Kimi Raikkonen – Formula 1 Anlaşmazlığı

yazar:

kategori:

Aslında bu yazıya başlarken işin en zor kısmı, bir başlık bulmaktı. Bu yüzden sadece başlığa odaklanıp “bu herif gene neler saçmalıyor” tarzı düşünceler kafanızdan geçerse hiç şaşırmayacağım. Ama yine de kafanızdan geçmesin yani o tip düşünceler. Bak yazının başında uyarıyorum sonra kötü niyetle okumayın. Neyse…

Kimi Raikkonen, 2000’li yılların F1 tarihinin en iyi pilotlarından birisi. Henüz genç bir yaşta, 23 yaşındayken McLaren koltuğuna oturdu ve ilk yıllarında Juan Pablo Montoya ile birlikte, gerçekçi bir şekilde Michael Schumacher-Ferrari tahtını zorlayan ilk isimlerdi aslında. Daha sonra genç ispanyol Fernando Alonso ile şampiyonluk mücadeleleri yaşadı. Bunları kaybetmesine rağmen gösterdiği göz kamaştırıcı performans hiç vasata inmedi ve 2007 yılında şampiyonluk unvanını ele geçirdi. Fakat ne olduysa ondan sonra oldu. Bir sonraki sezon ufak ufak zirve yarışından kopmaya başladı ve eski momentumunu bir daha yakalayamadı. Geçtiğimiz sezonda ise zaten zirve mücadelesi vermekten yoksun bir araçla çok büyük işler başaramayarak F1′ e şimdilik(?) veda etti. Artık WRC’ de kariyerini devam ettirecek. Neden böyle oldu? Kimi’ yi F1′ den iten şey neydi? Ya da o mu bunu istedi?

Kimi’ nin Ferrari ile olan 3 senelik birlikteliği genellikle her iki taraf için de karın ağrısı olarak geçti. Kimi’ nin geldiği ilk sene henüz sorunlar kendini göstermedi çünkü herşey iyi gidiyordu. İki tarafta birini tanıma aşamasındaydı ve iyi bir otomobil, formda olan bir Kimi vardı. Fakat ne zaman Kimi kazanamamaya başladı, o zaman sorunlar kendisini gösterdi. Daha 2008′ in ilk yarısında hafiften ikinci pilot muamelesi görmeye başladı ve gösterdiği performans gerçekten de iyi değildi. Hatta 2008 Avrupa Gp’ sindeki yarışta pitstop turları hariç her tur Massa’ dan yavaş kalarak inanılması güç bir düşüklük yaşadı. Bunun nedeni genel anlamda motivasyon eksikliğinden kaynaklandı kanımca. Birçok şanssız an yaşadı ve kazanamadığı her yarış biraz daha dibe battı. Böylelikle o sezon onun için bir felaketti. Ama şunu da söylemek gerekir ki tüm suç onun değildi. Kimi Ferrari’ de olduğu süre boyunca araçlar hep Massa için tasarlandı ve öyle de sürdü. Ta schumi geleneğinden gelen understeera meyilli araçlar yapma isteği tam da Kimi’ nin nefret ettiği birşeydi ve bu, kendisinin takım arkadaşı karşısında mücadele henüz başlamadan 1-0 geriye düşmesine olanak sağlıyordu.

Birçok insan Kimi’ nin F1′ deki en parlak sezonunun şampiyon olduğu 2007 senesi olduğunu iddia eder. Ama bana göre öyle değil. Kimi, 2007 de gerçekten o kadar da iyi değildi. Hatta hasbelkader bir şekilde şampiyon oldu. İstikrarlı bir çizgi tutturamadı hep(o sezondaki kazandığı ilk yarış Avustralya’ dan sonra kabus gibi geçen 6 yarışı hatırlayın). Kimi’ nin kariyerinin tavan yaptığı zaman kesinlikle 2005 senesiydi. Evet, belki şampiyonluğu Alonso’ ya kaptırdı, belki aracını çok hırpaladı ama o sezonun en hızlı pilotu kesinlikle kendisiydi. McLaren’ in o seneki göz kamaştıran aracı MP4-20 ona inanılmaz bir şekilde uyum sağlıyordu ve gerçekçi anlamda onun hızına yetişen bile yoktu. Kimi-mp4-20 paketi o sezon 7 zafer kazandı, bir çok zaferi de avuçlarının içindeyken altın tepsiyle rakiplerine sundu. Çünkü McLaren tam da Kimi’ nin ayarına göre araçlar üretiyordu ve o zamanki takım arkadaşı Juan Pablo bile onun yanında çok cılız duruyordu. Fakat Ferrari döneminde takım gerçek anlamda Kimi’ ye istediğini bir türlü veremedi. Kimi’ de bunun sonucunda takıma bir türlü sıcak olamadı. Sonuçta da bu ayrılık henüz 3.sene sonunda sona erdi.

Kimi’ nin bu kısımda en büyük eleştirilecek noktası zannımca takıma gerektiği kadar yardımcı olmaması. Bilindiği gibi, Kimi hiçbir zaman takımla ya da medyayla pek içli dışlı olmaz. O yalın, safkan bir yarışçı ve tek yapmak istediği araç sürmek olan, diğer herşeyden nefret eden, hatta bunu açıklayan biri(görmek isteyenler f1 racing şubat 2008 sayısını karıştırabilir). O yüzden yapmanız gereken tek şey, ona iyi bir araç vermeniz yoksa işler sarpa sarıyor. Tıpkı Domenicali’ nin dediği gibi: “İyi ve hızlı bir aracınız varsa, Kimi elinizde olabilecek en iyi pilot, fakat işler kötüye giderse ondan istediğiniz verimi alamıyorsunuz”

Raikkonen şimdi ralliye geçti ve orada neler yapacağı mechul. Ama F1′ in dışında bile yer alsa popülerliğini koruyacağına eminim. Çünkü o gerçekten en popüler isimlerden birisi. F1’le bir alakası kalmamış olmasına rağmen, birçok F1 sitelerinin hala kendisi hakkında haber yapması buna en büyük kanıt. Sarı saç- mavi göz kombinasyonu, kendine has karizması ve bunun sonucunda ona deliler gibi hayran olan çoğu dişi olmak üzere birçok taraftarı var. Hatta kendisini destekleyen kadın taraftarların en az %75 inin türk olduğuna da eminim(küsüratlı sayı vereyim de salladığım anlaşılmasın). Tekrar F1′ e dönebilir mi? Bundan sonra boşta koltuk bulması, hele hele onu şampiyonluğa ulaştıracak bir takımın koltuğunda oturması gerçekten çok zor bir ihtimal ama imkansız da değil. Ayrıca rallide iyi bir momentum yakalarsa F1′ e neden dönsün ki? O yüzden Kimi taraftarları eğer onun F1′ e geri dönmesini istiyorsa, rallide başarısız olması için dua etmelerinden başka bir çare yok.

Garry Kasparov


Yorumlar

  1. Ferrari takımı son yılında Raikkonin kazandığı yarıştan sonra "Kimiye kazanacak bir araba vermemiştik, o imkansızı başardı" benzeri bir açıklama da yapmıştı. Scumaher ve Ferrari birlikteliğinin efsane olduğu yıllarda bile Raikkonen son yarışa kadar şampiyonluk iddiasını sürdürebilmiş, o dönemde schumiye kafa tutabilmiş yegane pilottur. Ben formulayı 90'lı yıllardan (TRT dönemi) beri izliyorum. Benim son yıllarda pistte gördüğüm en yetenekli pilottu. Yarışa bu kadar heyecan katan, uzak ara öndeyken inadına en hızlı turlar atan başka bir pilot hatırlamıyorum Özetle yorumlarına sonuna dek katılıyorum

  2. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    McLaren'ın 2000'li yıllarda yaşadığı dayanıklılık sorunlarını Kimi Raikkonen'e bağlayan arkadaşı kınamak istiyorum. O dönemlere baktığımız zaman McLaren takımındaki diğer pilotların da sık sık sorun yaşadıklarını gördük. O dönemde motorlar sürekli geliştiriliyordu ve bu sebepten dolayı arızalar sık sık yaşanıyordu. 2000'den beri F1 izleyen arkadaşlar bunu bilirler. Şimdilerde motor arızaları çok nadir yaşanmaktadır, çünkü motorlar dondurulmuştur. Motor dondurulması kuralından sonra Kimi hala McLaren'da olsaydı arızalar devam mı edecekti? Bazı insanlar malesef böyle düşünüyor ama motorlar dondurulduktan sonra Kimi'nin McLaren'dan ayrılması onun bir başka şanssızlığı olmuştur. Zira bu yüzden o hep sürekli yanlış bir şekilde zorlayıp motor patlatan bir pilot olarak görülmüştür bazı kesimlerce. Aslında bununla alakası olmadığını onlar da bilir ancak polemik çıkarmak herkesin hoşuna gider…

  3. bir kulp takarsam öyle konuş. yazdıklarım üzerinden cevap ver o halde. ben daha haberi bile okumamışken sataşıyorsun bana (ve bir kaç kişiye). benim için korkmana gerek yok, şampiyon olur ya da olmaz, bu massa ve onun fanlarının problemidir. artık kulvarlarımız farklı ve junior takımıyla wrc pilotu kimi ilgi alanıma hiç girmiyor. artık massa alonso hamilton gibi f1 pilotlarıyla uğraşmayı bırakıp, loeblere hirvonenlere nasıl diş geçirecek kimi, bunlara yoğunlaşsan daha faydalı olabilir.

  4. başka bilgisi olan var mı?diğer takımla ilgili

  5. r30 tanıtımı bugün pnların saatine göre 4.30 da olcakmış türkiye saati ile heralde 5.30 olur

  6. FelipeFernando avatarı
    FelipeFernando

    hiç bir pilotun kulp takılacak yanı yok.bu griddeki pilotlar en iyileri.hata tüm katagorilerde olur.ama f1 bence en zoru,moto gp en risklisi.f1 kolay olsaydı rossi-loeb testlerle yetinmezdi.yorum yapmadan önce saygı duymayı öğrenin hem birbirinize hemde her nakadar tanısanızda gerçekte tanımadığınız insanlara.(bu arada renault ve williams 'ın tanıtım saatlerini bilen ?)

  7. HI-HI massathebest. seni cok iyi anliyorum. burnunun dikine gitmeye devam et. (bu lafin sansursuz versiyonu vardi aslinda)

    yalniz daha sonra tuttugun pilota saygi falan bekleme ve diger pilotlari tutanlardan ama… veya bundan bahsetme. yoksa gercekten iki yuzluluk olur seninkisi.

    o "the best" dedigin massa'ya kulp takmaya kalksak, aksama kadar bitmez yoksa.

  8. Raikonen i sevmem buradaki insanlardan daha az olmadığını sanmakla birlikte çok abartılmadan anılması tercihimdir.2007 de hiç yolda kalmayan McLaren den bahsedilmiş… Japonya da aero yu kaybeden Alonso yarışdışı kalmışdı. Ne oldu da Raikonen ile sürekli patlayan,kopan,yolda kalan araçlar bir anda sapasağlam oluverdi.İşde bu düşünceden sonradır Raikonen e olan ilgim Alonsoya yöneldi.2005 yılında,deliler gibi hız yapmak isterken arıza yapan otomobil yerine; optimize bir şekilde aracımı yarış sonuna getireyim 1 puanda olsa benim olsun çabasını gösterenler kazandılar. Raikonen e olan inancımı 2006 yılının sonu gelmeden bende yitirmişdim.Belki McLaren den giderde bizde patlamayan ve arıza yapmayan bir araçla tanışırız demeye başladım (Öylede oldu).
    Vettel,Kubica,Massa,MSC,Alonso sevdiğim pilotlardır (F1 sever olduğumdan).Vettel in çok büyük başarıların pilotu olamayacağını düşünüyorum.İyi bir araçla Kubica ondan defalarca önde kalır.Şu an analatamayacağım bir şeyleri eksik.Başarıya koşarken bi anda gerilerde kalıyor.Çelimsiz hareketi çok.Hamilton ondan daha ii baskı kaldırıyor.
    Yazı konusunda da bir yorum yapmak istedim:Yorum yazısı olacak iken haber gurubuna eklenmiş bir kompozisyondur.Konuşma dilinde yazılmış duygu yazısıdır.

  9. sevgili ali kaya;"f1de shumi sennadan sonra en hızlı ve en etkili pilot ama onu harcadılar keşke webberin yerine o gelseydi."
    ben dediklerinde bir mantık bulamadım bu konuyla ilgili yorumun için!!!

  10. sevgili ali kaya;"f1de shumi sennadan sonra en hızlı ve en etkili pilot ama onu harcadılar keşke webberin yerine o gelseydi."
    ben dediklerinde bir mantık bulamadım bu konuyla ilgili yorumun için!!!

  11. daha haberi bile okumamışım, bir arkadaşımızın hasretle yorumumu bekliyor olması duygulandırdı beni. üstüne bir de kulp takmamı istemiş, kırmak olmazdı elbet. seçeceğin kadar da çok koydum ama, beğenmedin anlaşılan. neyse sağlık olsun.

  12. Kimi Raikkonen f1 in evvel ahir en iyi en hızlı en efendi en asil en yakışıklı ve dee en şanssız pilotlarından biri olmuştur ve olacaktır.

    O sauberde kendini gösterdiği sene iki takımdan teklif almıştı. Biri Ferrari bir mclaren…
    Ferrari ona şuminin yanında 2.pilot olma teklifini götürmüştü. Bırakın 2.pilotluğu f1 kariyerinin ilk yılında ferraride yedek pilotluk teklifi yapılsa kaç pilot reddeder merak ediyorum. Açıkçası çıkacağınıda pek sanmıyorum. Onu diğerlerinden ayıran en büyük özelliklerden biri beklide bu olsa gerek. Esarettense ölmeyi tercih etmek arkasına dönüp bakmadan gitmek.
    Velhasıl kuzeyin asil Finlandiyalısı akzambaklar ülkesinin insanı kimi raikkonen mclarene geçmişti. Çok eskileri bilemeyeceğim ama yarıştığı 5 yıl boyunca( bir dostumun ifadesiyle yarışta her reklam arasında acaba hangi mclaren aracı yarışdışı kalacak korkusuyla reklam arası olsun istemezdik) mclaren ona bir türlü şampiyon olabilecek bir araç verememişti.
    Bu durumdan usanmış kimi kendine yapı olarak uymasada ferrariye gitme kararı vermişti. Geldiği ilk yıl tamamen eşit statüyle yarışıp(çünkü arkasında ayrım yapmayan onun en büyük rakipteyken kendilerine kök söktüren bir pilot olarak asla kabullenemeyen bir kesim tarafından ezilmesine müsaade etmeyen bir todt vardı) o inanılmaz dayanıklı ve hızlı( o sene mclaren araçları bir kere bile yolda kalmadı)mclarenlere karşı hakkıyla bir şampiyonluk kazanmıştı. Eğer mclaren 2007 ve 2008 deki aracı kimiye yarıştığı dönemler de verebilseydi bugün en az 4 şampiyonluğu olan bir pilottu.
    2008 de todtun gitmesinden sonra Ferrari içindeki bir takım zevat kendilerine çok yakın gördükleri kendilerinden bildikleri masayı şampiyon yapmak için kurguyu onun üzerine yapınca bu kimiyi çok fazla hırslandırdı(büyük bir zatın ifadesiyle hırs sebebi hasarettir). 10 en hızlı tur onun gayet hızlı olduğunun en büyük delilidir. Fakat hırsından kaynaklanan birkaç puan fazla alma isteği yüzünden Avustralya monako Singapur Belçika yarışlarında yapılan hatalar kanadada hamiltonun ona arkadan çarpıp yarış dışı bırakması fransada kopan eksoz japonyada startta hamiltonu geçmesine rağmen hamiltonun onun üstüne sürmesinden kaybedilen galibiyet klasik hatırlayamadığım birkaç motor vs diğer hatalardan kaynaklanan yarış dışı kalmalar pit ekibinin yaptığı hatalar ve son üç yarış masaya yardım etmesi onun şampiyonluktan kopması için yeterinden fazla puan kaybettirmişti. Eğer takım geldiği ilk yıldan sonra kimiyi 1.pilot olarak destekleseydi kimi psikolojik rahatlıkla ferrariyi 2. senesinde de pilotlarda şampiyon yapacaktı.

    Kimi masayı asla kendine bir rakip olarak görmedi. Bu asla massanın kötü pilot olduğunu göstermez. Ama bir gerçekki kimi takım tarafından bir şumi kadar bir massa kadar sevilmedi ve desteklenmedi. Kazandığı galibiyetlerden sonra çalınan Finlandiya ve İtalya marşlarında bile bir uyumsuzluk kulağa hoş gelmeyen bir durum vardı.

    2008 sezonunun 2 yarısının hemen başlarında kiminin kontratı 2 yıl yenilendi. Takım tarafından çok istenmemesine rağmen kimi ilk 2 yılda takımına 2 takım ve 1 pilotlar şampiyonluğu kazanmasına başrol oynamıştır(şuminin ilk 5 yılını hatırlayın). Yanılmıyorsam 2.yılın başlarında doğru bir paketle kırılacak birçok rekor olabilir gibisinden laflar etmişti. Ama o sene ilk yılında şampiyon olmuş bir pilota böylesi az desteği beklemiyordu.

    2009 sezonunda fiyasko bir araba ile sezona başlamak kiminin hevesini kırmıştı. Yavaş yavaş aracın toparlanması masanın kazası ile takımlar şampiyonluğu ümidinin tamamen yok olması ve aracın gelişiminin durdurulması buna rağmen kimin gösterdiği performans taktire şayandı. Arkasından santander sponsorluğu ile beraber alonso takıma gelirmi haberleri ve gelirse kim gider dedikoduları etrafı sarmıştı. Buna rağmen kimi takımı için elinden geleni yapmaya çalışmış kendisine sorulan sorulara takımımla kontratım devam ediyor tarzı gayet kibar ve hoş açıklamalar ile cevap vermişti. Arkasından monzadaki santander sponsorluk açıklamasında Ferrari kendine yakışan bir açıklama yapmıştı. Alonso birgün ferrariye mutlaka gelecek ama gelecek sene değil demişti. Belki bunu bir ilave sponsorluk desteği için yapmıştı belki santander spronsorluktan çekilmekle tehtid etmişti. Ne olduğunu bilemiyorum ama Ferrari başkanı kendine ve ferrariye yakışmayacak bir şekilde 2 hafta içerisinde ağız değiştirip kimi ile kontartın bitirilip yerine alonsonun getirildiğini duyurmuştu. Kiminin bir açıklaması enteresandır. Takımdan ayrılışımın kesinlikle performansımla alakası yok….
    Neden ciddi bir şekilde yaralanmış massa değilde sapasağlam kimi? Neden onca yıla rağmen takıma şampiyonluk kazandırmamış massa değilde geldiği ilk yıl şampiyon olmuş kimi? Neden birçok otorite tarafından iyi fakat en iyiler arasından anılmayan massa değilde otoriteler tarafından en iyi ve en hızlı pilotlar arasında gösterilen kimi? Neden orta karar popüler olan ve sevilen massa değilde f1 in gelmiş geçmiş en popülerleri arasından yer alan ve gridin en çok sevilen en çok taraftarı ve fanı olan kimi? Neden masansın değilde kiminin takımdan ayrılmasına karar verilmişti bu pek bilinmiyor ve bir takım basit sebepler söyleniyor ama gerçek ne olabilirdi? Belki alonso böyle istemişti. Belki santander ikinci seferde alonsoyu takıma emrivakiyle alınmasını sağlarken ilaveten alonso kesinlikle birinci pilot olacak demişti. Kimi buna asla uymaz takımda sorun çıkaracak olabilirdi. Alonsonun eşit statüyle yarışmayı pek sevmediği hatta 2007 hariç neredeyse hiç yarışmadığı herkes tarafından bilinen bir durumdu.

    Gerçekler çok az kişi tarafından bilinmeye devam edip bir sır olacak kalacağı muhakkak. Ama şık olmayan bir gönderiliş şekli Ferrari gibi bir devin altın harflerle yazılmış tarihinde kara bir leke olarak yer alacaktır. Bu haksızlık onlara ciddi bir mutsuzluk olarak kader olabilir.

    Neticede f1 en sevilen pilotunu inşaallah temennim odur ki bir yıllığına kaybetmiştir.

    Onu toprağın beklediği bir yağmur gibi bekliyoruz ve özlüyoruz. Ümitle özlemle sevgiyle….

  13. bu arada, schumacher understeer'li araç sürmekten hoşlanıyordu, doğru. fakat yanlış olan kısım, kimi gibi felipe'nin de oversteer'li araç sürme stiline sahip olduğudur. kimi understeer'dan nefret ediyor da felipe'ye uygun geliyormuş anlamında yazılmış bu cümle yanlıştır. bana inanmayanlar biraz zahmet edip f1 racing dergilerini karıştırabilirler.

  14. başlık bence

    kimi raikkonen – ferrari anlaşmazlığı olmalıydı.

    kimiyi sevdiğinden dolayı seni seviyorum kasparov arkadaş:)

  15. yarın renault ve sauber lansmanlarını netten izleyebilirmiyiz? yeri değil gerçi ama

  16. Bende bir kimi sever olarak sık sık webber'in yerine geçseydi deniyor…Fakat kendisi istedi rally'e geçmeyi..Ayrıca ben bu sene araç hızlı olursa webber'den büyük işler bekliyorum çünkü oda kendini kanıtlamaya çalışacaktır..

  17. FelipeFernando avatarı
    FelipeFernando

    yazıya şöyle bir baktım.yazan arkadaşı tanımam ama duygularını yansıtmış.sonuca gelince Kimi senin yerin f1.tıpkı Schumacher,Alonso,Massa,Lewis,Vettel,Rosberg,Button gibi. wrc yi Hirvonenlere,Loeb lere,moto gp yi Rossilere Stoner lara bırak.ben Kimi nin bu şekilde gitmesini istemezdim.2003 ü kendi hatalarıyla (İspanya-Kanada) 2005 i dayanıklılık-Alonso faktörleriyle kaybetsende,2007 dünya şampiyonusun.ama 2008 deki performansını ve hatalarını bir sorgula Kimi.Fransa gp sinden sonra ben ortada dünya şampiyonu olmak isteyen bir Kimi göremedim.sanki o egsoztla sende koptun gittin f1 den.

  18. Furkan  Karaman avatarı
    Furkan Karaman

    Kimi' yi F1' den iten şey neydi? Ya da o mu bunu istedi? gibi sorular sorunca sandım ki bilmedigimiz birşeyler var. ama görünüyor ki yorumla karışık coğunlukla bilinen şeyler yazılmış bu yazıda. tabi yine de emek verilmiş saygı duyuyorum teşekkürler

  19. f1de shumi sennadan sonra en hızlı ve en etkili pilot ama onu harcadılar keşke webberin yerine o gelseydi.

  20. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    "Sarı saç- mavi göz kombinasyonu, kendine has karizması ve bunun sonucunda ona deliler gibi hayran olan çoğu dişi olmak üzere birçok taraftarı var."

    "Kimi Ferrari' de olduğu süre boyunca araçlar hep Massa için tasarlandı ve öyle de sürdü."

    bu iki cümleyi beğendim.elinize sağlık.güzel yazı.
    Kimi'nin Ferrari'de yanlız kaldığına katılıyorum.2007'de Jean Todt vardı Kimi'yi gönülden tek destekleyen o'ydu.o gidince Kimi gerçekten yanlız kaldı ve 2007'de Kimi şampiyon adayıyken takım 2008'deki gibi hırslı ve tüm gücüyle çalışmadı ama yine de Jean vardı ve Kimi şampiyon oldu

    Kimi yanlız kaldı mutlu değildi sevincini paylaşacak biri yoktu.tabi ki takım seviniyordu ama içten değildi sanki bu da dışarıya yansıyodu zaten

    (Kimi'nin gönderilmesinde başka sebeplerde vardı ama konu Kimi'nin F1 anlaşmazlığı olduğu için yeri ve zamanı değil)

    ve Kimi'nin altın yılı 2005'ti buna bende katılıyorum

  21. sanki sadece yazmak için yazmılmış! zaten onun için ki başlık sorunsalı olmuş…. okuduk geçtik o kadar;)

  22. kimi'nin f1 den sogumasının sebebi onun hamilton gibi schumi gibi desteklenmemesi.

    efsanalere baktıysanız ,her efsanenin yarıştıgı takım sadece onun üzerinden politika izler. aracın üretimi aerodinamiği prensipleri çalışma düzeni vs vs uzaaar gider bu…takımı takım yapan o efsane pilottur.

    işte kimiyi bu yönden sahiplenen bir takım çıkmadı.

  23. sezgin güneş avatarı
    sezgin güneş

    arkadaşım işte ferrari bu yüzden bir takım olamıyor kimi gibi birini harcadıktan sonra ayrıca heidfeld ve kiminin f1 e dönmesi zor belki heidfeld daha mütevazi takımlarda yarışır ancak.kiminin 3 seçeneği var mercedes mclaren ferrari ferrari zaten bitmiştir. mercedes kimiden önce vettel var mclaren bu dizilimi en az 3 yıl daha korur. redbull bana gerçekçi gelmiyor istese bu sene yarısırdı redbulla

  24. Yanlış anlaşılmasın sadece meraktan soruyorum,niye şampiyon pilot varken diğer pilot önem verilsin?Umarım kimi ve heidfeldi tekrar f1 de görürüz.

  25. sezgin güneş avatarı
    sezgin güneş

    arkadaşım bende bir kimiciyim ama yazın gerçekten yüzeysel olmuş f1 de iyi pilot neden iyi pilot tur biliyomusun.verilen aracı en iyi şekilde kullanabildiği için ferrari yıllardır tipik özellikte araçlar üretir.orta downforce isteyen pistlerde bariz bir üstünlüğü herzaman olmuştur.pilotlar farklıdır kiminin f1 den soğumasının asıl nedeni massa ya 2008 de bir şamppiyonluk için seferber olunması yapısı dolayısıylada iyice yalnız kalması. genede son zamanlarda yetişen iyi pilotlar kimi alonso daha sonra vettel bana kalırsa kobayashi massa hamilton inkar edilemezdir

  26. ortalama ustu bir yazi olmus. ben de evde kalirsam boyle bir yazi yazmayi dusunuyordum. hemen hemen ayni seyleri soyleyecektim. acikcasi pek bilgi yok yazida ama en azindan kimi'yi tutanlarin duygulari dile getirilmis.

    imla ve noktalama isaretlerinde yeteri kadar ozen gosterilmis. (parantez icindeki, "kusuratli salliyorum…" ifadesi ile de eksi sozluk okuru veya yazari oldugunuzu tahmin ediyorum.)

    bora subasi, massathebest ve birkac kimi dusmani daha arkadas gorurse illaki kulp takarlar ama siz takmayin 😉

    elinize saglik. guzel olmus.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir