Honda

yazar:

kategori:
honda.png
bighonda.jpg
solhonda.jpg saghonda.jpg
takim.jpg
Yarış Pilotları 16-Jenson Button 17-Rubens Barrichello  
Test Pilotları Alexander Wurz Mike Conway Luca Filippi
Takım Patronu Ross Brawn Teknik Sorumlu Shuhei Nakamoto
brawn.jpg ShuheiNakamoto.jpg
Yarış Müh. Button Andrew Shovlin Yarış Müh. Barichello Jock Clear
Şasi RA108 Motor HondaV8 RA808E – 90°
Merkez Brackley    
Sponsorlar  
stat.jpg
Katıldığı Yarış 88 Kazandığı Yarış 3
Pole Pozisyon 2 En Hızlı Tur 2
Toplam Puan 154 Podyum Finiş 9
Markalar Şampiyonluğu 0 Pilotlar Şampiyonluğu 0
İlk Yarış 1964    
       

gecmis.jpg

Honda F1 takımı Japon Honda üreticisinin Formula1de sahip olduğu takım.Takımın merkezi İngiltere Brackley’de bulunuyor.Takım 2005te tamamen satın aldığı BAR tesislerini kullanıyor.Honda takımının motorları Japonyada Tochigide R&D tesislerinde üretiliyor.Takımın sorumlusu şuanda Nick Fry.Takımın 2007 pilotları ise İngiliz Jenson Button ve Brezilyalı Rubens Barrichello.Takım 1960larda kullandığı yoğun beyaz rengi kullanıyor araçlarının tasarımlarında sürekli.Takımın 2006da kullandığı şasi RA106 idi.Kullandığı motor ise RA806E’ydi.

İlk Başarıları

Honda ilk yol aracını ürettikten 3 sene sonra 1963te Formula1 yarışlarına katılarak herkesi büyük şoka uğratmıştı.Takım 1962de RA271i geliştirmeye devam etti ve Avrupalıların baskın olduğu Formula1e tamamen Japon çalışanları ile girdi(Yalnız pilotları Amerikalıydı).Daha ürkütücü olan konu ise Honda kendi şasisini ve motorunu üretmişti.Bu ozamanlar yalnızca Ferrari ve BRM takımlarının yaptıkları birşeydi.

 

Honda daha 2. sezonunda Richie Ginther ile yarış kazandı.Ginther 1965 sezonunda RA272 ile Meksika yarışını kazanarak podyumun tepesine çıktı.1996da Honda yeni 3.0 litrelik motor ile RA273 motorunu dizayn etti.Motoru kötü olmasada araç ağır olduğu için zafer kazanamadı.Honda 1967’de John Surtees’in kullandığı yeni aracı RA300 ile tekrar kazandı.Honda bu motorla daha ilk yarışı İtalyada yarışı kazanmayı başardı.Bu şasi İngilterede üretilmişti ve araca Hondola deniyordu.Ancak bu araç Hondanın 1960larda ürettiği son rekabetçi araçtı.1968de Honda RA301ile podyuma yalnızca 2 defa çıkabildi.Honda 1969 sezonunun sonunda Formula1den çekildiğini duyurdu.honda 1960larda 47 yarışa çıktı.

Motor Sağlayıcısı HONDA,1983-1992

Honda 1983te Formula1’e Spirit takımına motor sağlayıcısı olarak tekrar döndü.Honda 10 yıl içinde Williams,Mclaren,Tyrrell,Lotus gibi takımlarada motor sağladı.Bu yıllarda Honda motoru gücü,dayanıklılığı ve yarış kazanma rekorları ile galibiyetin anahtarı olarak görüldü.Honda motor sağlayıcısı olduğu takımlarda 6 şampiyonluk yaşadı.Ayrıca 5 defada pilotlar şampiyonluğu gördü(3 Senna,1 Piquet,1 Prost).Honda 1992de tekrar spordan çekilene kadar 71 yarış kazandı.

Tamamlanamayan F1 Projesi, 1999

Honda takımı 1993-1998 yılları arasında Formula1de Mugen Motorsports işbirliği ile takımlara motor sağladı.Mugen motorlu araçlar 4 defa yarış kazandı 1999 sonuna kadar.Honda F1e girmeyi ciddi ciddi düşünmeye başlamıştı bu zamanlarda.Postlethwaite tarafından dizayn edilen ve Dallara tarafından üretilen Honda test aracı RA099 1999da Jos Verstappen tarafından test edildi.Bu aracın testlerinde Postelthwaite ölümcül bir kalp krizi geçirdi.Bu olayın ardından Honda Formula1e girme düşüncesini tekrar rafa kaldırdı ve 2000den itibaren BAR takımına motor sağlama kararı aldı.

BAR(British American Racing) Ortaklığı

Honda 2000de BAR takımına motor sağlayıcısı olarak geri döndü.2001 ve 2002de Jordan takımınada motor sağladı aynı zamanda.2003te önceki 2 sene iyi performans sağlamasına rağmen Jordan ortaklığını bitirdi Honda.2004te BAR takımının en iyi sezonunun ardından takımın Elik hissesini British American Tobaccodan aldı Honda.BAR takımı bu sezon markalarda 2. olmuştu.

Pistlere Geri Dönüş

Eylül 2005te Honda BAR takımının geri kalan Ulik hissesini satın aldı ve üretici firma olarak Formula1e tekrar geri döndü.BAT Luck Strike logoları ile takımda devam etti 2006 sezonunda ancak sonunda formula1den tamamı ile çekildi.

Takım kış testlerinde oldukça güçlü performans göstermiş Honda motorunun en güçlü V8lerden birisi olduğu söylenmişti.Ancak sezonun başlaması ile hayaller suya düştü.Jenson Buttonun Macaristanda kazanmasına kadar takım düşük performans gösterdi.Sadece Malezya yarışında Button podyuma çıkmıştı.Takımın yaşadığı çeşitli problemler Honda takımın yarış kazanmadan uzakta tutmuştu.

Takıma yeni gelen Rubens Barrichelloda araca alışana kadar sıkıntılar yaşadı.Rubens Barrichello en çok zorlukları fren sisteminde ve Traction Control sisteminde yaşadı.

2006 Macaristan GPsi ile Hondanın şansı birden dönmüştü.Barrichello ve Button 3 ve 4. sırayı elde ettiler sıralamalarda ancak Button motor değişikliği nedeniyle 10 sıra geriden yarışa başlamıştı.Button yağmurlu ve kaygan bu yarışta ilk galibiyetini kazanmış oldu.Bu zaferin ardından Hondanın performansıda gözle görülür şekilde artmaya başladı.Pilotlar neredeyse tüm yarışlarda puan kazanmayı başardı bu yarıştan sonra.Sadece Barrichello Japonya’da 12. olmuştu.Jenson Button sezonu Brezilyada 14.sıradan başladığı yarışta aldığı podyum zaferi ile kapattı.

2007 sezonunda Jenson Button ve Rubens Barrichello Honda takımında yarışmaya devam edecekler. Avusturyalı Christian Klien ise Super Aguri takımına geçen Anthony Davidsonun yerine 3. pilot olacak.

2007 Sezonu

2006’nın son yarışlarının en formda ekibi Honda’nın, ilk yarışını kazandığı 2006 sezonundan sonra 2007’deki hedefinin şampiyonluğa oynamak olacağı düşünülüyordu.Ancak bu sezon Honda için resmen bir dibe vuruş oldu.

İlk yedi yarıştaki en iyi derecesi on birincilik olan takım ilk puanını sekizinci yarış olan Fransa’da Button sayesinde kazandı. Macaristan yarışında sonuncu giderken telsizden pit ekibine seslenen Barrichello ‘Tam gaz gidiyorum ancak bu kadar oluyor"’ derken Honda takımından gelen ‘Acını paylaşıyoruz.’ cevabı belki de sezonunu en güzel şekilde özetliyordu. Tam bir istikrar ve tecrübe abidesi olan Rubens Barrichello kariyerinde puan kazanamadığı tek sezonu 2007 yılında Honda’da geçirdi. Hondan’ın sezondaki en iyi derecesi Çin Grand Prix’inde Button’ın aldığı beşincilik olurken takım toplam 6 puan toplayabildi. Bu sezonun ardından şampiyonluk ümitlerini bir başka sezona atan Button’ın takımda kalmasını ise 2008 için takıma katılacağı açıklanan Ross Brawn’ın varlığı oldu. Brawn’ın önümüzdeki yıllarda Hondayı 2007 performansından ne kadar kurtarabileceği merak konusu.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir