Jarno Trulli

yazar:

kategori:
kisisel.jpg
Doğum Tarihi 13/07/1974 Medeni Hali Evli – 2 çocuk
Doğum Yeri Pescara Boy 1.73
Ülke İtalya Kilo 60
       
stat.jpg
Yarış Zaferi İlk Yarış 1997 Melbourne
Podyum 11 En İyi Finiş Pozisyonu 1
Pole Pozisyon 4 2009 Derecesi 8
En Hızlı Tur 1 2010 Derecesi
Katıldığı Yarış 234 Şampiyonluk 0
Topladığı Puan 246.5 Takım Lotus
Yarıştığı Takımlar 02-04 Renault 00-01 Jordan 97-99 Prost
gecmis.jpg

Jarno birçok dünya ve İtalyan karting şampiyonasında birinci oldu. Benetton patronu Flavio Briatore 1995 in ortalarında onun Alman Formula 3 şampiyonasına katılmasını sağladı.Bu şampiyonada kalan iki yarışı KMS takımı adına kazandı.

Aynı şekilde 1996 da da şampiyonayı kazandı. Formula 1 de piste çıkması Flavio Briatore ile 1997 de oldu. Minardi takımının pilotu Tarso Marques in değişmesi gerekiyordu.Böylece Jarno onun yerini aldı.Avusturalya da yarışarak 17. sırada kalktığı yarışı 9. sırada bitirdi.Ama sezon performans eksikliği ve mekanik hatalar yüzünden zor geçti.

Fransa GP’sinde Marques geri döndü ve Jarno Montreal de sakatlanan Oliver Panisi’n yerine Prost takımına geçti. Almanya GP’sini 4. bitirdi. Avusturya GP’sinde motorunun patlamasından önce yarışın yarısından fazlasını lider götürerek herkesi şaşırttı.1998 de Prost takımı ile anlaştı. En iyi derecesi Belçika’daki altıncılıktı.

1999 sezonu onun için pekte güzel geçmedi ama sezonun sonlarına doğru sıralama turlarında bazı başarılar elde etti. Motorların dayanıksız olması onun yeteneğini göstermesini engelledi.

Eddie Jordan bunu fark ettikten sonra 2000 sezonu için Trulli’yi Heinz-Harald Frentzen’in takım arkadaşı olarak Damon Hill in yerine aldı. Burada bazı güçlü yarışlar çıkartı.Tüm sene boyunca ön gridde Mclaren ve Ferrari pilotları dışında o yer aldı.Diğer pilotların kazalarına karışması ve EJ10 da ki motor sorunları nedeniyle bu ön sırada başlamaları puana çeviremedi.

2001şampiyonasında güçlü sıralamalara rağmen sürekli zorluklar yaşadılar. 2002’de Giancarlo Fisichella ile yer değiştirilmesiyle Renault’a geçen Jarno kendini kanıtlayabilesi için bir fırsat yakalamıştı. Sezonu pilotlar klasmanında takım arkadaşı Jenson Button un 5 puan gerisinde 9 puanla bitirdi. En iyi sonuçları Monaco ve İtalya da 4.bitirerek yaşadı.

2003’te Button takımı bıraktı ve yerine yükselen yıldız Fernando Alonso geldi.2 003 yılını pilotlarda sekizinci sırada bitirmesine rağmen kendisini takım arkadaşının gölgesinde kaldığını hissetti.

Trulli’nin 2004 sezonu açık bir şekilde 2 ye ayrılabilir.İlk bölümü Avusturalya’dan Fransa GP’sine kadar olan güzel yarışlar çıkardığı bölüm, diğeri ise Silverstone den Monza ya kadar olan sporda çok kötü anlar yaşadığı dönem.Mayıs ayında yapılan Monaco Gp’sinde pole pozisyondan başlayarak ağırlığını koyan bir pilotun birkaç ay sonra güçlü Renault aracıyla hiç bir varlık gösterememesi açıklanması zor bir durum.Ama Trulli bunu gerçekten yaşamış bir pilot.

Spa da alınan pol pozisyonuna rağmen 2005te Trulli’nin Renault takımı ile yarışmayacağı açıklandı. İtalya GP’sinin ardından Trulli’nin takımla ilişkisi kesildi ve sezonun son iki yarışında Toyota takımına katıldı.Tüm bu yaşananlara rağmen Trulli 6. sırada bitirmeyi başardı.

2005’e 2004’teki gibi muhteşem bir başlangıç yaptı. İlk 5 yarışta 3 defa podyuma çıktı ama sezonun devamında pekte iyi sonuçlar elde edemedi.TF105 etkileyici araçtı ve Trulli markalarda 4. sıraya çıkarmak için büyük bir çaba gösterdi. Ama son yarışlarda pek varlık gösteremedi ama onun yerine takım arkadaşı Ralf Schumacher puan kazandı.

Trulli 2006 sezonuna kötü bir başlangıç yaptı. İlk yarışlarda sorunlar yaşadı ve puan alması uzun zaman aldı. Trulli sezonu 15 puanla 12. sırada tamamladı.

2007 sezonunda sadece 4 yarıştan puanla ayrılan Trulli sezonu 8 puanla 13. olarak tamamladı.

Ralf Schumacher’in takımdan ayrılması ile Trulli takımın liderliğine soyundu. Takımın ilk kez kendisini dinlediğini söyleyen Jarno başarılı bir sezon geçirdi. 2008 de iyi performans sergileyen Toyota’sı ile bir çok puan topladı. Fransa da 3. olarak podyuma çıktı. İtalyan pilot elde ettiği 31 puanla sezonu 9. sırada tamamladı.

Tecrübeli pilot 2009 yılında da Toyota ile yarışmaya devam etti. Sezona çift katmanlı difüzörlü, hızlı bir otomobil ile başlasalar da sezon boyunca bu avantajı fazla kullanamadılar. İlk sıralama turlarında esnek kanat kullandıkları gerekçesiyle Toyota pilotları son sırada başladı. Trulli yarışta çok iyi bir tırmanış gerçekleştirerek podyuma çıktı. Ancak son turda güvenlik aracı arkasında Hamilton’u geçtiği gerekçesiyle diskalifiye tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Hamilton pist dışına çıkan Trulliyi geçmiş daha sonra da yavaşlayarak yol vermişti. Ancak Hamilton hakemlere verdiği ifadede bilerek yol verdiğini gizlemiş Trulli’nin diskalifiye olmasına sebep olmuştu. Daha sonra telsiz konuşmalarının dinlenmesiyle Hamilton’un gerçeği sakladığı anlaşıldı ve diskalifiye edildi. 3.lük ise Trulli’ye iade edildi. Malezya’da ise sıralama turlarında 2. oldu yağmur nedeniyle yarış yarıda kesilince 4. oldu. Yağmurlu Çin yarışında Kubica’nın darbesiyle yarış dışı kaldı. Bahreyn’de pole pozisyonu kazandı yarışta 3 oldu. Avrupa yarışlarıyla beraber Toyota takımı zirveye tutunmakta zorlandı. Türkiye’de 4. oldu İngiltere ve Macaristan 7 ve 8. oldu. Belçika’da sıralama turlarında 2. oldu. Yarışın favorisi olarak gösterilse de ilk virajda ön kanadına zarar verdi ve erken pit yapmak durumunda kaldı. Japonya’da ise hem sıralamada hem yarışta 2. olarak güçlü bir sonuç aldı. Brezilya’da yarışa dördüncü sırada başladı ama ilk turda Sutil ile kaza yaptı. Son yarışta çaylak takım arkadaşının ardından 7. oldu.

Sezonun bitmesiyle Toyota F1’den çekildiğini açıkladı. Trulli de 2010 için Formula 1 in yeni takımlarından Lotus ile anlaştı.

2010 sezonunda sürekli gelişim gösterdiklerini söyleyen Lotus takımında Trulli sezonu puansız kapattı. 2011 yılında da takımdaki görevine devam edecek.


Yorumlar

  1. Don't Worry I'm pushing like a hell
    bu repliğini unutmayacağım 😀 Trulli bu sözünden sonra ona sempati duymaya başladım…

  2. oyle bir durmuşki sanki türkü söylüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir