Kovalainen: "McLaren Dönemi Beni Geliştirdi"

yazar:

kategori:

Kovalainen, 2010’dan itibaren Trulli’nin yanında Lotus adına yarışmak için anlaşma imzaladı ve McLaren’deki döneminde beklenen başarıyı gösteremese de orada öğrendiklerinin yeni takımına yardım sağlamasının önünü açacağını düşünüyor.

Bu hafta koltuk ayarlarını yapmak için Lotus fabrikasında bulunan Kovalainen: “Şimdi daha iyi durumda olduğumdan eminim.”

“Daha iyi bir yarış pilotuyum. Aracı, (2007’de) Renault’takinden daha hızlı sürebilirim. Çok şey öğrendim; bir takımla nasıl çalışılacağı, aracın nasıl ayarlanacağı, yarışa nasıl gidileceğiç Her alanda daha iyi olduğumu düşünüyorum”

“Ama bu muhtemelen büyük bir fark değil. Yani gece ve gündüz gibi değil. Zaten Renault’ta aracı çok iyi sürüyordum, özellikle de sezon sonunda. Ama bu takıma getidiğim ve gelecekte de kullanabileceğim şeyler öğrendim. Daha iyi sonuçlar alabilirim”

Kovalainen, ünlü Lotus markası ile gireceği yeni mücadeleyi sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

Kovalainen: “Kendimi iyi hissediyorum. Rahat, motive hissediyorum, ve heyecanlı. Önümüzdeki zor bir görev olduğunu düşünüyorum. Bunda şüphe yok. Ama mücadele, sıkı çalışma için hazırım. Ayrıca çok da ilginç olacak.”

“Aslında sürüş için uzun bir ara oldu. Bu yüzden herşeyin nasıl ayarlandığını görmek oldukça ilginç geldi, özellikle de Mike (Gascoyne) ve buradaki diğer çocuklarla zaman geçirmek için Lotus’a geldiğimden bu yana. Kışın yapılan bir şey bu”

Bazıları Kovalainen’in yeni bir takıma geçme kararına şaşırmasına rağmen Fin pilot, yeni takıma geçmenin kendisi için mevcut takıma geçmekten daha temiz olduğunu söyledi.

Kovalainen: “Benim için en dengeli seçenek olduğunu düşündüm. Diğer takımlar hâlâ, takımın sahibinin kim olacağı, sponsorların kim olacağı ve faturaları kimin ödeyeceğini düşünüyor.”

“İşin tuhafı yeni bir takım için, Tony (Fernandes) ve Mike (Gascoyne) ile görüşmemin ardından güven geldi. Herşeyden önce bütçeleri hazır. Takıma gelecek insanlar var. Bu insnlar, padoktan 1 veya 2 sene uzak kalmış değiller”

“Bu yüzden benim için burası en dengeli yer. Diğerlerine göre en büyük potansiyeli burada gördüm ve uzun vadede bunun benim için en iyi seçenek olduğunu hissettim. Bu yüzden nereye gittiğim konusunda kendimi zihinsel olarak netleştirdim ve nerede olacağımızı görelim”

Fin pilot, sezonun ilk yarısında performans açısından büyük beklentilre sahip değil ama daha sonrasında seri bir gelişim olacağına inanıyor.

Sezon başı için Kovalainen: “Çok ozr olacağını düşünüyorum. Bazen Tony ile konuştuğumda çok heyecanlı oluyor ve ilk yarışı kazanacakmışız gibi hissediyorum. Ama ben daha gerçekçi oluyorum ve büyük beklentiler oluşturmak istemiyorum”

“Aracın tasarım ofisinden çıkıp üretildiğinde inanıyorum ki, nazar değmesin öyle hisseiyorum, iyi çalışacak ve makul oranda da dayanıklı”

“En hızlı araç olmayabilir ama iyi olmalı. Ortalarda bir yerde olacaktır, belki de umarım yeni takımların önünde. Sağlam bir araç olacak ve umarım ilk testin her ikinci turunda durmayacak. Ama ardından ilk yarışın büyük bir soru işareti olduğunu düşünüyorum. Bir yarış takımı olarak nasıl çalışacağız? Seansları nasıl idare edeceğiz? Çocuklar nasıl?

“Bütün çocuklar ve herkes şu andaki insnlar. Ama pitstopları denemek ve araçları çalıştırmak için yine de çok zaman yok. Toıplantılar yapıyor ve bütün haftasonunun üzerinden geçiyoruz. İşte bu yüzden başlarda burada bu kadar çok zaman geçiriyorum”

“Bana göre zor olacak. Ama bunu yapabileceğimizi düşünüyorum. İlk 3-4 ay iyi idare edebilirsek, daha sonra operasyon açısından büyük gelişim göreceğiz ve daha sağlam olacağız. SEzon boyunca aracı geliştirma konusunu ise neler yapacağımızı bilmiyorum. Ama bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum ve bu da sağlam bir çaba olacak”

Kovalainen ayrıca, McLaren’in kendisi ile ilgili ‘iyi bir sıralama pilotu ama yarışlarda yetersiz kaldığı’ yönündeki söylediklerinin yanlış olduğunu göstermek istiyor.

Takımın bu hükmüne katılıp katılmadığı sorulan Kovalainen: “Hayır. Yarışların neden yeteri kadar iyi geçmediğinin nedenlerini, neredeyse %100, belki de %95 oranında bildiğimi düşünüyorum, Ama bu konuya pek girmek istemiyorum”

“Yarış tempomun o kadar da sorun olduğunu hiç hissetmedim. Geçmişte aslında benim en güçlü yanım olmuştu”

“Aslında ille de bir şey aranacaksa, GP2’de sıralamalrı düşünürdüm ve Renault ile ilk sene test yaparken, sıralamalarda daha iyisini yapabileceğimi, yeni lastiklerden daha iyisini elde edebileceğimi hissettim. Ama yarışlar, pozisyonumu geliştirdiğim ve ileri gittiğim yerler olmuştur. Bu yüzden mzellikle ilgi göstermem gereken bir alan olduğunu düşünmüyorum”

“Dışarıdan öyle görünüyor olabilir ama neler olduğunu, nedenlerin ne olduğunu biliyorum. Bilmem gekenler de bunlar sadece”

“İnsanlar bu tip teorileri düşünür ve (yarış temposunun) sorun olmadığını göstermem gerekiyor. Bu seneki asıl odak noktası muhtemelen bu olacak. Yarış temposunun olması gerektiği gibi olmasını sağlamak ve arka planda neler olduğundan ziyade kağıt üzerinde göstermek. Bu seneki kilit hedeflerimden biri bu ve yapmam gereken de bu”


Yorumlar

  1. Adem Demirbaş avatarı
    Adem Demirbaş

    McLaren taraftarıyım. Ben hiç bir zaman aaa birinci pilot devre dışı kaldı hadi ikinci pilot iyi şeyler yap demem. Hangi pilot kazanırsa kazansın ama sonunda McLaren kazansın. McLarenciler genelde takım desteklerler. Pilot değişkendir.

  2. Sir'e birebir katılıyorum uzun yıllardır bende böyle düşünüyorum.
    Sadece işin ismi eşit statü fakat geçmişten bugüne uygulama farklı, görmek isteyenler bunu anlayabiliyor. Ayrıca bu eşitlik fikrinin ne kadar doğru ve başarılı olduğu tartışılabilir. İyi uygulandığı hep söylenir ama son 20 yılda Senna dönemleri dahil aksi bir çok vaka mevcut olduğu görülebilir.

  3. Sir Jack B.  avatarı

    Mclaren fanlarının büyük bir kısmı da Mclaren gibi pilotları arasında ayırımcılık yapıyor ama farkında değiller. Onlar için diğer pilot takıma puanlar kazandırsın 1. pilot sorun yaşadığı zaman 2. pilot devreye girsin istiyorlar. Mclarende bunu yapmaya çalışıyor David modeli gibi. Ancak her pilotu istediğiniz gibi şekil verip sindiremezsiniz. Takımın yapması gereken şey bence her iki pilottanda maksimum performansı alabilmek. Heikki başarılı olmadıysa bunun tek sorumlusu kendisi değil o daha iyisini de yapabilirdi.

  4. heikinin bu açıklamalarından faydalanıp aa bakın demekki mclarende heikiye ikinci sınıf muamelesi yapıldı hamilton zaten bu kadar fark yaratamazdı(15-3 podyum) diyenler olabilir.bu şekilde düşünenlerin takımlarında her ikisinden hangisi görmek isteyecekleri sorusunu kendilerine sormalarını rica ederim,saygılar..

  5. David Coulthard yanlış hatırlamıyorsam, 2009 Aralık F1 Racing'de 'takım emirleri' hakkında konuşmuş ve 1998 Avustralya'yı örnek göstermişti.

  6. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Her pilotta aynı şeyi söylüyor. Şu dönem beni geliştirdi, bu dönem beni geliştirdi….

    O kadar gelişen, o gelişmiş sürüşünü pistte konuştursada, gelişip gelişmediğine biz karar versek.

  7. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Hakinen-Coulthard , Kimi-Montoya ve Lewis-Alonso eşit davranıldı taki Lewis'in Alonso'dan iyi olduğu anlaşılana kadar bütün takım Lewis'in takıma şampiyonluk kazandıracağına o kadar çok inanmışlar ki etrafında dönüyorlar haklı olarak çünkü Mclaren dünya şampiyonluğunu bu kadar kovaladıktan sonra artık kazanmak istiyor

  8. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    arkadasım,bildiğim kadarıyla o yarışta,kendi aralarında''ilk virajı önde dönen yarışı da kazansın gibi'' bir konusma geçmişti..
    aksi takdirde daha hakkinen şampiyonluğu yokken,ve sezonun başı,daha ilk yarış koşuluyorken takım neden böyle birşey yapsın;varsa senin için mantıklı bir sebebi buyur söyle..
    zorunuza gidiyor biliyorum ama schumi li ferrari yılları gibi kimse bunu insanların gözünün içine sokarak yapmadı.bunlar da ne schumi nin değerini azaltır ne de herhangi bir başka şeye neden olur,hem ben mclarende böyle birşeyin asla olmadıgından bahsetmedim,bilakis oldugunu ama abartılmadıgını söyledim..

  9. mert merter avatarı

    Kovva verdigin hizmet icin tesekür ederiz ama hic bir zaman iyi bir pilot olmadin olamayacaksin orta sira pilotusun ama efendiligine kisiligine hic birsey demiyoruz taktir ediyorum..

  10. burak bocek avatarı

    Evet canım Mclaren hiç ayrım yapmaz hele Ferrari gibi göze sokmaz.98 Avustralyada start finishte ben yol verdim Hakkinene.Zaten bizim dışımızda hemen herkes boş konuşuyor.Bu pilotların düşünceleri yok herkes saçmalıyor.Yurdum insanın spora bakış açısı işte

  11. Aysel Cildaş avatarı
    Aysel Cildaş

    Sevgili fatih küskü Heikide beni hasta eden krize sokan her yaristan sonra bahane uretmesi,yok vites kutusu yok lastik yok banyo olmustum kulagim agriyordu,bir yaristan sonrada bugun kotuydum iyi degildim dedigini hatirlamiyorum dese çunki iyi gunu olmayacak kendide biliyor bunu isin kolayina kaçiyor bahane uretiyor,kimse ondan Lewisi geçmesini beklemiyor çunki bane gore Lewis f1 tarihinin en komple en iyi olmasada en hizli 3-4 pilotundan biri,ama elbette Heikiden iyi yarislar çikarmasini bekliyorduk bunu yapamayincada hep bahane uretti,hiç azimli degildi,hep konustu halende konusmaya devam ediyor.

  12. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Mclaren'De Basarısız Olan Pilotlarda Nedense Bu Moda Oldu…"Bana Eşit Sartlarda Araba Vermediler"

  13. heikki zaten 2008de de yavaştı, takım ona 2009da da şans verdi yine kullanamadı. söyleyecekleri varmış ama söylemicekmiş ne yani mclaren senin gibi yetenekli bi pilotu onca para ödeyip ve altına mahsus kötü araba, kötü strateji verip rezil etmek istedi öyle mi. enayi mi bu adamlar milyonlarca doları heikki'yi yada alonsoyu rezil etmek için mi harcadılar.onlar için hamilton'dan gayrısı önemsiz mi. mclaren sana iki sene şans vermiş, sen ne vermişsin dön bi bak geriye.

  14. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    öncelikle mclarende pilotlara karşı ayrım olunan safhaların olduğunu söylemem gerekir,evet,belki bunu schumi zamaındaki ferraride oldugu gibi insanların gözüne sokarak yapmamıslardır ama doğal bir şekilde gelişen olaylar karısında takımın ilgisini daha fazla ceken pilotları her zmaan oluştur,buralarda benden iyi mclarenci sayısının çok fazla olmadıgını da belirtmeme gerek yok heralde,ama olmustur yani ve gayet de dogaldır,mika zamanında mika ya yogunlasılması,kimi zamanında kimiye lewis zamanında lewise,bunlar dediğim gibi anormal bir şekilde yapılmamıstır,örnegin lewis gibi tuttugunu koparan bir pilot varken takım neden yeni parçaları heikiye taksın,takım aptal mı,ya da bazıları mutlu olacak diye neden böyle bir şey yapıp onca emeği çöpe atsın?
    sevgili aysel cildaş seni herhangi bir heiki haberinde görmediğim bir an olmadı,tebrik ederim bu konudaki istikrarını:DD
    senin de söylediğin gibi,bu satten sonra yapılacak konusşmalar sinek vızıltısındna ibarettir..

  15. Aysel Cildaş avatarı
    Aysel Cildaş

    Sen genemi basladin konusmaya Kovalainen ya,tamam iyi çocuksun uyumlu çocuksun ama birak bu boş sozleri,maalesef iyi pilot degilsin bu çok açik,ayrica takima çamur atma konusuna gelince eger birseyler biliyorsan neden bunlari geçen iki yilda ya da bu sezon sonu bittiginde açiklamadin,elbette açiklamazsin çunki sen bu takimda kalmak istedin sozlesmenin uzatilmasini bekledin madem sana iyi araç vermiyorlar ya da ayrimcilik yapiyorlarsa neden o takimda duruyorsun neden ayrilmiyorsun,tabi ayrilmazsin Mclaren buyuk takim,ama bu yaptigin davranista hiç onurlu bir davranis degil,eger varsa boyle bir ayrimcilik zamaninda susuyorsun gonderilincede ancak boyle çamur atiyorsun,f1de son zamanlarini iyi geçir tadini çikar gereksiz suçlamalar,caz yapma.

  16. Mclarende hiçbir zaman 1. pilot ayrımı olmamıştır.Hakinen-Coulthard , Kimi-Montoya hep eşit davranılmıştır. Heikkiyi severim ama altındaki arabanın hakkını veremedi 🙁

  17. her ayrılan aynı şeyi söylüyorsa bunda her ayrılanı değil birazda takımı sorgulamak lazım değilmi.

  18. Mercedes Benz avatarı
    Mercedes Benz

    McLaren gibi takımla, ve mp4-24 gibi bir araçla başarılı olamamışsın, Lotus ile iyi olacağım diyorsun..O da boş konuşuyor.Her ayrılan gibi..Atıp tutmaya çalışıyor..Sen git Truck Series' te yarış..Seni orası paklar..

  19. büyük ihtimalle mclerende pilot eşitliğinin göstermelik olduğunu ama her zaman 1ci pilot için çalışıldığı gibi birşeydir diye tahmin ediyorum

  20. Bilipte açıklamadığı ne bende çok merak ediyorum. Ya adam gibi söyle ne biliyorsan bizde bilelim yada hiç bir şey söyleme otur oturduğun yerde böyle sözler ortaya atıp çekilmek moda oldu herhalde kendi başarısızlığını ört pas etmek için böyle şeyler söylemeni beklemezdim Kova seni severim kişisel olarak iyi birisin ama böyle sözlere hiç gerek yok açıkça yavaştın yarışlarda. Bi kez olsun başladığın yerden yükselerek bi yere geldiğini görmedik hep gerilere düştün takım şampiyonluğunu senn yüzünden kaçırdık 2008 de.

  21. Takımın bu hükmüne katılıp katılmadığı sorulan Kovalainen: "Hayır. Yarışların neden yeteri kadar iyi geçmediğinin nedenlerini, neredeyse %100, belki de %95 oranında bildiğimi düşünüyorum, Ama bu konuya pek girmek istemiyorum"

    bildiği ama açıklamadığı ne acaba

  22. Kovalainen in lotusla anlaştığı haberi yayınlanmışmıydı yoksa benmi kaçırdım acaba.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir