Red Bull “Ferrari’den Eşit Motor Almazsak F1’den Ayrılırız”

Red Bull’un Takım Patronu Christian Horner, Ferrari ile görüşmelerin iyi geçtiğini söylemişti ancak takımdan yapılan açıklamalarda bir konuda uyarı yapılıyor: Ferrari ile aynı güçte motor alamazlarsa F1’den ayrılacaklar.

Renault ile yollarını ayıran Red Bull, Mercedes’ten gelen olumsuz cevabın ardından tek çare olarak Ferrari’yle görüşüyor.

Speed Week’in haberine göre Dietrich Mateschitz ve Helmut Marko, rekabetçi olmalarını sağlayan garantiler verilmezse ayrılmaya yakınlar.

Speed Week’te yer alan haberde Mateschitz “Red Bull’un patronları Dietrich Mateschitz ve Helmut Marko’yu yakından dinleyenler söylediklerini doğru yorumladıklarında ortaya bir senaryo çıkıyor: Red Bull Racing ve Scuderia Toro Rosso 2015 sezonundan sonra ayrılacak.”

“Red Bull 30-40 beygir daha zayıf olan müşteri motoru istemiyor. Müşteri takımının fabrika takımını zorlaması halinde motorun manipüle edilmesini istemiyor.”

“Red Bull F1’de devam etmek istiyor ancak bu Ferrari’nin Vettel ve Raikkonen ile aynı seviyede fabrika takımı motoru vermesini istemesi halinde olacak.” sözlerine yer verildi.

Ferrari’nin normalde müşteri takımlarına kendisi ile aynı güçte motor vermemesiyle biliniyor. Red Bull’a kendi kullandığı motorun aynısını vermesi halinde Ferrari dezavantajlı duruma düşebilir. Ferrari’nin bu konuda garanti vermediği düşünülüyor.

Dietrich Mateschitz “Müşteri takımı olarak sadece onların rakiplerinden puanlar çalabilecek kadar iyi motor alabilirsiniz. Ancak bu motor asla fabrika takımını yenecek kadar iyi olmaz.”

“Bu şekilde müşteri motoruyla asla tekrar dünya şampiyonu olamayız. Durum böyleyse ilgimizi kaybederiz.” dedi.

Ayrılma tehdidinin sadece Red Bull için geçerli olmadığı, Toro Rosso’nun da ayrılacağı söyleniyor. Mateschitz, Red Bull için pilot yetiştirdikleri Toro Rosso’nun Red Bull’un olmaması halinde başka takımlara pilot yetiştirmek için kalmasının mantıksız olduğunu söyledi ve onun da ayrılma ihtimalinin olduğunu belirtti.

 

 

 

 


Yorumlar

“Red Bull “Ferrari’den Eşit Motor Almazsak F1’den Ayrılırız”” için 54 yanıt

  1. Eşit motor verilmesi tarafındayım. Aynı motor ve farklı iki şaşi. Ferrari’nin gelişimi için önemli de bir şans. Tabi motorun ismi yine Ferrari olarak geçecek ( yani Reno orjinli ama ismi Supertec gibi değil ). Belki seneye Red bull dan şampiyon çıkacak ama orada Ferrari’nin de ismi yer alacak.

    Ama Ferrari bu F1 in en eski markası. Aslında bu kadar köklü geçmişe rağmen böyle bir takım bile şu türden bir ikilemle ilk kez karşı karşıya. Mantık eşit motor iyi diyebilse de, camia ve dinamikler sağlıklı düşünmeyi ve karar vermeyi zorlaştırıyor.

  2. Aslında RBR için F1 den çıkmak o kadarda kolay değil şuan ellerinde 2 tane fabrika var bunları alacak müşteri bulmaları gerekiyor RBR’nin herhangi bir otomobil sanayi kolu bulunmadığı için ciddi zarara uğrarlar Dietrich Mateschitz gibi bir yatırımcı illaki bunu da düşünmüştür. Dünyanın en zenginlerinden de olsanız işe yaramayan 2 F1 garajınız olsun istemezsiniz. Satacak yatırımcı buldularsa da kimse RBR yi özlemez.

  3. YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi avatarı
    YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi

    Sizi merakla isteyen yok güle güle.

  4. Next level:Motoru bedava verin.

  5. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Ayrılın ya baydınız artık. Adamlar 2 haftada bir ayrılırız diyorlar. Sanırsın f1 onlarsız yapamaz. Bir kaç senede unutulur adınız. Evet geldiniz harika işler başardınız ve gidişinizle 4 araç eksilecek ama haas geliyor sorun değil kayıp 2. Zaten yeni kurallar ile f1e girmek daha kolay. Ferrari,size en iyi motoru verirse ben bu işten zerre anlamıyorum arkadaş. Yeni yönetim şampiyon olmak istiyorsa bu enayiliği yapmaz. Sırf bu adamları yenmek için az lobi yapılmadı şimdi tutup böyle fırsat yakalamışken gerizekalı olmak gerekir. Bay E faktörü bile bir yere kadar. Ne olur LDMYİİ ikna ettikleri gibi bunlara en yeni motoru vermede de ikna etmesinler yönetimi. Nankörlüğünün bedelini ödesin Red Bull. Klişe olacak ama herkes söylemiş ; 4 sene ekmeğini ye,f1i domine et,1 sezonda sat hemen. Bu kadar da olmaz. Tüm zamanların en pişkin takımı. Renaulta gerçekten büyük yamuk yaptılar.

  6. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Utanmasalar Ferrari’yi satın bize diyecekler. Renault’un ahını aldınız. Haliniz duman. 😀

  7. Bu ağlamalar hep FİA nın suçu.

  8. O zaman kendi motorunu üreteceksin. Bu bir motor sporudur. Sadece şasi üretirsen bu tür sıkıntılar yaşarsın.

  9. Geçen sene Mercedes’in müşterilerine eşit motor sağlamadığını söylediğimde bana karşı çıkan kişilerin şimdi bu başlık altında “Fabrika takımı müşterisine aynı motoru verir mi? Olur mu hiç öyle şey” söylemlerini görmek çok şaşırtıcı.

  10. Adamlar yarım asırdan fazladır bu işe kan ter ile bağlı kalsınlar, yatırım yapsınlar, tarih ile gelen bir tecrübe edinsinler, emek versinler, sonra Red Bull diye bir kenar mahalle gazozcusu gelsin armut pişsin ağzıma düşsün diye zırlasın. Üç kuruş paraya tüm bu deneyime zerre emeği olmadan sahip olma hakkını kendinde görsün. Oldu gözlerimiz doldu. Ferrari eğer bu maskaralara eşit motor verirse kendi geçmişine kurşun sıkmış olur. Böyle birşeyi yapacak kadar kendilerine ve geçmişlerine saygısız olup aymazlık göstereceklerini sanmıyorum.

  11. Fabrika takımı olmaktan çıkarsan böyle dilenmek zorunda kalırsın işte. Eşit motor istemek hoştur ama vermemek de bir haktır. Adam o kadar Ar-Ge yapıyor, para akıtıyor. Sen hiçbir şey yapmıyorsun. Bunun bir farkı olmalı. Eşitlik bence eşit motor vermemekle sağlanır. Ferrari enayi mi de kendisi o kadar kafa patlattı motor için şimdi Red Bull’a yar edecek.

  12. eşit şartlarda motor ne demek
    renault senin fabrika motorundu beş yıl ambargo koydun şampiyonluklar
    bir sezondur başarısız oldunuz diye renaulta demediğiniz kalmadı
    niye ayrılıyorsunuz renault,tan derdiniz neydi takım yavaş yavaş kendine geliyordu
    ferrari buğüne kadar kime motor vermiş verdiği takımlarda bellidir
    git toyota,dan al honda,dan ford,dan al
    ferrari sana motor vermez boşunu bekliyorsun
    geçmişinde ferrarinin motor verdiği takımlara bi bakın bi elin parmağı geçmez
    verdiği takımlarda hep küçük takımlar olmuştur .

  13. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    F1 korkakların yeri değil böyle ortamda yarışmanın zaten manası yok gerekirse hem Redbull hem Torro Rossoyu çekeriz elinde kalanlarla takılır durur F1. Renault Redbull olmasa bu başarıları hayal bile edemezdi. Kendi takımları varken ne başarıları olmuş şimdiye kadar şiketore ve ekibi şimdiki mercedes gibi bir Ferrari durdurma projesiyle çıktı onu bile zar zor kazanıp şampiyon oldular. Renault çu arkadaşlar şampiyonluklar gelirken Redbull diye bağırıyordu şimdi gerçekleri suratlarına vurunca Renaultçu oldular en pahalı motoru en rezil şekilde yapıp Redbull un imajını zedeleyen kim ? Herkes kendini düşünüyor Renault tan cacık olmaz bu saatten sonra Redbull burada çok güzel davranış sergiliyor Mercedes in ne kadar korkak olduğu ortaya çıktı adamların yarış ruhu sıfır tamamen lobi başarısı kazandılar Vettel Austin 2013 te ne demişti ” Bu başarıları seneye yaşayamaya biliriz tadını çıkaralım. ” Her şey önceden belli Mercedes şarkıcısını PR çalışması ile star yapma derdinde ama şarkıcıdan pilot olmayacağını fark edemediler daha. F1 in Mclaren ve Redbull gibi garaj takımlarına ihtiyacı var Fabrika takımları ne kadar korkak olduklarını gösteriyor bunların fanlarıda bunlara destek veriyor F1 den anlamayan ama lafa gelince ortada demediğini bırakmayan bilgisiz fanlar. Redbull bir şey kaybetmez kaybeden F1 olur bunun farkında olan F1 zaten gereken desteği Redbull a verecek göreceksiniz 5 yıldır yaptığım analizleri daha yeni anlıyan F1 fanlarına duyurulur.

    1. Mercedes, dediğiniz gibi korkak olsun, yeni takım, çömez takım kabul.
      Peki F1 dedin mi akla gelen ilk takım olan FERRARI niye korkuyor da aynı motoru vermiyor?

      1. Mehmet Günaydın avatarı
        Mehmet Günaydın

        Sadece Mercedes i kastetmedim Ferrari de buna dahil. Şu an fabrika takımlarından Ferrari dışında başka fabrika takımı yok kendini spora adayan Ferrari bunun yüzünden tabi aynı motoru vermeyecek. Mercedes ise tamamen korkudan yapıyor Williams ve Lotusun durumu ortada verdikleri motor motor bile değil Redbull u geçemiyorlar daha böyle bir spor olamaz yarış adına hiç bir şey yok tamamen çıkarlar konuşuyor. Honda geri gelmeseydi Mclarenin durumuda Redbull a benzeyecekti onlarda Hondaya mecbur.

        1. It …yel goturur.

      2. YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi avatarı
        YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi

        Mercedes’te aynı motoru vermiyor rakiplerine?

        1. Mehmet Günaydın avatarı
          Mehmet Günaydın

          Tamam bende öyle dedim zaten ?

  14. 4 sene domine edip kazanırken muhtesem de niye olaylar bozulunca f1 den kacma hevesine kapıldınız sasılacak sey…

    Koca bir takımın çalısanları,ter akıtan yürekten çalışanları,emekler ne olucak???

    Hadı rb yı gectım; her yarış bir şekilde hetecanlandıran müthiş çalışanlara sahip,çok güzel şeyler yapmaya çalısan Toro Rosso yu niye f1 den cekiyorsunuz???

    Rbr yi kaç senedir destekleyen pilot yetiştiren bir bakıma şampiyonluklarınızı almakta o muhtesem reno motoru,newey kadar bizimde payımız var…Bunu ınkar eden at gözlüğü takmış olmalı…

    Şu Toro Rosso dediğiniz çoğu sözde f1 fanının alt takım dedıgı takım muhtesem seyler cıkarıyor…

    Bir Marussia battı bitti derken adamlar inadına gelip biz bu işi yapıcaz dıyorlar ve ben onları alkışlıyorum…Siz bu mantıkla iki sezon kaybedince biz yokuz diyosunuz…

    1. Haklısın bu konuda ama takımda rest çekiyor ya tutarsa mantığı. Tukurduklerinide yalayamıyorlar .

      1. Rest çekiyor çekiyor ama boşa çekiyor..Daha önceki sezonlarda da kaçıp gidenler oldu,sonuç ortada..Rbr olmasa da f1 olur….
        Hadı Rbr gitti diyelim Toro Rosso tu giderken pesinden aürükledi,seneye haas geliyor ve bu adamlar burada kalıcı olmaya geliyor…Redbul reno ya kin gütmeye çok erken ve gereksi başladı.Sen inanıyor musun ki bu sene reno motoruaynı kaldı? Adamlar geliştirdiler ve iddaa ediyorum bir ferrari seviyeaine gldi ama vermek istemiyorlar…

        1. Geliştirdiklerine eminim motoru ama Ferrari seviyesinde olduğunu sanmıyorum yinede. Bizim takım çok erken başladı laf saydırmalara tamam bende Renault a çok kızıyorum hem bu motoru isteyen onlar,en pahalı motoru veren onlar en berbat motoru yapanda onlar ama sabır diyecekti takım. ipler koptu artık dönüş yok. Bir motor partneri çekmemiz lazım. Ha şunuda söyleyeyim Renault un ana takımının bir RBR kadar iyi olacaklarını sanmıyorum orta sıralarda gezerler tahminimce.

          1. Barrıchello yla wıllıamskac sene arkalarda süründü yanlış mentaliteden ama kacıp gidicez demediler…Eger redbull gercekten kalıcı olmak ıstıyor ıse ıkı raund kaybettı dıye kuyrugu kıstırıp kacmamalı veya bu kafa da olmamalı…Bızım F1 fanlarında da düşünce yanlış..gazozculat gitsin,gazozcu şerbetçi falan…Bir şeyi sevmiyorsan da saygı göster yani.

  15. Eşit motor istemek hakları. Ama alabileceklerini sanmıyorum.

  16. Lewis bunlar mesrubatçı dediğinde burada herkes çemkiriyordu. Şimdi anladınızmı ne demek istediğini.

  17. Bir RBR düşmanlığı var herkeste. Renault ile olan çoğu arkadaşın düşüncelerine katılıyorum yanlış yaptı takım ama surunsunler beter olsunlar eşit motorda neymiş lafları ne allah aşkına. Hani siz F1 de rekabet istiyordunuz, versinler eşit motor, Mercedes i ya biz yada Ferrari durdursun olmadı ortalık Şenlensin.

  18. Bu günler iyi günleri bunların Renault un kıymetini anlayacaklar ama iş işten çoktan geçmiş olacak. İtalyan Alternatör üreticisi Renault un Alternatörlerine müdahale edip Ferrari için yarış dışı bıraktırıyorsa Renault u gerisini siz düşünün. Vesselam kaybeden her halükarda Red Bull olacak eşit motoru geçelim Şasi motor entegresin de özgür olamayacaklar istedikleri gibi yerleşim ağırlık dağılımı olmayacak her şey kısıtlı ve ellerine bakacaklar 30-40 Bg güç açığının yanı sıra aerodinamik kayıpları da olacak. Örneğin şimdi ki gibi dar bir arka tasarıma sahip olamayacaklar. 80 milyon euro bütçeleri eksik olacak bunların tek nedeni Renault un olmaması… Şimdi çare olarak VW ve Audi grubunu görüyorlar adamların sorunları kendine yeter bu aralar ama yinede hayırlısı.

    1. Hemde İtalya yarışında arıza vermişti değilmi o alternatör ? Hatırlıyorsan sana söylemiştim bilerek yaptılar diye.Zaten daha sonra Renault o firmayı bırakmıştı.

      1. İsim verelim de tam olsun, Magneti Marelli’dir o meşhur alternatörleri üreten firma.

      2. Kesinlikle evet söylemiştin sonunda McLaren bazlı bir alternatör üreticisine geçildi ve sorun giderilmişti.

    2. Mehmet Günaydın avatarı
      Mehmet Günaydın

      Sende tutturmuşsun dar tasarım dar tasarım dar da ne oluyor motor süpürge gibi. Yapamadı işte röno bu motoru. Redbull un düşen marka değeri var adamlar haklı geçen seneden kötü haldeler.

      1. Tabi tuttururum süpürge gibi olmayan motor mu var ? Renault motoru yaptı yada yapamadı basın önünde sen adama böyle davranırsa oda sana böyle davranır ve sonra ortada ağlarsın ve tehdit edersin.

        Geçen seneden kötü haldeler evet Kimin suçu tek başına Renault’un suçumu?

        AVL dendi çalışıldı motor gurusu Mario Illien denildi çalışıldı bunları Renault Sport F1’in başına kim getirdi hepsi Red Bull’un suçu geçen sezon tek başına Renault bundan kıral motor yaptı. Haklıyı haksızı bütün F1 camiası gördü ve şimdi ortada motor diye gideriz diye ağlayanlar ortada… Hibrit sistemin sağlayıcısı Red Bull bu alanda geride kalındı neden söylenmiyor ?

        Her iki tarafından yolu açık olsun Takımda ne işle meşgul olan Marko’dili boğazına kaçtı konuşamaz oldu bu yeter….

  19. Ferrariden esit motor alacaksiniz.Ama Haas ve Sauber ile esit motor.Fabrika takimi ile ayni motoru vermek enayiliktir.
    Blof yapiyorlar kendilerini kimsenin ozlemeyeceginin farkinda degiller.

  20. Ferrari BSG çekmiştir bunlara. 🙂

  21. Yusuf Hitay avatarı

    eminim ferrari size eşit motor verir. 🙂 nasıl bir hayal dünyası bu?

  22. Meşrubatçılar sinir bozucu olmaya başladı. Bir firmanın kendi çıkarlarını düşünmesi elbette doğal. Fakat bunlarınki çıkarlarını korumak değil, bencillik.

    Fabrika takımıyla müşteri takımına eşit motor verilmiş veya verilmemiş bence RedBull için önemli değil. Bu argümanı ambalaj olarak kullanıyorlar. Sporun geleceği veya rekabet de onlar için önemli değil. Onlar için önemli olan tek şey 1 koyup 3 almak, 3’ünü de 5’letmek. Ferrari, Renault ve Mercedes de yaptıkları yatırımların karşılıklarını almak istiyorlar. Ama onlar bunu yaparken aynı zamanda, diğerlerine göre teknolojilerinin ne seviyede olduğunu, teknolojik yenilikler getirmeyi ve deneyimlerini yol araçlarına aktarmayı da gözetiyorlar. RedBull’un bu konularla hiç alakası yok.

    Renault’un ortaklıklarına yaklaşımı belliyken yaptıklarına bakılırsa RedBull’un, eşit güçte motor isteme gibi bir lüksü olamaz. Hele de haberde ‘Mateschitz, Red Bull için pilot yetiştirdikleri Toro Rosso’nun Red Bull’un olmaması halinde başka takımlara pilot yetiştirmek için kalmasının mantıksız olduğunu söyledi’ şeklinde yer alan ifadeler varken. Sporun geleceğini, çıkarlarını ve rekabeti ne kadar önemsedikleri(!) çok açık. Bi’ soru: Acaba Toro Rosso’da yarışan pilotlar da Mateschitz gibi mi düşünüyorlar?

  23. Çok yanlış yaptınız Renault a. Tamam motor olarak nispeten pahalı maksimum sürati yeterli değil eyv. ama kaç sene şampiyonluk yaşadığınız motor üreticisine, size “bizim fabrika takımımız” diye hitap eden bir motor üreticisine işler iyi gitmeyince “medya önünde” yanlış yaptınız. Bir bedel ödeyeceksiniz bu kaçınılmaz gibi duruyor. Umarım bu bedel Ricciardo ve Kvyat gibi bu işle pek alakaları olmayan iyi sürücülerin kariyerlerini etkilemez.

  24. RBR nin Renaulta karsi yaptigi buyuk nankorlukten sonra herturlu problemi ve tutumu hakediyorlar. Ferrarinin esit motoru verdigi gecmiste gorulmemistir bunu hic ummasinlar hayal edebilirler sadece. Zaten mantikli degil ferrari motorlu rbrnin pist ustunde gectigini veya sampiyon oldugunu hazmedebilirlermi acaba…

  25. Mustafa Sar avatarı

    Ferrari ve Centilmenlik mi?
    enterasan birliktelik olur
    ama şimdiye kadar hiç olmadı… ferrari’yi seviyorum
    ama centilmen olmasını beklemek zor.
    F1 Cadı kazanı..
    Briatore’nin bir röportajını okumuştum. Diyor ki:
    Ferrari ile şampıyonluk mücadelesine girmişseniz, her şey sorun olarak karşınıza çıkar.
    Ancak Mc Laren ile yarışırsanız sadece yarış odaklı şeyler konuşulur..

    1. Evet, 2007’de İngiliz centilmenliği(!)ni de gördük. Sözleri referans alınan adam da 2008’de haksız şekilde yarış sonucuna etki etmekten suçlu bulunup spordan men edilen bir zat. Ne güzel!

  26. Mustafa Sar avatarı

    Williams’ın motor tam güç kullanması Mercedes’in yarış içinde bile olsa onayına bağlıymış. Serhan Acar sanırım geçen yıl yarış sunarken bahsetmişti. Ferrari’nin tek güvencesi (Farkı) motor. Şasi dehası Red Bull’da. Ferrari kullanacağı motorun aynısını Red Bull’a verirse sezon içinde sadece Red Bull’un arkasında nal toplar… bu iş ciddi…

  27. Ferrari işi sıkı tutması lazım ilerde renaulta yaptıklarını yapar redbull her başarısızlıklarında tabii ferrariye sökermi oda ayrı konu..:)

  28. Siz fabrika takımımısınız ki Ferrari size kullandıgı motoru versin. Renault’un değerini bilmezseniz böyle ağlarsınız işte.

  29. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    O zaman by byyy

  30. Müşteri motoruyla 4 yıl domine ettiler, eyvallah çok başarılılar ama 2 sene şampiyon olamadıkları için yıllardır ortak oldukları üreticiyi kötülemek adiliktir. Biraz sabır gösterseler belki de 2016 yılında Mercedes seviyesinde bir Renault motoruyla yarışacakladı ?

  31. Başkasından eşit motor dileneceğinize, elinizde sizi fabrika takımı olarak gören tedarikçiyi bir – iki sene şampiyon olamadınız diye itin bir tarafına soktunuz.

    Audi adı yıllardır söyleniyordu. Belki arka planda F1 için motor hazırlıkları başladı bile. 2016 sonuna kadar da anlaşmanız olduğu için ona güvendiniz belki ama tüm planlar elinizde patladı gibi.

  32. Ne olurdu kalsalar Reno ile? Zır zır ağlamalarına değdi mi? Gene hızlılar. Seneye daha iyi olabilirlerdi.

  33. gelecek sene ferrari aynı motoru vermeli redbulla, ancak bu şekilde merso durdurulabilir ferrarinin kötu oldugu pistlerde redbull alır redbullun kötü oldugu pistlerde ferrari, böylece kavruk oğlan durdurulmuş olur.

  34. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    O zaman yol gözüktü size ne diyelim..İlk fırsatta kaçmaya çalışıyorsunuz zaten..Şampiyonluk gelirken renault’dan iyisi yoktu..Şimdi böyle şeylere gerek yok gideriz de gideriz hadi gidin tutan yok her zaman en iyisini bulamazsınız ve elinizdeki ile yetinmek zorunda kalırsınız.Ferrari hiiiiç zannetmiyorum aynı motoru vereceklerini.Eğer olursaki RBR’ye geçilen Vettel telsizde çok güzel şeyler söylemeye başlar

  35. Honda motoru versinler Reno’dan daha iyi diyordu Arai. 😀 Belki seneye iyi bir motor ortaya çıkarırlar.

  36. Blöf değil bu , ben bir ferrari taraftarı olarak eşit motor vermemizi isterim . Yeniyorsak böyle yenelim , yenilirsek adil yenilelim. En hızlı aracı yapamıyorsak , kazananı tebrik edelim. Ben ferrariye güveniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir