Glock: "Başarı İçin Çok Paraya Gerek Yok"

yazar:

kategori:

Dünyanın önde gelen üreticilerinden ve Formula 1’de en iyi finanse edilen takımlardan Toyota’dan ayrılan Glock, sporun yeni takımlarından Vigrin’e geçip takımın lider pilotu olmuştu.

Glock: “Zaten 3 sene orada bulunan bir pilotun yanında olduğunuz Toyota’dan ayrılıp yeni bir takıma gelip lider pilot olmak farklı bir şey. Kendinizi takıma adapte etmek oldukça zor olabiliyor. (Toyota’da) benim için işler bir noktaya kadar iyi gitti ama sonra biraz duvara karşı gidiyoruz gibi oldu.”

“Burada durum farklı, gerçekten eğlenceli ve olumlu bir şekilde olacak. Virgin Racing’e ilk defa gittiğimde bana, benden başkasını istemediklerini söylediler. Beni gerçekten zorluyorlardı ve bu da gerçekten çok iyi bir duygu. Tanıtımdan görebileceğiniz gibi herşey, normal bir F1 pilotuna bir parça farklı. Ama bu sporda, çalışanlara farklı bir şekilde yaklaşmak harika. Benim için harika bir fırsat ve Virgin Racing’de lider pilot olmayı dört gözle bekliyorum.”

Eski ve yeni takım arkadaşlarını kıyaslayan Glock, Virgin içinde daha yakın ilişkiler olduğunu belirtti ve küçük bütçelerle mucize yaratılabileceğine değindi.

Glcok: “Toyota’nın farklı bir felsefesi vardı. (Virgin sportif sorumlusu) John Booth, F3 veya diğer serilerde hiç bir zaman o kadar muazzam bütçelere sahip olmadı; sadece elindekinden en iyisini elde etmek zorundaydı. Bu durum (teknik patron) Nick Wirth için de geçerli. Elimizdekinden %100 elde etmek adına insanları gerçekten ama gerçekten zorlamak için olumlu bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum. Herkes, çok çalışmamız gerektiğinii biliyor ama eğlenceli unsurları da unutmamalısınız. Bu önemli”

“600-700 kişinin çalıştığı bir takıma alışkınım ve sonrasında burada İngiltere’deki sadece 120 kişinin çalıştığı takıma ilk defa geliyorum. Bu çok farklı. 2006 ve 2007 senelerinde GP2’de iSport adına sürdüğüm zamanları hatırlarıyor. Şampiyon olmuş, ardından da doğru insanlara sahip olduğunuzda bunlardan 600 tanesine gerek olmasını anlamıştım. Eğer herkesin işine odaklandığı, politik işlerle ilgilenmediği uygun çalışanlara, uygun mühendislere sahipseniz, başarılı olabilrisiniz”

“Toyota’ının başarısız olduğunu söyleyemem. Bir kaç defa podyuma çıkmıştık ama sonunda en büyük bütçelerden birine sahip bir takımdaydım ama bir yarış kazanamadılar. Şimdi ise çok ama çok düşük bütçeli bir takıma geldim. Ama bu bütçe ile ne yapmaları gerekeni biliyorlar. İlk sene yarış kazanamayız, buna imkân yok. Ama gelecekte bütçeler çok daha düşük olacak. Eğer bir takım 600 kişiden 250’ye, 300 milyon sterlinlik bütçeden 150-200 milyonlara düşerse, zaten 150 kişiye sahip olan ve 250’ye çıkarması gereken takıma göre işler daha zor olacaktır.”

Virgin Racing’de baskının farklı olduğunu belirten Glock, paranın kariyerinde çok önemli olmadığını da ekledi.

Glock: “Toyota’ya para için geçmedim. Formula 1’de olmak ve yarışmak istemiştim. Tamamıyla yarışmak ve başarılı olmakla ilgili bir şey.”

“Burada baskının farklı olduğunu düşünüyorum. İlk defa Bahreyn’e gittiğimizde oluşacak, yani her sene her takıma olduğu gibi normal Formula 1 baskısı olduğunda. Şubat ayında test yapmayı dört gözle bekliyorum. Buradaki baskının olumlu olduğunu söyleyebilirim. GP2’yi hatırlatıyor bana: 2007’de şampiyonluğu kazanmak ve F1’e geçmek için baskı altındaydım. Herkes odaklanmış durumda ama işin eğlenceli tarafını da unutmuyor.Virgin’de herşeyin karışımı çok iyi”


Yorumlar

  1. hey allahım büyük takımlarda şampiyon olmayınca ya da yarışmayınca birkaç kötü pilot harici diğer pilotları yerden yere vurmak ne kadar kolay. timo en azından yarışıyor ya oturupta hikaye yazanlar?

  2. arda halici avatarı

    hakli adam. yerden yere vurmaya gerek yok. toyota'nin o kadar parasi vardi da ne oldu? o parayi verimli kullanamadiktan sonra…

  3. Çok güzel söylemiş çok da doğru söylemiş. Başarı ve olumlu sonuçlar için para mutlak şart değildir bunu F1 tarihinde çokca gördük. Özellikle standartların değiştiği ve evrim yıllarında.
    Başarının ötesinde hatta şampiyonluk bile yaşanabildiğinin son 20 yılda örnekleri var. Bir Benetton örneği var birde bu yılki Brawn örneği. Ama Brawn honda'dan kaldı demesin kimse Honda'dan aldıkları şasiden sonra nelerin değiştiğini iyi incelemek lazım.
    Bu şekilde iyi sonuçlar alan ve şampiyon olanları 50 yıl içinde inceleyip dökmek lazım aslında iyi kavranması için.
    F1 eski dönemlerine atelyeler ile artık yavaş yavaş dönüyor büyükler yine hatalar yaparsa göreceğiz yine ufak paralar ile neler yapılabildiğini veya devrimler devam ettiği sürece büyük para küçük para demeden akıllı olan kimse en küçük takım bile olsa başarılı olur. Ben bunları da göreceğimize inanıyorum.

  4. herşeyin para olmadığını söylemek istemiş glock hepsi bu herşey para olsaydı toyotanın şunanda en az iki şampiyonluğunun olması gerekirdi doğru olan doğru mühendislerle doğru teknik kişilerle çalışmak hepsi bu

  5. 3F_technology_46 avatarı
    3F_technology_46

    eh ama yetenek gerekli timo.malesef senin yeteneğini hep olayların içinde görüyoruz sonuçlarda değil.

  6. Tabii canım, ne gerek var paraya. Bak şimdi Glock kardeşim, bizim ordaki hurdalıkta eski bir Lada var, sen onu bir kamyonete koyuyorsun şofore "Dayımın selamı var, şunu bir sanayiye götür be abi" diyorsun o da " ne demek yiğenim gel seni de götüreyim" diyor sen şoförle fazla yüzgöz olmamak için "Sağol abi halı sahada 5-6 maçım var" deyip ortamdan sıvışıyorsun. Sonra 500T'ye atlıyoruz, sanayi sitesine gidiyoruz. Orda Hasan ustayı bulup, "Dayımın selamı var" dedikten sonra Hasan usta beleşe sana arabayı hazır hale getirip verecek. Akabinde arabayı feribota koyuyorsun ve Bursa'ya gidiyoruz. Bursa'dan şöyle 10000 km dümdüz gidince nereye vardık, Çin'e ya ya. Buraya kadar araba bozulmadıysa (bizim Hasan usta işini bilir) burdan arabaya yedek parça alıyoruz. Üstünde made in p.r.c yazması çok önemli. ardından Avustralya ya koyun götüren bir gemiye "Dayımın selam söyledi" diyerek arabayı gemiye sokuyoruz. Avustralya'nın kuzey bölgesine iniyoruz. Burada aborjinler arabanın kaskosunu sigortasını yapıyorlar. Akabinde çölde kangurularla cebelleşip en son Melbourne'e varıyoruz. Albert Park'ın kapısındaki bekçiye "My uncle says hello" deyince kapılar ardına kadar açılıyor. E artık gerisi sana kalmış. Herşeyi de devletten bekleme yani. Hadi gazan mübarek ola.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir