2010 Kural Değişiklikleri

yazar:

kategori:

2010 Kural Değişiklikleri – 2009/2010 Üstten Karşılaştırma

2010 için değişikliker, belki de en fazla üstten dikkat çekiyor. Yakıt ikmâlinin kaldırılmasının sonucu olacak; yakıt deposu (4), daha uzun ve daha geniş olacak. Dingil mesafesi de, bu daha geniş tanka uyum sağlanması için 2009’dakilere göre yaklaşık olarak 15 cm. daha uzun olacak gibi görünüyor (6) ama takımlar, bu artışı minimize etmek için pilotları biraz daha öne almayı (3) veya daha kısa vites kutuları (5) üretmeyi tercih edebilir. Ön tarafta ise daha dar olan ön lastikler (2), aracın ağırlık dağılımını ve hakimiyet karakterini değiştirecekken pilotlar, ön kanattaki kanatçığın açısını (1) kokpitten değiştirebilecekler.

Yandan karşılaştırma sonraki sayfada

2010 Kral Değişiklikleri – 2009/2010 Yandan Karşılaştırma

2010’da yakıt ikmâlinin kaldırılmasının, sportif kurallarda bir değişim olmasına rağmen teknik yönden etkileri mevcut. Yakıt deposunun kapasitesi (2), ortalama 120 litrelerden en azından 235 litreye, yani neredeyse iki katına çıkmış olacak ve araçların da asgari ağırlıkları, 605 kg.’den 620 kg.’ye çıkacak. Daha geniş depolara uyum sağlamak için araçların dingil mesafeleri (3), 15 cm. civarında değişecek gibi. 2010 ile ilgili bir başka değişiklik, tekerlek kapaklarının (1) yasaklanması. Bunun asıl amacı, yakıt ikmâlinin de kaldırılması ile çok daha çabuk hale gelecek pitstoplar sırasındaki sorunları engellemek. Pitstop sürelerinin 4 saniyenin altına düşmesi bekleniyor.

Önden karşılaştırma sonraki sayfada

2010 Kural Değişiklikleri – 2009/2010 Önden Karşılaştırma

Ön taraftan 2010 araçları, yakıt ikmâlinin yasaklanması sonrasında depoların büyümesine (2) ayak uydurmak için gerekli olan karoserin arkasının genişletilmesi ve daha dar olan ön lastikler (1) nedeniyle ve 2009’dakilere göre açıkça farklı olacak. Geçen sene oluksuz lastiklere geçilmesinin bir sonucu olarak ön ve arkanın tutunma dengesizliğini çözme adına daraltılan ön lastikler, lastik ve şasi arasındaki alanı genişletecek. Bu durumda bu boşluk, aerodinamik olarak daha da önem kazanacak. Beklenen o ki bazı ilginç aero parçaları görülebilir.


Yorumlar

  1. mert merter avatarı

    Aslinda yakit ikmali yasagi F1 in seyir zevkini azaltacak sadace lastik degistirmek serbest onuda degistirmeseler öylece baslayip bitseydi cok sacma oldu insallah 2010 zevksiz gecmez malum gecen yil bi halt anlamadik .

  2. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    uzatılacağına kısaltmak lazım. 2 araç yanyana gelemiyor artık. O ön kanatla gidin drag yarışı yapın.

  3. burak bocek avatarı

    Serhan Acar,yazısında pite artık geç girenin değil erken girip yeni lastikleri takanın avantajlı olacağını söylemiş.Ayrıca Ferrari Massa ile testlerde benzin ile ilgili yanş motorun yakıtını tasarruf ile ilgili bazı çalışmalar yapmış ve bunlardan olumlu datalar elde etmiş.O yüzden seneye perfonmansın yanında en az benzin yakan motorun 10 kg kadar fark yaratcağının tahmin edildiğini belirtmiş.Frenlerde kilit noktalarından birisi.Lastik,motor,aerodinami,fren herşey çok önemli

  4. bence en önemlisi motor un yakıt tüketimi olacakdır ayrıca yeni kuralla beraber aracın dengesinde de değişimler meydana gelecekdir

  5. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    djarum sana katılıyorum sonuna kadar

  6. Bu sezon göreceğiz iyi pilot vasat pilotu artık 1 ve 2 pilot olmayacak depolar dolu olacağı için kim iyi ise ortaya çıkar,alonso adına ben rahatım,ama bazı ucuz kahramanların çamaşırları pazara çıkacak gibi.

  7. ön lastiklerin daralmasıyla, drag etkiside azalacak biraz

  8. bencede en önemlisi lastik kullanımı olacaktır.özellikle startta. çoğu insan gibi bende button tarzı sürüşü olan pilotların avantajlı olacağını düşünüyorum. ama bu çok uzun sürmeyecektir. yetenekli olan pilotlar bu açıklarını birkaç yarışta kapatacaktır.

  9. Belli ki bu değişikliklerin ardından söylendiği gibi bazı garip ama arka taraftaki hava akımına fazla zarar vermeyecek bir kaç aero parçalar görebiliriz.

  10. Ağırlık dağılımının ön tarafa kaydırılması ve pilot bölümünün biraz daha öne alınması bazı çarpışma testlerinde takımlara sorun çıkarabilir.Monokok şasinin darbe anında eskiye oranla biraz daha önde bulunması pilotların güvenliklerinede doğrudan etki edecek doğal olarak.Dar ön lastikler biraz olsun çirkin bir görüntü sergileyebilir ilk başlarda ama nasıl olsa buna alışırız zamanla.Ön lastiklerin daraltılması sonuç olarak ister istemez az önceki konuyada etki edecek yani daha fazla önden kayma sorununu ortaya çıkaracak.Bu da ağırlığın illaki öne alınmasını gerektirecek.Değerli pilotumuz sizi biraz daha öne alalım isterseniz 🙂

  11. şöyle de bir durum var, araçlar önden veya arkadan kaysın diye özel üretilmese de, çoğu aracın bir karakteristiği vardır, örneğin 2003 williams arkadan kayma eğilimi olan bir araçtı

  12. pilot kabininin aracın önüne yaklaştırılması çok önemli gibi duruyo çünkü depo ve buna mukabil yakıt yükü artacağından ağırlık merkezini ayarlamak için hayati önem arz edebilir. ayrıca takımların uygulayabileceği farklı şasi mesafeleri nedeniyle de araçlar hızlı pist aracı yavaş pist aracı gibi değişik karakterler sergileyebilir. tasarımcılar için çok zor olmalı çünkü, 2009da sezon içi gelişimler daha cok basma gücünü artırıcı nitelikteydi fakat 2010da karşılaşılacak bir şasi hatasının telafisi çok daha zor olacaktır.

  13. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürler..Çok Güzel Olmusş

  14. Bu bilgi yanlış malesef. Hiç bir araç kayma eğilimi ile üretilmez. Bu sürüşte tutuş kaybı demektir. İstek dahilinde
    değil ancak stabilite problemleri sonucunda oluşur. Araçta titreşim ve tutunma kaybı varsa
    pilotun isteği üzerine ön veya arka kayma kontrolü ayarlanır sadece, bu tip şeylerde
    pilotların sürüş stillerine göre belirlenir. Tüm motorsporlarında pilotun kontrolü harici
    kayma etkisi süreleri yükseltir ilk halledilmesi gereken durum olarak öne çıkar.

  15. Mclaren otomobilleri arkadan kayma eğilimli üretilir veyahut üretildi veya öle oldu şansa falan gibilerinden şeylere katılmıyorum, aslında tam tersi durumlarıda gördük, özellkle 2005 ve 2006'da… ve o araca kimi iyi hakim oluyordu… en azından benim bildiğim böyleydi… bir de değişiyo ya, geçen sezon arka taraftan downforce elde etme sıkıntısı olduğu için arkadan kayma eğiliminin olması normaldi…

  16. hamilton'ın sürüş tarzı agresif ama lastikleri aşındıran bir stili yok. geçen senelerde çokça tur atabildiğini gördük yumuşak lastiklerle, bu sene en azından bi kaç yarışta yumuşak lastiklerle 30 tur gittiğini gördük tek pit stop yaptığı için, gayet de istikrarlıydı, sonuç olarak bu konuda sorun çıkacağını sanmıyorum

    hamilton'ın onboard görüntülerine bakarsanız anlarsınız zaten ne kadar pürüzsüz kullandığını.. arada sırada lastik patlamasının sebebi ön lastiklere aşırı yük bindirmesidir, özellikle viraj girişlerinde direksiyonla yaptığı hassas yönlendirmeler sayesinde diğer pilotlardan farklılaşıyor hamilton.. yani biraz hatalı üretilmiş lastikler bazı pistlerde hamiltonın isteği kadar sağlam olmuyordu, ama 2009da böyle bir olayla da karşılaşmadık aslında..

    olayın başka bir boyutu var, mclaren aracı genelde arkadan kayma eğiliminde üretilir, biraz dengesiz olur yani, button'ın ise en sevmediği olaymış arkadan kayma eğilimi..

  17. Tam tersi kaybetmeyecek bobby.Daha az yakan daha avantajlı olacak tekrar.EN az benzini arabaya koyabilen yine karlı çıkacak.Ferrarinin bunun üstüne çalıştığını hatta çok önem verdiğini okumuştum.Biliyorsunuz Ferrari bu konuda biraz sıkıntılıydı

  18. yakıt stratejisini iyi kullanan brawn gibi takımlar bu avantajını kaybediyor. lastikler daha çabuk yıpranacak. aracını hırçın kullanan hamilton gibi pilotlar dikkat etmeli.

  19. evet gerçekten güzel bilgiler. hazırlayan arkadaşlara teşekkür ederim.

  20. Resimdeki Ferrari görünümlü Red Bull 🙂

    Yandan görünüşe göre sanırım motor kapağı biraz daha uzayacak.

    Şu 'Teknik Bölüm'lerinize bayılıyorum. Teşekkürler TRF1.net

  21. emeği geçen arkadaşlara teşekkürler çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş 🙂

  22. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    gercekten güzel olmus tesekkürler bilgiler için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir