Ferrari

yazar:

kategori:
Yarış Pilotları Fernando Alonso  Felipe Massa 
Test Pilotları Jules Bianchi
Takım Patronu Stefano Domenicali Teknik Sorumlu Aldo Costa
Yarış Müh. Massa Rob Smedley Yarış Müh. Alonso  
Şasi 150° Italia Motor Ferrari 056
Merkez Maranello, İtalya    
Sponsorlar  
Katıldığı Yarış 814 Kazandığı Yarış 215
Pole Pozisyon 205 En Hızlı Tur 224
Toplam Puan 4442,5 Pilotlar Şampiyonluğu 15
Markalar Şampiyonluğu 16
İlk Yarış 1950 Monaco GP    
       

Scuderia Ferrari Marlboro, Ferrari otomobil şirketinin yarışla ilgili bölümü olan Gestione Sportiva’nın adıydı. Scuderia ve Ferrari Corse Clienti, pek çok Ferrari müşterisi ve özel takımların yarış aktivitelerini idare etmeye devam etmesine rağmen Ferrari’nin yarış bölümü, bütün ilgisini ve fonlarını kendi formula 1 takımları Scuderi Ferrari Marlboro takımına yönelttiler. Scuderia Ferrari, ismi genelde “Team Ferrari” (Ferrari Takımı) olarak tercüme edilse de “Ferrari Çalışma Grubu” için İtalyandır.

Ferrari’nin 1948 yılında (takımın ilk F1 aracı Tipo 125 F1 idi) ilk kez mücadele etmesi kendisini şu anda şampiyona da yarışan en başarılı ve en eski takım olmasını sağladı. Takımın şimdiki pilotları Felipe Massa ve Michael Schumacher’in emekliliğini açıklamasından sonra yerine gelerek 3 senelik anlaşma imzalayan Kimi Räikkönen’dir. Test pilotları ise Luca Badoer ve Marc Gené. Takım patronu Stefano Domenicali ve teknik direktör Mario Almondo’dur. Her iki adam da Jean Todt’un terfisi ve Ross Brown’un ayrılışı ileterfi etmiş kişilerdir. Takımın İtalyan ateşli taraftarları “tifosi” olarak bilinir.

Logo

Logo sarı zemin üzerine siyah bir aygır “Cavallino rampante”dir (şahlanmış küçük at). “Cavallino rampante”’nun oluşturulması çok merak edilir. Arka iki ayağı üzerine kalkan siyah at, Ferrari’nin ana rakibi Porsche’nin evi olan Almanya’nın Stuttgart şehrinin askerlerin paltolarındakine benzerdir. Aygır ayrıca, Porsche logosunun orta parçasıdır. Aygır, I. Dünya Savaşı sırasında ölen ünlü bir pilot olan Francesco Baracca’nın işaretidir. Baracca bu amblemi kendisinin vurarak düşürdüğü bir Alman (Stuttgart) pilotun uçağından alarak benimsediğini söylerdi (Stuttgart, Almanca’da damızlık çiftliği anlamına gelir. Sembol buradan doğmuştur) Enzo Ferrari’nin erkek kardeşi Alfredino, Baracca’nın yer mürettabatı üyelerinden biriydi (Enzo Ferrari’nin babası ve erkek kardeşi Alfredino isimliydi. Ferrari tarafından V6 motorları kullanılarak yapılan araçlar 24 yaşında ölen Ferrari’nin oğlu adına Dino olarak bilinir) Baracca’nın annesi, Baracca’nın ölümünden sonra sembolü arkadaşlıklarından dolayı Enzo Ferrari’ye verdi. Enzo buna eklemeler yaparak (İtalyanın üç rengi olan kırmızı-beyaz-yeşili şiltin tepesine Scuderia Ferrari’yi temsil etmesi için S ve F harflerini ekleyip) yarış arabalarında kullandı. “Rampante”, bir aslanın saldırısına benzer bir şekilde dört ayaklı bir hayvanın arka ayakları üzerinde kalkarken ön ayaklarının dayukarı ve ileri konumdayken olan hareketini anlatan İtalyanca bir kelimedir. Bu; dayanıklılığı, diriliği ve gücü temsil eder.

Porsche logosundaki at ayrıca, Stuttgart’ın bulunduğu Alman eyaleti Baden Wuerttemberg’in şilti ile çevrilmiş şekilde Stuttgart’ı simgeler. Amerikan ithalatçı Max Hoffman, Porsche için bu sembolün kreasyonu ile şereflendirildi.

Modena, Enzo Ferrari’nin gençliğinin geçti ve ayrıca “Scuderia”sının yerleşik bulunduğu İtalya Maranello’da Emilia-Romagna bölgesindeki bir alandır.
 


Tarihçe

Ferrari’nin 1929’dan Başlayan Uzak Geçmişi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz

1990’lar

The 1990’lar parlak bir şekilde başladı. Alain Prost 5 yarış kazandı ve Ayrton Senna ile aralarında büyük mücadele oldu. Son yarışa kadar bu mücadele sürdü. Çarpışma nedeniyle(resmi sitede başka yazıyor) Alain Prost sezonu ikinci olarak tamamladı. Daha sonra hızlı bir iniş söz konusuydu. Prost araca “kamyon” diyerek ayrılırken Ferrari 1991, 1992 ve 1993’te hiç yarış kazanadı. Gerhard Berger ve Jean Alesi, 1994 ve 1995’te birer yarış kazanarak batan gemide gurur kaynağı oldular. Bu düşüşün nedenlerinden biri Ferrari’nin ünlü V12 motorlarının daha küçük, daha hafif ve yakıt verimliliği fazla olan rakiplerin V10 motorlarına daha fazla rakip olamamasıydı.

1996’da Ferrari, kendi ve F1 tarihi için bir dönüm noktası kararı verdi ve yıllık 30 milyon doların üzerinde astronomik bir tutar karşılığında, iki kez dünya şampiyonluğunu elde eden Michael Schumacher’i bünyesine kattı. Schumacher yanında Benetton’da başarılı olan takımın çekirdeğini de getirdi. Başlıcaları, Ross Brawn (teknik direktör) ve Rory Byrne (tasarım şefi). Jean Todt (takım patronu) ile takım kuruldu. Bu isimler Ferrari’yi yeniden inşa etmek için işe koyuldular. Bu arada Berger ve Alesi, değiş tokuş ile Benetton’a gitti. V12 motor yerine daha modern olan V10 motora geçildi. Kurallar da motor kapasitesini 3500 cc’den 3000’e indirmişti. Aynı zamanda, Jordan’dan Eddie Irvine da takıma katıldı.

Bunca büyük değişimlerin sonucunda güvenilmez bir araç ortaya çıkarken Schumacher, 1997’de Jacques Villenueve ile mücadelesinden önce 1996’da 3 galibiyet elde etti. 1997’de Michael şampiyon olabileceği sezonun son yarışında, Villenueve kendisini geçerken aracını onun üzerine kırdığı gerekçesiyle sıralamalardan diskalifiye edildi. 1998 Ferrari çiçn başka bir başarılı yıl olmuştuç Michael Schumacher son yarışa kadar bu sefer Mclaren pilotu Mika Hakkinen ile mücadele etti. Ama yine şampiyonluğu alamadı. Bu senede Belçika yarışındaki dramatik kaza gözler önündeydi. Michael Schumacher, ıslak pistte David Coulthard’a tur bindirirken çarpışma gerçekleşmişti.
Irvine, şampiyonada takım arkadaşının daha fazla puan alması için Schumacher’e yol vermeye zorlandı. 1999’daki Schumacher’in ayağının kırıldığı kaza sonucu roller değişmişti. Ferrari sezonun ilk 4 yarışının 3’ünü alarak şampiyonluğu alabileceğini gösterdi. Bu sene Ferrari takımlar şampiyonasını kazanırken, Silverstone’deki kaza sonucu Schumacher’in ayağı kırıldı ve sezonun 7 yarışını kaçırdı. Onun yerine Mika Salo direksiyona geçti. Schumacher’in sakatlığından sonra şampiyonluk mücadelesi verecek olan yeni pilot Eddie Irvine oldu. Ervine de son yarış olan Japonya-Suzuka GP’ye kadar mücadeleyi sürdürdü ama Hakkinen’e kaybetti.

2000’ler

2000 senesinde Schumacher ve rakibi Mclaren takımı pilotu Mika Häkkinen çok yakın mücadele içindeydiler. Ama Ferrari F1-2000 şampiyonayı kazandı. Bu sene 17 yarışın 9’unu galip kapattılar. Michael Schumacher 21 yıl önce yani 1979 yılında Jody Scheckter’den beri Ferrari’ye ilk şampiyonluğunu tattırdı. Rubens Barrichello, Hockenheimring’de tek birinciliğini aldı ve sezonu 4. olarak kapattı.

2001 senesinde Michael Schumacher, bitime 4 yarış kala şampiyonluğunu ilan etti. Dokuz yarış kazandı. Takım arkadaşı Barrichello şampiyonayı 3. olarak tamamladı. Bu sene Avusturya A1-Ring’deki olayların ilkinde FIA, medya ve taraftarları hayrete düşüren bir olay oldu. Takım patronu Jean Todt’un direktifi ile Rubens Barrichello, Michael Schumacher’in kendisni geçmesine izin verdi.

2002 senesinde Schumacher ve Ferrari, F1 sezonunu domine ettiler. Ferrari çifte şampiyonlukkazandı. Sezonun 17 yarışının 15’ini kazanarak (Scumacher 11, Barrichello 4) rekor kırdı. Bu arada başarıları A1-Ring’de olan ikinci olay yüzünden lekelendi. 2001’in bir tekrarı olarak Barrichello’dan Schumacher’e yarışın sonunda, son düzlükte yol vermesi istendi. Bu sefer kazanmak içindi. Tepki aldılar. Bundan utanan Schumacher, Barrichello’yu podyumda 1. sıraya çıkardı ve ardından FIA tarafından podyum prosedürünü ihlalden 1 milyon dolarla cezalandırıldı. Bu fiyaskonun sonunda takım emirleri yasaklandı. Schumacher, Juan Manuel Fangio’nun 5 Dünya Şampiyonluğu ile denk oldu.
 
2003 senesinde, Ferrilerin F1’i dominesi ilk yarış olan Avustralya GP’de duraksadı. 3 senedir ilk kez podtumda bir Ferrari pilotu yoktu. Rakipleri McLaren, şampiyonada erkenden liderliğe oturdu. Ama Ferrari Kanada GP ile aradaki farklı kapadı. Ferrari’nin diğer rakibi Williams, sonraki 2 yarışı kazandı ve pilotlar şampiyonası sonra yarışta alevlendi. Japonya GP’sinde Kimi Räikkönen (McLaren) ve Michael Schumacher (Ferrari) arasında. Schumacher, sonunda Raikkonen’in 2 puan önünde şampiyonluğu kazanarak Fangio’nun rekorunu kırdı.

2004’de Ferrari’nin dominesi geri döndü. Ferrari takım arkadaşları Schumacher ve Barrichello, pilotlar şampiyonasını ilk iki sırada tamamladı ve Ferrari kolay bir şekilde takımlar şampiyonasını kazandı. Schumacher 18 yarışın 13’ünü kazandı ve sezonun ilk 13 yarışının 12’sini kazanarak her iki rekoru da kırdı. Barrichelloi kalan yarışların 2’sini kazandı.

2005 senesinde önceki senelerdeki dominant Ferrari’nin kaderi değişti. Takım yeni sene için bir önceki sene aracı olan F2004M’yi geliştirerek F2005’i hazırlamıştı. Bunun sonucu olarak sezona zayıf bir başlangıç yaptılar. Önceki senelerde iyi çalışan Ferrari, 2005’te yeni düzenlemelerle yarışan rakiplerinin (özellikle Mclaren ve Renault) gerisinde kaldılar. Avustralya ve Malezya’daki kötü başlangıçla beraber yeni araç için alarmlar çalmaya başladı. Bahrain’de araç aceleyle garaja çekildi (Tanıtım, Barselona’daki 5. yarış olarak takvime alınmıştı) since Hockenheim 2001’den beri 59 yarıştır ilk kez motor problemi yaşıyordu.

Takımın kötü performansındaki diğer etken Bridgestone lastikleriydi. Bridgestone lastikleri tek turluk sıralamalarda kötü performans gösteriyordu ve rakibi Michelin’e göre yarış boyunca dayanıksız kalıyordu. Bu arada Bridgestone lastikleri San Marino GP’sinde daha mücadeleci göründü. ABD GP’sinde Michelin kullanıclarının yarışa çıkmamasıyla 3 Bridgestone kullanıcısı takım kendi aralarında yarıştı. Michelin kullanıcısı 7 takım, lastiklerine güvenmiyorlardı.

2005 sezonunun sonunda doğru Rubens Barrichello’nun takımdan ayrılıp HondaF1’e katılacağı duyuruldu. Barrichello’nun ayrılışının kısmen nedeni takımda devamlı “2 Numara” konumunda olmaktaki hoşnutsuzluğuydu. 2005 Monte Carlo GP’de Schumacher, yarışın sonuna yakınken geçişin çok zor ve tehlikeli olduğu bir yerde geçmeye çalıştı. Bu sadece Ferrari’nin mücadeleci olmadığı bir sezonda Alman pilota 1 ekstra puan kattı. Yanıt olarak Ferrari Sauber-Petronas pilotu Felipe Massa ile anlaşarak Rubens Barrichello’nun yerine getirdi.

2006 Sezonu

Ferrari, kötü geçen 2005 sezonunun ardından 2006’ya kötü başlangıçtan sonra 2006’nın ikinci bölümünde hem sürücülerde hem de takımlarda mücadele etmeye yakındı. Geçmiş bazı sezonlarından farklı olarak 2006 sezonuna yeni araçları 248 F1 ile başladılar.

Bahrain GP’de Michael Schumacher ikinci bitirdi. Massa ise uzak kalmıştı. Malezya GP’de motor piston halkalarında problem nedeniyle her iki sürücü de motorlarını değiştirdi. Massa iki değişikliğe ihtiyaç duydu. Avustralya’da iki pilotun da kaza yapması nedeniyle takım hiç puan alamadı. San Marino’da Schumacher sıralamalar sonucu ilk cebi aldı ve yarışı kazandı. Avrupa yarışında Michael tekrar kazandı. Bu sezon ilk kez aynı motorla iki kez ard arda yarış kazanılmış oldu. İspanya GP’de Alonso kazandı, Schumacher ikinci oldu. Monaco’da Schumacher’in sıralama turlarında aracını durdurması nedeniyle dereceleri silindi ve gridin en sonuna atıldı. Buna rağmen 5. olarak 4 puan aldı. Silverstone’de Michael Schumacher 3. olarak başladığı yarışı ikinci bitirdi. Montreal’deki 2006 Kanada GP’nin podyumu, 1.Alonso, 2.Michael Schumacher ve 3. Kimi Räikkönen.

İndianapolis’teki Amerika Birleşik Devletleri GP’sinde Ferrari’den Michael Schumacher ve Felipe Massa bütün haftasonunu domine ettiler ve 12 ay önceki aynı yarıştan sonra sezonun ilk dublesini yaptılar. Fransa GP sıralamalarında ard arda ikinci kez ilk iki cebin sahibi oldular. Ama yarışta Ferbabdo Alonso ikinci, Felipe Massa 3. oldu. Almanya’daki Hockenheimring’de Räikkönen ilk cebi aldı. Yarışta her iki Ferrari de Räikkönen’i ilk pit stoplarda geçti ve ardından Michael Schumacher yarışı kazandı. Macaristan GP sıralamarında Massa 2., Schumacher 11. cebi aldılar. Bu sıralama turlarında Schumacher, Cumartesi antrenman seaslarından 2 saniye ceza almıştı.

Sıralamalarda her seansta süresine 2 saniye eklendi. Islak zemindeki yarışın başlangıcında ilk olarak Ferrariler mücadele gösterdiler. Daha sonra Schumacher yarışta geçiş lastikleriyle devam etti. Pedro De La Rosa ve Nick Heidfeld gibi kuru zemin lastiklerine geçen pilotlar Schumacher’i kolaylıkla geçti. Heidfeld Schumacher’i geçtiğinde çarpışma oldu. Michael pite döndü ve 9. olarak yarış dışı kaldı. Massa Da 8. sıradaydı. Robert Kubica’nın aracı diskalifiye edilince 8.liğe çıktı ve sezonun ilk ıslak pist yarışından 1 puan çıkarmış oldu. Başlangıçta Michelin avantajı apaçık ortadaydı. Alonso yarışı domine ediyordu. Ama yarışın ilerleyen turlarında tekerlerk somununun kırılması yüzünden yarış dışı kaldı. Schumacher 2.’lik veya 3.’lük pozisyonları düşünüyordu. Kuru zemin lastiklerine geçmeyecerek kumar oynadı ve bitime 3 tur kala yarışı bırakmak zorunda kaldı. Çünkü Nick Heidfeld ile çarpışma yaşamıştı.

Türkiye’de, Felipe Massa ilk sıralama turları birinciliğini ve yarış zaferini yaşadı. İlk virajda Vitantonio Liuzzi’nin spin atmasının ardından güvenlik aracının piste girmesine kadar Ferrari’ler ilk iki sıradaydı. Ferrari, Schumacher’i pite Massa’nın hemen ardından almaya karar verdi. Bunun sonucunda Michael zaman ve sıra kaybetti. Alonso da pite girdi ve pit çıkışında ikinci sıraya yerleşmişti. Bu sıralama ile de yarış sonra erdi.

Ferrari’nin evi Moza’da Michael Schumacher yarışı kazandı. Alonso sıralama turlarında lastik problemi yaşadı ve yine sıralamaların son anlarında Massa’yı engellediği gerekçesiyle ceza aldı. Bu yarış sonunda 2006 sezonu boyunca ilk kez takımlar şampiyonasında Ferrari Renault’un önüne geçti. Monza yarışının hemen ardından Michael Schumaher, 2006 sezonu sonunda emekli olacağını açıkladı ve Ferrari takımı da 2007 yılından itibaren Raikkonen’in Schumacher’in yerine geçeceği haberi verildi.

Çin yarışında Ferrari ve diğer Bridgestone lastik kullanıcısı takımlar ıslak pistte zorlandılar. Bununla beraber Michael Schumacher bir çok Michelin lastik kullanıcının önünde yer alırken Bridgestone kullanıcısı pilotlardan ona en yakını 7 sıra gerisindeydi. Renault, sıralamala turlarını en önde bitirip yarışta en hızlı tur zamanını elde etmesine rağmen yanlış lastik değişimi ve pitteki hata yüzünden Alonso’nun, şampinonadaki rakibi Michael Schumacher’e yenilmesine izin verdiler. Schumacher ve Alonso’nun puanları artık eşitti. Schumacher daha çok yarış kazandığı için liderliği eline aldı. 2006’da ilk kez liderliğe geçmiş oldu.

Japonya yarışında Ferrari, sıralama seanslarında ne kadar iyi olduğunu tekrar gösterdi. En yakın rakiplerine 1.4 saniye fark attılar. Massa 1., Schumacher ise 2. sırada yarışa başladı. Massa’nın erken zamanda lastiğinin patlaması üzerine Alonso 2. sıraya geçti. 34. turda Michael Schumacher’in motorundan dumanlar yükseldi. Bu, Ferrari’nin 2000 yılından bu yana yaşadığı ilk motor problemiydi. Alonso bunun sonucunda 1. olarak 10 puan kazandı ve Schumacher ile arasında bir tam yarış farkı oluştu. Massa 2. ve Fisichella 3. oldu.

Brezilya yarışında Renault, herhangi bir problem yaşamamak için güvenli bir yarış çıkarmaya çalışırken Ferrari inanılmaz bir performans gösterdi. Ferrari sıralamarda en önce olma ihtimalini perçinlemek amacıyla farklı bir paket hazırladı. Ama sıralama turlarının 3. seansında Michael Schumacher, yakıt basıncı problemi yüzünden düzgün bir tur bile atamadan garaja çekildi.

Schumacher 10. olarak yarışa başlarken Massa ilk cebin sahibi olmuştu. Räikkönen 2., Trulli 3. ve şampiyona lideri Alonso rahat bir 4. almıştı. Yarış dramatikti. İlk birkaç turda Michael Schumacher 4 sıra yükseldi. Ardından bir güvenlik aracı periyodu oldu. Yarışın ilerleyen turlarında Schumacher Fisichella’yı geçerken temas yüzünden lastiği patladı. Bu patlama yarışı ve 2006 dünya sürücüler şampiyonasını kazanma ümitlerini hemen hemen sona erdirmişti. Yarışın sonucunda Massa 1. gelerek, Ayrton Senna’nın 1993 yılında kazandığı yarıştan bu yana ilk kez bir Brezilyalı pilot Birezilya yarışını kazanmış oldu. Alonso 2. olarak dünya şampiyonluğunu kazandı. Jenson Button, 14. başladığı yarışı 3. olarak tamamladı. Schumacher lastik patlamasının ardından da harika performasına devam etti ve 4.lüğü elde etti. Fisichella da 6. olarak Renault’un takımlar şampiyonasında Ferrari’nin önünde yer almasını sağladı.

2007 Sezonu

Son iki yıl yaşanan hayal kırıklığı ve şampiyonluğun kaçmasının ardından Ferrari takımı 2007 sezonuna mutlak şampiyonluk parolasıyla girdi. Takımın efsane pilotu Michael Schumacher’in sporu bırakmasının ardından yerine monte edilen Kimi Raikkonenden hem taraftarlar hem de başkan Luca Di Montezemolo çok şey bekliyordu. Sezona araçta radikal değişiklerle giren Ferrari klasik tek omurga sistemini rafa kaldırarak sıfır omurga olarak ilk şasisini üretti. Bu sistemin olumlu etkilerini görebilmek için  araçta eskiye oranla çok daha uzun bir dingil mesafesi kullanıldı. Bu da özellikle hızlı virajların olduğu pistlerde Ferrari’ye büyük avantaj sağlarken, yavaş şikanların ve kerblerin yer aldığı Kanada, İtalya, Amerika, Macaristan, Monaco tarzı pistlerde McLaren Mercedes takımının çok gerisinde kalmasına yol açtı.

Sezonun ilk ayağı olan Avusturalya Grand Prix’inde Kimi Raikkonen, Ferrari’deki ilk yarışında rahat bir galibiyet alırken,takım arkadaşı Felipe Massa henüz sezonun ilk sıralama seansında aracındaki problem nedeniyle yolda kaldı ve gridin en arkasından başlamasına rağmen yarışı altıncı sırada bitirmeyi başardı. Bu mekanik arıza sezonun kalan yarışlarında da Ferrari’nin yaşadığı birçok dayanıklılık sorununun habercisi oldu ve takım 1999 dan bu yana tutturduğu “süper dayanıklılık” çizgisinden epeyce sapmış oldu.

Sezonun ikinci yarışında da rahat olması beklenen Ferrari, Malezya Grand Prix’inde bekleneni veremedi ve Raikkonenle üçüncülük Massayla beşincilik alarak Mcaren Mercedes takımının dublesini seyretmek zorunda kaldı. Kısa bir zamanda değişen bu performansı kimisi esnek taban söylentileri yüzünden değiştirilen araç esneklik testlerine kimisi ise Ferrari’nin lastikleri McLaren takımı kadar iyi çalıştıramamasına bağladı.

Sezonun üçüncü yarışı Bahreyn Grand Prix’ine sezona kötü bir başlangıç yapan Ferrari pilotu Felipe Massa damga vurdu ve aynı haftasonunda pole pozisyonu – en hızlı tur – yarış birinciliğini alarak rakiplerine göz dağı verdi. Kimi Raikkonen ise aynı yarışta Lewis Hamilton’un gerisinde kalarak üçüncü oldu.

Sezonun dördüncü yarışı ve Avrupa ayağının başlangıçı olan İspanya’da Felipe Massa formunu sürdürdü ve iki McLaren pilotunun önünde birinciliğe imza attı. Raikkonen ise yarışın henüz dokuzuncu turunda aracının yavaşlaması sonucu yarışını pit alanında tamamladı ve bu yarışın ardından kendi takım arkadaşından 5, şampiyona lideri Lewis Hamilton’dan 8 puan geriye düştü. Bu yarışta akıllarda kalan başka bir görüntü de 19. turda ilk pit-stop’unu yapan Massa’nın aracının benzin ikmali sırasında kısa bir süre alev almasıydı. Bunun dışında oldukça rahat gözüken Massa sezondaki ikinci galibiyetine imza attı.

Sezonun en prestijli yarışı olan ve takvimde beşinci sırada yer alan Monaco Grand Prix’inde Ferrari takımı uzun dingil mesafesinin getirdiği dezavantajla zor bir haftasonu geçirdi. Q2 seansında aracının süspansiyonuna hasar veren Raikkonen, Rascasse virajını dönemeden kaldı ve ardından aracını güçlükle pite kadar iletebildi, bu sebeple yarışa arkalardan başlayan Raikkonen geçişin çok zor olduğu pistte sekizinci olarak bir puan almayı başardı ancak şampiyonkuk hedefinden de oldukça uzaklaşmış gözüktü. Takım arkadaşı Felipe Massa ise üçüncü başladığı yarışı iki McLaren’in arkasında üçüncü bitirdi.

Sezonun altıncı yarışı Canada Grand Prix’inde Ferrari yine beklenenden oldukça uzak bir performans çizdi. Felipe Massa güvenlik aracı periyodunda pit ışıklarına dikkat etmediği için diskalafiye edilirken Raikkonen ise oldukça yavaş kaldığı yarışta kazalardan ve güvenlik aracı periyodlarından faydalanarak yarışı beşinci sırada bitirdi.

Yedinci yarış, Ferrarinin 2000 – 2006 yılları arasında tam 6 kez kazandığı ABD Indianapolis Grand Prix’i idi. Ancak 2007 de tek lastik üreticisinin Bridgestone olması nedeniyle Ferrari’nin burdaki üstünlüğüne de McLaren Mercedes takımı çok rahat bir duble yaparak son verdi. Ferrari pilotları Felipe Massa ve Kimi Raikkonen ise sırayla üçüncü ve dördüncü sıraları aldılar. Özellikle bu yarışın ardından hem markalarda hem pilotlar şampiyonasında şampiyonluk şansının oldukça tehlikede olduğu gözlendi.

Ancak Avrupa’ya bambaşka bir başlangıç yapan Ferrari, Fransa ve İngiltere’de Kimi Raikkonenle yarışı kazanırken, Fransa’nın Magny-Cours pistinde bu senenin ilk duble zaferi geldi. İngiltere yarışında ise Massa’nın formasyon turu öncesinde yaşadığı mekanik arıza nedeniyle en arkadan start alması bu sezon yaşanan dayanıklılık sorunlarına bir yenisini daha ekledi. Massa yarışta yukarılara tırmanarak beşinci olmayı başardı.

Sezonun en olaylı yarışı yağış altındaki Nurburgring pistinde Almanya Grand Prix’i adı altında yapıldı.Fin pilot Kimi Raikkonen bu yarışta bir kez daha mekanik arızayla finish göremedi. Felipe Massa ise son yedi turuna lider girdiği yarışta süpriz bir yağmura kurban giderek pist üstünde Alonso’ya geçildi ve ikinci oldu. Bu yarışın ardından Ferrari takımı markalar şampiyonasında McLaren Mercedes takımının tam 27 puan arkasında ikinci sırada yer aldı.

Sezonun on birinci yarışı Macaristan’da, mekanik sorunların bir türlü bitmediği Ferrari’de bu kez sıralama turlarında sorun yaşayan Felipe Massa oldu.Çok zor geçiş yapılabilen bu pistte yarışı on üçüncü sırada tamamlayan Massa ve yarışı ikinci sırada tamamlayan takım arkadaşı Raikkonen üç haftalık tatile şampiyona lideriyle aradaki fark 20 puanken girdiler.

Ferrari’nin aracına en uygun pistlerden birisi sayılan İstanbul Park pistinde sezonun on ikinci yarışı yapıldı. Ferrari sezondaki ikinci duble zaferine imza atarken,Massa da geçen sene kariyerinin ilk pole pozisyonu ve yarış zaferine imza attığı pistte üstüste ikinci kez kazanmış oldu.

Ferrari’nin evi sayılan İtalya’nın Monza pistinde sezonun on üçüncü yarışı yapıldı, ancak bu sezonki ‘düşük downforce isteyen, yüksek kerb bulunduran’ pistlerdeki başarısızlık bir kez daha kendini gösterdi ve kronik dayanıklılık sorunu son olarak Felipe Massa’yı vurdu. Böylece Ferrari sezonun son dayanıklılık sorununu da kendi evindeki pistte yaşadı. Şampiyonluk şansını sürdürmek isteyen Fin pilot Kimi Raikkonen Lewis Hamilton’a pist üstünde geçilmesine rağmen üçüncü oldu.

Sezonun Avrupa ayağının son yarışı olan Belçika Grand Prix’i bir kez daha Ferrariler’in üstün performansı ve dublesine sahne oldu. Bu yarışın ardından Felipe Massa şampiyonluk şansını mucizelere bırakırken,Raikkonen ise çok düşük de olsa umutlarını sürdürdü. Ayrıca pist dışında yaşanan gelişmelerde McLaren Mercedes takımının 2007 sezonundan ihraç edilmesi nedeniyle Ferrari takımı yarışta yaşadığı duble zaferiyle birlikte BMW-Sauber takımının önünde 2007 yılının markalar şampiyonluğunu garantiledi.

Sondan üçüncü yarış takvimde ilk kez koşulacak olan Japonya’nın Fuji pistinde yağış altında yapıldı. Güvenlik aracı kontrolünde verilen startta, Ferrari takımı yarış yönetimi tarafından tüm takımlara gönderildiği söylenen 2yoğun yağış’ lastikleriyle yarışa başlanacak bildirisini almadığını belirterek geçiş lastikleriyle pistte yer aldı ancak henüz yarışın başlarında iki pilotunu da pite alarak gridin en arkasına yerleşmiş oldu. Çok zor şartlarda geçen yarış sonucu Felipe Massa altıncı olarak bu sezonki şampiyonluk umutlarının tamamen kaybederken, üçüncü olarak podyuma çıkan Raikkonen, Lewis Hamiltondan 18 puan geride şansını mucizelere bırakmıştı.

Sezonun on altıncı yarışı Çin Grand Prix’inde Lewis Hamilton’ın yarış dışı kalması ve Kimi Raikkonenin yarışı kazanması Ferrari takımının şampiyonluk umutlarını son yarış Brezilya’ya taşımasını sağladı.

Sezonun son yarışına üç pilot şampiyonluk umuduyla girdi. Önce startta gerilere düşen, sonra beklenmedik bir şekilde aracında geçici bir sorun yaşayan Lewis Hamilton yedinci oldu. Liderliği ikinci pitstopların ardından takım arkadaşı Felipe Massa’dan alan Raikkonen ise 2001 yılında başladığı kariyerindeki ilk şampiyonluğunu nihayet 2007 sezonunun son yarışında mucizevi bir şekilde elde etti. İki sezondur şampiyonluğunu Brezilya’da kutlayan Fernando Alonso ve sezonun çaylak pilotu Lewis Hamilto’nun bir puan önünde 110 puanla pilotlar şampiyonluğuna ulaşmış oldu. Ferrari takımı da markalarda 204 puanla iki yıllık hasretine son vererek şampiyon oldu.

2008

Önceki senenin şampiyon takımı mevcut sürücüleri ile devam etti. Takımın efsane takım patronu Todt Ferrari’nin CEO’su oldu başkanlığı ise Stefano Dominicalli’e bıraktı. Ancak yarışlara gelmeye devam ederek takımın başında oldu.

Takım sezona iyi başlayamasa da sonradan iyi toparlandı. Şampiyon Raikkonen teknik problem dolayısıyla 15. sırada yarışa başlamıştı. Olaylı geçen yarışta bir çok fırsat elde etmesine rağmen bir kaç kere pist dışına çıkan Raikkonen’in son turlarda motoru iflas etti. Aynı şekilde Massa’nın motoru da yarışın yarısında iflas etmişti. 6 kişinin bitirdiği yarışta Raikkonen yarışın büyük bir kısmını bitirdiği için 8. olarak klasmana girdi.

Massa’nın polü aldığı Malezya yarışında Raikkonen de ikinci sırada başlamıştı. İlk pitlerin ardından Raikkonen takım arkadaşını geçerek liderliğe yükseldi. Birkaç tur için de ise Massa spin atarak çakıl havuza saplandı ve yarış dışı kaldı. Raikkonen yarışı rahat bir şekilde kazandı.

Birçok kesim tarafından çok sert biçimde eleştirilen Massa bir sonraki yarışta 2. sırada başladı. Startla beraber liderliği ele geçirip baştan sona yerini korudu ve eleştrilere galibiyetle cevap verdi. Raikkonen ise 4. sırada başladığı yarışta takım arkadaşının bir kaç sn gerisinde 2. oldu. Böylece Raikkonen şampiyona liderliğinini ele geçirdi.

Raikkonen bir sonra ki yarışta polü alarak yarışı da rahat bir şekilde kazandı. Massa da 3. sırada başlayan takım arkadaşının bir kaç sn gerisinden 2. oldu.

Massa son iki senedir kazandığı Türkiye GP’sini yine domine etti. Hem polü hem de galibiyeti rahat bir şekilde kazandı. 3 pit stop yapan Hamilton yarış içinde Massa’yı geçsede son pitinin ardından 2. sırada kaldı. Raikkonen de Massa’nın 4 Hamilton’un 0,5 sn gerisinde 3. olarak podyuma çıktı. Massa böylece Hamilton’la puanları eşitledi. Raikkonen de liderliğini korudu.

Uzun yılların ardından Monaco GP’si bir başka yağmurlu yarışa sahne oldu. Mclaren takımının güçlü olması beklenen sıralama turlarını Massa kazandı ve Raikkonen de ikinci oldu. Monaco’yu pek sevmeyen başarılı olacağını hiç düşünmeyen Massa bu pole çok şaşırdı. Yağmur altında başlayan yarışa Massa, kendisinden beklenmeyecek kadar iyi başladı. Birçok pilotun hata yaptığı nokta da Massa da hata yaptı. Böylece Kubica’nın ardına düştü. Ansızın giren güvenlik aracı, ilk pitine bariyerine vurup lastiğini patlatarak erken giren Hamilton’u liderliğe taşıdı. Güvenlik aracının önemli rol oynadığı yarışta takımın strateji hatası yapması sonucu Massa önündeki Kubica’yı geçemedi ve yarışı 3. sırada tamamladı. Raikkonen ise starttan önce geç lastik değişimi yaptığı gerekçesiyle pitten geçme cezası aldı. Birkaç hataya rağmen yarışın sonlarına doğru 5.liğe tekrar yükseldi. Güvenlik aracının ardından önünde ki Sutil’i geçmek istedi. Ancak tünel sonunda yaptığı atakta frenaj esnasında aracın kontrolünü kaybetti. Toplamaya çalışırken de Sutil’e çarparak onu yarış dışı bıraktı. Pite girip ön kanadını değiştirmesiyle 9. sıraya kadar geriledi ve puan alamadı. Böylece Hamilton’a liderliği kaptırmış oldu.

Bir sonraki yarış Kanada’da Hamilton 1 Kubica 2 Raikkonen 3 Massa 5 olarak yarışa başladı. İlk pitlerin hemen öncesinde güvenlik aracı piste girince bir anda herkes pite girdi. Raikkonen Kubica ile birlikte pitten Hamilton’un önünde çıktı. Ancak pit yolunun sonunda kırmızı ışık yanıyordu ve orada beklemek durumunda kaldılar. Arkadan gelen Hamilton pit yolu sonunda ki kırmızı ışığa ve hareketsiz bekleyen araçlara dikkat etmeyip Raikkonen’e arakadan serçte çarptı. Böylece ikisi de yarış dışı kalmış oldular. Massa ise önündeki Raikkonen’in pit yapmasını beklerken bir çok pozisyon kaybetti. Ancak sonradan tekrar yükselen Massa 5.liğe kadar çıktı. Yarışı kazanan Kubica şampiyona liderliğini ele geçirdi. 4 puan gerisin de ise Massa ve Hamilton yer alıyordu.

Fransa’da Ferrari güçlü bir performans sergiledi. Raikkonen 1 Massa 2. olarak yarışa başladı. Yarışı iyi götüren Raikkonen egzoz sorunu yaşayınca birden yavaşladı ve liderliği Massaya bıraktı. Pitlerin ardından durumu biraz toparlayan Raikkonen Massa’nın ardından 2. oldu. Kubica’nın iyi sonuç alamamasıyla beraber Massa kariyerinde ilk kez şampiyona liderliğine yükselmiş oldu.

Yağmurlu geçen Britanya GP’si yarış içerisinde lastik stratejisi hataları yapan Ferrari için zor geçti. Massa bir çok spin atarak 2 tur geride yarışı tamamladı. Raikkonen spin atsa da 1 tur geride 4. oldu.

Bu sonuçların ardından Hamilton Massa ve Raikkonen 48 puanla şampiyona liderliğini paylaştılar. 46 puanda ise Kubica bulunuyordu.

Almanya GP’si de Ferrari için pek iyi geçmedi. Massa 2. başladığı yarışı Hamilton’un ardından 2. olarak götürürken güvenlik aracı girdi. Birçok kişi pit yaparken Hamilton pit yapmamayı tercih etti. Ancak daha sonra yeterli farkı açamadı ve pitinin ardından geriye düştü. Tek pit yapan Nelson Piquet ise bir anda liderliğe yükseldi. Massa da ikinciliğini sürdürürken Hamilton tekrar yükselişe geçti hem Massa’yı hem Piqueti geçerek yarışı kazandı. Massa 3. oldu Raikkonen ise sönük performans ile 6. başladığı yarışı 6. olarak bitirdi.

Mclaren karşısında iyice zayıflayan Ferrari’nin Macaristan’da da Mclaren’e karşı mücadele edemeyeceği bekleniyordu. Beklendiği gibi Mclaren pilotları sıralama da 1 ve 2. oldu. Massa ise 3. Raikkonen 6. oldu. Massa yarışa çok iyi start alarak başladı ve iki Mclaren pilotunu geride bıraktı. Fark açamasa da liderliğini yarış sonuna kadar korudu. Hamilton yarış ortasında lastiğini patlatıp gerilere düştü. Yarışın bitimine bir kaç tur kala dramatik bir şekilde Massa’nın motoru iflas etti. Galibiyeti diğer Mclaren sürücü Kovalainen aldı. Raikkonen ise 3. oldu.

F1’in yeni marina pisti Valencia’da Ferrari yeniden güçlü performans gösterdi. Massa hem polü hem yarışı hem de en hızlı turu yaparak yarışa damgasını vurdu. Hamilton ise yarışı ikinci sırada bitirdi. Zayıf performans göstermeye devam eden Raikkonen son pit stopunda erken çıkış yaparak pit elemanını yaraladı. Biraz zaman kaybettikten sonra tekrar piste döndü ve kaybettiği yeri geri almaya çalışırken bu sefer onun motoru iflas etti.

Belçika’da pole pozisyonunu Hamilton kazanırken Massa 2. oldu. Raikkonen ise 4. sırada kaldı. Hafif ıslak pistte başlayan yarışın ilk turlarında Raikkonen önce takım arkadaşı Massa’yı daha sonra da Hamilton’u geçti. Uzun süre sonra favori pistinde güçlü bir performans gösteren Raikkonen son turlarına kadar liderliğini korudu. Hamilton ise Raikkonen ile teması kaybetmeden yarışa devam etti. Biraz geride kalan Massa ise 3. olarak devam ediyordu. Bitime 3 tur kala hafifce yağmur  başladı ve  Hamilton farkı iyice kapattı son virajda da bir atak yaptı. Raikkonen sert bir savunma ile Hamiltona yer bırakmadı. Şikanı kesmek zorunda kalan Hamilton düzlüğe Raikkonen’in önünde çıktı ve start çizgisinde Raikkonen’in öne geçmesini sağladı. Ancak Kimi’in peşini bırakmayan Hamilton ilk virajda bir atak daha denedi ve Raikkonen’i tartışmalı bir şekilde geçmiş oldu. Yağmurun iyice artması ile  sondan bir önceki turda ilginç bir mücadele başladı. Kuru zemin lastiklerle ıslak pistte galibiyet mücadelesi veren ikili sık sık pist dışana taşarak birbilerini geçtiler. Ancak son viraja gelirken piste dönmeye çalışan Raikkonen bir anda kontrolü kaybetti ve bariyerlere çarparak yarış dışı kaldı. Böylece Raikkonen şampiyonluk umutlarını iyice kaybetti. Son turu rahat bir şekilde tamamlayan Hamilton yarışı kazanmış gibi görünse de yarış sonunda hakemler Raikkonen’i nizami olarak geçmediği için bir pitten geçme cezası verdi. Galibiyette kağıt üstünde Massa’ya kalmış oldu. Hamilton da bu cezayla beraber 2. olarak sonuçlara yazıldı. Ancak bu karar F1 dünyasında çok büyük tartışmalara sebep oldu.

Sonraki yarış İtalya’da hem sıralama hem yarış yağmur altında geçti. Hamilton ve Raikkonen sıralamaların ikinci bölümünde elenerek yarışa gerilerden başladı. Massa ise sıralamada 6. olsa da yarışta pek bir varlık gösteremedi ve 6. sırada yarışı tamamladı. Hamilton iyi yükselişle 7. olurken Raikkonen 9. olarak puan kaydedemedi. Yarışı ise genç pilot Vettel kazandı.

Bu sonuçların ardından Hamilton 78 puanla şampiyona lideriyken Massa 77 puanla ikinci sırada yer aldı. Kubica 64 puanla 3. olurken Raikkonen de 57. puanla 4. idi.

F1’in ilk gece yarışı olan Singapur GP’sinde Massa güçlü bir performans ile  pole pozisyonunu kazandı. Hamilton 2. olurken Raikkonen 3. oldu. Yarışta Massa yarışı iyi götürüyor Raikkonen de temposu düşen Hamilton’a baskı yapıyordu. Erken giren güvenlik aracı yine çoğu pilotu pite yönlendirdi. Benzin hortumu çıkartılmadan Ferrari’nin ışıklı lolipop sistemi Massa’ya git komutu verdi. Massa pitten ayrılırken benzin horumuda yerinden koparak Massa’nın aracıyla beraber yol aldı. Massa pit yolu sonunda hortumun çıkarılmasını beklerken son sıraya kadar düştü ve  yarışta hiç şansı kalmadı. Raikkonen de bu olay sonrası biraz zaman kaybetti. Hamilton güvenlik aracı fırsatını kullan Alonso ve Rosberg’in ardından 3. oldu. Raikkonen de puan alacakken bariyerlere çarparak yarış dışı kaldı. Böylece matematiksel anlamda da Raikkonen’in şampiyonluk şansı bitti.

Japonya’nın Fuji pisti başka bir olaylı yarışa ev sahipliği yaptı. Hamilton pole pozisyonunu kazandı Raikkonen ise 2. oldu. Kovalainen 3. olurken Massa 5. sırada kaldı. Ferrari pilotları startta iyi kalkış yaptı ve viraja dış taraftan geldi. Hamilton ise agresif bir savunmayla frene çok geç bastı ve virajın dışına kadar taştı. Peşinden gelen takım arkadaşıda aynı şekilde virajın en dış kısmına gelince Ferrari pilotlarının virajı dönmemesi için bir blokaj söz konusu oldu. Bir anda karışan ilk virajda Ferrari pilotları çok yer kaybetti. Kovalainen 3. dönerken Hamilton bir sonraki virajda da pist dışına çıkıp Massa’nın gerisine düştü. Bir sonraki tur Hamilton şikana gelirken Massa’ya içten bir atak yaptı. Önünde ki araç sebebiyle şikana dıştan girmek durumda kalan Massa biraz avantajını kaybetti. Şikanın çıkış virajına Massa burnunu sıkarak en içten dönmeye çalıştı. Hamilton da virajı içerden dönmeye çalışınca  iki araç temas etti ve Hamilton spin atarak son sıraya düştü. Massa ise yarışa devam etti. Ancak bu olay nedeniyle pitten geçme cezası aldı. Tekrar yükselmeye çalışırken Massa pitten çıkan Bourdais’i de geçmek isterken spin attı. Yarışı 8. bitirsede Bourdais bu olay nedeniyle ceza aldı ve Massa 7. olarak puan aldı. Hamilton ise bu yarışı puansız kapattı. Böylece fark 5 puana indi. Raikkonen de 3.lüğe kadar yükseldi. Son turlarda Kubica’yı geçmek istede bunu başaramadı ve 5 yarış sonra ilk kez puan aldı.

Çin yarışı Ferrari’nin zayıf olduğu başka bir yarış oldu. Hamilton yarışı çok rahat kazandı. Massa ise aracından memnun değildi ve Raikkonen’in de gerisinde kaldı. Yarış ortasında ikinci giden Raikkonen temposunu düşürerek şampiyonluk mücadelesi veren takım arkadaşına yol verdi. Massa 2. olurken Raikkonen de 3. oldu. Massa Hamilton farkı da böylece 7 puana çıkmış oldu.

2007’de bir mucizeye sahne olan Brezilya GP’sinde Hamilton lider olduğu şampiyonayı burada kaybetmişti. Bu sebeple baskı altında olan genç pilotun en kötü 5. olması gerekiyordu. Eğer Massa yarışı kazanır Hamilton 6. olursa puanlar eşitlenecek ve Massa galibiyet fazlası ile şampiyon olacaktı. Massa beklendiği gibi pole pozisyonunu kazandı. Hamilton 4. sırada kaldı. Start verilmesine birkaç dakika kaldığında bir anda yağmur başladı ve lastikler değiştirildi. Bu yarışın olaylı geçeceğini gösteriyordu. Yarış başladıktan bir süre sonra pist kurudu ve lastikler yeniden değiştirildi. Massa galibiyete doğru giderken Hamilton vasat bir performansla şampiyonluk sınırında dolaşıyordu. Yarışın ikinci bölümünde Hamilton istediğini alacak pozisyondayken Vettel’in de baskısına maruz kalıyorudu. Son turlarda yağmur yeniden başladı. Toyota pilotları dışında ki herkes pite girdi lastikleri değiştirdi. Ancak pist tam anlamıyla ıslanmamıştı. Glock pite girmediği için Hamilton’un önüne geçti.Yarış boyu güçlü performans gösteren Vettel lastikler değiştikten sonra Hamilton’u son virajda geçti. 6. sıraya gerileyen Hamilton şampiyonluğu kaybetmek üzereydi. Vettel’i tekrar yakalayıp geçme şansı da yoktu. Massa damalı bayrağı geçtiğinde Hamilton 6. pozisyondaydı ve bu şampiyonun Massa olacağını gösteriyordu. Takım ve Brezilyalı taraftarlar coştu. Ancak yarış henüz bitmemişti. Biraz daha artan yağmur Glock’u zor durumda bıraktı. Son sektorde iyice yavaşlayan Glock arkasında ki lere direnemedi ve Hamilton son virajda 5. sıraya yeniden yükseldi. 30 sn şampiyonluk coşkusu yaşayan Massa, ailesi, takım ve taraftarlar bu sefer kaybetmenin hüznünü yaşadılar. Öte yandan 1 ve 3. olan Ferrari pilotları takımlar şampiyonluğunu kazandı.

Raikkonen sezonun ikinci yarısı düşük performans nedeniyle bir çok eleştiriye maruz kaldı. Massa ise performansı sebebiyle bir çok kişiye kendisini kabul ettirdi.

2009

2009 yılının başında Jean Totd Ferrari’den tamamen istifa etti ve FIA başkanlığına adaylığını koydu. Takımın yönetimi ise tamamen Stefano Domenicali’ye kaldı.

Sezon öncesi testlerde Ferrari, Toyota ve BMW ile beraber şampiyonluğun favorisi olarak gösteriliyordu. Ancak Brawn GP aracı piste inince durum değişti. Brawn GP Toyota ve Williams’ın çift katmanlı difüzörüne itirazlar edilse de FIA bu difüzörleri onayladı.

Sezon başlayınca Ferrari’nin sadece Brawn GP’den yavaş olmadığı görüldü. Ferari, Mclaren, BMW ve Renault gibi KERS teknolojisi kullanmak üzere araçlarını tasarlamışlardı. KERS’e odaklanan bu takımların değişen aerodinamik yapılara yeterince iyi hazırlanmadığı görüldü. KERS sistemi de beklenen performans katkısını yapamayınca Renault ve BMW sistemi kullanmayı bıraktı. Ferrari ise Mclarenle beraber bu sistemi kullanmayı sezon boyunca sürdürdü ve bazı yarışlarda da  önemli katkısını gördü.

Sezonun ilk yarışında puan mücadelesi veren takım 2 pilotuyla beraber mekanik arızı nedeni ile yarış dışı kaldı. Malezya GP’si sıralama turlarında yanlış strateji sonunda Massa 16. sırada kaldı.Yarışta yağmur başlamadan Kimi’ye yoğun yağmur lastikleri takıldı strateji tutmayınca Raikkonen’in yarışı bitti. Yarış yarıda kesilince 9. sırada ki Massa da puan alamadı.  Çinde Massa mekanik sorunla yarış dışı kaldı. Raikkonen de motordan verim alamayınca 10. oldu. Böylece takım tarihinin en kötü sezon başlangıçlarından birini yapmış oldu. Zor günler geçiren takımı Bahreynde Montezemolo ziyaret etti. Massa ilk virajdaki karmaşada kanadına zarar vererek puan şansını kaybetti. Raikkonen ise 10. sırada başladığı yarışta 6. olarak takımına ilk puanları kazandırdı. Bu arada takımda hızla araç güncellemeleri yapmaya devam etti. İspanya’da takım yine sıralama strateji hatasına düşerek Raikkonen’in 16. sırada kalmasına sebep oldu. Massa güçlü bir sıralama ile 4. oldu. Yarışta da iyi performans gösteren Massa 4. lüğe doğru giderken son turlarda yakıt bitme tehlikesi ile karşılaştı. Aşırı tasarruf yapması sonucu 2 pozisyon kaybetti. Böylece takım önemli bir hataya daha imza attı. Raikkonense mekanik problem yüzünden yarışı bitiremedi. Takımın bu kadar hata yapması sonucu fatura Dominicalli’ye kesilsede genç takım patronu görevine devam etti. Bir söylentiye göre de takım içindeki güç savaşları nedeniyle hataların bilinçli olarak yapıldığı yönündeydi. Takıma ilk podyumu Raikkonen Monaco’da kazandırdı. Massa ise 4. oldu. Türkiye’de Raikkonen 6. başladığı yarıştan puan alamazken son 3 yılın galibi Massa favori pistinde 6. oldu. Britanya da 11. sıradan başlayan Massa iyi bir performans ile 4.lüğe kadar çıktı. Raikkonen de 9. sıradan başlayıp 8. bitirdi. Almanya da takımın 2. podyum zaferini Massa getirdi 8. başladığu yarışta 3. olmuştu. Raikkonen ise burada yarış dışı kaldı.

Sezonun ilk yarısında Massa 22 puan toplamışken Raikkonen 10 puan toplamıştı. Raikkonen’in Massa’ya karşı yavaş kalması yine hakkında dedikodulara neden oldu. Ama Raikkonen sözleşmesi bitene kadar Ferrari’de yarışmaya devam edeceğini her fırsatta söyledi. Alonso Ferrari söylentileri de her sene çıkan başka bir söylentiydi.

Ayrıca takım son güncelleme pakedini Macaristana getirdi ve geliştirme programını sonlandırarak 2010 aracına yoğunlaştı.

Massa’nın Kazası

Macaristan dramatik bir yarışa sahne oldu. Sıralama turlarında Barrichello’nun aracından fırlayan süspansiyon yayı Massa’nın kaskına isabet ederek önemli bir sakatlığa yol açtı. Yay vizörü açıp Massa’nın kafasına temas etmiş ve kafatasını yaralamıştı. Gözününde yaralandığı kaza sonucu Massa bilincini kaybetmiş halde bariyerlere çarptı. Hemen hastaneye sevk edilen Massa’nın durumu ilk önce hayati olarak bildirildi. Hastanede göz çevresinden ameliyat edildikten sonra uykuda tutulan Massa 2 günün ardından uyandırıldı. Bir hafta hastanede kaldıktan sonra taburcu edilip Brezilyaya gönderildi. Sezonu kapatan pilotun kariyerine devam edip edemeyeceği de belli değildi. Ancak hızla iyileşmeye başladı.

Yarışa 7. sıradan başlayan Raikkonen iyi bir performans ile 2. oldu. Sonraki yarışta Massa’nın yerine kimin yarışacağı tartışılırken Alonso dahil bir çok pilotun ismi ortaya atıldı. Daha sonra Schumacher’in Massa için geri döneceği duyuruldu. Schumacher F2007 ile yaptığı testler sonucu boyun sağlığının iyi olmadığı gerekçesiyle yarışamayacağını duyurdu. Onun yerine emektar test pilotu Badoere görev verildi. Ancak Badoer aşırı derecede yavaş kalarak ser eleştrilere maruz kaldı. Valencia’da Raikkonen bir podyum daha yaparak 3. oldu. Raikkonen Belçika da 6. sıradan iyi bir start alıp 2.liğe kadar çıktı. Güvenlik aracının arkasından Force India pilotu Fisichella’ya atak yapıp geçtikten sonra liderliğe yükseldi. Fisichella dan hızlı olmamasına karşın yarış boyunca savunma yaparak liderliğini korudu ve sezonun ilk ve tek galibiyetini almış oldu. Badoer’e burada bir şans daha tanındı ama ümitsiz vaka olduğu için koltuk Belçikada galibiyet mücadelesi veren İtalyan Fisichella’ya teslim edildi. Monza’da kendi evinde Ferrari ile yarışacak Fisichella çok mutlu olsada F60 aracını kullanmak çok zordu ve alışmakta güçlük çekti. Buna rağmen İtalya da Vettel’in birkaç sn ardından 9. oldu. Raikkonen ise podyum serisine devam etti ve burada da 3. oldu.Singapur’da her iki pilotta puan alamazken Japonyada Kimi 4. oldu. Brezilyada 6. oldu ve son yarışı puansız kapattı. Fisichella ise Ferrari ile hiç puan alamadı. En iyi derecesi Monza da 9.luk oldu. Yarış kariyerini sonlandıran Fisichella bundan sonra Ferrari test ve yedek sürücülüğünü yapacak.

Ferrari Japonya’ya kadar markalar klasmanında 3.lüğü sürdürüyordu ancak Mclaren yükselen formu ile Japonya da 3.lüğü bir puan farkla ele geçirdi. Son yarıştan iki takımda puan alamayınca Ferrari sezonu 4. sırada  bitirmiş oldu.

Raikkonen’in Gönderilmesi ve Alonso’nun Transferi

Raikkonen Massa’nın sakatlığının ardından takım adına yalnız mücadele edip iyi sonuçlar alınırken Alonso’nun Ferrari’ye transfer olacağı dedikoduları da tavan yaptı. Alonso Mclaren’den ayrıldığından beri her sene Ferrari ile anılıyordu. Bu senede Monaco’da Ferrari İspanyol bankası Santander’le önemli bir sponsorluk anlaşması yapmıştı. Ferrari’nin mevcut iki sürücüsüyle de kontratı olması kafaları karıştırdı. Önce Raikkonen’in emekli olacağı gündeme geldi ve Raikkonen bunu her fırsatta yalanladı. Daha sonra Finlandiya’da WRC yarışına katılmasından dolayı Raikkonen’in WRC’ye transfer olacağı söylentisi çıktı. Raikkonen bunu da yalanladı ve sözleşmesi bitine kadar Ferrari’de yarışacağını söyledi. Ancak takımın normal olmayan bir şekilde Raikkonen’in WRC’de yarışmasına izin verdiği için onun gözden çıkarıldığı konuşuldu. Bir yandan da Alonso’nun kesin olarak sözleşme yaptığı söylentisi giderek gerçekliğe dönüşmeye başladı. Montezomolo bir demecinde Alonso Ferrari de bir gün yarışacak ama seneye değil demişti. Alonso sık sık Ferrari motorhome’u içinde görünüyor ve padokta dedikodular giderek artıyordu. Mclaren patronu da bir demecinde “Alonso’nun Ferrari ile anlaştığı sır değil” dedi. Daha sonra Domenicali Whitmarsh’ın bu açıklamadan dolayı kendisinden özür dilediğini söyledi. Raikkonen’de takımım beni istemezse başka takımlar isteyebilir diyerek sitemkar bir demeç verdi. Anlaşılan durum Raikkonen’e iletilmişti. Transferin İtalya’da açıklanması beklenirken Montezemolo gelecek sezon bir Brezilya’lı pilotumuz olacak ancak diğer pilotun Fin mi İspanyol mu olacağına ileride karar vereceğiz dedi. Singapur GP’si sırasında İspanya’da bir basın toplantısında “Mutluyuz çünkü İspanya’da çok fazla tifosi var ve artık Alonso ile birlikte…” diyerekten bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde transferi ağzından kaçırdı. 30 Eylül 2009’da resmi olarak Alonso Ferrari birlikteliği açıklandı. Bu anlaşmanın 2008’de yapıldığı ve 2011’den itibaren başlayacağı tahmin ediliyordu. Yani Raikkonen’in sözleşmesi bitmeden takımdan gönderilerek Alonso birlikteliği de daha erkene alınmış olabilir. Alonso’nun da bunu destekler nitelikte demeçleri vardı.

Raikkonen ile yapılan tazminat anlaşması 25 milyon € değerindeydi ancak Raikkonen başka bir takımla anlaşması halinde bu ücret 10 € olacaktı. Raikkonen transferi konusunda tek seçeneğim Mclaren demiş ve transfer görüşmeleri başarısız olmuştu. Bazı söylentilere göre ücret anlaşmazlığı nedeniyle anlaşma sağlanamamıştı. Raikkonen tarafından gelen açıklamaya göre ise Mclarenin ralli yapmasına müsade etmediği için anlaşma sağlanamadı. Tüm bunların ardından Raikkonen WRC’ye transfer oldu. Aslında Red Bull ile anlaşan Raikkonen Red Bull’un sponsor olduğu Citroen takımında yarışıyor. Ayrıca söylentilerden birisi de Raikkonen’in 2011’de Red Bull ile F1’e geri döneceği.

2010

Kötü geçen 2009 sezonunun ortasında takım gelişim programını durdurup 2010 sezonuna yoğunlaşmıştı. Testler de görüldü ki Ferrari’nin yeni otomobili F10 oldukça hızlı ve istikrarlıydı . Ancak onları tehdit eden 3 farklı takım daha vardı.

Ferrari Bahreyn yarışının kazanılmasıyla sezona güçlü bir başlangıç yapsada Red Bull ve Mclaren de çok geçmeden çekişmeye katıldı.Sezon ortasındaki canlanma her ne kadar takıma destek sağlasa da Hockenheim’daki takım emri tartışmaları başarıyı gölgede bıraktı. Takımlar klasmanındaki şampiyonluk şansını kaçırmalarına ek olarak destekledikleri pilotları Fernando Alonso da pilotlar klasmanında favori olarak görüldüğü şampiyonluğa erişemedi ve son yarışta kaçırdı. Takım şampiyonayı 396 puanla 3. sırada tamamladı.

 


Yorumlar

  1. ibrahim boyram avatarı
    ibrahim boyram

    ferrari gibi takımyok!!

  2. ferarri çok iyi takımdır kimi rayikonnen ve felipe massa iyi adamlar

  3. mutlu kökçü avatarı
    mutlu kökçü

    FORZA FERRAR!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir