Çift Katmanlı Difüzörler Kaldırılıyor !!!

yazar:

kategori:

Geçen sezonun başında, bu iki katmanlı difüzörler byük tartışmalar yaratmış ve bunu kullanmayan takımlar, bu sistemle fayda sağlayan BrawnGP,  Toyota, Williams’ı protesto etmişti.

Mesele FIA Uluslararaı Temyiz Mahkemesi’ne kadar uzanmış ve sonunda çift katmanlı difüzörlerin tamamıyla yasal oldukları kararı çıkmıştı. Bu karar sonrasında da diğer takımlar, daha fazla yere basma kuvveti sağlamak için kendilerini yeni tasarıma ayak uydurmaya zorlamışlardı. Daha sonra artan yere basma kuveti ve araç hızları ile difüzör tasarımları daha da karmaşık bir hâl almıştı.

Kaynaklardan gelen bilgiye göre takımlar, kurallarda değişikliğe gidip bu difüzör tasarımını tamamıyla kaldırmaya yakın.

Araçların bu seneki yere basma kuvvetlerinin potansiyel olarak daha da artacağı, hatta 2008 sezonu sonundakinden de ileri taşınacağı beklentisi, takımların bir şeyler yapmasını sağladı.

Anlaşılan o ki takımların teknik patronları, geçen sene sonlarında FOTA’nın Teknik Kurallar Çalışma Grubu’nun (TRWG) bir toplantısında yere basma kuvvetini düşürme konusunu görüştüler ve kuralların değiştirilerek iki katmanlı difüzörlerin yasaklanmasında fikir birliğine vardılar.

Takımlar, boyuna ve yanal düzlem alındığında zeminin kesintisiz bölüm olmasını sağlayacak bir yönetmelik hazırlamak istiyor.Böylelikle de iki katmanlı difüzörün işe yaramasını sağlayan, zemindeki yarıkların önüne geçilmiş olacak.

Anlaşılan o ki bu çalışmalar şimdi de, kimsenin bir açık bulup da çift katmanlı difüzörleri kullanmaya devam etmesin diye kuralın sözcüklere döklümesi üzerine devam ediyor.

Kuralların kelimelere dökülmesi sonrasında konu, FIA’nın resmi Teknik Çalışma Grubu’na götürülecek ve 2011 kuralları kapsamına alınması için onay alması beklenecek.

Yere basma kuvvetinde iki katmanlı difüzörlerin kaldırılması ile sağlanacak düşüşün, araçların tur başına 1 saniye civarında yavaşlatması bekleniyor.

Lotus teknik patronu Mike Gascoyne, bu yönde bir hareketin olduğunu doğruladı ve destek verdiğini ifade etti.

Gascoyne: “Bana göre tamamıyla doğru. Yapmamız gereken de bu. 2011 için FIA ve FOTA buna bakıyor. Yapması çok kolay ve çok da mantıklı. Sadece kuralları sıkılaştır, olsun bitsin”

Buna rağmen Gascoyne, bu difüzörlerin kaldırılmasının geçişe o kadar da çok yardım edeceğine inanmıyor.

Çift katmanlı difüzörün Formula 1’de geniş çapta kullanılmasının geçişlerin önünü kestiğine inanıp inanmadığı sorulduğunda Gascoyne: “Geçişlerde bir düşüş olduğunu düşünmüyorum. Ama geçişleri arttırmak için yapılan değişikliklerin yardımı olmadı. Ve aslında sayılara bakarsanız yapmayacaktı da”

“Ama buna dikkatlice bakarsanız; (F1 takımlarının) aero gruplarının yaptıklarına bakın, eğer difüzörleri çıkartırsanız, sonrasında da yine aynı şey olacak. Ne yazık ki bu hamle, birini geçmenize asla yardım etmeyecek.”

Takımların çoğunun bu hamleyi desteklemesine rağmen bazıları ise difüzörlerin kaldırılmasından memnun olmayacak; çünkü 2011 için vites kutusu ve arka süspansiyon dahil olmak üzere aracın arkası tamamen yeniden tasarlanacak ve bu da büyük maliyet.


Yorumlar

  1. 2009 rezil bir sezondu inşallah 2010 böyle olmaz

  2. her sene zrıt bırt aracın esas aero yada motor parçalarıyla ilgili değişiklik yapıyorsunuz.maliyet düşürelim derken bunların hepsi sil baştan yapılıyor.takımlar daha çok para harcıyorlar.bu ne perhiz bu ne lahana turşusu bu tutarsızlıklar üretici takımları oyun dışına itiyor.çünkü üretici takımlar geliştirdikleri sistemleri kullanamıyorlar kullanıp yol araçlarınıa uygulayamıyorlar.üreticiler bu nedenlerden gitti.sayın fia ve fota

  3. arka tarafa bir dingil daha taksınlar, yere basma artsın, kalkmasın yerden. yerin dibine batsın 🙂

    ya geçen sene takımlar kendilerini feda ettiler ki gelecek seneler için temel bir araç tasarlayalım, yeni düfüzör sistemine göre oturtalım aracı. 2011 de yeniden değiştirmek de neyin nesidir. şimdi firmalar yeni model geliştirmekle uğraşacaklar.

    allah akıl fikir versin. eski f1 i özledim.

  4. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    umarim seneyede bi kaos donemi yasamayiz 1. ve 2. yarista bi sorun olmazsa en hizli araclari goruruz

  5. 1.3 multijet motorda gelir yakında 🙂

  6. elif çivici avatarı

    Daha geçen senenin başında bunun yasal olmadığı belliydi,ama olmuş bitmiş yarışların sonucu değişmesin,F1 e renk gelsin(!) ve kendi yaptıgımız yasanın en baştan niye bu kadar net koyulmadıgı tartışılmasın diye kabul etmişlerdi bence.Neyse bakalım başımıza seneye ne çıkacak.

  7. Benim anlamadığım tamam pistler kötü ama kimse de neden şunu açıklayamıyor 2008 de de aynı pistlerde yarışıldı fakat daha çok geçiş yapıldı.Ve bu adamlar ilk olarak bu işin Aero dan kaynaklandığını söylediler evet doğru tespit ve En kötü difüzör Toyota da diye herkes yakınıyordu.Hatta Toyotanın difüzörü o kadar kötüydü ki Takip mesafesi 2.5 sn idi.Evet FİA bu sistemi geçen sene yasaklamalıydı ama FİA'nın yapmadığını takımlar yapmaya çalışıyorlar ve takımlar madur olmasın diye bunu da bu sene değil 2011 de yapıyolar .Benim tek eleştireceğim nokta bu kararın çok geç alınması olur.

  8. Yavuz Balcı avatarı

    oytun kamyona çevirirseler mazot yerine yağ koyarlar bunlar depoya.malum maliyet kısıntısı.

  9. bence f1 arabaları kutu gibi olsun yani kamyona benzer orası düz burası düz olcak ne bu ya ne biçim motor sporları truck serisine dönücek birde çimbiçme makinesi motooru taktıkmı tam çevreci olur en azından

  10. unutulmamalıki bmw toyota hatda renault bu kural değişikliklerinden en çok etkilenenler oldular hatda gittilar bile 2008 in devamı olsaidi 2009 2010 belki bmw toyota kalırdıı kers çöpe gitti o kadar para yazık gerçektenden yazık ayrılan takımları anlıyorum biraz

  11. mert merter avatarı

    Aslinda dogru bir karar 2010 icin uygulasalar daha iyi olurdu su ön ve arka kanat oayina da bir cözüm bulup 2007 deki olsa araclar gözlere daha iyi hitap edecek ..

  12. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    2011 de başlayacaksa sorun yok

  13. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    2009 sezonu uçup gitti mi yani???

  14. F1 de daha fazla geçiş olması için viraj hızlarının azalması, firanajların uzaması gerekli. Bu açıdan iyi olmuş zaten sezon başında yasaklanmalıydı. Üstelik masrafları kısmak isteniyoken çift katmanlı difüzörle e yeni aerodinami kuralları buna katkıda bulunduğu söylenemez.

  15. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    bu ne ya napıyosunzu siz ya hersene bi kura lhersene bi yasak. yaw biraz f1 serbest bırakın. 🙁 takımlar araclarının tam performansını cıkartmdn pes ediolat bu kurallara adapte olmak için.

  16. Ne güzel bir haber çok sevindim. Geçen günlerde keşke kaldırılsa diye içimden geçiriyordum. Benim için hoş bir sürpriz oldu. Gelecek değişiklikler için önemli bir adım.

  17. Remzi Ersoy avatarı

    yahu geçişi artırmak için çalışıp izleyici çekeceklerine şu yaptıklarına bak tur başına 1sn kaybeden bi f1 aracı sizce nekadar bize zevk verebilrki.ki zaten bu hersene bu kural konusunda istikrarsızlıkla f1 daha çok şey kaybeder.

  18. burak bocek avatarı

    Bence kesinlikle çok büyük bir hata.Bu nedir yani dalga mı geçiyor birileri bizimle?Önce kers denen zımbırtıyı yasakladılar(Bunda belki haklı olabilirler)şimdi ise bu.Fia çok kural değiştiriyor diye yakınırken bir Fota nın zırt pırt kural koyması eksikti.Kim bilir şimdi kaç takım aracını buna adapte etmek için uğraştı ve bunun gelişmiş versiyonlarını denedi.Geçen sezon içerisinde bile defalarca revize edildi difüzörler.Zaten bacaydı,kanatçıktı gibi ıvır zıvırlaar yasak.Geçişin bu kuralla artıcağını hiç sanmıyorum.2008den 2009a geçerkende çalışma grubu şu kadar downforce azalıcak geçişler artıcak dendi hiçbir işe yaramadı.Bu kabul edilebilir gibi değil.En büyük etken pistlerin yapısında.Bir Monza,Spa,Brezilya da harika taklar izliyoruz.Keza yıllarca açılış yarışı olan Avustralya.Kanada Gp harika geçiş için.Bu bence çoğunlukla piste bağlı.

  19. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Bu F1 Yönetenlerden Gerçekten Süphelenmeye Basladim..İyi Güzel Kaldırdınız Da Peki Aracini Çift Katmana Göre Düzenleyen Takimlar Ne Yapicak ? Ha Olmadi Bu Hadi Baştan Bir Araç Tasarlayim Bütçemiz Var Nasil Olsa Mi Diyecek…

  20. kersi de gördük maliyet kısmak mış!? dikkat ederseniz 2000 den sonra her şampiyon takım yada takımlar için maliyet kısmak vb ıvır zıvırla yasaklamalar getirmek farz oldu

    bknz;ferrarinin 5 yıl boyunca kazanmasını önlemek için bir sürü kural değişikliği renonun elektronik kalkış zamazingosunu brawn gp difüzerini! saçmalamaktan öteye gidilmiyor artık:P

  21. boş işlerle uğraşıyorlarr

  22. Yavuz Balcı avatarı

    maliyetleri kısmak isteyenler sadece difüzörle ne kadar kayıp yaşattı takımlara bir açıklarlarsa sevineceğim. bu rakam herhalde bir F1 takımı kurmaya yeterdi.

  23. Evet Bu karardaki tek kötü olay bu kadar geç verilmiş olması

  24. Zannedersem Yaşar da benim gibi geçen senenin uçup gitmesine üzüldü; yoksa elbette yere basma kuvvetinin ve türbülansın azalması istenen birşey..

  25. Nedenmişki Yaşarcım çok mantıklı bir karar.Hepimiz geçiş istemiyor muyuz.Tabikide istiyoruz.Ve geçen sene geçiş olmamasının en büyük nedeni difüzördü.Takımlar bu sayede kaybedilen Aeronun çoğunu kapattılar ve Arkada çok türbülans oluşturuyordu Kirli hava ile 1 sn olan takip mesafesi tekrar 2 sn ye çıkmıştı.

  26. hay ben böyle f1 in içine…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir