GP3’ün Yeni 2016 Aracı Monza’da Tanıtıldı

yazar:

kategori:

Monza’da Formula 1’in destek serilerinden GP3’ün önümüzdeki sezon kullanacağı yeni şasi ve motor tanıtıldı.

Seri 2010’daki ilk sezonundan bu yana Dallara GP3-10 şasisini kullanıyor. Yıllar içerisinde sidepodlara, burun ve motor kapağında masrafları düşürmek için değişiklikler yapılmıştı.

GP3-16 adı verilen yeni araç yepyeni bir şasi sunuyor ve 2015 Formula 1 güvenlik standartlarını karşılarken uzun boylu sürücüleri de rahat ettirecek şekilde tasarlanmış. Şasinin tasarımında temel amaç geçişleri artırmak.

Monza’da konuşan serinin teknik patronu Didier Perrin aerodinamik değişikliklerin şov ve güvenliği artıracağını ve bunu yaparken işletme masraflarını düşük tutacağını söyledi.

“Araç artık 2015 F1 kurallarının ön ve arka çarpışma testlerinden geçebiliyor. Burun kısmı bu yüzden çok alçak ve uzun.”

“Şasi tamamen yeni ve öncekinden 10 santimetre daha uzun sürücülerin sürebilmesine imkan tanıyor.”

“Artık koltuğun altında biraz daha fazla koruma var ve bu şekilde sürücü artık daha güvende.”

“Aracı tasarlarken geçişleri dikkate aldık. Bu ana kriterlerimizden birisiydi ve şov için önemli.”

Araçların ilk jenerasyonu Renault Sport tarafından tasarlanan motorlar kullanıyordu. İkinci jenerasyonda  ise Advanced Engine Research (AER) tarafından tasarlanmış motorlar kullanılmıştı.

Yeni araç ise Mecachrome tarafından yarış motoru olarak tasarlanmış tamamen yeni motorlar kullanacak. Araçta tur zamanı iyileştirmesi beklenmediği için motor eskisi gibi 400 beygir üretiyor olacak.

“Pistteki performans ve pist zamanı mevcut araçla çok benzer olacak. Tüm hedefimiz güvenlik, işletme masrafları ve geçişler.”

Takımlar 2016’nın başından önce yeni aracı alamayacak, ancak araç Magny-Cours ve Barselona’da hali hazırda beş gün boyunca test edilmiş durumda.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir