McLaren: “Problem Elektrik Gücünü Aktaramamak”

yazar:

kategori: ,

McLaren ve Honda arasında gerilim yükselmeye devam ediyor. Takım en büyük sorunun elektrik gücünün aktarılamaması olduğu yönünde dert yanıyor. Bu da Alonso ve Button’a düzlük üzerinde 2.4 saniye kaybetmelerine neden oluyor.

Honda Spa’ya gelirken motorunda geliştirmeye gitti. Silindir başlarında yapılan güncellemenin ardından motorun Ferrari motoru düzeyine (!) geldiği söylenmişti. Spa’nın ardından performans gelişimi hakkında kimse konuşmadı.

Monza’ya gelirken Arai Renault motorundan sadece 25 beygir geride olduklarını belirtti. Arai ayrıca performanstaki açıklarının eskisi kadar eksik olmadığını belirtmişti.

Son antrenmanlar öncesinde Arai hafta sonunun kendileri için zor geçeceğini belirtmiş ve problemin elektrik gücünü aktarmakta zorlandıklarını söylemişti.

Gücü Aktaran Jeneratör Çok Mu Ufak?

McLaren pol pozisyonundan 2.7 saniye geride kalmıştı. Yapılan hesaplamalara göre 0.3 saniye virajlarda kaybeden takım 2.4 saniye düzlüklerde geride kalmışlardı.

Birde McLaren’in 2 önemli hız noktasında ne kadar geride olduklarına bakalım. Roggia şikanı öncesinde 16 km/h, Ascari şikanından önce 17 km/h  geride kaldılar. Frenlerden kazanılan ısıyı enerjiye çeviren bataryanın ufak olduğu düşünülmekte. Bu da yaklaşık 162 beygir geride olduklarını göstermekte. Sebep: Jeneratörün ufaklığı.

McLaren takımı Honda’nın gelişim hızının çok yavaş olduğunu düşünmekte. Öyle ki takım sıralamaların ardından Manor’lardan sadece 1.7 saniye daha hızlıydı.

Arai “Sonuçlar öyle göstermese de doğru yönde ilerliyoruz. Zayıf olduğumuz yerleri biliyoruz. Sezonun geri kalanından itibaren 2016 güç ünitesi için odaklanacağız”

Button ise takımın gelişmesinin Spa ve Monza ardından yavaş bir pist olan Singapur’da ilk 10 için mücadele edilirse görülmüş olacağını belirtti.


Yorumlar

“McLaren: “Problem Elektrik Gücünü Aktaramamak”” için 18 yanıt

  1. Muhtemelen çok fazla gelişim puanı gerektiği için bu sene değiştirememişlerdir. Seneye büyük adım atma olasılıkları çok yüksek. Haa yine bir bahtsızlıkları olursa da, yapacak bir şey yok.

    Ben sporu farkettiğim zaman Mclaren, Peugeot motorlarıyla yarış dışı kalmakla meşguldü. Ama en azından yarış dışı kalmadıkları zamanlar podyuma çıkabiliyorlardı. Güç vardı, dayanıklılık yoktu yani. Şimdi ikisi de yok.

    1. Seneye gelisim puanlari azaliyor.Birde degisiklik olmazsa subat sonuna kadar bitmesi gerekiyor.
      Saniyorum Honda belirli bir alana sigdirma cabasinin kurbani oldu.

      1. seneye hondanın ilk senesi oldugu icin digerlerinden daha yüksek 1. seviye gelisim hakkı olacak ama önümüzdeki sene zıcaarlarsa toparlayamazlar

  2. bildiğiniz gibi sezon içerisindeki testler kaldırıldı. Ama varken bile genellikle takımlar sezona nasıl başlamışsa 3 aşağı 5 yukarı aynı şekilde devam ediyordu. Yani ben izlediğim zaman zarfı içerisinde sezon içinde mesela 5. ya da 6. takımken ilk 2 ya da 3 takımdan biri haline gelecek kadar gelişim gösteren hatırlamıyorum. 2005 yılında Ferrari modifiyeli 2004 aracı ile ( ki bu araç 2004 özellikle magny coure’da Alonso’yu çok pis tokatlamış bir araçtı ) başlamış ve bi kaç yarış sonra yeni araca geçilmişti. Ama sonuç değişmedi.
    2004 yılın BAr Honda en iyi ikinci takımdı. Belki mişlen lastikleri yeterince iyi olsa Ferrari ayarında bir araçtı. Bunu tabiki bilemiyoruz. Zaten asıl söylemek istediğim şey şu: o sene ( yanlış hatırlıyor da olabilirim ama büyük ihtimal o sene) Ef van raysing dergisi bemeve ve honda f1 teknolojilerinden bahseden bir sayı yayınlamıştı. Orda aklımda kalan çok şaşırtıcı bulduğum birşey vardı. Honda F1 motorlarını piyasadaki otomobillerin motorlarını ürettiği banttan çıkarıyor. Yani diğer takımların hepsinin F1 motorları için ayrı fabrikaları vardı. Ama honda’nın yoktu. Burada önemli bir nokta daha var. Honda’nın diğer takımlardan mühendis almayı kabul etmemesi, mclarenden mühendis ve kaynak desteğini kabul etmemesi. Bu bence takdire şayan bi şey. F1 açısından çok iyi olmayabilir. Yani şöyleki insanlar senin denizde boğuştuğun fırtınalarla değil gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir. bütün gazete ve site yayınları pilot yorumları seyirci yorumları da tam bu yönde.
    Diğer takımlar ise ordan burdan mühendis transfer ederler. Mesela şu anki mersedes takımı honda f1’den ayrılmadan önce honda takımıydı. Üst düzey mühendisler nerelerden geldi bilmiyorum. Ama motor konusunda honda harici gerçekten o markanın ürünü olan belki bi de reno motoru vardır. Diğerleri mesela mersedes mersedes mühendislerinin ürünü değil. Bu f1 seyircisi için önemli olmayabilir. Ona bişey diyemem. Bir diğer konuda mclaren ve hakkinen döneminde hakkinen önde giderken hep aklımızda olan motor patlamadan yarışı bitirebilecek mi korkusu idi. Raikonen de 2005’de şimşek gibi mclaren’i ile motor dayanıklılık sorunları nedeniyle belki de şampiyonluğu kaçırdı. Ama mclaren mersedes ferrariden çaldığı verilerle şimdi dayanıklılık abidesi oldu.
    Honda’nın güzel mi değil mi bişey diyemeyeceğim bir özelliği de yavaşlığı. Yani dizel motor üretmeye bile bi kaç yıl önce başladı. Millet down sizing modasını kanıksadı honda hala motor küçültecek. yani durum piyasada da böyle yavaş.
    Gelelim elektrikli motor kısmına. İlk kers kullanılmaya başladığında en iyi kers mclaren mersedeste idi. o zaman sunucular tek durda tam şarj eden tek sistemin mclaren merso daki sistem olduğunu söylüyorlardı. Honda motor açısından mersedes kadar f1’de kalmadı. kers açısından çok uzun bir süre ers açısından da 3-4 yıl geride. Hiç kimseden veri çalmadı. Makina tamamen honda mühendisleri tarafından tasarlandı ve üretildi. Yani tamamen honda.
    F1 yol otomobilleri için sadece yarışlarda çalışan ve kim çok para verirse oraya giden milyon dolarlarla maaş alan elit mühendislerle teknoloji geliştiremez. Bu yüzden honda doğru yapıyor.
    Ama bu berbat bi sezon olduğu ve tad vermediği gerçeğini değiştirmiyor tabi.

    1. Mercedes 2005ten beri Ilmorun tamamina sahip.
      Isin buyuk kismi materyal arastirmasidir.Buda zaten kendi bunyesinde yapiliyor

  3. Alonso Honda’dan elentirink alamıyor…

  4. Ee? Bunu bize açıklayıp ne yapmayı planlıyorsunuz? İzleyicilerden biri mucizevi bir şekilde “Eureka” diye tesisleri basıp Ers’yi mi düzeltecek nedirnyami?

    Sezon basından beri problem şu problem bu diye sayıklayıp duracağınıza oturup şunu bir düzeltelim çözelim” deseniz şu an podyumdaydınız br McLaren tarihin en iyi 3 takımından biri olan size yakışmıyor bunlar.

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Adamlar sorunun nerede olduğunu açıklıyorlar. Seneye değiştireceklerinden bahsetmişler. Herkes McLaren’in sorunlarını merak ediyor, onlar da cevap veriyor.

  5. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bataryanın ufak olmasının şasinin dar oluşuyla bir ilgisi var mıdır acaba? Her ne olursa olsun bence Honda’nın ne McLaren’dan ne başka bir yerden yabancı mühendis alması olumsuz etkiliyor diye düşünüyorum. En azından McLaren ile daha yakın çalışmalılar.

  6. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Aynende öyle Honda’nın motoru aynı Rosberg’in 2014 Kanada’da ERS’yi kaybettikten sonra düzlüklerde 15-20km civarı hız kaybetyiği gibi duruyor..Zaten Herkesin dediği içten yanmalı motorda sıkıntı yok olay şu ers’yi adam gibi çalıştıramamakta..İnşallah 2016 sorunları çözerlerde en azından 2016’da Renault ile aynı seviyeye gelirler..

  7. ReyizHamilton avatarı
    ReyizHamilton

    mercedes motorunda kalsalardı su an her yarış ferrari ile podyum çekişmesi olurdu belki yarış bile kazanabilirlerdi

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Mercedes güncellenmiş motoru hemen vermiyor. Müşteri takımı ile şampiyonluk imkansız. Mercedes atak butonunu bile izne bağlamışken, güvenlik bahanesiyle motoru yarışta kısarken neden Mercedes’le devam etsin? Mercedes kendi eliyle rakip yaratır mı?

  8. Muammer UYAR avatarı

    Mclaren 2009 da KERS spora ilk girdiğinde en başarılı çalışmayı yapmıştı.Tabi şimdiki sistemle aynı şey değil ama Honda izin verse belkide Mclaren mühendisleri mgu kısmında başarılı bi iş çıkartabilirler.

    1. Kers sistemini de Mercedes uretiyor diye hatirliyorum.Red Bull kendininkini uretiyordu.

  9. ertugrulsaid avatarı

    Ya Bu Honda Motoru Diğer Araçlarda ki Motorlardan Küçük Değil mi. Yoksa Ben mi Yanlış Hatırlıyorum. 2015 Çöpe Gideceği Belliydi Ama 2016’da Çöpe Gidecek Duruyor. Mclaren’ci Arkadaşlara Şimdiden Geçmiş Olsun…

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      http://encdn.f1i.com/wp-content/uploads/2015/04/F1-2015-Moteurs-Honda-4-comparaison-EN.jpg

      Ne kadar belirgin olur bilemedim ama en net karşılaştırma bu.

  10. Virajlarda sadece 0.3 saniye geride kalmışız. Ve Arai çıkıp şasi kötü motor iyi diyebiliyordu. 0.3 saniye, 2.4 saniyeye göre çok daha tölere edilebilir bir süre hiçbir şey değil yani.

  11. Ana sorun bulunduysa eğer, çözülmemesi için hiçbir neden yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir