Analiz: McLaren-Honda’nın 240 Beygirlik Baş Ağrısı Devam Ediyor

McLaren-Honda ekibi için en sıkıntılı Spa ve Monza yarışları geride kalmış olsa da sezonun geride kalan yarışları da o kadar rahat geçmeyecek.

Honda Spa’da içten yanmalı motorda yaptığı güncelleme ile Renault motorunu geçtiğini iddia etse de tüm güç ünitesine bakıldığında Honda’nın 240 beygir eksiğe sahip olduğu düşünülüyor. Şampiyonluk mücadelesi vermek isteyen ekip için bu oldukça büyük bir eksiklik ve gelecekte tarafların ilişkisinin nasıl olacağı merak ediliyor.

Honda’nın rakiplerine kıyasla nerede yer aldığı hakkında çok fazla şey söyleniyor. İçten yanmalı motorda durumu iyileştiren Honda’nın artık en büyük performans eksikliği olan ERS’nin gelişimine odaklandığı düşünülüyor.

Spa ve Monza’daki uzun düzlüklerde Fernando Alonso ve Jenson Button, rakiplerinin aksine son sektördeki düzlükte ERS kullanamadığı görüldü. Bu yüzden McLaren pilotlarının hızlarının hız ölçüm noktasından bile önce düştüğü gözlemlendi.

Bu da pistin o noktasında Honda kullanan pilotların fren noktasına kadar 160 beygir daha yavaş kaldığı anlamına geliyor. Bu yüzden Button, İtalya’da starttaki yükselişine rağmen yarış içerisinde geçilerek gerilemekten kurtulamadı.

Honda’nın ERS’deki 160 beygir zayıflığına Honda’nın hesaplamalarına göre olan içten motordaki yaklaşık 80 beygirlik zayıflığı katarsak McLaren pilotları Mercedes pilotlarına kıyasla 240 beygir eksikle yarışıyorlar.

Honda tüm sene boyunca motorunun performansını savunma acısını yaşarken bir çok kez düşük performansta şasideki zayıflıkların da etkili olduğunu söyledi.

Fernando Alonso ise Monza’da yaptığı açıklamalarda takımını savunarak virajlarda iyi olduklarını ancak düzlüklerde büyük kayıp yaşadıklarını söylemişti.

McLaren’in GPS verilerine ulaşmak imkansız bu yüzden Alonso’nun açıklamasını doğrulayamıyoruz.

Ancak Belçika GP’deki verilere göre McLaren viraj performanslarına bakıldığında Mercedes, Red Bull ve Toro Rosso’nun ardından en güçlü 4. şasiye sahip olduğu söyleniyor.

Örnek vermek gerekirse La Source’ye kadar Mercedes sadece 0.2 sn öndeyken Les Combes’te farka 1 saniye daha eklendiği görüldü. Ancak o noktadan Paul Frere virajına kadar Mercedes 0.4 sn ekleyebildi.  Oradan şikana kadar ise 0.6 sn kadar fark açıldı.

GPS verilerine göre McLaren düzlükte 2.3 sn kaybederken virajlarda yaklaşım yarım saniye kaybetti.

Diğer motor üreticileriyle kıyaslandığında ise McLaren Ferrari’ye kıyasla düzlüklerde 2 sn, Red Bull’dan ise 1.1 sn yavaş kaldı.

Honda içten yanmalı motorda gelişse de ERS’de daha fazla çalışmak zorunda olduğu çok açık. Honda bu yönde çalışmalara çoktan başladı. Spa’da ERS su soğutucusu tepedeki hava girişinden alındı.

ERS soğutucusunun yeni pozisyonu daha dar motor kapağı ve sidepodlarla aracın aerodinamisine yardımcı olacak.

Kaynaklara göre bu alandaki kilit nokta kompresör olacak ancak motordaki dondurma kuralları nedeniyle Honda ancak kış döneminde bu alanda güncelleme yapabilecek.

Honda’nın motor sporları patronu Yasuhisa Arai, gelecek sene için yeni güç ünitesi konsepti olacağını söyledi ancak yapılacak çalışmalarla 240 beygir güçsüzlük kapatılabilecek mi büyük merak konusu.

Bu konudaki en büyük sıkıntılardan birisi zaman çünkü Honda’nın dramatik gelişme kaydetmesi için baskı gittikçe artıyor.

Şu ana kadar Honda bu konuda çözüm için tutucu davrandı ve hızlı çözümler için Mercedes ve Ferrari gibi üreticilerden deneyimli mühendis almak yerine kendi içlerinde çözüm bulacaklarını söyledi. Ancak ERS’deki sorunları kabul etmiş olması Honda’nın felsefesinde değişiklik olmasını sağlayabilir.

Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen McLaren ve Honda şu ana kadar Red Bull ve Renault ilişkisindeki kameralar karşısında birbirlerini ileri derecede suçlama hatasına düşmediler.

Özellikle McLaren bu sene markalar şampiyonasında muhtemelen 9. olarak maddi anlamda büyük kayıp yaşayacak olmasına ve sponsorlar kaybedecek olmasına rağmen sessiz kalmaya devam ediyor.

Taraflar gelişmek için gereken her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Bu kış döneminden sonra Honda yerinde saymaya devam ederse o zaman durum tam tersine dönebilir.

Motorsport.com / Jonathan Noble

 


Yorumlar

“Analiz: McLaren-Honda’nın 240 Beygirlik Baş Ağrısı Devam Ediyor” için 28 yanıt

  1. Sonuç olarak McLaren Honda yavaş kaldı. Bunun suçlusu da Honda değil. FIA başka yerde suçlu aramayın. Formula-e varken sen ne demeye gidip elektrik desteği muhabbetleri zırvalıyorsun. Motorun sesini kısıyorsun. Saçma saçma işlerle dev gibi takımları madara ediyorsun. Sonun yakındır senin ama kafana vurduğunda iş işten geçmiş olacak Formula1 yönetimi ve FIA efendi.

  2. Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen McLaren ve Honda şu ana kadar Red Bull ve Renault ilişkisindeki kameralar karşısında birbirlerini ileri derecede suçlama hatasına düşmediler.

    Arai çok açık bir şekilde suçu McLaren şasisine attı.

  3. Şimdi çoğu arkadaşın sistemle ilgili bakış açısı yanlış, benimde öyleydi doğrusunu öğrendim sizinle de paylaşayım.

    ERS sistemi denildiği gibi yaklaşık 160 beygire denk gelen bir gücü araca sağlayabiliyor. Ancak bu noktada hataya düşülen nokta sistemin çalışma şekli. Elimizdeki örnek Honda, 160 beygir güç üretemiyor değil aslında, bu 160 beygirlik ekstra gücü rakipleri kadar kolay elde edip rakipleri kadar verimli kullanamıyor. Belki ileride daha detaylı bir yazıyla sistemin çalışma prensibini anlatmaya çalışırım ama şimdilik basite indirgemek gerekirse bu 160 beygirlik güç sürekli olarak sirkülasyon halinde. Siz bu ekstra gücü ne kadar çok toplayıp ne kadar verimli kullanırsanız pistin o kadar çok bölümünde 160 beygir ekstra güç kullanabiliyorsunuz. Mercedes ve Honda’yı ele alalım. Padokman aslında bu nokraya değinmiş biraz; Monza’da Parabolica bitti iki araçta düzlüğe çıktılar, Honda’nın elinde diyelim 10 saniye yetecek 160 beygir varken Mercedes’te bu 20 saniye devam ediyor. Tur devam ettikçe hep aynı hikaye, virajlarda MGU-K’den enerji kazanımı oluyo aynı zaman turbo çalıştıkca MGU-H güce katkı yapıyor. Honda’nın büyük sıkıntısı ise MGU-H’te yaşadığı verimsizlik, bunun üstüne Monza, Spa gibi fren alanlarının az olduğu pistlerde eklenince MGU-K’den de fayda sağlayamıyor ve sonuçta rakiplerine oranla düzlüklerde ve hızlanmalarda harcayabileceği 160 beygir ekstra gücü toplayamamış, topladığını da hemen bitirmiş oluyor. Ben takımın Singapur’da son iki yarışa oranla daha iyi sonuçlar alacağını düşünüyorum, çünkü bol sert frenli Singapur, MGU-K sayesinde Honda’nın bu verimsizliğini biraz olsun örtecektir. Yani tekrardan habere dönersek, evet mantıken 240 beygir geride olabilirler. Düzlüğün ilk 600-700 metresinde fark 80 beygir, sonra hop elektrik yardımı kesildi fark 240 beygir.

    Yanlışlarım olmuş olabilir, sisteme daha hakim arkadaşlar varsa düzeltebilirler. Şimdilik bildiğim kadarıyla açıklamaya çalıştım.

    1. ben halen yazıyı okuyamadım ama arkadaşlara açıklayıcı yazına ek olarak; arkadaşlar 160 ı devamlı basıyor sanıyorlar. atıyorum 160 spec. limit sadece Renault da bu gücü tam sonuna kadar kullanamadığını biliyorduk. Geçen sene Magnetti aşırı ısınma sorunlarından toplam ers ünitesini limitlerinde kullanamıyordu diyelim anlaşılır olsun yani Merso gibi kimse kullanamıyordu Scuderia buna başlayabildi bu sezon.
      Arkadaşlar eski KERS üniteleri gibi düşünüyor o üniteler bir nevi nos basar gibi her şekilde kapasite gücü aktarabiliyor ancak mgu ünite öyle değil mgu-h motorun devir-güç bandı, termal, sihhat pozisyonuna tamamen bağımlı motor bloğunu tam güçte çalıştıramıyorsan ekseriyetle mgu-h de tam güç basamaz. Yakıt emme verimsizliği gibi şeyler okuyoruz kimileri için piston miston davaları da oldu bunlar bu devir yükseklikte ki motorlar için en basit manasıyla titreşim dengesizliği demek yani yürüyüş halinde kayıpların anlık değişimlerin vardır softlarsın bunları ecu da mgu-h yi de buna paralel remap eder diye düşünebilirsiniz.
      Zaten bu ilişkiden bağımsız bir durum olsa reno da bir ihtimal yaşanmış olacağı gibi parmakla push push yapıp gaze gelirken motor kırılır krank geometrisi yamulur.

    2. MGU-K eski Kers bir turda 33.3 saniye kullanabiliyorsun.MGU-H için bir limit yok.Buradan ne kurtarırsan yanına kar kalıyor:Sonuçta olaya termik verime dayanıyor.%100 verilmli bir motor yapabilsen 100 kilo yakıtla 1.600-Hp çıkarılabilirmiş Andy Cowell’a göre.

  4. kısır lı muhabbetleri görünce aklıma bir hikaye geldi. vakti zamanında ismi bilinir sanır iş bilmez gümrük kaçak göçek işlerde uzman biri epeyce yatmış ama fazla da yıllanmamış 450 lik bir AMG düşürür. Araç specialedir dışarda ki bakıpta inleyerek konuşanları duyar megafonla ses basar mesela 🙂 Der gidiyor bu ama yatmış epeyce buna bir baktırayım biraz da hızlandırayım. İş bilmez dedik ya tabi işin membağlarına gitmek istemese de başta makineyi görenlerin sözleriyle mecbur kalır gider hafifinden bir yerlere derler aga bunu şu kadar vakit bırakacan bu listede yok talep çekecez indirecez bunun katalogunu doc. unu tabi hatlar dialup olmasa da hallicene halen.. şu şu malzememiz yok bekliyoruz gelecek derler. Bu baba parası anadoluya hava basacaktır vakti dardır der sonra geliriz artık gider kenardan köşeden çakma bi yıldızı yeterci tayfaya. Derler abi emrin olur alırsın 1-2 güne. Açarlar metalürjinin vaziyeti görünce olduğu gibi toplarlar. Toplarlar da makine yürüyor mu aksak mı meçhul bassan gitmiyor olduğu yerde kükrer durur. Velhasıl ses yerinde görüntü fasılalı. Gösterir çevreden birkaç kişiye pek birşey çıkmaz. Öyle de denk düşer bi dyno eh makineyi görünce de hemen banta çekmek ister milletin canı bir çekerler ki o da ne dirisi 450 mevcudu 400 küsürlük makine 230-250 hp anca basıyor 🙂 yukarlarda kırıldı kırılacak. Derler sen daha fazla debelenme yürü şuraya aç cüzdanı. Adam kapağı kaldırmayla der sen yürü 10 gün burada bu. kağıdı losyonu germanyadan gelecek öyle dağıtıp toplayacağız. 🙂
    İş bu honda nın işi de böyle galiba caponya da ki abiler çizip kesip vermiş bunların eline bişey bunlar bi dağıtmışlar halen toplayamıyorlar 🙂
    Motor dediğin beygir eksiltir mi eksiltir işte duyun hikayesini dinleyin 🙂

    1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
      Fernando Alonso 05-06

      amin 😀

  5. Bazılarının da dediği gibi haber biraz abartı olmuş ers limiti 160 bg 240bg için ers nin hiç kullanılmamış olmasi gerek ancak gerçekte olan şey ice (içten yanmalı motor) ve ers deklemini sağlayan tek üretici Mercedes
    Ortalama ice için 700bg dersek ers ninde 160 bg olduğu düşünüldüğünde
    Ice+ers=860 bg deklemini sadece Mercedes sağlayabiliyor
    Diğerleri ers deki gücü toplam güce tam olarak ekleyemiyor

    1. CaptainKiller avatarı
      CaptainKiller

      elinde var mı sağlam temellere dayandırdığın veriler. Hayali olarak sallamışsın. Sanırsın motor departmanlarında çalışan mühendislerden bilgileri almışsın. Elde hiçbir veri yokken sallamak komik duruyor. Varsa sağlam verilerin onlarıda yazarsın. Yoksa şu kadarmış, bu kadarmış hikaye.

      1. Arkadaş fikrini söylüyor,yorum yapıyor,tahminde bulunuyor..Hiçbirşey üretmeden karşısındakini eleştirmiyor..Konuyla ilgili varsa fikrin söyle…Gerçi sen düz mantık düşünemezsin değil mi..Kalabalık etme…

      2. Adamın veri felan söylediği yok 🙂 belirli temeller üzere fikri çıkarım yapıyor sadece öyle değil al bu veri deneceği yerde laflara bak 🙂 adam motor departmanından olsa zaten burada işi ne gider dinlenecek vaktinde çoluğu çocuğuyla uğraşır he yazmaya gelince de karşısında meeee letir anca 🙂

      3. Adamın yazdığı yazıda sayılar örnek burdaki mesajı alamamışsın sen

      4. CaptainKiller mısın nesin evet ben motor mühendisi değilim ama okuman yazman varsa az da yabancı dilin varsa sende en azından yorum yapabilirsin.

        ama sende ne o yetenek ne de kapasite olduğunu sanmıyorum

        anlamaya çalışmaya
        aşağıdaki cümlenin anlamını öğrenmekle başlayabilirsin

        The drive source is still lacking solid power. Honda admitted for the first time that the evil lies in the hybrid system. The MGU-K delivers too little electric power. While Mercedes can boost the maximum allowable electric power of 163 hp at any race track with the exception of Spa over the complete lap, Honda is already far in advance of the juice.

  6. Monzada düzlük hızlarında Honda , Mercedes ten 23 km daha yavaştı yanlış hatırlamıyorsam. Honda Mevcut hızın çoğunu içten yanmalı motordan sağladığını düşünürsek,içten yanmalı motor tasarımında hiçte fena olmadıkları ortaya çıkıyor.

    Diğer yandan 23 km daha yavaş bir araca göre 2 saniyenin üzerindeki fark biraz fazla. Bunun nedeni maksimum sürate ulaşma süresi. Diğer takımlar ERS yi kullanarak 300 km hıza 10 sn de ulaşıp 3 km lik mesafeyi atıyorum toplamda 20 sn de tam gaz gidiyorsa,Honda 15 sn tam gidiyor çünkü 300 km lik hıza 15 sn de ulaşıyor. Viraj giriş çıkışlarıda ayrı muamma zaten. ERS yi hallederlerse podyum hiçte uzak değil.

    1. Bu 23 ortalama değil de max ise çok çok ciddi bir fark. Monza da hedef kişiden 100 kg dan çok daha fazla df üretmeden böyle farkı azaltacak kadar etkili viraj yok.
      Evet, güçlü ers paketi verimli battery nin en büyük farklı ivmelenme, akselarasyonda kazandırdıkları…
      Max rpm, speed de ers nin öyle çok ciddi farkı yok push anında ki ivmelenme farkının kazancını çekiyor araçlar sadece.

    2. CaptainKiller avatarı
      CaptainKiller

      fazla düz mantık yapmışsın, ers’yi çözerlerse podyum yapar demişsin 😀

      honda’nın sorunu çok karmaşık, ers sorunu olarak düz mantık ve basit olarak düşünülecek birşey değil.

  7. ERS bir turda tek sefer kullanılmıyor. Honda’nın sorunu hem güç üretmede hem de enerji dönüşümünü diğerleri kadar çok yapamamakta. Bu yüzden çok kısıtlı seviyede güç üretilebiliyor.

  8. Honda aslında hep bu ürkeklik içinde oldu. Özellikle bir ” motor company ” sıfatı taşıması sebebiyle motordan kaynaklı dayanıksızlık durumu ile karşılaşmak istemiyorlar. Bu son derece rasyonel bir tutum. Hızlı olmak yerine rekabetçi olmak ve marka değerini korumak. Bu tabiki Mclaren in marka değerini yerlere vuruyor. Bu durumda lider vasfına sahip Ron Amca insiyatif almalı ve kararlarını sorgulamalı. Mclaren fazla avrupalı ve avrupalı bir motor üreticisi ile başarılı olabilir sadece. Yada Ron Amca ele geçirmek için yılları ve parasını harcadığı bu takımı artık bir üreticiye satsada hepimiz rahatlasak.

  9. Ams 2015 Mercedes motorunun 870 HP olduğunu iddia etmişti.7 jeton ile kaç beygir geldi bilmiyorum.Buna MGU-H dahil değil.MGU-H’de beyir kısıtlaması yok.Bir turda üç dört saniye başla türlü oluşmaz.Benim tahminim 200 hp civarı idi.

    1. 20 bg geldiği söyleniyor, ama daha fazlasıda gelebilirmiş.

  10. 240 hp biraz fazla geldi bana. İçten yanmalı motorda Arai’nin dediği doğru muhtemelen. 40 hp oradan dersek, ERS den de %30 luk bir verim aldığı söyleniyordu. 60 hp de ordan kaybediyor dersek toplamda 100 hp gerideyiz muhtemelen. Benimki tahmin tabii. Daha fazla da olabilir ama 240 hp fazla.

  11. Motor iyi olsa virajlarda bu kadar da kaybetmeyeceğiz. Bunu da hesaplamak gerek. Honda bir daha kim sene daha iyi olacak mı büyük kumar sorusu bu işte.

  12. Ortalama 13 km hız farkı için 240 bg mi lazım ? Come on dude !
    Mclaren viraj hızlarında 4. takımsa güç aynı da olsa yine 4. takım olacaktı demektir.

  13. 160 bg fark olması icin ersden , ersnin araçta hic calısmaması gerekir , yanlış tespitler.

  14. 240 beygir baya abartı geldi bana. 240 beygir fark olsa La Source’tan Les Combes’a kadar 5 saniye fark açılır. Fark sayısal anlamda ne kadar olursa olsun Mclaren için 2016 da kayıp ama sonrasını toparlama şansları var iyi bir çalışma ve stratejiyle.

  15. ertugrulsaid avatarı

    Mclaren-Honda 2 Sene Daha Böyle Gider Çok Büyük Süpriz Olmazsa Eğer ve Yıllardır Beklenen Şampiyonluklar Gelmediği İçin Taraftar Kızgın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir