına 1997’de kendi seyircisi önünde Melbourn Albert Parkta çıktı.Yakın tarihte kendi seyircisi önünde yarışa çıkan ilk pilottur.1996’da Formula Brabham kategorisinde yarışırken Melbourne’de kazandı.

1995’te İngiltere’de düzenlenen Uluslararası Formula Ford festivali yarışını 3. bitirerek uluslararası düzeyde bir çıkış yakaladı. Webber, Ayrton Senna’nın ve Eddie Irvine’nın de yarışmış olduğu ünlü Van Diemen Formula Ford takımıyla 1996’da İngiltere de yarışmak için anlaştı ve bu seride 1996’da şampiyon oldu.

Bu başarının devamında 1997 2İngiltere Formula 3 şampiyonasında yarıştı. Ekonomik açıdan zorlanmalarına ve finansal kaynakların tükenmesiyle neredeyse sezonun ortasında bırakacak olmalarına rağmen bu seriyi 4. sırada bitirdi. Bu sezon göstermiş olduğu performanslardan etkilenen Mercedes patronu 1998 sezonu için onun Mercedes AMG Sports takımına test pilotu olarak gelmesi için teklif etti.

Test büyük başarıydı ve Webber 1998 sezonu için FIA GT şampiyonasında eski F1 pilotu Bernd Schneider ile birlikte yarışmak için imza attı. Mercedes rehberliği altında Webber çabucak olgunlaştı ve daha 20 yaşındayken büyük bir takımla yarış ortamlarına girmişti.

1998 sezonu büyük test programları ve Amerika’da Japonya’da Avrupa’da katıldığı 10 turluk yarışlarla unutulmaz bir sezondu. Webber/Schneider ikilisi 5 yarış birinciliği kazandı ama takım arkadaşları Klaus Ludwig ve Ricardo Zonta tarafından şampiyonada birinciliği kaçırdılar.1999’da Webber kendi arabasında yarışmaya başladı ancak araba yarışlarına olan sevdası yaşamış olduğu iki büyük yüksek süratli hızlı kaza ile birlikte biranda noktalandı. Mercedes’te bulunan açık aerodynamik hatası Webberin aracının takla atmasına sebep oldu.

Webber gelecek sezon için tek koltuklu araçlarla yarışmada karalıydı. Paul Stoddart’ın yeni European Formula Racing takımıyla Uluslararası Formula 3000’de yarışmak için çalışmalara başladı.

2000’de Foster Webber’in Formula 3000’de yarışması için sponsor oldu. 2.yarışta Silverstone’da beklenmedik birincilik kazandı. Sezonu iki tane 3 senelik deneyimi bulunan pilotların arkasında 3. sırada bitirdi. Bu çaylak bir pilot için çok büyük bir başarıydı.

Bu sonuç Benetton Playlife takımının ilgisini onun üzerine çekti. Eylül 2000’de Portekiz’de 3 günlük test programına katıldı ve başarılı oldu. Takım Webber ile uzun süreli anlaşma imzaladı. 2001 sezonunda Benetton tarafından Super Nova takımı ile Formula 3000de yarışması anlaşması yapıldı. Ayrıca Benetton F1 takımının resmi test pilotu olmuştu.

2001 de Webber İmola Monaco ve Magny Coursta birinci oldu.sezonu klasmanda 2. sırada bitirdi. Benetton Renault F1 takımı ile yoğun test programlarına katıldı ve sezon sonunda artan performansa katkıda bulundu.2002de Minardi takımına katıldı.Kendi seyircisi önünde pistlere çıkmasıyla PS02sini 5.sırada bitirmeyi sağladı ve 2 puan aldı.Bu sonuçla beraber kalabalık çılgına dönmüştü.Bu an onun şüphesiz unutamayacağı anlardan birisiydi.

2002’de bu 2 puandan başka puan alamadı. Ama Monaco’da müthiş yarış çıkardı ve Jaguar takım patronunun bunu fark etmesiyle 2003 sezonu için Jaguar da Antonio Pizzonia nın takım arkadaşı oldu. Jaguar da iyi bir sezon geçirdi.17 puan alarak sezonu 10. sırada bitirdi. Bu yükseliş büyük takımların dikkatini çekmişti ama onun Jaguarda hala 1 sezonluk anlaşması vardı.

2003’teki parlak sezonlarına rağmen 2004 senesi hem Webber hem de Jaguar için iyi bir şekilde geçmedi. Takım sezonun ortasında satılacağını açıkladı. Tüm zorluklara rağmen bazen özellikle sıralama turlarında Webber büyük başarılar ve parlamalar gösterdi.Malezya Gpsinde sıralamalarda Michael Schumacher’in yanında güçlü bir şekilde 2.liği kazandı ama sezon genel anlamda onlar için çok kötüydü.

Frank Williams’ın gözü Webber’in üzerindeydi. Bunun sonucunda 2005’te Heidfeld’in takım arkadaşlığın Webber’i getirdi. Ancak bekleneni sağlayamayan BMW ve Webber kötü bir sezon geçirdi. Takım arkadaşı ondan daha iy bir sezon geçirdi.Webber tek bir defa podyuma çıkmayı başardı. 36 puan alarak sezonu 10. sırada bitirdi.

Webber 2006’da Williams ile devam etti ve ona takımda çaylak pilot Nico Rosberg eşlik etti. Webber genelde sezon boyunca Rosberg’in önünde yer almayı başardı ancak 2006 tamamı ile Williamsın kötü bir sezonu oldu. Webber sezon ortasında Red Bull takımına geçeceğini duyurdu. Webber sezonu 14. sırada tamamladı.

2007 yılında Red Bull adına yarışan Webber takım arkadaşı Coulthard’a oranla biraz daha geride kaldı. Ancak Avustralyalı pilot yağmurlu Avrupa yarışında Red Bull’u ile podyuma çıkmayı başardı. Webebr sezonu 10. puanla 12. sırada tamamladı.

Dayanıklıklık sorunlarıyla boğuşulan 2008 yılında takım arkadaşı David Coulthard’a oranla özellikle sıralamalarda daha iyi sonuçlar elde eden Avustralya’lı pilot topladığı 20 puanla sezonu 11. sırada tamamladı. Coulthard’ın emekliliğinin ardından 2009 da genç yetenek Vettel’le beraber mücadele ettiler.

Webber 2008 kış döneminde önemli bir kaza geçirdi. Bir aracın bisikletiyle Webber’e vurması sonucu ayağını kırdı. Bu sebeple kış testlerine de katılamadı. Yürürken bacağı aksamasına rağmen ilk yarıştan itibaren kokpitteki yerini aldı.

İlk yarışta startta bir kazaya karıştı ve ön kanadını kırdı. Çok gerilere düşen Webber buradan puan çıkaramadı. Yağmurlu Malezya GP’sin de iyi performans gösterse de yarıda kesilen yarışta 5. olabildi. Çin GP’sin de takım arkadaşının ardından 2. oldu. Bahreyn’de hızlı turunu engelleyen Sutil sebebiyle ilk bölümde elendi ve yarıştan puan çıkaramadı. İspanya da 5 başladığı yarışı 3. tamamladı. Monaco da 8. başlayıp 5. oldu. Turkiye de 4. başlayıp 2.  bitirdi. Britanya’da sıralama turlarında pole pozisyonunu kazanacağını düşünüyordu ve Raikkonen kendisini engellediği için 3. olduğunu söyledi. Yarışı ise 2. tamamladı. Almanya da pole pozisyonunu kazandı. İyi start alamadı ve sert savunmayla rakiplerine zarar verdi. Bunun üstüne ceza aldı ancak Red Bull’un hızı sayesinde rahat bir galibiyet aldı. Bu Webberin kariyerinde ki ilk galibiyetti. Macaristan’da yarışa 3. sırada başlamasına rağmen çok iyi performans çıkaramadı ve yarışı da arkasındaki iki kişinin ardından 3. tamamladı. Webber bu yarışın ardından Vettel’in önünde olsa da sonra ki 5 yarış mekanik sorunlar kişisel hatalar ve zayıf performans nedeniyle hiç puan alamadı ve şampiyonluk mücadelesinden de geri düştü. 2. zaferini Brezilya GP’sinde kazandı. Son yarışta takım arkadaşının ardından 2. oldu. Son turlarda Button 2.liğe göz dikip ciddi ataklar yapsada Webber doğru savunma ile yerini korumuştu. Sezon boyunca yaptığı sert savunma nedeneyle bir çok eleştriye maruz kalan Webber bazen cezalardan da kaçamadı. Bu aldığı sonuçlarıda etkiledi.

Webber 2010 sezonunda da şampiyonluk mücadelesi içerisindeydi. Sezon boyunca takım arkadaşı Vettel ile büyük mücadele veren Webber son yarış Abu Dhabi’de şampiyonluk şansını kaybetti ve sezonu üçüncü sırada tamamladı.

Webber 2011 yılında da Red Bull takımında yarışmaya devam edecek.


Yorumlar

  1. üstteki resmi van damme ye benziyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir