Renault'tan Bob Bell İle Söyleşi

yazar:

kategori:

Bob, takım artık yeni bir döneme girerken organizasyondaki yeni rolünü anlatır mısın?

İdari Sorumlu Bob Bell: “Enstone çalışmalarının günlük idaresi üzerine yoğunlaşacağım bir ‘İdari Sorumlu’luk rolünü üstleniyorum. Aslında bu sene ve sonrası için harika, yeni bir mücadekeyi dört gözle bekliyoruz. Takımın yapılanma şeklinin, başarının gelmesinde bize yardım edeceğine inanıyorum”

Rekabetçiliğin geliştirilmesi için takım nelere yoğunlaştı?

BB: “R29 ile sahip olduğumuz meseleler, temelde aerodinamikti ve rakiplerimize karşı genel olarak yere basma kuvveti eksikliği yaşıyorduk. Bunu belirlemek için rüzgâr tünelinde bir yenilik yaptık ve CFD (bilgisyar destekli akışkanlar dinamiği) donanımızda da iyi gelişmeler yapmayı sürdürüyoruz. Geçen sene sonunda rakiplerimize karşı olan eksikliklerimizi gidermemiz gerektiğinin farkındayız. Ama şimdiye kadar rüzgâr tünelinde, hedeflerimize ulaşıyor ve geçiyoruz. Bu nedenle R30’un, hızlı olabileceği konusunda iyimserim, böylece de diğerlerini yakalamk için bir sene daha geçirmeyeceğiz”

Rüzgâr tüneli ile ilgili değişikliklerden daha ne söyleyebilirsin?

BB: “Eski kayar bant, bir yenilik için artık zamanını doldurmuştu, bu yüzden metal bant yolu ile dğeiştirme kararı aldık; bu bize, zaten diğer takımların çoğunun kullandığı seviyelere getirdi. Bu, %50 ölçekli model yerine %60 ölçekli modellerle çalışabileceğimiz, ayrıca saniyede 50 metre hızla çalışma şansı yakalayabileceğimiz anlamına geliyor. Yeni bant, çok daha dayanıklı olacak ve bize daha hassas sonuçlar verecek. Böylece de rüzgâr tünelinde zamanı azami şekilde değerlendireceğiz. Güncellemeler için rüzgâr tünelimizi kapatmamız gerekmiş olmasına rağmen programdaaki 6 haftalık zaman dilimi yerine 4 hafta çalıştık; bu da dikkate değer bir çaba. Tünelin zaman kaybını asgariye çekmek için CFD kaynaklarımızı da tam kapasite çalıştırdık”

Robert Kubica ve onun takıma getirecekleri ile ilgili düşünceleriniz neler?

BB: “Yeni bir döneme girerken Robert, takıma bir dinamizm getirdi. Başarıya aç bir insan ve bizi ileri götürmeye yardım edecek olumlu bir güdüsü var. Fernando ilk geldiğinde onun ne kadar iyi olduğunu hemen belli olduğunu hatırlıyorum da aynı şeyi Robert’te de hissediyorum, özellikle de şimdiden başarmış olduklarını düşününce. Henüz bir dünya şampiyonu olmadı ama Fernando’nun izinden gidip dünya şampiyonu olma potansiyeline sahip, bunda şüphe yok. Umarım bu da (şampiyon) Renault’ta olur”

Sezon başında Renault’un yerini nerede görüyorsunuz?

BB: “Herkesin beyaz bir sayfa açarak girdiği 2009 sezonu başına kıyasla performans açısından daha iyi bir yerde olduğumuzu hissediyorum. Bu yüzden hedefler belirlemek daha kolay ve sezon başladığında üst orta grupta yer almayı hedefleyebiliriz. Sene içinde güçlü bir gelişim kabiliyeri için kaynaklara sahip olduğumuzu biliyoruz ve rüzgâr tüneli için yapılan yenilikler, hızlı faydalar sağlamada bize yardım edecek. Bunların hepsi bir araya gelirse sezonu umarım podyum mücadeleleri ile bitirebiliriz ve 2011 için de şampiyon mücadelesine hazırlanabiliriz.”


Yorumlar

  1. inş başarılı oluruz bukadar emek ve çaba boşuna gitmezz yenilikler süper umut verici hayırlısı diyelim RENAULT F1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir