Analiz – Ferrari'nin Yeni Radikal Burun Sistemi İşe Yarar mı?

yazar:

kategori:

Uzun zamandan beri Formula 1 dünyasında konuşulan teknik konulardan birisi şüphesiz Ferrari’nin yapmayı planladığı söylenen yeni burun konsepti.

İnternette çıkan söylentiler Ferrari’nin burun kısmında boşluk olan ve hava akışını daha da kontrol etmeyi amaçladığı yeni bir sistem üzerinde çalıştığı yönünde.

Peki Ferrari gerçekten böyle bir sistemi kullanacak mı? Kullanırsa amaçları ne olacak ve başarılı olabilecekler mi? Bu yazımızda bu konuyu inceleyeceğiz.

Ferrari takımı şu ana kadar testlerde Mclaren ile önde olmayı başardı ve bir çok kişi az da olsa Ferrari’nin Mclaren’in biraz önünde olduğunu tahmin ediyor.

Her iki araçta genel olarak ilk lansman edildikleri halde ve radikal bir değişikliğe uğramadı. Ancak takımların yeni sezona daha yenilenmiş araçlarla girecekleri, özellikle son testlerde ilk yarış öncesi son kozlarını oynayacakları düşünülüyor.

Ferrari takımı daha önce yaptığı açıklamada son Barcelona testlerinde araçta radikal değişiklikler olacağını açıklamıştı. F2008’in yeni bir ön ve arka kanat, sidepod ve bargeboardlara sahip olması bekleniyor bu testlerde. Ancak bahsigeçen yeni burun sistemi gerçekten kullanılacak mı, ya da kullanılmayacak mı önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Aslında bu yeni burun sistemi tamamen yeni bir deneme sayılmaz. Buna benzer sistemler daha önce 1970’lerde Lotus tarafından ve 1990’da Stewart tarafından test edildi ancak sonuca varılamadı. Yine Lotus 1980’de bu sistemi aracında denedi ancak aracı kullanan Reutemann bu sistem ile aracın sürülemez olduğunu söyledi.

RindtJochen1970LotusF2_722386975.jpg

lotus_1980_on_burun_acik_825193444.jpg

Bu gelişmeyi yakından takip eden ve inceleyen Gary Anderson bu çalışma hakkında şunları söylüyor:

"Burada amaç ön burun altında bulunan kanat üzerindeki hava akışını daha etkili kullanabilmek. Hava akışı burun ile alt kanat arasında sıkışıyor, bu yüzden burun üzerindeki bir boşluk havanın daha da dağılmasını ve alt kanatın daha etkili kullanılmasını sağlar. "

"Bu eski bir düşünce. Eghbal Hamidy 1990larda bunu Stewart’ta denedi ancak bu sistemi çalıştırmak gerçekten zor."

ferrari_f2008_yeniburun_cizim_292511931.jpg

Resimde de görüldüğü üzere Ferrari’nin ön burnu ve ön kanatın alt bölümü arasında oldukça açıklık var. Bu sayede hava burun altından, temel düzelm üzerinden difüzörlere doğru rahatça gidebiliyor.

Yeni konseptle hava akışının gidiş yönü kontrol altında tutulmaya çalışılacak. Renault ve Mclaren Ferrari’ye oranla farklı bir sistem kullanıyor. Her iki takımında burun kısmının alt bölümü alt kanata daha yakın ve Ferrari’ye göre az boşluk var. Ancak çoğu kişi Ferrari tarzı ön burun ile aracın altına daha fazla hava girmesi sonucu daha fazla downforce üretildiğini düşünüyor. Burun ve ön kanat arasındaki boşluk az olduğunda ise hava akımı duvarla karşı karşıya kalıyor.

Yeni sistem ile burun altından giren havanın arka kanatlara iletilmesinde yeni bir yol kullanılacak. Sistemin başarıyla çalışması halinde ise Ferrari aracın ön bölümünde daha fazla downforce bulabilecek.

Ancak uzmanlar bu sistemin kullanılması halinde Ferrari’nin sezon içerisinde özellikle Monza gibi düşük downforce isteyen pistlerde eskiden olduğu kadar rahat gelişim gösterebileceğini düşünmüyor.

Bu hikaye ilk olarak İtalyan’ın Autosprint dergisi tarafından iddia edildi ve o günden sonra en çok tartışılan ve araştırılan konulardan birisi haline geldi. Ferrari’nin gerçekten bu sistemi kullanıp kullanmayacağını ya da en azından deneyip denemeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.


Yorumlar

  1. ya bence burda saçmalamışlar yukarudaki aracın ön kanat yapısıyla ferrarininki aynımı ilk önce ona bakın hiç alakaları yok ferrari dünki takım deil tamammı f1 in en başarılı ve en ii takımı yanlış bişey yapmaz

  2. ha ha ha! yukarda gördüğün araç nedir arkadaşım Lotus! yani daha önce yapılmış sizin mantığınızda ilersek neden çaldınız!(sizin mantığınızla)

  3. ferrari kolay kolay yanlış bi adım atmaz arkadaşlar.eğer böyle bir kanat uygulamasına giderse mutlaka işe yarar.diğer takımlarda onu kopyalamaya devam eder özellikle ilgiliz-alman ortak yapımı olan araç:)

  4. ne bağlantısı olursa olsun, sonuçta butun araçların önkısmı T şeklinde ona kalırsa :))

  5. mclaren//lewis  avatarı
    mclaren//lewis

    bazıları yorumları küçümsemiş. biraz bilgimiz var heralde bu yorumu yaptığımıza göre tabiki mühendis değiliz ama tahmini şeyler söylenebilir sataşmak için yorum yazmayalım burası ring alanı değil ki kavga edelim herkes biraz sağduyulu olsun saygılar

  6. helal olsun ya herkes sallamaya baslamıs bıle.herkeste bı aero muhendıslıgı havası var.ya barı bılmedıgınız konuda yorum yapmayın.cok zormus soyle olurmus boyle olurmus hava akımını kontrol etmek zormus fılan.ya agzı olan konusuyor dıye bı reklam ı hatırlattı bana.ben bılmedıgım konuda yorum yapmam.bu konuda da bılgım yok kusura bakmayın saygılşar

  7. bence bu işe yarayabilir.ama öncelere dönersek bu işlem doğru olmamış.yinede şimdiki arabalar daha farklı olduğu için işe yarar gibi gözüküyor.

  8. mclaren//lewis  avatarı
    mclaren//lewis

    bence bu sistem uzun düzlüklerde yarar virajlarda hava akımını kontrol altına almak çok zor bir durum hemde kanada etki edecek bir hava sürtünme kuvveti var virajlarda kanada giren hava sbt bir şekilde kanada yönelmesi çok zor bunun içinde ön kanada bazı parçalar eklemek gerekebilir. bu sistemin işe yarması için üzerinde çok çalışmak gerekir

  9. kanadın buruna baglantı sekli çekiç başlıya benziyor o kısımdan bahsediliyor!

  10. Buna benzer bir sistem Ferrari binek araçlarında kullanılıyor F430'da mesela. Ama bunu başarırlarsa takiplerde yaşadığı sorunu ortadan kaldırır gibi geliyor.

  11. ona bakarsanız bütün araçların ön kanatı o bahsettiğiniz hayvanla özdeşleşebilir, ferrari için özel bir durum yokki neden bunda ısrar ediyorsunuz anlamak zor.

  12. Ama cidden Ferrarinin önü çekiç başlı köpek balığını andırıyor. Kim diyordu onu bu forumda çekiç başlı köpek balığı falan… Doğru diyormuş. Kullanabilirlerse doğruca helal.

  13. Bu Basit bir şey diil.. hava akımını kontrol altına almak çok zor Tahmin edilenden Daha Fazla Sorun Yaşayabiliriz ama Denemekte Fayda Var. Kaidem işe Yaramasıdır. ama çeşitli pistler işe yaramıcanı soyluyor.

  14. umarım işte yaramaz 😀 bir sene daha ferrari nin şampiyon olarak tamamlamasını isemiyorum 😀 faka çok hoş fikir

  15. uzun süratli pistlerdede kullanmazlar o zaman sistemi. boşlksuz yaparlar yani..

  16. guzel calısma bence ıns. işe yarar takıma hayırlı olur.ama dedıklerı gıbı italya monza gıbı pıstlerde sorun yasayabılırız.trf1.net arastırma ıcın tsk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir