2009 Yılının Enleri Anket Sonuçları

yazar:

kategori:

Yılın Enleri Anketi sonuçlanmış olsa da eğer daha önce doldurmadıysanız TRF1.net Ziyaretçi Profili ve TRF1.net’e Destek Olun Formunu doldurabilirsiniz.

Aşağıdaki sayfaların her birinde Yılın Enleri Anketine ait ayrı bir sorunun grafiğini ve açıklamasını bulabilirsiniz.

Haydi başlayalım.

Yılın Pilotu

Şampiyonluğu 11 puanla Button’a bırakan Vettel oyların %37’sini toplamış. Bu oran şampiyon olan Button’nın oranının nerdeyse iki katı diyebiliriz. Jenson Button oyların %23’ünü almış. Bu sezon Formula 1′ den ayrılan Raikkonen ise oyların %19 oranında oy almış. Şampiyonluk mücadelesi veren bir diğer pilot Barichello ise sadece %6 lık bir oy oranına sahip.

Yılın Çaylağı

Bu ankette Kobayashi’nin ezici bir üstünlüğü var. Kobayashi sadece son iki yarışta yarışmıştı. Japon pilotun ikili mücadelelerde ki hüneriyle herkes tarafından beğenildiği açıkça ortaya konmuş. Sadece 2 yarış bir çaylağın performansını değerlendirmek için pek yeterli değil ancak 2. yarışında gayet iyi bir sürüş çıkarmış ve ilk puanlarını almıştı.

Tam sezon yarışan tek çaylak pilot Buemi’ydi ve aslında oda yılın çaylağı ünvanını hakediyor. Buemi zayıf otomobili ile daha ilk yarışından puan almıştı. Yağmurlu Çin, Brezilya ve Abu Dhabi GP’lerinde de puan alan Buemi güçlü bir sezon geçirdi diyebiliriz.

Sezona sonradan dahil olan ve Piquet’in yerine geçen Grosjean beklentileri karşılayamadı. En iyi grid pozisyonu 12.lik en iyi finiş pozisyonu 13.lük. Macaristan’da ilk kez F1 aracı kullanan Alguersuari yarım sezon boyunca pek gelişim gösteremedi. Katıldığı 8 yarışın 5’in de finiş göremedi. En iyi grid pozisyonu 12 en iyi finiş pozisyonu 14. Alguersuari yakışıklılığı ile bazı taraftarların ilgisini çekmiş olabilir.

Yılın Adamı

Ross Brawn %60’lık oy oranı ile şüphesiz yılın adamı seçiliyor. Bu yıl yarışan otomobil 2008’den itibaren Brawn’ın öncülüğünde Honda ismiyle hazırlanıyordu. Ancak Honda F1’den çekilmeye karar verince takım ve otomobil ortada kaldı. Uzun süre alıcı arayan Ross Brawn ve arkadaşları sonunda bu işi kendileri yapmaya karar verdiler. Brawn GP adı altında her anlamda ezici bir üstünlük kurarak sezonu hem sürücüler hem markalar klasmanında şampiyon olarak tamamladılar. Ross Brawn bu sezonun ardından takımı Mercedes gibi dev bir firmanın güvenli ellerine emanet etti ancak hala takımın 1 numaralı adamı kendisi.

Köklü kural değişikliklerinin olduğu 2009 sezonunda ünlü tasarımcı Adrian Newey’in ön plana çıkması hiç şaşırtıcı değil. Zamanın da Williams Mclaren gibi takımlara şampiyonluklar kazanan araçlar tasarlamış olan Newey çoğu kesim tarafından bu konuda en usta isim olarak gösterilir. Nitekim bu sezonda ustalığını göstermiş ve herkesinkinden farklı agresif bir araç tasarlamıştır. Bu araç belki de sezonun en iyi otomobiliydi ancak kazanma tecrübesi olmayan RedBull takımı ve pilotları aracın potansiyelini tam olarak kullanamamış olabilirler.

Şampiyon olan Button burada oldukça az oy almış. Force India patronu Mallya ise doğru adımlarla takımını son sıralardan ilk sıralara çıkarabilme başarısı gösterdiği için güçlü rakipleri karşısında hatırı sayılır bir oy almış. Sezona çok kötü başlayan Mclaren takım patronu Whitmarsh sezon ortasından itibaren araçlarını kazanacak düzeye getirme başarısı göstermişlerdi. Tabii sezonun en iyi KERS mekanizmasını üreten Mercedes’i temsilen Haug’u da unutmamak gerek.

Yılın Patronu

Ross Brawn yılın patronu anketinde daha ezici bir üstünlük kurmuş. Patron olarak takımı nasıl kurtardığından bahsetmiştik. Birde sezon içinde ki önemli rolü var. Hızlı bir otomobil kendi başına yarış kazanamaz. Mesela Redbull patronu Horner nasıl yarış kazanılacağını bu sezon öğrendi diyebiliriz. Onun ve takımının tecrübesizliği sezon başında araçlarının gücünü ve potansiyelini farkedemedikleri için belki de BrawnGP’ye karşı duramadılar. Şöyle birşey de iddea edebilriz; eğer RB5 Ross Brawn yönetiminde olsaydı yine şampiyonluğu kazanabilirlerdi. FW31 sezon başında en güçlü otomobillerden biriydi ve sezon boyunca da sık sık güçlü performanslar sergiledi. Ancak Sam Michael liderliğinde ki Williams hiç podyum başarısı elde edemedi. Sezon başında sık sık önemli hatalar yapan Ferrari takımı lideri Domenicali %4 ile iyi bir orana sahip. Nitekim en hızlı olmadıkları bir yarışı kazanabilmişlerdi. O yarış enselerinde ki rakibi Force India patronu Mallya da tecrübesizliklerinin kurbanı oldular diyebiliriz. Gerçi Mallya yarış anında ne kadar söz sahibi bilmiyoruz. Ama sıçrama yapan takımı sayesinde oda %4 oy almış.

padok_tirlar_2007_899223713.jpg

Yılın Takımı

Brawn GP bu ankette de üstünlük kurmuş. En hızlı otomobil, en doğru stratejiler, en az mekanik arıza (Rubens’i saymazsak) ve her iki şampiyonluk. Sadece 1 kez mekanik arıza nedeniyle yarış dışı kaldılar.

Şampiyonluk mücadelesi veren diğer takım olan RedBull da iyi bir oy oranına sahip. Hızlı bir araçları vardı ve bazı pistlerde adeta uçuyorlardı. Kazandıkları yarışlara bakıldığında rakiplerinden çok daha hızlı olduklarını görebilirsiniz. Ama herşeyi mükemmel yapamadıkları için geride kalmaları normal.

Hız olarak sezona herkesin gerisinde başlayan Mclaren buna rağmen ilk yarışlarda bazı başarılar elde edebilmişti. Agresif araç gelişimiyle farkın büyük kısmını kapattılar. Ancak bu yeterli olmayınca fabrikaya çekilip adeta yeni ve kazanacak bir araç yaptılar. Nitekim bunun sonucunuda kısa sürede aldılar. Mclaren sezonun ikinci bölümünde en hızlı araçlardan birisiydi. Aerodinamik açıdan en öndekiler kadar başarılı olamasada KERS’in etkili olduğu pistlerde bu farkı kapatıyor ve hatta öne geçebiliyorlardı. Abu Dhabi de Hamilton 3. kez zafere giderken fren problemi nedeniyle yarışı bırakmak zorunda kalmıştı.

Force India performans olarak gelişsede Belçika yarışına kadar kendi tarihlerinin ilk puanlarını alamamışlardı. Araçlarını hızlı pistlerde iyi çalıştırabilen takım tarihlerinin ilk pole pozisyonlarını Belçika’da kazandılar. Pole pozisyonunu kazanan Fisichella yarışıda kazanabilecek hıza sahipti ancak KERS’li Raikkonen’e güvenlik aracının ardından geçilince iş stratejiye kalmıştı. Ancak her iki pitede aynı anda girdiklerinden dolayı galibiyet şanslarını kullanamadılar. Ama ilk puanlarını podyumda kutlamayı başardılar. Daha sonra ki Monza yarışında da güçlü bir performansa sahiplerdi ve 4. oldular.

Yılın Güzel Aracı

Köklü kural değişkliklerinin sonucu olarak araçlar alışılagelmiş görünümlerinden daha farklı bir görünüme kavuştular. Özellikle dar yüksek arka kanat ve geniş ön kanat orantısızlığı daha kötü bir görüntüye sebep oldu. Bu şartlarda da ortaya güzel bir araç çıkarmak zor bir iş gibi görünüyordu. Ancak çoğu kişi yeni araçlara çoktan alışmıştır.

Adrian Newey’in tasarladığı agresif RB5 ankete göre en beğenilen araç. İkinci sırada ise Brawn GP’nin ilk ve son aracı olan BGP001 var. Mclaren MP4-24 ise Brawn GP’ye yakın bir oy kazanmış. Ferrari’nin F60’ı biraz geride kamış. Sezon başında daha çok beğenilen FW31 ve TF109 daha geride kalmış. Sezon başında R29 herkes tarafından en kötü olarak belitiliyordu ancak bazılarının fikri değişmiş.

Yılın En Kötüsü

Bu ankette sezon başında hayati hatalar yapan Ferrari pit duvar ekibi ilk sırada yer alıyor. Bildiğimiz gibi Ferrari tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşadı. Araçları yeterince hızlı olmadığı gibi alabilecekleri puanları bile kendi hatalarından dolayı kaybettiler. Bir kaç örnek vermek gerekirse sıralama turlarında dereceye güvenip pilotları piste göndermemeleri ve bir kaç kez bu şekilde elenmeleri, Malezyada yağmur yağmadan Raikkonen’e aşırı yağış lastikleri takılması, İspanyada Massa’ya yeterli benzin koyulmaması.

Çok az farkla ikinci sırada ise Nelson Piquet var. Yeterince başarılı olamayan Piquet ikinci sezonunu tamamlamadan takımdan gönderilmişti. Bunun üzerine geçen sene Singapur’da hile yaptıklarını FIA’ya itiraf etmiş ve Singapur GP skandalını açığa çıkarmıştı. Yargılanan takım yetkililerinden Briatore ömür boyu Symonds 5 yıl motorsporlarından yasaklandı.

Yine az farkla Badoer Piquet’i takip ediyor. Massa’nın yaralanmasının ardından yerine yarışacak pilot olarak test pilotu Badoer seçilmişti. Ancak uzun zamandır yarışmayan ve F60’ı hiç test etmeyen Badoer fazlasıyla kötü bir performans sergiledi. İlk yarışında en yakın rakibinden 1 sn daha uzak performanslar sergileyen Badoer ikinci yarışında da son sıradan kurtulamadı ve görev başkasına verildi. Yerine geçen Fisichella’da araca alışamadı ancak Badoer’e kıyasla çok daha iyiydi.

Renault pit / duvar ekibide bu sezon pek iyi değildi. Örneğin Macaristan’da pole alan Alonso yarışta ki ilk pit stopunda lastiği iyice takılmadan piste gönderilmiş ve Alonso yarışı bırakmak zorunda kalmıştı. İkinci sezonunu geçiren Nakajima aracın hızına rağmen hiç puan elde edemedi.

Yılın Sürüşü

Kimi Raikkonen Belçika GP zaferiyle oldukça fazla oy almış. İlk turlarda liderliği ele geçirdikten sonra yarış boyunca liderliği bırakmadı. Aslında aracı kazanmak için yeteri kadar hızlı da değildi. Ancak KERS etkisi ile arkasında daha hızlı olan Fisichella’ya geçit vermedi. Tabii aynı turda pitlere girmeleride önemli bir etkendi.

Belçika’da Kimi ile galibiyet mücadelesi veren Fisichella ise en fazla oy alan ikinci isim. Fisichella takımına ilk pole ilk puan ve ilk podyumu kazandırmıştı. Button Brezilya Gp’sinde gerilerden bir çok geçiş yaparak yükseldi ve şampiyonluğunu ilan etmişti. Vettel’de aşırı yağışlı Çin yarışında takımına ilk galibiyeti kazandırmıştı.

Yılın Mücadelesi

Belçika GP’sinde Raikkonen ve Fisichella’nın yarış boyu süren mücadelesi yılın mücadelesi seçilmiş. Raikkonen öne geçince Fisichella yarış boyu peşinden ayrılmamış ancak bir atakta yapamamıştı.

Son yarışın son turlarında Webber ve Button arasında geçen ikincilik mücadelesi bu ankette de ikincilik olarak sonuçlanmış. Button hızlıydı ve bir kaç geçiş fırsatı yakalamıştı hatta düzlükte tam boy öne de geçmişti ancak Webber doğru hamleler ile ikinciliğini korumuştu.

Üçüncü sırada ise iki Japon pilotun mücadelesi var. İlk yarışına çıkan Kobayashi iki sezondur süren vatandaşına geçit vermemişti. Lastik lastiğe süren mücadeledi Japonlardan birisi yarışa veda etti.

Dördüncü sırada ise iki yıldız pilotun mücadelesi var. Ancak bu sefer mücadele galibiyet için değildi. Alonso ve Hamilton’un araçları yeteri kadar hızlı olmayınca gridin arka taraflarında mücadele etmek zorunda kalmışlardı. Kendi evinde yarışan Hamilton Alonsoyu geçmiş bir kaç tur sonrada Alonso onu geçmişti.

Gözden kaçırılmaması gereken bir mücadele de Webber Hamilton mücadelesi. Malezya’da yağmur başlayınca ortalık biraz karışmıştı. Webber yağmurda daha iyi çalışan RB5’i sayesinde rakiplerini kolayca geçebiliyordu. Ancak Hamiltonu geçmek için 1 turdan fazla uğraşması gerekti. Bir tur boyunca bir Webber bir Hamilton öne geçti. Webber geçiyor ancak Hamilton KERS sayesinde bir sonra ki viraja kadar tekrar öne geçiyordu. İlginç eğlenceli ve uzun bir mücadele olmuştu.

Yılın Geçişi

Yılın geçişi de Belçika GP’si kahramanına gidiyor. Raikkonen bu geçişi yapamasaydı galibiyeti kazanamayacaktı. İlk turda yaşanan zincirleme kazanın ardından güvenlik aracı girmişti. Yeniden start verilince Raikkonen Eau Rouge tırmanışının ardından rahat bir geçiş yaptı. Tabii bu geçişte KERS’in de etkisini unutmamak gerek.

İki yarışlık çaylağın dünya şampiyonunu geçmesi en çok oyu alan ikinci geçiş. Her ne kadar Button pitten yeni çıkmışsa da Kobayashi cesur ataklarla Buttonu geçmeyi bildi. Zaten bu geçişler sayesinde insanlara kendini sevdirdi.

Macaristan’da Hamilton’nun Webber’i geçişi galibiyetin kilidini açmıştı. Aynı şekilde Button’da ilk turun ardından KERS’li Hamiltonu geçmiş ve Bahreyn’de galibiyeti kazanmıştı. Eğer bu geçişi yapamamış olsaydı galibiyeti o haftasonu daha hızlı olan Vettel’e kaptırabilirdi. Nitekim Vettel’de 4 turluk daha fazla yakıtı vardı ve buna rağmen yarışa daha önden başladı.

Yılın Startı

Yılın startıda Belçika’dan gelmiş. Raikkonen o yarışa gerilerden başlamış ve ilk turda 2.liğe kadar tırmanmıştı. Aslında ilk virajdan sonra ki karmaşadan kaçıp yol dışından avantaj sağladığı için eleştirilmişti. Ancak sonradan anlaşıldı ki pilotlar toplantısında ilk virajı o şekilde almak oy birliğiyle kabul edilmiş.

Raikkonen’in İngiltere’de ki kalkışı da en çok ikinci oyu almış. Burada bazı Raikkonen fanlarının duygusal yaklaştığını düşünebiliriz. Nitekim startta ki yükselişi sayesinde podyuma çıkan bir Massa, aşırı yüklü deposuyla 9.luktan 3.lüğe kadar tırmanmış bir Alonso ve KERS kullanmamasına rağmen 4.lükten liderliğe çıkan bir Rosberg’den çok daha fazla oy almış. Neyse ki Raikkonen artık anketlerde yer almayacak. Belki de gidişinin tek olumlu yanı budur. (Fanları alınmasın)

Yılın Kazası

Bu sezon fazla gösterişli kazalar göremedik. Hatta az bile kaza oldu diyebiliriz. Yılın kazası olarak Massa’nın Macaristan GP sıralamalarında yaşadığı şanssızlık seçilmiş. Rubensin aracından kopan yay parçası Massa’nın kaskını geçip yüzüne etki etmişti. Son yıllarda ilk kez bu denli bir yaralanmaya şahit olduk ve güvenlik önlemleri yeniden sorgulanmaya başlandı.

İkinci olarakta Hamilton’un İtalya GP son turunda yaptığı kaza yer alıyor. Hamilton pole poziyonundan başlamıştı ancak Brawn pilotları tek pit stop yapınca 3. sıraya geriledi. Son turda çoğu kişiye göre gereksiz şekilde zorladı ve aracın kontrolünü kaybedip kaza yapmıştı.

Az farkla Belçika GP ilk tur kazası 3. seçilmiş. Zincirleme kazada Button’da dahil 4 kişi yarış dışı kalmıştı. Aynı oy oranına sahip diğer kaza ise sezonun ilk yarışı Avustralya’da gerçekleşmişti. Son turlara ikinci sırada giren Vettel’in lastikleri bitmişti ve arkadan hızla gelen Kubica’ya karşı sert savunma yapmayı tercih etmişti. Viraja yakın dönen iki pilotda hasar aldı ve yarışı bitiremedi. Vettel bu kazayla en az 6 puan kaybetmiş oldu.

Brezilyada belkide görsel olarak en güzel kaza Sutil ve Trulli arasında yaşandı. Bu kazadan Alonso da nasibini aldı diyebiliriz. Trulli ve Sutil uzun süre tartışmıştı.

 

Yılın Yarışı

Yine Belçika GP olarak seçilmiş. Bu yarış tüm dengeler alt üst olmuştu. O güne kadar önde olan araçlar arka sıralarda kalmış geride kalanlar ise ön sıralara tırmanmıştı. Force India’da iyi bir sıçrama yakalıyıp ilk puan ve podyumunu burada yakalamıştı. Kazanma şanslarıda vardı ancak yarışı Raikkonen kazandı.

Benzer bir yarışta Brezilya’da gerçekleşmişti. Yağış nedeniyle bir çok iddealı pilot gridin son sıralarında kaldı. Bu yarış sondan bir önce ki yarıştı ve şampiyonluğu derdinden etkileyebilirdi. Pole pozisyondan başlayan şampiyonluk adaylarından Rubens liderliği kaybettikten sonra birde lastik patlattı. Vettel’de gerilerden iyi bir tırmanış yapmıştı. Ancak avantajı elinde bulunduran Button iyi iş çıkarıp kendisine yetecek kadar tırmandı ve şampiyonluğunu o yarış ilan etti.

Yarışın yarısında bastıran yağmur nedeniyle durdurulan Malezya, tüm görkemiyle takvime yeni katılan Abu Dhabi, Brawn ve RedBull zincirinin kırıldığı ve eskilerin kazandığı ilk yarış olan Macaristan ve yoğun yağış altında yapılan Çin Gpleri aynı oranda oy almış.

Yılın En Sıkıcı Yarışı

En sıkıcı yarış olarak Singapur GP’si seçilmiş. Şehir ışıkları altında koşulan ilk gece yarışında güvenlik aracıyla karışan grid nedeniyle ilginç ve eğlenceli bir yarış seyretmiştik. Ancak bu sene yarışa eğlence katacak bir durum yaşanmadı.

Geçen senenin en sıkıcı yarışı olan Avrupa GP bu sene de en sıkıcılardan biri olarak seçilmiş. Yine pist üzerinde pek ilgi çekecek şey yaşanmadı. Sezonun ilk galibiyet mücadelesinin burada yaşanması yarışı biraz daha ilgi çekici kılmıştı.

Takvimin en görkemli yarışı olan Abu Dhabi GP çok modern bir pistte yapılıyor. Ayrıca güneş ışıkları altında başlayıp akşam karanlığında biten tek yarış. Bu yönden belki ilgi çekebilir ancak insanlar daha fazla mücadele edilen yarışlar izlemek istiyor.

En sıkıcı üç yarışında son 2 senede takvime girdikleri üstünde durulması gereken bir nokta.

Yılın Olayı

Bu sezon oldukça fazla olaya sahne oldu diyebiliriz. Ankette yılın olayı olarak “Ferrari’nin Raikkonen’i sözleşmesi bitmeden takımdan göndermesi ve yerine Alonso’yu transfer etmesi” seçilmiş. Formula 1’in önemli ikonlarından olan yıldız pilotların bu şekilde yer değiştirmesi tüm taraftarları etkilemiş olmalı.

En çok oy alan ikinci olaysa “Renault takımının 2008 yılında Singapur GP’sini hile ile kazandığının ortaya çıkması”. O yarışta önemli bir rol üstlenen Nelson Piquet takımdan gönderiltikten sonra durumu FIA’ya itiraf etmiş ve bunun üzerine soruşturma açılmıştı. Yaşanan sürecin sonunda Renault takımı önemli bir ceza almazken Renault patronu Briatore ömür boyu, Symonds ise 5 yıl motorsporlarından yasaklanmıştı.

Bu sezonun kaderini de etkileyen bir konuda difüzörlerdi. Kuralların büyük ölçüde değişmesiyle yeni kural boşluklarıda oluşmuştu. Bunu kullanan üç takımdan birisi de şampiyon olan Brawn GP takımıydı. Sezon başında bu difüzörlere kurallara uygun olmadığı gerekçesiyle diğer takımlar tarafından itiraz edildi. Ancak FIA bu difüzörleri yasal olarak kabul etti. Geriye kalan 7 takımda benzer difüzörler üretmek zorunda kaldı ancak yeteri kadar başarılı sonuç alamadılar. Bu konu sezon başında çok konuşulsada daha sonra önemini kaybetti.

Sporun çeherisini değiştirecek olan bir gelişmede üreticilerin teker teker spordan ayrılması oldu. Üreticiler  2000’li yıllarla birlikte sporda baskın rol oynamaya başlamıştı. Daha fazla parayla daha fazla rekabetçi olmayı hedefleyen üreticiler ekonomik olarak zayıf kalan takımları da satın aldılar. 2008’de arkasında sektorel bir güç olmayan tek takım olarak Williams vardı. Ancak üreticiler yavaş yavaş ayrılmaya başaladı. İlk olarak Honda geçen sezon spordan ayrıldığını duyurmuştu ve geride bıraktığı takım dünya şampiyonu oldu. Bu sezonun sonunda ise BMW ve Toyota spordan ayrıldığını duyurdu. Renault’da ayrılacaktı ancak tam olarak kopmadılar. Takımın büyük bölümünü sattılar ama takımın ismi Renault olarak devam edecek.

Avustralya GP’si son turlarında güvenlik aracı arkasında Trulli ve Hamilton arasında bir şeyler yaşandı. Önde bulunan Trulli pist dışına taşınca Hamilton onu geçmişti. Ancak takım Trulliye tekrar yol vermesini istedi ve Hamiltonda bunu yaptı. Bu olay yarışın ardından incelemeye alındı ve Hamilton verdiği ifadede Trulli’ye yol verdiğini gizlemişti. Trulli diskalifiye edilip 3. Hamilton olarak ilan edildi. Daha sonra telsiz konuşmaları dinlendiğinde durumun böyle olmadığı görüldü. Basına da yansıyan telsiz konuşmalarında Hamilton’un yalan ifade verdiği görüldü. Kariyerinin en zor anlarını yaşayan Hamilton herkesden özür diledi. Takım faturayı emektar çalışanı Dave Ryan’a çıkardı ve görevine son verdi.

Gündemi en çok meşgul eden konu aslında FIA ile takımlar arasında geçen gerginlikti. Gelirler ve giderler konusunda anlaşamayan iki taraf arasında ki restleşmeler takımların F1 den çekilme ve yeni bir seri kurma tehtidine kadar gitmişti. Genel olarak anlaşmazlık FIA’nın harcamalara bir limit koyması ve üreticilerin bu limiti çok az bulmalarından kaynaklanıyordu. 20 yıl öncesine bakıldığında harcamalar %500 artmış bulunuyor ama FIA’nın öngördüğü miktarsa çok az bulunuyordu. Bir şekilde uzlaşma sağlandı yeni concorde anlaşması imzalandı ve  bu olayların yatışmasıyla FIA başkanı Mosley emekli oldu. Ancak uzlaşı sağlanmasına rağmen üreticiler yinede Formula 1 den ayrıldılar. Şuan bütçe limiti olacak mı olacaksa ne kadar olacak bu konular belirsiz. Gelecek sene bütçe konusunda aşırı bir dengesizlik görebiliriz.

Yılın Süprizi

Yılın süprizini kesinlikle Brawn GP yaptı diyebiliriz. Son yıllarda gridin en arkasında görmeye alıştığımız Honda yarışlardan çekilince takım ortada kalmıştı. Uzun süre takıma bir sahip bulunamadı ve yarışıp yarışamayacakları bile belli değildi. En sonunda Ross Brawn yabancıya gitmesin diyerek zaten patronu olduğu takımı satın aldı. Honda’nın da mali destekleri ile takımı yarışmaya hazır hale getirdiler. Kısa süre içerisinde motor için Mercedesle anlaştılar. Araç oldukça geç hazırlanmıştı ve sadece son testlere çıkabilmişti. Ancak bu testlerde herekesin kafası karışmıştı. Şampiyonluk için favori gösterilen Ferrari BMW ve Toyota bile bu araçlardan çok daha yavaş kalıyordu. Ortaya bir sürü iddea atıldı. Sponsor için boş depoyla show yaptıkları söylendi. Ancak aynı performansla uzun sürüşlerde yapabildikleri kısa sürede görüldü. Bunun üzerine araçların normal ağırlıklarından daha hafif olduğu da öne sürüldü. Gerçek Avustralya GP’sinde görüldü. İlk kez piste çıkan Brawn GP araçları polü en hızlı turu ve duble ile galibiyeti almışlardı. Sezonun yarısına gelindiğinde 6 yarış kazanan Jenson Button’ın şampiyon olacağı belli olmuştu.

Bu sezonunun önemli olayların biride uzun süre birlikte çalışan Mclaren ve Mercedesin yollarını ayırmasıydı. Aslında bu olayda kısa süre içerisinde gerçekleşti diyebiliriz. Mclaren’in spor araba projesinde Mercedes’e yer vermemesi ve kendi motorunu kullanması akıllarda soru işaretleri bırakmıştı. Mercedes tarafından gelen açıklamalarsa ikilinin anlaşma bitiminde ayrılabileceği dedikodularına yol açtı. İpuçlarının biriside Mclaren’de yarıştırılması düşünülen Rosberg’in Brawn GP’de de yarışabileceği söylentisiydi. Daha sonra Mercedes’in Brawn GP hisselerinin bir bölümünü alacağı konuşuldu. En sonunda da resmi açıklama geldi. Brawn GP artık Mercedes GP olmuştu ve Mclarenle ortaklık bitmişti.

Massa’nın sezonu kapatmasıyla yerine yarışak biri aranıyordu. İlk akla gelen isim ise Schumacher’di. Kısa sürede Schumacher’in Massa’nın yerine yarışacağı duyuruldu. Schumacher F2007 ile testlere çıktı ama motosiklet kazasından kalan ağrıları yeniden nüksettiği için yarışması mümkün görünmüyordu. Herkes hayal kırıklığı yaşadı. Yarışmak için çok istekli görünen Schumacher bir açıklamasında belki gelecek sezon gibi birşeyler ima etti. Daha sonra ki açıklamalarında ise birdaha böyle bir fırsatı bulamayacağını yarışmayı düşünmediği söylemişti. Mercedes Brawn’ı aldıktan sonra Schumacher konusu yeniden gündeme geldi. Anket hazırlanıp yayınlandıktan günler sonra Mercedes Schumacher birlikteliği duyuruldu.

Yılın Hayal Kırıklığı

Sezon öncesinde en çok konuşulan Formula 1’le yeni tanışacak olacak KERS sistemiydi. Ancak KERS beklentilerin çok aşağısında kaldı. Bununla birlikte KERS’e yatırım yapan ve zaman harcayan takımlar avantajdan çok dezavantaj elde etti. KERS ile uğraşan hiç bir takım sezon başında başarılı ve hızlı değildi. Bir ara hız probleminin KERS’ten kaynaklandığıda düşünüldü. BMW ve Renault KERS’i kullanmayı bıraktı ama bu hız problemini çözmedi. Gerçek KERS’e odaklanan takımların aerodinamik açıdan yeteri kadar iyi hazırlanmamış olduğuydu. Sezon içinde büyük takımlar gelişim atakları yaptılarsada en öndekilerin seviyesine gelemediler. Sadece Mclaren yarışa kazanacak tempoya ulaştı. Aerodinamik açıdan öndekilere kıyasla iyi olmasalarda KERS’in etkili olduğu pistlerde daha hızlı olabiliyorlardı. Sportif kurallara göre KERS gelecek sene kullanılabilir ancak FOTA’nın kendi içinde aldığı karar nedeniyle hiç bir takım 2010’da KERS kullanmayacak.

Massa’nın sakatlanmasıda her kesimde büyük üzüntü oldu. Schumacher’in Massanın yerine yarışamaması da bir çok oy almış. Ancak Schumacher yarışsaydı daha büyük bir hayal kırıklığı olabilirdi. Aynı zamanda bu olay  tam sezon yarışmasınında önünü açtı. Ankete göre BMW Toyota’dan daha önemli bir kayıp. Üreticilerin düşüşü ve yeni otomobillerin görüntüsü aynı oradan oy almış.

Yılın En Komik Anı

Yılın en komik anı olarak akılda en çok kalana oy vermiş olabiliriz. Son yarışta Alguersuari’nin yanlışlıkla kardeş takım Redbull’un pitine dalması büyük bir oranla 1. seçilmiş. Akılda en çok kalan bir başka şey ise Malezya Gp durdurulduktan sonra herkes yarışın başlamasını beklerken Raikkone’nin dondurma yemesi. Bu olay bir çok muhabbete konu olmuştu. Aslında Macaristan sıralama turlarında pilotlar arasında yaşanan muhabbetlerde oldukça komikti. Ama bunlar Massa’nın kazasının gölgesinde kalmıştı. Belki çoğu kişi bunu hatırlamıyordur bile.

Hatırlamak için tekrar o anları izleyelim.

 



Anket sorularımız bukadardı.

Eğer daha önce doldurmadıysanız TRF1.net Ziyaretçi Profili ve TRF1.net’e Destek Olun Formunu doldurabilirsiniz.

Ankete katıldığınız için teşekkür ederiz.


Yorumlar

  1. Schumii Kimi avatarı

    haberi kim hazırladıysa şu sözleri yakıştıramadım özellikle noktalaradan sonkraki kısmını.

    "Burada bazı Raikkonen fanlarının duygusal yaklaştığını düşünebiliriz. ……. . Neyse ki Raikkonen artık anketlerde yer almayacak. Belki de gidişinin tek olumlu yanı budur. (Fanları alınmasın)"

    Erdal Altundağ'ın yorumuna katılmakla birlikte, raikonen fanları duygusal davranmış olsalar bile bunun haber içinde böyle yorumda bulunarak yazlımaması gerekir. haber yapan bir kişi bir pilotun gidişine sevnidiğini bu kadar belli etmemeli hatta hiç belli etmemeli çünkü habercilik tarafsız ve objektif olmayı gerektirir. ayrıca yılın en komik olayında "algersuarininkini seçmişsiniz ama telemetri olayı kazadan dolayı unutuldu heralde bence bu daha komikti bi hatırlayın" der gibi videonun konulması da abes olmuş. Sonuçta bu bir anket ve isteyen dilediği maddeyi oylar. anketin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının yorumunun yeri ise haber içeriğinde değildir. bugüne kadar beğenerek okuduğum haberler içinde en kötü haber hatta tek kötü hazırlanmış haber diyebilirim.

  2. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    McLaren Hakan raikkonenturkiye sitesine bende üyeyim ama çok aktif bi site değil haberlere yorum yapan çok olmuyor TRF1'in yerini tutmuyo 🙂

  3. bu ankete ağırlık verilmesine rağmen az kişinin katılmasıyla alakalı birşeyler eklemek istiyorum. şahsım belki 2 yıldır burayı takip ediyor. ama detaylı bir şekilde bu seneki spa yarışından sonra yazmaya başladım. ve inanılmaz zevkli olduğundan kopamadım. burada haber okuyupta yazmayan böyle ortak konulara katılmayan birçok arkadaş olduğu kanaatindeyim.
    ayrıca bu anlatacağım daha önemli dışarda f1 i takip eden ama bu tarz sitelere girmeyen çok taraftar olduğunu düşünüyorum.
    türkiyede f1 gündemini sıkı sıkıya takip eden 2 tane site var. diğer birçok site eski haberler geç girilen haberler veya ayıp olmasın burada bir site var dedirtmek için ara sıra girilen birkaç haberle dolu sitelerde var.
    sitemiz güzel bir reklam maili hazırlasa siteyi tanıtan özellikleri yapılan yorumlar yorumların hemen yayınlanması(bu kısım çok cazip) haberlerin çok kısa sürede sitede yer alması vs. bu maili mail listesindeki bütün arkadaşlara yollasa bizlerde elimizde ne kadar mail adresi varsa bunlara yollasak sitenin tanıtımına katkıda bulunmuş oluruz kanaatindeyim. bende yaklaşık 1000 civarı mail adresi var. hatta maile şunu eklesek lütfen bu maili arkadaşlarınıza ulaştırın belki yolladığımız kişilerden onlarda kendi mail adreslerinde ki kişilere yollarlar. bunu bence mutlaka deneyelim. reklam konusu ile alakalı bir ara abdullah ve özay beyle görüşmüştüm. abdullah ın doğru düzgün bir gelirimiz yok lafı beni üzmüştü. özay beyde tıklanma oranı sitenin değerini artırmada çok önemli demişti. ben şahsen gelir olsun diye google reklamlarına sürekli tıklamaya çalışıyorum.
    bir önerim daha var. tarih kültür derneği diye bir siteye bir kurstan dolayı mailimi yollamıştım. neredeyse her gün iki üç mail alıyorum. sürekli düzenlenen kurslar geziler seminerler sosyal aktiviteler düzenliyorlar. bunların organizasyonlarından para kazanıyorlar. yapılan organizasyonların resimlerini çekip yaptıklarını anlatan kısa bir yazıyla haber yapıp tüm üyeleri bilgilendiriyorlar. özendirici bir durum ortaya çıkıyor. aynı konuda sitemiz bazı çalışmalar yapabilir. özellikle en büyük şehrimiz istanbulda başlamak kaydıyla bazı yemek organizasyonları ve arkasından yarışları izleyebileceğimiz güzel bir cafe bulunabilir. buradan toplu fiyat alınacağından üzerine konacak makul karlar sitemiz adminlerine gelir olabilir. ayrıca f1 le alakalı promosyon ve hediyelik ürünler yaptırılıp bunlar satışa sunulabilir site aracılığıyla. bir takvim ajanda kalem posterler bazı resimlerin büyük ebatlarda duvar posterleri takımların flamaları kupalar kaşkol baskılı tişört şapka vs. birçok konuda çalışmalar yapılabilir. telif hakkı vs. bunlar belki sıkıntı oluşturabilir ama bu konuyu kim takip eder çok problem olacağını düşünmüyorum. buradaki arkadaşları bir araya getirecek bir çok organizasyon yapılabilir. bazı f1 seminerleri düzenlenebilir. bunlara sponsorlar bulunabilir.
    bir temel atmak lazım. başlanınca yapılan eksiklikler de görülür tecrübe sahibi olunur.
    diğer site bayağı kurumsallaşma adına birşeyler yapmış ve iyi reklam gelirleri var kanaatindeyim. inanıyorum ki türkiye de f1 adına alınacak katedilecek çok yol var. daha işin başında bu kadar yol almış iki siteden bir olmak çok ciddi bir avantaj. ayrıca aylık bir dergi çıkarılabilir. bir dağıtım şirketi ile anlaşıp dergiye reklam alınarak bir matbaaya bastırılarak bir deneme yapılabilir.
    isterim ki bu kadar kahrımızı çeken gece gündüz demeden haber yapma adına belkide yapmaları gereken işleri bir kenara bırakarak bizler adına uğraşan bu arkadaşlar bu işten para kazanıp bu işi meslek haline getirsinler. bu işi ek iş olarak görmeyip kazançları bu işten olsun.
    birde bir bankada trf1.net adına bir yardım hesabı açtırılabilir. bu işle alakalı arkadaşların mutlaka cebinden ödedikleri bazı paralar vardır. bizimde çorbada tuzumuz olur.
    bakın fernandoalonso diye bir site var. site kapanmak üzere. birtane admin kalmış çocuk feryat ediyor sitenin yaşaması için. bir ara video indirmek için üye oldum. sürekli mail geliyor. hatta geçen bir mail atmışlar neden sitemize uğramıyorsunuz diye. bende yazdım bir ara yarış videoları için üye oldum. fanatik kimiciyim alonsoyuda az severim(!) o yüzden gelmiyorum. ama üzüldüm arkadaşa kimse kendisi…
    işin komik tarafı bir arada raikkonentürkiye diye bir site var ona üye oldum ne olduğunu anlamadığım bir sebepten dolayı oradanda şutlandık. hadi burası tekrar farklı bir nickle müsaade ediyor oraya girme girmedim bir daha. ergün şimşek kimse bizi ömür boyu yasakladı herhalde:) zatende skıkcı bir site. kaderin cilvesine bakın sevdiğimiz insanın sitesi bizi kapıdan içeri almıyor. sevmediğimiz insanın sitesi gelmemiz için neredeyse ayaklarımız altına kırmızı halı serecek:))
    neyse uzun oldu kusura bakmayın. selamlar…

  4. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    Bana gore pek surprız bır sey cıkmamıs gayet mantıklı.herseyın ortada oldugunu dusunecek olursak raıkonnen ın en secıldıgı bır kac madde varkı bunu raıkonennın fanlarına baglamak olaya objektıf bakmamak olur gıbı gelıyor bana.
    Raıkonen ın en secıldıgı yerlere bır bakalım
    1:Yılın surusu kı raı ye en yakın oy alan o yarısın ıkıncısı fısıcella.

    Kımı yılın surusunu yapmıstır cunkı 4.kalkıp daha startta ıkı aracı gecıp hemen ardın kubıca yı sc den hemen sonra kendısınden daha hızlı fısıcellayı gecerek ve onu arkasında yarıs boyu tutarak hatasız bır yarıs cıkarmıstır.aynı yarısta ıkıncı en ıyı surusuude raı nın arkasında hıc hata yapmayaıp kovalıyan fısı olmusur.ama raıkonenn e gecılmeseydı benden oyu alıcaktı

    2:Yılın mucadelesı:kımı fısı.
    Evet muhtesem bır mucadele 41 tur buyunca antılop kactı cıta kovaladı.fark hep 1sn cıvarındaydı.ıkısıde hata yapmadı.bana gorede en ıyı mucadeleydı
    .
    3:Yılın gecısı raı fısı.:
    Bunda ne var anlıyamadım.takvımın en hızlı pıstınde senden daha hızlı bır aracı sc den hemen sonra gecmeye denemek ve gecmek..orda gecemesen hıc gecemıyeceksın.o duzlukte yan yana gıderken ayagını gazdan kım once cekecek dıye beklemek super gecıs.

    4: en ıyı start:spa raıkonen
    Tartımsa bıle kabul etmeyen bır madde.

    5:Yılın yarısı:belcıka
    Buda keza oyle kımı nın kazanıp kazanmaması ının onemeı yok burada.astunde en ıyı yarıs.bunun kımı ıle alakası yok

    6:Yılın olayı raıkonen ın gonderılıp alonsonun alınması
    Buda cok tartısıldı.anlasmasını uzattıgın bır pılotu.kalacak dedıgın bır pılotuhemen ardından sponsorun ıcın gondermen yılın olayı olurdu.burda olayın en olmasının nedenı aslında pılotların ısmı degıl.sponsorlarla takım lar arasındakı ılıskıler.paranın gucu ve baskaca entrıkaların nasıl dondugu.yoksa kımı gıtmıs alo gelmıs olay degıldıkı bu.herxaman bırı gıder dıgerı gelır.

    Nıhayetınde kımı ne an ıyı patron ne en ıyı pılot ne en ıyı caylak yada en ıyı arac en guzel arac secılmemıskı.en secıldıgı herseyın spa ıle alakası var.ve tek bır yarısta bıle bu kadar en olabılıyorsa bu kadar oy alıyorsa hepsını kımı fanlarından aldıgını sanmıyorum.oyle olsaydı onu en ıyı caylakta secerdık degılmı.

    Bu arada mc laren hakan layık gordugun EN ıcın Allah senden cok mersi:)

  5. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Orada Alonso "hadi biz gidek" tarzı bir şey diyordu sanırsam. Orda bir gülüp sonra tekrar donuyordu:D Alonso'da paso gülüor 😀
    Aslında ben Alonso'da arkasını dönüp " olum ne kavga ediyosunuz sizin eşşekliğiniz yüznden ben kaynadım arada" diye ikisine abanmasını beklerdim 😛
    Ayrıca Trulli'nin belge ve fotolarla yaptığı bastırma hareketi güzel bir gazetecilik örneğiydi 🙂

  6. oylama beklendıgı gıbı cıktı hıc anormal bı durum yok trullı-sutılın atısmasıda hakıkaten cok ılgınc olmus 😀 dikkat edın herkes gulerken kimi hic tepkı verıp gulmuyo 😀

  7. sonofmedian  avatarı

    musab bera, hiç bir zaman bu kadar (+)'yı birarada görmemişti…şaka bir yana kimi gittiğinden beri yorum siteye yazmamıştım.Özellikle bu haber altındaki yorumlar güzeldi ve dayanamadım.ayrıca da musab bera arkadaşımızın da etkisi var.demek ki fanların da fanı olunabiliyormuş:)

  8. Üstüne düşmemize rağmen ankete fazla kişi katılmadı yada katılmak istemedi. Ortalama 400 kişi felan var biraz şaşırdık aslında. Ziyaretçi profili formunu dolduran kişi sayısı daha da az. Orada hangi yıl F1'i izlemeye başladınız diye bir soru sormayı unutmuşuz. F1Racing her sene böyle bir anket düzenliyordu ama bu sene düzenlemedi sanırım.

  9. Eyvallah Musab Hakancığım teveccühün.
    Hakikaten baştan sona hoş bir liste olmuş kimsede kırılmamış şükür.
    Hakkıyla uzun zamandır bu kadar artı almıyordun beyenmiş demekki millet.:P

    Bide şu patronlar baksada şurayada bizim sualler uçup kaybolmasa. 🙂

  10. kirvem sen ne diyorsun sana özel anket yaparım her iyi şeye tek seni yazarım gözümsün:)

    kimmppa merhaba…gerçek ismim hakandır. artık bunu kullanırsan çok memnun olurum. 🙂

    kimi miz bir gün dönecek merak etme. Allaha rica ettim böyle basit bir mevzuuda kırmaz beni. o kadarlık aram iyidir. ne demişler Allahın yardımı genelde son anda gelir ama asla geç kalmaz.

  11. Musab hoşgeldin ya özlemiştik seni.Kendi adıma konuşuyorum bnm Ferrariden soğumamın nedeni sadece Kimiye yapılan haksızlılar değil.Yönetim başarısızlıkları,pitte yapılan hatalar ve Schuminin Mercedesle anlaştıktan sonra yapılan gereksiz ve tutarsız açıklamalar.Bizim tanıdığımız gerçek Shumi başka yerde yarışmaz.Madem bu kadar Schumi ile yarışmayı istiyordun o zaman ona yer açmak için 3. araç fantazisi yerine Massa veya Alonso ile yola devam etmicektin.Kesinlikle Tod dönemi gibi değil Ferrari ve korkarım asla da olamayacak 🙁

  12. anlaşıldı,teşekkürler bizede anketinde yer ayırdığın için..Fatih Küskü'de iyi bir mclarencidir onu henüz tanımıyorsun tanıştırıcam bir ara:))

  13. Boracım anlamışsındır beni umarım. selamlar…
    barakay yazdın diye yazıyorum. müzik zevkime çok güvenirim. o parçayı(soul elevator) bir hocaya anlattım dedim elin adamı parçasına besmeleyi kuranı koymuş parça muhteşem olmuş. dediki kesinlikle caiz değil dedim bu ne önyargı hele bir dinle. peki dedi dinlemeye başladı baktım surat ifadeleri değişti dedi bu ne yaa tüylerin diken diken oldu hemen bana kaydet bakayım dedi(burada gülünecek):)
    mclaren-mercedes arkadaşım haklısın ferrari biz kimiseverlere çok büyük bir yanlış yaptı. ama benim mclarenciliğimde kirve ekecanın katkısı büyüktür. baki selam…

  14. hacım bu uzaya en yakın taraftarı kirve ne demek anlamadım ben ??

  15. anketler kimi taraftarının gerçekten fazla ve fanatik olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. bu kadar büyük çoğunluk aynı duygular içindeyse saygı duymak gerek. objektif insan çok varmıdır? zannetmiyorum. hangi taraftar en büyük başkası diyebilirki?

  16. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Musab Bera kardeşim (ben seni böyle sevdim, diğer nicklerinle aram iyi değil :)). İyi bir kalbin olduğuna eminim,ama bu kadar da kimlik bunalımına girmen beni üzmüştü. Bu ndenle sana kızgındım; ama diğer haber yorumunda kendini anlatmışsın içim burkuldu ve seni kardeş gibi sevdiğimi tekrar hatırladım.. Ama tabi Musab olarak tanıyorum ben seni.

    Senin anketin oldukça güzel olmuş sende bizi anlatmışsın hiç üşenmeden, yorulmadan… Emeğine sağlık

  17. Yılın mücadelesi ve geçişinde Raikkonen'in 1. gelmesi ilginç.
    Yılın sürüşü ve startlardaki performansı 1. olabileceği kategorilerdi,olmuşta.
    Bencede anketler gerçeği yansıtmıyor,yansıtmayacakta.
    Hani var ya girip çıkıp birbirlerine eksi,artı dağıtanlar…
    Bu da öyle işte.

  18. mclaren hakan teşekkür ederim beni en iyi button taraftarı seçtiğin için.gerçi burda 10-15 kişiyiz ama olsun.

  19. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    :D:D:D:D McLaren Hakan bir +'da benden. bu sırada keramet nickteymiş +larda geziyorsun lafı da bomba olmuş:D Sanırım R29 hakkında söylenecek pek birşey yok. Hatta burunun altındaki etek diyebileceğimiz çıkıntılar çok çirkin görünüyor diye siyaha boyamışlardıda yolla arada kaynıyordu:D Ama işin garip yanı araç gerçekten çok çirkin olsada belli bi süreden sonra gözüme hoş görünmeye başladı 😀 (ama oy verecek kadar değil:D)

  20. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    Kimi taraftarlarından Alonso yu desteklemelerini önemle rica ederiz.Kendiside yakışıklıdır, kırmızı da yakışacaktır.
    Ayrıca özelllikle Mercedes GP taraftarlığı milyon kere düşünülmelidir.Shumi kalıcı değildir,Ferrari hayranlığıyla dalmayın, araba kırmızı da olmayacaktır.
    Shumi ve Mercedes dengesini kurabilecek taraftarlar olursa ne mutlu.

  21. Kimiciler McLarenci olmaya başladı bir bir sanırım Ferrari nin yaptığı hareketten dolayı karşı atağa geçiyorlar :))

  22. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    McLaren Hakan yılın enleri anketin güzel olmuş sen didem'den beklemişsin ama bende söylemek istedim:
    aramıza hoşgeldin

  23. Raikkonen'in İngiltere'de ki kalkışı da en çok ikinci oyu almış. Burada bazı Raikkonen fanlarının duygusal yaklaştığını düşünebiliriz. Nitekim startta ki yükselişi sayesinde podyuma çıkan bir Massa, aşırı yüklü deposuyla 9.luktan 3.lüğe kadar tırmanmış bir Alonso ve KERS kullanmamasına rağmen 4.lükten liderliğe çıkan bir Rosberg'den çok daha fazla oy almış. Neyse ki Raikkonen artık anketlerde yer almayacak. Belki de gidişinin tek olumlu yanı budur. (Fanları alınmasın)

    bu yazıyı bizlere aktaran arkadaşı, kendi yorumunu da katarak söylediği bu sözlerden dolayı tebrik ederim. yazıda elbette bir yorum var, ama kesinlikle çok doğru ve hemen herkes tarafından kabul edilen bir gerçek, söyledikleri.. insanları işte yıllar boyunca bunun gibi bir çok yaklaşım bıktırdı, yaka silktirdi. en meşhuru, yok artık dedirteni ise kuşkusuz (sitenin yeni halini nasıl buldunuz) anketine açık ara verilen raikkonen cevabı idi. neyse ki, artık her konuyu mundar eden, her anketin canına okuyan bir raikkonen yaklaşımını bundan sonra (f1'de) görmeyeceğiz ve ben raikkonen'in f1'den ayrılmasından değil ama bunun gibi olayların tekrar önümüze sunulamayacak olmasından dolayı son derece memnunum. elbette ki, raikkonen'i başarılı bir pilot olarak gören, ama etten kemikten yapılmış herkes gibi bir insan olduğunu unutmayan bazı raikkonen taraftarı arkadaşlarımı ayrı tutuyorum.

  24. Fatih Küskü; aynı görüşteyim. Bir de kimse kızmasın ama şu R29'u nasıl beyeniyorlar onu anlamıyorum. Aracın lansmanı yapıldığında diyecektim ama Renault'ya gönül veren arkadaşların kalbini kırarım diye sustum, o araç bana Fred Çakmaktaş'ın arabasını anımsatıyor 🙂

    Hakan; 29 yaşındayım ancak kaporta 20'lik 🙂 Yürüyen aksam sağlam. Motor (yanlış anlama, kalp) pek verimli değil ama buna da şükür 🙂 Bir de pek hız yapamıyor 🙂

  25. Fatih abi döktürmüşsün yine aynı düşünüyorum bende şaşırdım yılın en iyi pilotu Kimi seçilmemiş bende 😀 Bir çok güzel geçiş oldu ama KERS le yapılan Kiminin geçişi en iyi oldu. Force Indiası ile 2. olan Fisichellanın performansı yılın performansıydı benim için bi an olsun arkasından ayrılmamıştı kiminin.

  26. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    herhangi bir motorsporları sitesinin anketine katılıp zamanını harcamaya değmez gercekten,yıllardır olan şeyler tekrar edilir durulur..
    sonuçları gören de bütün sezonu bekçika gp sinden ibaret sayacak:DD sonuçlarla beraber güzel yorumlarını da habere katan arkadaşın da dediği gibi,sırf bu fanatik arkdaşlar yüzünden bile seneye kim nin olmayışına değer;keşke olsaydı sporcu kişiliğiyle ama,bizde nedense sporcu kişilik felan pek kaale alınmaz;en basiti,en iyi geçiş konusunda nasıl olmuş da arkadaşlar spa da fisi geçişini seçmiş anlayamadım::DD
    düzlükte yanından kers e basarak geçmenin neresi iyi geçiş yahu:DD

  27. McLaren Hakan tşk ederim arkadaşım süper olmuş

  28. mcleren hakan bu nasıl bir parça yaw evde biri uçuşa geçti sandım meğer Deep Forest tan geliyormuş:)

    bu arada keramet nickteymiş herhalde artılarda geziyorsun bakıyorum:P

  29. şimdi okudum McLaren Hakan 'Musab' enlerin çok güzel olmuş. Bu arada aramıza tekrar hoşgeldin =)

  30. Onur merhaba…
    ben simasını gördüklerim arasından seçtim. adam benden de yakışıklı bir defa aslan yelesi gibi saçları var:) bizimkiler yıllar evvel rüzgarla birlikte savruldu gitti:)
    Didem hanım merhaba…insan bir hoşgeldin der aramıza bekliyorum böyle bir ifadeyi özellikle şahsınız tarafından bilginiz olsun:)
    Yaşar arkadaşım…
    sen önce sinirle ağzına ne gelirse söyleyen sonra düşünüp üzülen(babam gibi keşke yanımda olsada her gün bir kamyon küfür etse)herşeye rağmen gerçekten sevdiğim birisin. hele dün bir özelliğini öğrendimki başımın tacısın:) inanın gece üçe kadar bütün eski haberleride taradım başka unuttuğum bir arkadaş varmı diye yorulunca bıraktım. kalbini kırdığım olduysa şimdiden özür dilerim.

  31. 🙂 eyvallah Hakan. Yalnız niye Sinan'ı en yakışıklı seçtin ki? Daha beni görmedin. Şaka şaka :))

  32. fosilleşmeye yüz tutmuş bir tyrannosaurus daha var burda :)) kısaca t-rex diyebilirsiniz :))

  33. ahahaha:D:D beni en hırçın bayan taraftar ve en fanatik hamilton taraftarı olarak nitelendirmen kesinlikle dogru tebrik ederim seni.

  34. hakan güzel olmuş ama benim için en çok kötü söz kullanan kısmı diğer arkadaşlarda takdir ederlerki biraz abartılı olmuş.en harbi delikanlı kısmına ise estağfurullah demekten başka yapabileceğim bir şey yok.çünkü bizden ne delikanlı insanlar vardır şurada .yinede sağoı biraz eğlendik sayende.

  35. ben fakir de kendi çapında yorumcular arasında kendime göre enleri seçtim. umarım beğenirsiniz.
    YILIN EN LERİ…(na na na naaaaa…bu giriş müziği:))
    yılın en iyi üstadı……M1CHAEL
    yılın en detaylı yazanı…..vega nitro
    yılın en iyi ferrari taraftarı…..bora subaşı
    yılın en iyi tarih bilen yorumcusu….onur aybars
    yılın en iyi mclaren taraftarı……..kirve
    yılın en çakma mclaren taraftarı……vega nitro
    yılın en iyi huylu bayan taraftarı…..kimmpa
    yılın en hırçın bayan taraftarı……..mclaren didem
    yılın en centilmeni……dark ruse
    yılın en iyi asker yorumcusu ve admini…..apocan
    yılın en iyi mclaren admini….mclaren-mercedes
    yılın en yakışıklı bıyıklı admini…..fatih gülmez
    yılın en iyi çevirmen admini…..gökhan kamil
    yılın en iyi banlayan admini….apocan
    yılın en iyi kovan admini….apocan
    yılın en çok kovulanı….bendeniz
    yılın en sevilmeyeni….bendeniz
    yılın en çok kötü söz kullananı…yaşar koçyiğit
    yılın en çılgın kimi taraftarı…bendeniz
    yılın en iyi massa taraftarı….massathebest
    yılın en iyi santanderinkinin taraftarı…espoir
    yılın en çok nick değiştireni…bendeniz
    yılın en çok avatarına hürmet ettiğim taraftarı…veyis
    yılın en yere yakın taraftarı…burak böcek
    yılın en iyi reno taraftarı….r 30
    yılın en sir taraftarı…sir jack b.
    yılın en harbi delikanlı taraftarı…yaşar koçyiğit
    yılın en temiz kalpli santanderinkinin taraftarı…djarum
    yılın en rakamlarla porblemli olan taraftarı….djarum
    yılın en uzaya yakın taraftarı…kirve
    yılın en iyi button taraftarı…..j.button
    yılın en wrc taraftarı….kimi wrc
    yılın en nostaljik taraftarı….minardi
    yılın en fanatik hamilton taraftarı….mclaren didem
    yılın en yakışıklı taraftarı…..sinan ergin
    yılın en marlboroyu seven taraftarı…marlboro project
    yılın en isyankar taraftarı….zfr
    yılın en hüzne boğan taraftarı…gökhan demir
    yılın en hayran olduğum taraftarı…onur aybars
    yılın en sevilen raikkonen taraftarı…erdal altundağ

    birazda eğlenelim dedim ve bunları bulabildim. fakat üzüldüm devamlı yazan çok az kişiyiz. mutlaka atladığım ismini unuttuğum arkadaşlar vardır beni affetsinler. bir çok en de meseleye esprili yaklaştım arkadaşlar lütfen alınmasın. herkese bol selam…

  36. thrillercd thrillercd avatarı
    thrillercd thrillercd

    Ankete göre 617 kişi katılmış

  37. Benetton F1 avatarı

    merak etme M1CHAEL tek fosil sen değilsin:-)

  38. raikkonen ile ilgili olan hariç, gerçekçi bir anket olmuş diyebilirim..

  39. Heh bende onu soracaktım. Kaç kişi acaba.
    Bu sene olmadı ama sonra olur inşallah birde türkiyedeki izleyici yaş oranlarını ve başladıkları dönemi çok merak ediyorum. Tahminim 2005 sonrasının çok olduğu yönünde (bu siteden de onu görebiliyorum.) benim gibi fosiller ne kadar acaba.

    Kimi ile ilgili durum ortada zaten de sitede ciddi bir Mclaren taraftarı çokluğunu bu anketle bir kez daha görmüş oldum. Anketin bazı parçalarından çok güzel değerlendirmeler alınabiliyor.

    Birde anketin hazırlanmasında yurt dışını baz almışmıydınız bu kapsamda ve benzeri bir anket biliyormusunuz şuan. Kıyas yapmak isterdim.
    Tekrar teşekkürler.

  40. Site yönetimi; ankete kaç kişinin katıldığını merak ediyorum.

  41. Sonuçlarda şaşırtıcı bi durum yok.Bu arada bilet fiyatları açıklanmış geçen senelere göre fiyatlar gayet makul F1 severler olarak ülkemizde F1 yarışlarının devamı için umarım katılım yüksek olur 🙂 Aslında siteye üye olanlarla hep beraber gitsek süper olur 😉

  42. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Raikkonen'in hakim olduğu anket sonuçları güzeldi.yeni sezonda Raikkonen olsaydı sezon sonu anketlerine yine hakim olurdu
    RAIKKONEN THE KING OF WORLD

  43. tşkler süper olmuş

  44. pınar gökdoğan avatarı
    pınar gökdoğan

    pist üzerinde sıkıcı ama pist dışında renkli bir sezondu. anketten çok surpriz bir sonuç çıkmamış. bu sezondan aklımda resmi geçit töreni gibi yarışlar massanın kazası ve kiminin F1i bırakışı hafızamda kalacak.
    buttondan hiç bahsetmiyorum bana hiç dünya şampiyonuymuş gibi gelmiyor o. bir daha da bu mücadele içinde bulunabileceğini de zannetmiyorum….

  45. Benetton F1 avatarı

    evet j button iyi söylemiş bence de en komik olay trulli sutil arasındaki tartışma…

  46. trulli-sutil kapışması çok güzel..arkadaşların dediği gibi bazı sonuçlar gerçeği yansıtmıyor.

  47. evet çoğu kişinin objektif yaklaştığını sanmıyorum

  48. Gerçekçi olmaktan çok uzak bi anket anket olmuş, manüple edilse daha farklı sonuş çıkmazdı heralde, koskaca sezonda sadece belçika gp 1 yarış kazanan raikonen neredeyse tüm anketlerde kafada. ;rai fanları sezon boyu ne kadar objektif olduklarından bahsediyolardı bu sonuçlara göre ne kadar objektifler ortada 🙂 dondurma yemesini bile olay yaptıklarına göre, zaten editörde yazmış Yılın Start ı sonun "neyseki bu sezon raikonen yok" belki seneye daha gerçekçi sonuçlar ortaya çıkar

  49. Benetton F1 avatarı

    evet bence de anketten pek sürpriz çıkmamış.yalnız anket sonuçlarına katılmadığım iki nokta var.birincisi bence bu sene yılın çaylağı yok…üstüne basa basa da söylerim:bu yılın en iyi çaylağı yokkk…

    ikincisi ; yılın olayı bence fisichella'nın belçikada ilk sıradan başlaması ve yarışta sadece (o yarışta buzadam değil de alevadama dönüşen) kimi'ye geçilerek ikinci olması…

    ben oy kullanamamıştım:-( söyleyecek fazla da bir şey yok sanırım.

    ama eminim ki gelecek sezon sonu anketinde kıyasıya bir rekabet olacaktır…

  50. oylamada ilginç bir şey yoktu.her şey gayet açık

  51. yılın en komik anlarını tekrar izlemek iyi oldu baya güldüm:))) anketten süpriz sonuçlar çıkmamış. ben button alır demiştim ama vettel almış.

  52. Şaşaırtıcı bir durum yok.Zaten başlı başına sıkıcı bir sezondu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir