Günther Steiner Röportajı: Haas Diğer Takımlara Örnek Olabilir

yazar:

kategori:

Gene Haas’ın Formula 1 takımı altı ay kadar sonra Avustralya’da ilk yarışına çıkacak. Ferrari motorlu olacak aracı tecrübeli pilotlar kullanacak. Peki Amerikalı ekip daha önce katılmış ancak başaramamış takımlara göre ne durumda olacak?

Takım patronu Günther Steiner tüm planlarını anlattı ve başaracaklarından emin.

Soru: Günther, bazı önemli isimler Formula 1’e girmeyi çok zor bulurken yeni bir takım olarak spora girmek nasıl bir şey?

Günther Steiner: Çok iyi bir planımız olduğuna inanıyoruz. Sorun yaşayan takımların bir sebepleri olmalı. Farklı bir planla geliyoruz ve işbirliğine odaklanmış durumdayız. Sıfırdan başlayamayız. Son onyılda spora giren takımlardan sadece biri devam edebiliyor, bu yüzden farklı fikirlerle gelmeye karar verdik. Herşeyi kendimiz yapmak istemiyoruz, planımız bu. Elbette bunun işe yaradığını kanıtlamak zorundayız, ancak zorlu bir ortamda mücadele etmekten korkmuyoruz. Eğer planımıza uygun devam edersek kendimizi kanıtlayabileceğimize inanıyoruz ve diğerlerini de benzer farklı yaklaşımlarla gelmeleri için cesaretlendirebiliriz. Geçmişteki yaklaşımlar işe yaramadığını göstermişken aynı yöntemle devam edemezdik. Bu planı dört yıl önce yaptık ve hala devam ettiriyoruz. Bay Haas ne yaptığını biliyor.

Soru: Herşeyi kendiniz üretmeyeceğinizi söylediniz ve Ferrari ile ortaklığınız biliniyor. Haas’ın ne kadarı müşteri takımı olacak?

GS: Yüzde vermek zor, ancak bu şekilde çalışacağız. Elbette şasimizi ve gövde parçalarımızı kendimiz üreteceğiz. Fakat farklı olacak, otomobil üreticileri gibi, onlar hep birlikte çalışırlar ve çoğu aynı platformu kullanırlar. Ancak herkes kendi kimliğini yansıtır. Zaman değişti: artık kimse direksiyon kutusunu veya pedalları nereden aldığınızla ilgilenmiyor. Ancak müşteri araçlarının da hepsinin birbirinin aynısı olması tehlikeli, çünkü birbirinin aynısı araçlarla karşılaşabilirsiniz, herkes en iyisine sahip olmak isteyecek. Ancak aero gelişiminizi kendiniz yaparsanız bu şu an için iyi bir çözüm olur.

Soru: 2016 planlarınızın dört yıl önce yapıldığını söylediniz, ancak 2017’de önemli kural değişiklikleri yapılacak, bu da aracınızı sadece bir yıl kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Bu sizin için iyi mi, yoksa 2016’da girmek için iki kez düşünecek misiniz?

GS: Kararımızı değiştirdiğimizi düşünmüyorum. Soğuk sulara atlamak her zaman risklidir ve kalıcı değişiklikleriniz olur. Belki de 2017’nin çok iyi olmadığını düşünürsünüz, neden 2018’de yapmayalım dersiniz. Bu bize göre değil. Biz planımızı yaptık, orada olmak istiyoruz. 2017 değişikliklerini düşünecek olursak, onlar henüz resmi değil. Hadi yarı resmi diyelim, ancak bir yerde planlamaya başlamalısınız. Herkes buna hazırlıklı olmalı. Bu da bizim için bir sorun teşkil etmiyor.

Soru: Sıfırdan bir takım oluşturmak büyük bir mücadele, HRT ve Caterham gibileri bunun bedelini ödediler ve öğrendiler. Siz neyi farklı yapacaksınız?

GS: Hayati olan şey birileri ile birlikte çalışmak ve FIA’nın kurallarda izin verdiği her şeyi satın almak. Bu büyük bir fark. Bay Haas ve benim bu işi yapabilmek için uygun gördüğümüz tek yol bu. Bahsettiğiniz takımların konsepti uygulanabilir değildi, böyle yaparsanız ya tutkunuz ya da paranız biter.

Soru: Ferrari bağlantınız ne kadar önemli? F1 rüyanız için orası tek seçeneğiniz miydi?

GS: Hayır, başka seçeneklerimiz de vardı. Mercedes bunlardan birisiydi. Onlarla da konuştuk, ancak Ferrari bize daha iyi bir seçenek olarak göründü ve bu şekilde kararlaştırdık. Hiçbir şeyin sonsuz olmayacağını biliyoruz, ancak şu an bunun böyle olmasını ümit ediyoruz.

Soru: Bir takımı genel olarak Amerika’dan yönetmek… Bunun doğru çalışacağını düşünüyor musunuz? Kağıt üzerinde mantıklı görünüyor, ancak birkaç ay içinde Kannapolis ve Banbury arasındaki bağlantıyı canlı tutmanız gerekecek…

GS: Merkezimiz Kuzey Carolina’da, yönetim, CFD ve makinalar orada olacak. İngiltere’de yarış takımımız bulunacak, İtalya’da ise tasarım ve aero bölümümüz çalışacak. Üç farklı ülkede birden çalışacağız. Elbette en kolay yol bu değil, ancak bu başarılabilir ve teknoloji bunda bize yardım edecektir. Elbette yarış takımını Amerika’dan yönetmenin bir anlamı yok, bu yüzden Avrupa’da bir merkez istedik.

Soru: Sürücü kadrosu yakın gelecekte ilk önceliğiniz olacak. Ne arıyorsunuz, görünürde kaç kişi var?

GS: Şu an isim vermek istemiyorum, ancak Eylül’ün sonunda en az bir sürücümüzü açıklamış olacağımızdan oldukça eminim. İkisi ile görüşüyoruz, ancak bitmiş hiçbir şey yok. Bazı sürücülere çok yakınız, Eylül’ün sonunda adım atacağız. Bir diğer işi de bitirmek iyi olacak.

Soru: Amerikalı bir takımın Amerikalı bir sürücüye ihtiyacı yok mu?

GS: Şu an bu şekilde kimse yok. Evet, GP2 ve Formula 3’te sürücüler var, ancak yeni bir takımda çaylak pilotlara sahip olmak… bu her iki taraf için de zor. Böyle bir birlikteliğin çökme olasılığı çok yüksek. Bu an bununla ilgilenmiyoruz, çünkü deneyimsiz bir sürücüye yardımcı olabilecek konumda olmayacağız, çaylak pilotun kariyeri tek sezonda yanabilir. Biz yeniyiz, bu yüzden tecrübesi bilinen birisine ihtiyacımız var.

Soru: Amerikalı bir takımın gözüyle bakacak olursak, Amerika Birleşik Devletlerinde daha fazla yarış olmasını ister miydiniz?

GS: Elbette. Amerika hala en büyük ekonomi durumunda. Ancak iyi bir mekanda olmalı. Neden batı kıyısında San Francisco-Los Angeles bölgesi olmasın, veya New York-Boston gibi kuzeydoğu bölgesi, veya belki Miami.

Soru: Bize kısaca önümüzdeki aylarda Haas’ta neler olacağından bahsedebilir misiniz?

GS: Önümüzdeki haftalarda şasiyi üretmeye başlayacağız, her ayın ikinci haftası Ferrari’nin rüzgar tünelinde çalışıyor olacağız. Eylül ayının sonunda sürücümüzü açıklayacağız ve Ekim’de FIA’ya başvurumuzu yapacağız. Bir lisansımız var, ancak şimdi resmi olarak gireceğimizi belirtmemiz gerek. Sonraki haftalarda eski Marussia fabrikasının tadilatını bitirmiş olacağız. Pit ekipmanlarımız geliyor, her şeyi yeni aldık veya bize ve takımızda çalışacak kişilere özel olacak şekilde yaptırdık. Takımımız her gün büyüyor. Ocak’ta FIA kaza testimiz olacak. Evet, oldukça yoğun zamanlarımız olacak.

Soru: Takımınızda kaç kişi çalışacak?

GS: Tüm üç merkezimizde 200 civarı çalışanımız olacak.

Soru: Bu oldukça az çalışanınız olacak demek…

GS: Evet, ancak Ferrari’den bir çok şey alacağız, bu yüzden çok fazla kişiye ihtiyacımız yok.

Soru: Şu an açıkladıklarınız bir çok takım için büyük bir rehber niteliğinde, potansiyel yeni takımlar da bundan yararlanabilir…

GS: Bence eğer planımız çalışırsa diğerlerinin kopyalayabileceği bir model haline gelecek. Şu sıralar herkes F1’e girmekten korkuyor, ancak belki biz onlara ‘Hey, bunu yapmak mümkün!’ diyebiliriz. Hemen kazanmanın hayalini kurmuyoruz, ancak performansımızla övgü toplamak ve diğerlerini de harekete geçirmek istiyoruz.

Soru: Haas’ın takım patronu siz olacaksınız. Bu göreve nasıl hazırlanıyorsunuz?

GS: Daha önce bu işi yaptım. Planımıza sadık kalacağız ve yapmamız gereken de bu.

Soru: Bay Haas çok başarılı bir girişimci. Bu projesinin batmasına izin vermez, değil mi?

GS: Kesinlikle hayır, kimse bunu istemez.


Yorumlar

“Günther Steiner Röportajı: Haas Diğer Takımlara Örnek Olabilir” için 2 yanıt

  1. Ford’u çekin şu spora ne işiniz var Ferrari’de

  2. yeni bir takımda çaylak pilotlara sahip olmak… bu her iki taraf için de zor. Böyle bir birlikteliğin çökme olasılığı çok yüksek. Bu an bununla ilgilenmiyoruz, çünkü deneyimsiz bir sürücüye yardımcı olabilecek konumda olmayacağız, çaylak pilotun kariyeri tek sezonda yanabilir.

    Güzel açıklamış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir