2015 MotoGP Misano: Yağmurun Karıştırdığı Yarışta Zafer Marquez’in

yazar:

kategori: ,

2015 MotoGP Şampiyonası’nın 13. yarışı olan San Marino yarışında zafer Honda’dan Marc Marquez’in oldu.

Yarışın hafif ıslak zeminde başlamasının ardından ilk turlarda Jorge Lorenzo, Marc Marquez ve Valentino Rossi arasında mücadele yaşandı. İlerleyen turlarda yağmurun şiddetini arttırmasıyla sürücüler pite gelerek yağmur lastiklerine geçtiler. Bu süreçte de bu 3 isim arasındaki mücadele devam etti.

Pistin kurumaya başlamasıyla sıralamalar oldukça karıştı. Yağmurlu bölümde Yamaha’ların biraz gerisinde kalan Marquez, kuru zemin lastiklerine daha erken geçince büyük avantaj sağladı ve Misano pistinde damalı bayrağı rahat bir şekilde görerek kazandı.

Kuru zemin lastiklerine dönüşte en büyük şoku Yamaha sürücüleri yaşadılar. Diğer sürücülerin tur başına 8-9 sn daha hızlı olmasına rağmen oldukça geç tepki veren Yamaha sürücülerinden Jorge Lorenzo, kuru zemin motoruna geçtikten sonra düşerek yarışa erken veda etti. Yarışı lider götüren Rossi ise avantajını kaybederek ancak 5. olabildi. Böylece Rossi kendi evindeki yarışta 5. olarak üzülürken aynı zamanda bu sene ilk defa podyum dışında kalmış oldu. Ancak Lorenzo’nun düşüşünün ardından Rossi pilotlar şampiyonasındaki avantajını arttırmış oldu.

Yamaha’ların sorun yaşadığı San Marino’da sürpriz isimler podyuma çıktı. Bradley Smith yarışı 2. sırada tamamlarken onu Scott Redding takip etti. Redding 6. turda 4. virajda düşmesinin ardından çok iyi bir yükseliş göstererek podyumu tamamlayan isim oldu.

Loris Baz yarışı 4. sırada tamamlayarak MotoGP’deki en iyi sonucunu elde etti ancak podyumu kıl payı kaçırmış oldu.

Son yarışta podyuma çıkan Petrucci 6. olurken onu Iannone, Dovizioso, Pedrosa ve Espargaro takip ettiler.


Yorumlar

“2015 MotoGP Misano: Yağmurun Karıştırdığı Yarışta Zafer Marquez’in” için 29 yanıt

  1. CaptainKiller avatarı
    CaptainKiller

    doktor biraz heyecan yaratmak istedi hemen işi bitirmek istemiyor. Doktorun rakibi zaten marquez değil, lorenzo. Doktor kiminle rakibi paso düşüyor. Doktorun derslerini adam gibi dinlemiyorlar demekki 😀

    doktor önümüzdeki yarışta da lorenzo’nun önünde kalırsa işi bitirir. Bir galibiyetle garanti gibi birşey olur artık.

  2. Rossi dönemi yavaştan yavaştan kapanıyor. Marc Marquez yeni bir efsane olacak yazın bir kenara, bu çocukta çok büyük yetenek var. Hem Yamahaları hem kendi takım arkadaşını geride bırakabiliyor. Yamahalar daha strateji bile belirleyemiyorlar. Adamlar pite çağırıyor Rossi ve Lorenzo tur atıyorlar. Umarım sezon sonuna kadar farkı kapatıp şampiyon olur genç yeteneğimiz 🙂

    1. 2 senedir şampiyon oluyordu eleman zaten büyük yetenek olduğunu görmek için biraz geç değil mi?

      1. Görmeyen varsa 🙂 Üçüncüyü de alacaz inş.

      2. OtonomAktor 🙂

  3. ah rossi ah nerede eski rossi
    rakiplerine avans verip 12.nci sıralardan 13,ncü sralardan 15.nci sıradan gelip okadar yarış kazandıkların varki
    böyle bir hatayı senin gibi motogp doktoru uzmanı yapması affedilir gibi değil
    elinle verdin resmen yarışı rakibine

  4. Yamaha sürekli pite gel tabelası gösteriyordu. Neden giremediklerini anlamış değilim.

  5. yamaha yedi adamların başını 🙂
    uzun süre yağmur motoruyla turladılar.. rossinin bariz galibiyeti gitti.

    rossi için önemli olan lorenzodan fazla puan kazanması idi. nitekim de öyle oldu, lorenzo uçtu pistten 🙂

  6. Rossi aynı turda girse marquezle yarış cepteydi nasıl aptalca bir hata bu Rossi gibi tecrübeli bir pilot nasıl olur da bu kadar tur o lastiklerin dışarda kalır. Resmen biz istemeyiz siz birinci olun dediler Hondaya.

  7. Bütün pilotlar 4-5 tur öncesinden pite girmeye basladı.Hem Rossi nin hem Lorenzonun lastikleri çok tan bitmisti tur dereceleride berbattı.Herhalde iki pilotta mevcut hızlarının düstüğünü lastiklerinin bittiğini anlayabilecek kapasitede pilotlar. Marquez son turunda 2,5 sn fark attı Rossi ye ondan öncekinde 2sn o kadar pilot kaç tur öncesinden pite girerken Rossi kalibresindeki bir pilot o lastiklerle kendi tercihiyle herhalde pistte kalmaz.Hadi kaldı önce girenin bariz kazanacağı bir koşulda piti pas geçip önde olma avantajını neden Lorenzo ya versin bence takım faktörünü stratejiyi burada devre dısı birakmak Rossiye hakarettir.

  8. ama tehditle, ama parayla, ama lobiyle, ama içine motogp yönetimini dahil ederek vs. adını siz koyun. ama bir gerçek var ki, bugün yamaha yarışı ve şampiyonada rossi’nin egemenliğini baltalamak için resmen yarışı honda’ya sattı. şike yaptılar, sabotaj yaptılar. en geride baz denen pilotun bile kuru lastiğe geçince rossi’ye tur başına 9 saniye fark attığını, marq’ın yarım saat önce pite girdiğini, yamaha pilotlarının açıkça süründüğünü görmeye rağmen içeri almamanın hainlikten başka bir izahı olamaz. özellikle lorenzo’nun DAHİ 2 tur sonrasında rossi’yi lütfedip almaları, operasyonun temelinde rossi’nin olduğunu kanıtlıyor. rossi’nin puan kaybıyla lorenzo ve en büyük pastayı yiyen marq’ın liderlik için puan farkını kapatmalarına yardımcı olmaktı amaç.
    başardılar da. marq bu performansla sittin sene galip gelemeyecekken 4 sıra önünde galip geldi, büyük tebrik! yamaha’nın hesap edemediği nokta ise, geçen yağmurda kaskı bahane edip atarlanan lorenzo’nun yine bir kaç damla ıslak görünce kıçını başını dağıtıp perdeyi düşüşle kapatmasıydı.
    yarışçıların açık ara en iyisi, yağmurda/kuruda gözlerimizin pasını silen büyük pilot rossi’ye tebrikler. Allah’a şükürler olsun ki senin gibi bir efsaneyi canlı canlı izleyebiliyoruz.

    1. Dostum senle aynı yarışı mı izledik acaba? MM93 sittin sene kazanamaz ne demek ya. L99 ile MM93 farkı açmış gidiyorlardı. Bu yarışın en büyük favorisi L99 idi. MM93’de ona yakın bir yarış performansı olduğunu söyledi. Rossi yağmur başlayıncaya kadar yaklaşamadı. Rossi’nin önce ikinci sıraya çıkışında da MM93 arkaya bakarken gerçekleşti. MM93 hata yaptığını söyledi ama bilerek izin vermiş olması daha muhtemel. Düzlükte idiler.
      Daha da vahimi ne demişsin. Yamaha içeri almadı. F1 ile karıştırıyorsun galiba. Pilotlar slick takanların tur derecelrini telsiz vasıtası ile öğrenemiyorlar. (telsiz yok motogp’de ) Adam kendi hissiyatına ve düşüncelerine göre karar veriyor. L99’a pite gel dediklerinde MM93 hala pistteydi. Tabelayı Rossi de görmüştür yakınlardı çünkü. Girmemek tamamen 99 ve 46’nın kendi tercihleriydi.
      mm93 asfalt yeni olduğundan kuruduğunu gözle görmek mümkün değildi lastik bittiği için pite girdim pist kurudu diye değil dedi.
      Söylediklerimi yanlış anlama ama sadece sen değil diğer pek çok yorum da sanki çocuklar ya da hiç yarış izlemeyenler tarafından yazılmış gibi.
      Şampiyona ile oynandığı ise su götürmez bir gerçek. Geçen sene honda özellikle frenajdaki üstünlüğü ile yamaha’ya fark atıyordu. Rossi bunu bi kaç yerde bahis konusu yaptı. Ondan sonra dorna belli yarışlarda izin verilen büyük fren disklerini her yarışta serbest bıraktı. Bunu da sezon içinde yaptı. Sezon dışında yapsa mesele yok. Yamaha honda performansına geldi. Bu sene de Ducati yumuşak hamur sayesinde yol tutuş dezavantajını azaltıp düzlük hızı ( manyak bi motor güçleri var ) sayesinde zirvede yer alıyordu. Sonra dorna dediki bilmem kaç podyum alan artık bu yumuşak lastikleri kullanamaz. Fabrika takımı sayılır. Bunu da sezon içerisinde yaptılar. Yani gidişata müdahale ettiler. Böyle yapmasalar Rossi Lorenzo ve MM arasında sürekli bir ya da iki dukati olacaktı ve puanlama çok farklı ilerleyecekti.

      1. CaptainKiller avatarı
        CaptainKiller

        doğru söylemiş marquez’İn bu yarışı kazanma ihtimali %1 di. Rakiplerinin hataları sayesinde kazandı. Yamnaha çok rahat duble yapacaktı.

      2. yalcinceker avatarı

        etusch harika bir yorum olmuş çok güzel özetlemişsin

  9. CaptainKiller avatarı
    CaptainKiller

    pistin kurmuya başlaması ve pit olayları talihsizlik oldu. Rossi ders veriyordu marquez ve lorenzo ‘ya. Yine pitlerde yavaş kalınıp o kadar geride kalmasına rağmen farkı kapattı lider oldu üstüne farkı açtı 😀

    neyse buradan doktorun hata yapacağını sanmıyorum. Rahatlıkla idare edecektir kalan 5 yarışta. 1 galibiyet alsa yeter.

  10. Ne saçma bir stratejik hamledir bu. Sanırım Rossi pite geç geldi. Bariz hızlı oldukları belliydi kuru lastiklerin ama büyük hata yaptılar. Performanstan ziyade stratejilerin konuştuğu bir yarış oldu.

  11. Yamaha’nın suçu yok. Rossi ve Lorenzo pite çağrılmalarına rağmen yağmur lastikleriyle yarışa devam etmekte ısrar ettiler.
    Marquez, alnının teriyle bir zafer kazandı.

  12. Marc Marquez adamım be. Son turlarda Smith ile farkı açmış. Lorenzo’ya üzüldüm o kadar yarıştı ama sonunda düştü.

  13. AH rossi marquez ten sonra pite girseydin zaten geride cıksa bıle yarısı kazanırdı da yazık oldu

  14. Yamaha F1’in Williams’i taktik özürlü herifler yarışı hediye ettiler resmen.

  15. Normalde MotoGp izlemem ama bugün aklıma geldi izledim pek anlamıyorum ama herkes pite girerken Yamaha pilotlarını pistte tuttu adamlar 5. 6. sıralara düştüler gördüğüm kadarıyla Marquez’in erken girmek dışında yarışı kazanması imkansızdı neden böyle bir şey yaptılar anlamadım ama Rossi’nin kazanamamasına üzüldüm Pedrosa’nın da yarış dışı kalması kötü oldu.

    Bu arada MotoGp şimdiye kadar izlemediğim için kendime kızdım çok güzel valla 🙂

    1. Yarışın yarısında dahil olduğumu da belirteyim tam açtığımda Baz 7-8 saniye Rossi’ye yaklaşıyordu. Sanırım Rossi’de yeni lider olmuştu Allah’ım çok sinirlendim…

  16. CaptainKiller avatarı
    CaptainKiller

    rossi yarışın açık ara en hızlısıydı adamın emeğini çaldılar, geç pite girmek herşeyi mahvetti.

  17. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Yamaha resmen aldı yarışı verdi hondanın eline yuh diyorum.Lorenzo senle ne yapacağız bruder artık ayakta bir yarış geçir..

  18. Büyük skandal Yamaha Rossi yi bitirdi.

  19. yamahanın batırdığı bir yarışta scott redding geri dönüşü süperdi

  20. Kadem Yasin Semiz avatarı
    Kadem Yasin Semiz

    yarış için söylenilecek tek şey ROSSİ yarışı hediye etti. böyle kumar oynanmaz 2 tur önce girse yarışı kazanacak ve lorenzo ile fark 1 yarış farkı olacaktı. evet lorenzo düştü biraz avantaj sağladı ama kazanacağı bir yarışı 5.bitirmesi iyi olmadı. sen o kadar geriden gel öne geç sonra pite girme böyle bir efsaneye gerçekten yakışmadı.

    1. Kuru zemin lastiklerine göre son bölümde 2,5sn yavas olan lastiklerle kimse pistte kalmak istemez Yamaha almadı pilotlarını.Hatta geride olan Lorenzo yu önce pite almaları bile büyük yanlıştı.

  21. Yamaha doktorun galibiyetini resmen çaldı. ayakta uyudular resmen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir