Toro Rosso

yazar:

kategori:
sagtoro.jpg sagtoro.jpg
Yarış Pilotları Sebastian Buemi Jaime Alguersuari  
Test Pilotları  Daniel Ricciardo    
Takım Patronu Franz Tost Teknik Sorumlu Giorgio Ascanelli
Yarış Müh. Claudio Balestri Yarış Müh. Buemi Riccardo Adami
Şasi STR6 Motor Ferrari
Merkez Faenza, İtalya    
Sponsorlar  
Katıldığı Yarış 70 Kazandığı Yarış 1
Pole Pozisyon 1 En Hızlı Tur 0
Toplam Puan 69 Pilotlar Şampiyonluğu 0
Markalar Şampiyonluğu 0 İlk Yarış 2006 Bahreyn GP

   
       

Scuderia Toro Rosso (İtalyanca’da Red Bull Yarış Takımı) Red Bull ve Gerhard Bergerin yarı yarıya sahip olduğu takımdır.Takım ilk yarışına 2006 sezonunda çıktı.

Toro Rosso takımı Red Bull’un Minardi takımını satın alması ile oluşturuldu.Takımın merkezi İtalya Faenza’da bulunuyor.

Takımın kurulmasındaki temel amaç yetenekli pilotların Red Bulda kullanılmadan önce burada gelişimini sağlamak.

Toro Rosso takımı 2006 sezonunda sınırlandırılmış Cosworth V10 motorla iyi performans gösteremedi.Takım 2007 sezonunda Red Bullun anlaşmasını kendisine devrettiği Ferrari V8 motorlar ile yarışacak.

Araç

2006 sezonunda kullanılan şasi Red Bull Racing takımının 2005te kullandığı RB1 şasisinin modifiye edilmiş haliydi.Takım 2006 sezonunda 2.4 litrelik V8 motor kullanma kuralına rağmen aldığı özel izin sayesinde sınırlandırılmış 3.0 litrelik V10 motor ile yarıştı.Ancak bu seçim Super Aguri ve Midland gibi takımların şikayetine neden oldu çünkü onlar V10 motorun Toro Rossoya avantaj sağladığını düşünüyorlardı.

Takımın Red Bull şasisini kullanması tartışmaya neden oldu çünkü Concorde anlaşmasına göre bir takım başka takımın parçalarını kullanamaz.Takımlar kullanacakları parçaları kendileri üretmek zorundalar.Bu kurala göre Aguri takımı 2005 BAR şasisini kullanmaktan men edilmişti.

Red Bull takımı bu şasinin Jaguar tarafından yapıldığını belirtti böylece Toro Rosso’nun bu şasiyi kullanması yasal hale gelmişti.Eğer Jaguar 2005 sezonunda Formula1de kalsaydı bu şasi R6 diye adlandırılacaktı.

Toro Rosso takımı 2006da kısıtlı motorlar ile sıralama turlarında zorluklar yaşadılar.Rakipleri 20000 devirlere çıkabilirken kendileri geride kalıyordu.FIA’dan 500 devir ekstra istediler ancak FIA bu isteğe izin vermedi.

Takım ilk puanını ise Vitantonio Liuzzinin Amerika yarışında damalı bayrağı 8. sırada geçmesi ile kazanmış oldu.

2007

Red Bull şasisi ve Ferrari motoru kullanan takım sezona Scoot Speed – Vitantonio Liuzzi ikilisiyle başladı. Ancak Macaristan yarışından itibaren Scoot Speed’in yerini genç Alman pilot Sebastian Vettel aldı. Japonya Grand Prix’inde podyuma çıkma ihtimali beliren Vettel güvenlik aracı periyodunda karıştığı kaza sonucunda sansasyonel bir podyum yakalama fırsatını kaçırdı. Son iki yarışa gelindiğinde takımın kaydettiği bir puan yoktu ancak Çin’deki yağmurlu yarışta bu kez mükemmel bir yarış çıkaran takım 4. ve 6. olarak 8 puan çıkardı.

2008

Takım son 4 yılın Camp Car şampiyonu olan Bourdais ile anlaştı. Vettel ise koltuğunu korudu. Sezona önce ki senenin aracı ile başlandı. Bourdais ilk çıktığı yarış olan olaylı Avustralya GP’sinden 2 puan aldı. Vettel ise Türkiye yarışına kadar puan alamadı.  Adrian Newey’in tasarladığı STR3 ilk kez İspanya’da yarışa çıktı. Ancak her iki pilotta kazaya karıştığı için sonuç alınamadı.

STR3 ilk puanını olaylı ve yağmurlu Monaco GP’sin Vettel ile birlikte aldı. Sezon ilerledikçe Vettel düzenli olarak puan almaya başladı. Geliştirilmiş Ferrari motoru da takımın performansına önemli şekilde etki etti. Ancak Bourdais Vettel’in hızına ayak uyduramamış çok gerilerde kalmıştı.

Hafif şekil ıslak başlayan Belçika GP’sinde iki pilotla birden puan alınmaya yaklaşıldı. Hatta Bourdais son tura 3. olarak girdi. Ancak hafif başlayan yağmurla birlikte lastiklerini değiştiren Heidfeld bir çok aracı geçip son turda 3.lüğü ele geçirdi. Bourdais de mücadele esnasında kontrolünü kaybedip 7.liğe kadar geriledi. Takım arkadaşı Vettel ise 6. olmuştu.

Yoğun yağış altında geçen İtalya GP sıralama turlarında bir çok favori elenmiş son bölümde de Vettel takımın ilk pol pozisyonunu kazanmıştı. Bourdais ise yarışa 4. olarak başlayacaktı. Sıralama turlarına yağmur ayarlarıyla çıkan Toro Rosso Mclaren takım patronu tarafından eleştirilmiş ve eğer yarış kuru geçerse çok gerilere düşeceklerini ima etmişti. Ancak yarış yoğun yağmurlu bir havada başladı. Son bölümde pist biraz kurusa da Vettel açtığı fark sayesinde rahat bir şekilde yarışı kazandı. Bu zafer oldukça ses getirdi ve İtalya kökenli Toro Rosso takımı açısından da anlamlı bir galibiyet oldu. Yarışa 4. sırada başlayacak olan Bourdais’in aracı yarış başında stop etti ve avantajını kaybetti. Vettel kalan yarışlarda iyi sonuçlar almaya devam etti. Son yarış olan Brezilya’da şampiyonluk yarışında heyecanlı anların yaşanmasına katkıda bulundu ve 4. oldu. Bourdais ise Belçika ve Avustralya GP’lerinden başka puan alamadı.

Vettel toplamda 35 puan alırken Bourdais 4 puanda kaldı. Toro Rosso 39 puanla sezonu 6. sırada bitirdi. Aynı zamanda kardeş takım Red Bull’un önünde sezonu tamamlamış ve onlardan önce zafere ulaşmışlardı.

 

2009

Vettel 2009’da emekli olan Coulthard’ın yerine Red Bull takımına geçti. Yerine ise Buemi getirildi. Bourdais ise Toro Rosso adına yarışmaya devam etti.

2009’da takım önceki senenin performansından çok uzaktı. İlk yarışta çaylak Buemi 7. olarak puan aldı. Bourdais de 8. oldu. Buemi yağmurlu Çin yarışından da 1 puan çıkardı. Monaco’da ise Bourdais 1 puan aldı. Almanya yarışının ardından Sebastian Bourdais’in daha fazla yarışmayacağı duyuruldu. Yerine genç sürücü Alguersuari’ye görev verildi. Daha önce hiç F1 aracı kullanmayan pilot sezon sonuna kadar silik bir performans gösterdi. Buemi ise son iki yarışa kadar puan alamadı. Brezilya GP’sin de 7. Abu Dhabi de ise 8. oldu ve toplamda 8 puan kazanmış oldu. Bourdais’in aldığı 2 puanla beraber takım sezonu 10 puanla son sırada bitirdi.
 

2010

Sebastian Buemi ilk senesindeki güçlü performansıyla koltuğunu korudu. İkinci koltuk için ise başta Alguersuari’nin açıklanmasına rağmen bu kesinleşmedi ve uzun süre belirsizliğini korudu. Sezona Buemi Alguersuari ikilisi ile devam edildi. Takımın Red Bull’dan bağımsız olarak gerçek üretici olarak yarıştıkları bu ilk sezonda takım çoğu yarışta sıralamaların ikinci seansına ulaşabilmeyi başardı ancak yarış sonuçları çok değişmedi.En iyi dereceleri Buemi’nin Kanada’da aldığı 8.lik oldu.Sezon sonunda ise sadece yeni takımları geride bırakarak, topladıkları 13 puanla 9. sırada olabildiler.


 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir