Red Bull

yazar:

kategori:
Yarış Pilotları Sebastian Vettel Mark Webber  
Test Pilotları      
Takım Patronu Christian Horner Teknik Sorumlu Adrian Newey
Yarış Müh. Vettel Guillaume Rocquelin Yarış Müh. Webber Ciaron Pilbeam
Şasi RB7 Motor Renault
Merkez Milton Keynes  İngiltere  
Sponsorlar  
Katıldığı Yarış 107 Kazandığı Yarış 15
Pole Pozisyon 20 En Hızlı Tur 6
Toplam Puan 754.5 Pilotlar Şampiyonluğu 12
Markalar Şampiyonluğu 1 İlk Yarış 2005 Avustralya GP


   
       

  Red Bull Racing takımı Avusturyalı içecek firması Red Bullun sahip olduğu 2 Formula1 takımından birisi.Red Bull takımının sorumlusu Christian Horner.

Tarih

Red Bull takımı enerji içeceği firmasının 2004 sezonu sonunda Ford firmasının Formula1den çekileceğini açıklaması üzerine Jaguar Racing takımını satın alması ile kuruldu.15 Kasım 2004te anlaşma açıklandı.Haberlere göre Jaguar takımı Red Bulla 110 Milyon dolara satıldı.Takım 2005te Coswort motorlar ile yarışmaya devam etti.

Red Bull takımı kendi Formula1 takımını kurmasının ardından uzun süredir ortak çalıştıkları Sauberden ayrılmak zorunda kaldı.Takım Formula1de yeni olsada genç pilotların yetişmesi üzerinde önemle duruyor.Red Bullun sponsor olduğu pilotlar arasında Christian Klien ve Vitantonio Liuzzi gibi isimler bulunuyor.Red Bull ayrıca Formula1’in alt kategorisi olan GP2 serisinde bir çok pilot ve takımada sponsorluk yapıyor.

2005

Red Bull takımının ilk şasisi RB1 olarak adlandırıldı.Takımın başına Mclarenin deneyimli pilotu David Coulthard getirildi.Coulthardın deneyimleri ile yeni olan takıma faydalı olacağı düşünüldü.

Red Bull takımı 2. aracına kendi pilotlarından birisini koymak istiyordu kuşkusuz.Christian Klien 2004te Jaguar ile de yarışmıştı ancak Klien 2. koltuğu 2004 F3000 Şampiyonu Liuzzi ile paylaşmak zorunda kaldı.Red Bull takımı yarış yarış pilotların değişeceğini açıklamıştı ancak genel olarak sezon boyunca Christian Klien daha fazla koltuk buldu kendisine.

Red Bull ilk yılına rağmen oldukça başarılı giriş yaptı Formula1’e.Neredeyse sezonun büyük bölümünü 6. sırada götüren Red Bull takımı sezonun son bölümünde atağa kalkan Bar Hondaya geçilmişti.Takım ilk senesinde Jaguar takımının 2003 ve 2004te topladığı puanlardan fazlasını topladı.2003 ve 2004te Mclarende kötü sezon geçiren David Coulthardda henüz kendisinde işin bitmeiş olduğunu gösterdi.Red Bull takımı sezon boyunca neredeyse sürekli puan alan takımlar arasında yerini almıştı daha ilk senesinde.David Coulthard sezon sonunda 24 puan toplamışken Christian Klien 9 puan kazandı ve Vitantonio Liuzzide 1 puan elde etmişti.

2006

Red Bull takımı 23 Nisan 2005te 2006da Ferrari motoru kullanacağını açıkladı.Kuralların değişmesi ile hem Ferrari hemde Red Bull aynı özellikte motorları kullanacaktı(2.4 lt V8).

Takım 2007 sezonu için başarılı dizayncı Adrian Neweyi bünyesine katarak büyük bir iş çıkarmış oldu.

Red Bull’un RB2 aracı ilk piste çıktığı günlerde soğutma problemleri ile karşı karşıya kalmıştı ancak ilerleyen testler sonucunda takım bu sorunun çözümünü bulmayı başardı.

Takım Monaco yarışında Superman Filmi logoları ile yarıştı ve David Coulthard bu yarışta finish çizgisini 3. geçen isim oldu ve böylece Red Bull takımı ilk podyum zaferine ulaşmış oldu.İlginç olan o ki takımın daha önceki sahipleri Jaguar ve Stewart Grandprizte ilk podyum zaferlerini bu pistte kazanmıştı.

Takım 2006 sezonunu Williams takımının 5 puan önünde 16 puan ile 7. sırada tamamladı.David Coulthard 14 puanla pilotlar klasmanında 13. olurken takımdan sezon bitmeden ayrılan Christian Klien 2 puan ile 18. oldu.Klienin yerine gelen Robert Doornbos ise puan kazanmayı başaramadı.

2007

2007 sezonunun takım için büyük adım olması bekleniyor. Adrian Newey’in dizaynı RB3’ten çok şey bekleniyor onun son eseri Mclaren MP4 21’in rekabetten uzak görünmesine rağmen. Neweyin zorlamaları ile takım 2007 sezonunda Ferrari ile olan anlaşmasını bitirip Renault motoru kullanmak için anlaşmayı başardı.

Red Bull takımı 2007’de David Coulthard ile devam edecek ve ona Avustralyalı pilot Mark Webber eşlik edecek. Mark Webber son 3 yarışta Christian Klienin yerine geçen Robert Doornbos’un koltuğunda olacak.

Sezona Adrian Newey’inin tasarladığı RB3 şasisiyle başlayan Red Bull, motor tedarikçisi olarak da Ferrari’den ayrılıp Renault ile işbirliğine başladı.

Sezona dayanıklılık sorunlarıyla başlayan Red Bull, ilk beğ yarışta sadece dört aracını finishe getirerek ancak yüzde % 40’lık bir oran tutturabildi.

Sezonun ilk yarışlarında tecrübeli pilot David Coulthard takım arkadaşı Mark Webber’e üstünlük kurarken, takım olarak en iyi performansı yağmurlu Nurburgring yarışında 10 puan toplayarak geçirdiler. Mark Webber bu yarışta çüncü olarak podyuma çıksa da sezon sonunda takım arkadaşının gerisinde kaldı. Genel olarak bekleneni veremeyen Red Bull’da her iki pilot da sekizer kez yarış dışı kalarak özellikle dayanıklılık sorunlarıyla uğraştılar.

2008

Redbull takımı aynı sürücü dizilimi ile devam etti. Newey’in Redbull için tasarladığı ikinci araç büyük ölçüde dayanıklık sorunlarını aşmıştı. Ancak hız olarak orta grubun ön bölümünde yer alamadılar. Önceki seneden fazla puan alsalar da sezon sonu sıralamada 2 sıra geride bitirdiler. Ancak Redbull’un B takımı Toro Rosso çok benzer bir şasi ve güçlü Ferrari motoruyla sezonun flaş ekibi olmuş bir de yarış kazanmıştı. Renault’un zayıf motoru da takımın daha ileri gitmesine engel olduğunu söyleyebiliriz. Takım zorlu orta grupta yer almasına rağmen istikrarlı bir biçimde çoğu yarıştan puan çıkardı. Mark Webber 9 yarıştan en iyi derecesi 4. lük olarak toplam 21 puan kazandı. David Coulthard ise sadece iki yarıştan 8 puan alsa da olaylı Kanada GP’sinde podyuma 3. olarak çıkı. Takım da 29 puanla sezonu 7. bitirdi.

2009

2008 sezonunun sonunda Coulthard emekli oldu. Onun yerine Toro Rosso’da yıldızlaşan Vettel getirildi.

2009 Red Bull takımı için bir dönüm noktası oldu. Kuralların ve buna bağlı olarak da araçların büyük ölçüde değiştiği sezona Newey gridin en iyi araçlarından birisini hazırladı. Diğerlerine göre agresif radikal ve yenilikçi olan araç şampiyonluk mücadelesi verdi.

Sezon başında 6 takımla beraber Red Bull da kural açığından faydalanıp önemli bir avantaj sağlayan çift katmanlı difüzör kullanıcısı 3 takımı protesto etti. Ancak FIA bunun yasal olduğunu kabul etti. Diğer takımların da benzer bir difüzör hazırlaması uzun zaman alacaktı. O zamana kadar bu takımlarla sadece RedBull’un RB5 aracı mücadele etti.

Brawn GP araçlarının ilk yarışları domine etmesine rağmen Red Bull aracının tam potansiyeli ortaya konulamadı. İlk yarışta Vettel 2. olacakken kazaya karıştı ve 2. yarışta da spin atıp yarış dışı kaldı. Yarıda kesilen 2. yarış Malezya’da ise Webber ancak 6. olabildi.

Yağmur Çin yarışında ise aracın hızı ortaya çıktı. Vettel ve Webber 1 ve 3. olarak başladıkları yarışı duble yaparak tamamladılar ve en yakın rakipleri olan Brawn GP araçlarından 45. sn önde bitirdiler.

Bahreyn’de Red Bull aracı yine hızlıydı. Webber sıralamada çok geride kaldığı için puan alamadı. Vettel ise 3 turluk yakıt avantajına rağmen şampiyonadaki rakibi Button’un önünden 3. sırada başladı. Ancak startta Hamilton ve Button’a geçildi. Vettel ise yarışın ilk bölümünde Hamilton’un arkasında ikinci bölümde ise Trulli’nin arkasında kalarak Button’a yaklaşamadı. Ama yarışı 7 sn geride 2. olarak bitirdi.

İspanya’da da benzer bir senaryo yaşandı. Button’ın arkasında 2. sırada başlayan Vettel startta Rubens ve Massa’ya geçildi ve uzun süre Massa’nın arkasında takıldı. Arkalarındaki Webber daha erken pite girerek her ikisini de geçerek 3. oldu Vettel de 4. olarak bitirdi.

Monaco’da Vettel 4. başladığı yarışta ilk virajda bariyerlere çarparak yarış dışı kaldı. Webber’de 8. başladığı yarışta ancak 5. olabildi.

Türkiye’de Vettel pole pozisyonunu kazansa da ilk turda hafif pist dışına çıkarak en önemli rakibine geçildi. 3 pit stratejisine dönen Vettel stratejinin çalışması için Button’a atak yapamadı ve pitlerden sonra takım arkadaşına da geçildi ve 3. olarak podyuma çıktı.

Britanya GP’sinde ise tam bir Red Bull fırtınası yaşandı. Vettel 1. Webber 3. olarak başladı ve yarışı da Vettel’in galibiyeti ile duble yaparak  bitirdiler. Yarışı kazanan Vettel Brawn GP pilotu Barrichello’nun 41 sn önünde bitirdi.

Bir sonraki yarış Nurburgring’de de benzer bir performans izledik. Bu sefer Webber 1. sırada başladı ve Vettel 4. sırada başladı. Webber startta ki agresif tutumu nedeniyle pitten geçme cezası alsa da yarışı 1. olarak bitirdi. Vettel ise ilk bölümde 8. sıradan kalkan Massa’nın arkasında kaldı. Bu nedenle Webber’in cezasını değerlendiremedi. Ancak yarışı 2. sırada bitirmeyi bildi.

Macaristan’da 2. sırada başlayan Vettel süspansiyon problemi sebebiyle yarış dışı kaldı. Webber’de 3. sırada kalkmasına rağmen yarış içinde Hamilton’a pitstoplarda Raikkonen’e geçilerek 3. oldu. Böylece puan olarak Vettel’in önüne geçmiş oldu.

Valencia’da Webber 9. sırada  başladığı yarışta pozisyon kazanamadı ve o şekilde bitirdi. Vettel ise 4. başlamıştı ancak motor sorunu nedeniyle yarışı bitiremedi.

Belçika’da Webber yine 9. sırada başladı. Pit alanın da ki agresif tutumu nedeniyle tekrar bir pitten geçme cezası aldı ve yarışıda 9. bitirdi. Vettel’de yarışa 8. başlamıştı ve yarışı iyi bir performans ile 3. sırada bitirebildi.

Turkiye GP’sinden sonra lastik ısıtma sorunu yaşayan Brawn takımı 5 yarış çok zayıf performans göterdi. Şampiyona lideri Button bu 5 yarışta sadece 11 puan kazanabildi. Diğer Brawn sürücüsü Barrichello ise 15 puan topladı. Buna karşılık Vettel sadece 14 Webber de 16 puan toplayabildi. Yani Brawn GP’nin oldukça zayıf kaldığı bu dönemi Red Bull iyi değerlendiremedi diyebiliriz.

İtalya’da Brawn GP geri dönerek duble yaptı. Mercedes motorunun gücü yarışa damgasını vururken Vettel 9. başladığı yarışta 8. olabildi. 10. başladığı yarışın ilk turunda kaza yaptı.

Brawn pilotlarının zayıf kaldığı bir başka yarış Singapur’da Red Bull pilotları iyi performansa rağmen çok iyi sonuç alamadılar. Vettel 2. başladığı yarışta 2. sıraya düştü ardından da pitte hız limitini aştığı için ceza aldı böylece gerilere düşen Vettel ancak 4. olabildi. Webber de fren sorunu nedeniyle son turlarda bariyerlere çarparak yarış dışı kaldı.

Red Bull’un çok güçlü olduğu bir başka yarış ise Japonya’ydı. Vettel Britanya’dan beri ilk kez kazandı. Webber ise bir sorun nedeniyle 19. başladı ve sorunlar yarıştada devam etti bu yarışı da puansız kapattı. Brawn pilotları 7 ve 8. oldu.

Brezilya’da yağmurlu sıralama turlarında Vettel 15. oldu.6 yarıştır puan alamayan Webber 2. başladığı yarışı rahat kazandı.Vettel de yarış içinde iyi yükseliş gösterdi ve 4. oldu. Button’da iyi bir performans ile 5. olarak şamipyonluğunu ilan etti. Aynı zamanda Brawn da takımlar şampiyonu oldu.

Son yarışta ise 2. ve 3. sıradan kalkan Red Bull pilotları Hamilton’un yarış dışı kalması ile rahat bir duble yaptı. Son turlarda şampiyon olan Button Webber’e ciddi ataklar yaptıysa da Webber iyi savunmayla 2.liğini korudu.

Böylece Red Bull takımı tarhinin en iyi sezonunu geçirmiş oldu. 4 yarış Vettel 2 yarışta Webber kazandı. Vettel şampiyonada 2. oldu. Sezon ortasına kadar Vettel ile başabaş giden Webber ise ikinci yarıda 6 yarış puan alamaması sebebi ile şampiyonluk yarışında geride kaldı ve sezonu 4. bitirdi. Red Bull 6 galibiyet 10 podyum 153,5 puan ile sezonu 2. sırada bitirdi.

2010

2010 senesinde çoğu araç geçen senenin Red Bull aracından oldukça ilham almış göründü. Geçen sene güçlü bir sezon geçiren genç takım 2009’da yapılan hataların tekrarlanmayacağını ve bu sene de şampiyonluk mücadelesi vereceklerini söyledi.

Red Bull bu sene için güçlü Mercedes motorunu kullanmak istemişti. Ancak Mercedes’in diğer takımlarla olan anlaşması sebebiyle bu anlaşma yapılamadı. Renault ve Cosworth motoru arasında kalan Red Bull en son yakıt tasarufundaki avantajı nedeniyle Renault’da karar kıldı.

Red Bull sezon başında favori gösterilen 4 takımdan birisiydi.

Sezona damgasını vuran Red Bull 498 puan ile markalar klasmanında ve Sebastian Vettel ile pilotlar klasmanında şampiyonluğu tattı.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir