Renault Teknik Patronu James Allison İle Söyleşi

yazar:

kategori:

James, R30, geçen seneki R29’a göre ne gibi farklılıklara sahip?

Teknik Sorumlu James Allison: “Çok farklı ve hatta annem bile dışardan farklılıkları söyleyebilir. R30, öncekine göre gözle görülür derecede daha zarif ve çekici bir araç. Bu değişiklikler estetik için yapılmadı, yoğun aerodinamik gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Temelinde de değişiklikler önemli derecede. En büyük farklılıklar, 2010 kuralları çerçevesinde çok daha geniş yakıt deposu olmasına ayak uydurmanın, KERS’in olmamasını sağlamanın sonuçlarıdır. Ama araç boyunca diğer 10 çeşit gelişim daha var”

Kış süresince teknik ekibin karşılaştığı zorluklar nelerdi?

JA: “Şimdiki aero kurallarıyla ikinci sezon olmasına rağmen 2010’da yakıt ikmâlinin kaldırılmasına uyum sağlamak, araçta tamamıyla farklı bir mimari gerektiriyor. Buna ilaveten ilk defa geçen sene gördüğümüz çift katmanlı difüzörden en iyi verimi alabilmek için aracın arkasında önemli ölçüde çalışma yapıldı.”

Aero pakedi ile ilgili bize daha neler söyleyebilirsin? Bu bir evrim miydi, devrim miydi?

JA: “Her senenin stabil aero kuralları ile aero gelişimi, bunların her ikisinin bir karışımı diyebiliriz. Rüzgâr tüneli her zaman, özenle tekrarlanan gelişimler için belli bir geri dönüş subar ama yeni konseptlerin üretilmesinden daha büyük adımlar sağlanır. R30’da bu bakımdan hiç fark yok”

Yakıt ikmâlinin kalkması ne kadar etki yapar ve takım buna nasıl tepki gösterdi?

JA: “Daha büyük yakıt depolarına uyum sağlamak açıkçası, daha geniş depolara yataklık yapan hücrelerin hayatta kalmasını etkiledi. Tasarım ve aracın kullanımına genel etkisi, daha geniş oldu. Örneğin;

Daha fazla yakıt yükü, frenler için çok daha zorlayıcı şartlar demek. Ayrıca tamamıyla dolu ile tamamıyla boş depolarla sürüş, süspansiyonların başa çıkması gereken çok geniş yelpazede şartlar sunuyor.

Ayrıca pitstoplarda araca yeni yakıt ikmâlinin yapılamamasını göz önünde bulundurduğunuzda depodaki yakıt, motorun sıcaklığından daha uzun süre etkilenecek demektir. Sıcak yakıt, aracın performansını düşürür ve eğer çok sıcak olursa buharşır, pompalamayı engellerer ve motorun doğru şekilde beslenmesi sağlanamaz.

Yakıt ikmalinin olmaması ayrıca yarış içindeki stratejide öncelikleri etkiler. Buna bir örnek; araçlar güvenlik aracı arkasında farklı şekilde sürüş yapacaklar. Geçen senenin kuralları çerçevesinde bütün araçlar aşırı yakıt tasarrufu moduna geçerlerdi. 2010 kurallarında tamamıyla tersini yapmalıyız. Fazla yakıtı atmalıyız, aksi takdirde güvenlik aracı çıktığında fazla yakıt taşırız”

Önümüzdeki sezon için gerçekçi hedefleriniz neler?

JA: “2010 sezonuna, 2009’a kıyasla önemli ölçüde daha iyi bir durumda başlamayı hedefliyoruz. Bu bakımdan ne kadar başarılı olduğumuzu zaman söyleyecek. Bununla birlikte başlangıçta rekabetçilik seviyemiz ne olursa olsun araç için çok agresif bir gelişim programımız var ve çok yakın zamanda podyum ve yarış galibiyetleri için mücadeleye geri döneceğimize inanıyoruz”


Yorumlar

  1. elif çivici avatarı

    'R30, öncekine göre gözle görülür derecede daha zarif ve çekici bir araç.'
    Harbiden geçen senekinin burnu elektrikli süpürge gibiydi.Renklerde çok zevksizdi.

  2. hadi hayırlısı diyelim çok olumlu konuşmuş şimdiden heycan bastıı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir