Toyota

yazar:

kategori:
Yarış Pilotları Jarno Trulli Timo Glock  
Test Pilotları Kamui Kobayashi    
Takım Patronu Tadashi Yamashina Teknik Sorumlu Pascal Vasselon
Yarış Müh. Trulli Gianluca Pisanello Yarış Müh. Glock Francesco Nenci
Şasi TF108 Motor Toy. V8 RVX-08-90°
Merkez Koln-Marsdorf    
Sponsorlar  
Katıldığı Yarış 135 Kazandığı Yarış 0
Pole Pozisyon 3 En Hızlı Tur 3
Toplam Puan 257 Podyum Finiş 8
Markalar Şampiyonluğu 0 Pilotlar Şampiyonluğu 0
İlk Yarış 2002    
       
1978-2002

Toyota firmasının motorsporları deneyimi ilk olarak 1972de İsveçli Ralli pilotu Ove Andersson’un İngilterede yarışa katılmasına dayanıyor.Takım önce Team Toyota Europe ardından ise Toyota Motorsport olarak adlandırıldı.Takım Carlos Sainz ve Didier Auriol gibi isimlerle Rallide şampiyon olmayı başardı.Takım 1995 sezonunda kurallara uymayan parçalar kullandığı sebebi ile diskalifiye edildikten sonra diğer takımlara karşı mücadele etmekte zorlandı.

Le Mans 24 saat yarışlarını kazanmak için yapılan 2 başarısız deneyimin ardından firma Formula’e yoğunlaşmak için programlarını bitirdi.30 Haziran 200de takım 2002 sezonunda griddeki yerini almayı garantilemiş oldu.Firma Williams ve Mclaren gibi takımların aksine direk üretici olarak Formula1e giriş yapmış oldu.

2002-2004

2002
Toyota Formula1e giriş yaptığı 2002 sezonunda Gustav Brunnerin tasarımı TF02 araçlarını Allan McNish ve Mika Salo kullandı.Formula1deki en büyük bütçelerden birisine sahip olmasına rağmen Toyota takımı bu sene yalnızca 2 puan kazanabildi.Her iki pilotta takım koşullarına rağmen iyi işler başarmış olsalarda hiç birisi 2003te takımda yer alamadı.

2003

2003 sezonunda Toyota takımı bir önceki sene Champ Car şampiyonu olan Brezilyalı Cristiano Da Matta ve eski BAR pilotu Oliver Panis ile anlaştı.Takım puan kazanmayı başardı.En iyi dereceleri ise Almanya’da ki 5.likleri oldu.Sezon sonunda takım 16 puan kazanmış ve puan olarak ilerleme kaydetmişlerdi bir önceki sezona göre ancak takım sezon sonunda 8. olmayı başarabildi.

2004

2004 sezonunda takım her iki pilotla devam etti ancak 2004 Toyotanın sevdiği bir sezon olmadı.Her iki pilotta araçlarında kurallara uymayan parça olduğu için Kanada yarışından diskalifiye edildiler.Cristiano Da Matta Almanya yarışından sonra takımdan ayrılarak Formula1ide bırakmış oldu.Onun yerine Brezilyalı Ricardo Zonta getirildi.Zonta sıradaki 4 yarışta yarıştıktan sonra onun yerine Renault takımından ayrılan Jarno Trulli geçti.Panis bu sezon içinde emekli olacağını açıkladı ve son yarış Brezilya’da Ricardo Zontanın kendi evinde yarışmasına izin verdi ve kendisi yarışa çıkmadı.Takım sezonu yine 8. sırada tamamladı.

2005-2006(İlk Başarılar)

2005

Toyota takımı 2005 sezonunda oldukça ilerleme kaydetti.Jarno Trullinin yanına yarışması için Williamsdan Ralf Schumacher getirildi.Toyota sezona iyi bir başlangıç yaptı.Trulli ilk yarış Avustralya’da sıralamalarda 2. oldu ve sıradaki 2 yarış olan Malezya ve Bahreyn de 2. olmayı başardı.Ancak sezon ilerledikçe Toyota takımı diğer takımların gelişimlerine ayak uyduramadı.

Ancak 2005 sezonu Toyota takımın en başarılı senesi oldu.Tulli sıralamalarda 2. olduğu 2. yarış ve sıralamalarda 1. olduğu Amerika yarışı hariç her yarıştan puan kazanmayı başardı.Amerikada ise pole pozisyonunu kazandığı yarışta Michelinin güvenlik nedeniyle takımlarını yarışa çıkarmaması nedeniyle puan alamamıştı.

2006

Toyota aynı pilot dizilimi ile devam etti ancak lastik firması olarak Bridgestone firmasını seçmişti.Toyota takımı 2006 sezonu için kış testlerinde yeni aracını tanıtan ilk takım oldu.Bu sayede rakiplerine göre avantajlı olacaklarını düşünmüşlerdi ancak testlerde ortalama zamanlar elde ettiler.Ralf Schumacherin Avustralya’da ki podyumu dışında takım başka podyum zaferi kazanamadı.Yalnızca Jarno Trulli Monacoda podyuma yakınken motoru problemi yaşamıştı.Takım sezonu 35 puan ile markalarda 6. sırada tamamladı BMW Sauber takımının 1 puan gerisinde.

Toyota takımı 2007 sezonunda aynı pilot kadrosu ile devam edecek.Toyota ayrıca Formula1 tarihinin en başarılı takımlarından Williamsa motor sağlayacak 2007 sezonunda.

2007 Sezonu 

2005 yılında zirve sezonunu yaşayan otomobil endüstrisinin “Big Brother” lakaplı üreticisi 2007 yılında da düşüş göstermeye devam etti.

Kariyerinde yarış birinciliği olan iki pilota sahip marka yine kendisinden bekleneni veremedi ve 13 puan topladı. 2007 sezonundaki en iyi derecesi altıncılık oldu. 17 yarışın yalnızca sekizinden puan çıkarmayı başarabilen Toyota sezon sonunda Ralf Schumacher ile yollarını ayırdı ve yerine GP2 şampiyonu Timo Glock ile anlaştığını açıkladı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir