Heikki Kovalainen

yazar:

kategori:
kisisel.jpg
Doğum Tarihi 19/10/1981 Medeni Hali Bekar
Doğum Yeri Suomussalmi Boy 1.72
Ülke Finlandiya Kilo 66
       
stat.jpg
Yarış Zaferi 1 İlk Yarış 2007 Melbourne
Podyum 4 En İyi Finiş Pozisyonu 1
Pole Pozisyon 1 2009 Derecesi 12
En Hızlı Tur 2 2010 Derecesi
Katıldığı Yarış 71 Şampiyonluk 0
Topladığı Puan 105 Takım Lotus
Yarıştığı Takımlar 2008-2009 Mclaren 2007 Renault  
gecmis.jpg

Heikki Kovalainen uluslararası alanda adını ilk defa 2004 sezonunda katıldığı Şampiyonlar yarışı organizasyonunda duyurdu. Kovalainen burada Sebastian Loeb’i kendi kullandığı araç Citroen ile geride bırakmayı başararak ilgi odağı oldu.

Kovalainen Formula 1’e geçmeden önce karting serilerinde, İngiltere Formula Renault ve İngiltere F3 serilerinde yarıştı. World Series by Renault’taki ilk sezonunda 2. olan Kovalainen bir sene sonra bu seride şampiyon oldu.

2005’te GP2 serisinde yarışan ve şampiyonluğu Nico Rosberg’e kaptıran Kovalainen daha sonra Renault denetimi altına girdi. Renault’ta geçirdiği 1 senelik test döneminin ardından Mclaren’e geçen Fernando Alonso’nun yerine Renault’ta yarış koltuğuna oturdu Fin pilot 2007 sezonunda.

Başlarda beklenen performansı veremeyen çaylak pilot sezon ilerledikçe kendisini geliştirdi ve sezonun ikinci yarısında düzenli olarak puanlar kazandı. Asıl başarı ise Japonya yarışında Kimi Raikkonen’i arkasında tutmayı başarıp podyumun ikinci basamağına çıkması ile geldi.

Renault ile geçirdiği 1 senenin ardından Kovalainen Mclaren’den ayrılan Fernando Alonso’nun yerine transfer oldu. Mclaren ile gözünü daha fazla başarılara diken Fin pilot takımın İngiliz yıldızı Lewis Hamilton’un takım arkadaşı olarak Mclaren’de yarıştı.

McLaren’da geçirdiği 2008 sezonunda daha çok 2. pilot gibi yarışan Kovalainen takım arkadaşının gerisinde kaldı. Kovalainen’in sıralama performansı tatmin edici olsa da yarışlarda yeteri kadar başarılı olamıyordu. Autosport’a verdiği bir röportajda Hamilton ile farklı sürüş stillerine sahip olduklarını ve lastiklerle ilgili bazı sorunlar yaşadığını söylemişti.

Kovalainen ilk pole pozisyonunu Silverstone pistinde kazandı. Yağmurlu geçen yarışta ancak 5. olabildi. Macaristan GP’sin de yarışı lider götüren Massa’nın son turlarda yarış dışı kalmasıyla ilk galibiyetini aldı. Kovalainen sezonu 53 puanla 7. sırada tamamladı. 

2009 yılında Mclaren’in yeni otomobili yeterince rekabetçi değildi. Kovalainen ilk puanını yağmurlu Çin GP’sin de aldı. Aracın performansı Almanya GP’si ile beraber arttı ve Kovalainen düzenli olarak puanlar almaya başladı. Ancak takım arakdaşına göre yine çok zayıf bir performans gösterdi.

Mclaren 2010 için Button ile sözleşme imzaladı. Kovalainen de Formula 1’in yeni takımlarından Lotus ile anlaştı. Kovalainen 2010 sezonunda takım arkadaşı Trulli gibi puansız kapattı. 2011 yılında da takımla birlikte yarışmaya devam edecek.


Yorumlar

  1. abi bu adam lotus'a gectiginden beri daha genc gorunuyor artik gozume ya 🙂 su trulli'yi gecse yeter bence…

  2. süper adam

  3. gizem birik avatarı

    kimiyle muhabbet etiiği için sewerim kendisini:D:D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir