F1, 2010'da İki Piti Zorunlu Kılabilir

yazar:

kategori:

Bu teklif, aslında 2010 için ihtimaller arasında görüşülmüş ama son F1 Komisyonu toplantısında olumsuz oy almıştı.

Takımlar, organiztörler, tedarikçiler ve sponsorlardan oluşan kurulun bir üyesi olan Ross Brawn: “Bu konuda karışık fikirler var”

Yakıt ikmâlinin kalması ile yarış stratejilerinin artık çok basite indirildiği konusunda şüpheler var.

Şu an için zaten en azından 1 pitstop zorunlu. Çünkü pilotlar yarış içinde kuru zeminde her iki Bridgestone hamurunu da kullanmak zorunda.

Anlaşılan o ki F1 Komisyonu’nun kabul etmediği bu öneri, lastik kuralını değiştirebilir, böylece bir yarışta bir hamur 2 defa kullanılırken diğeri de bir defa kullanılır.

BBC’ye konuşan Brawn, zorunlu iki pit uygulaması olmazsa yarış stratejilerinin nasıl işe yarayacağı konusunda bir parça endişe bulunduğunu belirtti.

Brawn: “Takımlar, yarışların nasıl geçtiğini görmemiz gerektiğini düşünüyor ve eğer gösteriye istediğimiz şeyi koymadığımızı görürsek, tekrar gözden geçireceğiz”

2010 sezonunda yakıt ikmâlinin kalkması ile 3-4 saniyelik pitstoplar göreceğiz ve bu hafta Valensiya’da Bridgestone’nin dar ön lastiklerini de ilk defa gördük.

İki pit zorunluluğun tekrar düşünülebileceğini işaret eden Brawn: “Yarışların nasıl olacağını tahmin etmek için henüz yeterli bilgimiz yok.”

“Bu gibi değişiklikler yapmayı düşünmeden önce bir kaç yarış bekleyip görmeliyiz”


Yorumlar

  1. Heikki BeRKaNeN avatarı
    Heikki BeRKaNeN

    SaçmaLamaya Tam gaz devam.yakında bir araca 2 piLoT oTursun biri gaza bassın diğeri fren yapsın diye bir kuraL çıkarsa şaşırmamak gerek.Bi kere de serbesT bırakın şu TakımLarı da en iyi kim göreLim.

  2. one-Schumi-and-F1-lover . avatarı
    one-Schumi-and-F1-lover .

    bir ninni şarkısı vardır bilirsiniz
    kafamda canlandırıyorumda aynen onu uygulamıştır Ferrari :))
    önce mclaren sonra williams bmw öyle gidiyor
    illegalmış yerim ben illegallığınızı :))

  3. Sir Jack B.  avatarı

    Ne yazık ki ticari kaygılar ve politika F1'in büyük bir parçası. Bu da rekabeti doğrudan etkileyebiliyor.

    Şu farklı lastikleri kullanma zorunluluğu bile insanlar lastiklerden bahsetsin diye koyuldu. Amaç Bridgestone varlığını hissettirsin.

    Gelecek sene bu kuralın kaldırılmasını umuyordum ama kaldırılmayacak anlaşılan.

    Aslında zorunluluk olmadan Bridgestone ürettiği lastiklerle yine kendinden bahsettirebilir. Mesela 70 turu tamamlayabilen sağlam lastiklerle 20 tur ömürlü diğerinden 1 sn hızlı olabilen lastikler üretebilirse zaten stratejiye etki eder ve lastik stratejilerinden bahsederiz. Şu kuralla beraber stratejiler muhtemelen 1 yada 2 pite kirlenecek. Strateji bazında heyecan olmayacak umarım pist üzerinde rekabet görebiliriz.

    Ayrıca aşağıda ki tartışmalara baktım da Onur arkadaşım ilk ağızdan itiraf edilmiş şeyleri söylemiş. Dikkat ederseniz konuyu başlatan da o değil. "91den beri" arkadaşımız Schumacher'i durdurmak için kurallar koyuldu demiş. Onur arkadaşımızda ona cevaben yazmış. Belki aşırı güçlenen Ferrari aleyhine rekabet ortamını artırmak için puan kurulı gelmiş olabilir. Yada lastik 2005 de ki lastik kuralı. Ama Ferrari lehine olanlar bundan daha fazla. Ve Ferrariye karşı alınan kurallar yaratılan canavarı durdurmak içindir. Ferrari de spora zarar verildiğini düşündüğü içindir belki teknik veto hakkı olmasına rağmen lastik kuralını onaylamışlar. Acaba bir sezon çekilelim ortalık renklensin sonra tekrar asılırız diyemi düşündüler acaba.

    Yeni Concorde anlaşmasıyla Ferrari işbirliğinin bittiğini düşünüyorum yada umuyorum. Bence Ferrari'nin altın çağı bitiyor. Spora müdahale edilmezse ne olacağını bilemeyiz ama müdahale olacaksa ibre Mercedesi gösterebilir 🙂

  4. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Kimi'nin adı hiçbi skndala karışmadı o hiçbi olayda olmadığı için objektif bakabiliyoruz

  5. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    bu konuyu da kimiyi desteklemek ve objektif olabilmek kısmına getirdiniz ya bravo gerçekten:PP
    evet çok dogru kimi fanı olmak ve objektif olmak oldukça uyumlu görünüyor:PP
    ben bunca senedir boş yere f1 ve forum takip etmişim,vay bana vaylar bana:PP

  6. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    zfr bi tifosi olarak Kimi'yi desteklemesinden dolayı daha objektif bakabiliyor tebrikler 🙂

  7. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Onur Aybars bu konu gündeme geldiğinde insanlarla alay edip konuyu kapatmak isteyen bikaç kişi bende tanıyorum bütün olanların doğru olmadığını haksız olduklarını biliyolar savunulacak bi yönü olmadığını ve savunmak için tek kelimeleri olmadığı için bunları yapıyolar geçmişi geri getirmek mümkün olsaydı bütün olanlara bi dur derdik ama artık geleceğe bakmalıyız çünkü intikam soğuk yenen bi yemektir 🙂
    (yanlış anlaşılmak istemem sözlerim Burak arkadaşımıza değil)

  8. Bir ferrarici olarak Onur Aybarsin anlattiklarina katiliyorum aci ama gercek ve umarim Burak Bocegin soyledigi gibi bu kirli isler geride kalmistir cunku ben kazanacaksak bunu bilegimizin hakkiyla kazanalim istiyorum o zaman sevincimizde katlanir

  9. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    onur un yazdığı şeyler herkesin malumu şeylerdir,isteyen anlar kabul eder burak gibi;isteyen de olayı başka taraflara çeker,abuk subuk kelimeler üretip durumu acaip yerlere sürükler..
    onur un da dediği gibi insan ister istemez o yıllarda heyecanla izlediği yarışların ne kadar da başka ellerde yönetildigini öğrenmiş olmak insanı biraz aptal yerine koyuyor acıkcası ve benim hissettiğim şey de bu,açıkcası çoğu kararda bunlar sezebiliyordunuz veya bu ne saçmalıktır diyordunuz ama resmi bir açıklama olmadan bu tip şeylere karar veremezsiniz..neyseki gecen yıl fia ile ferrari sorun yaşadı da biz de bunları resmen öğrenmiş olduk,iyi ki sorun yaşadılar demiyorum yanlış anlasılmasın ama bazı seyleri ögrenmemiz için bunların olması gerekiyormus..
    bakalım artık yeni ve şüpheye gayet acık bir fia başkanımız daha oldu,onun da meziyetlerini hep beraber göreceğiz..
    adil ve herkese aynı muamelenin gösterildigi bir sezon dilerim herkese..

  10. one-Schumi; senin için 'gereksiz' olan konu benim ve benim düşünceme sahip başta McLaren, Williams, Renault ve zamanında Alonso taraftarları için de çok önemlidir. Sen ve senin düşüncene sahip kişilerin alay etmesi veya küçük görmesi de hiç umurumda değildir. Siz bu düşünceyle yalnızca oynanan oyunu izleyip, Sonunda zafer çığlıkları atarak kendinizi kandırırsınız.

    Şu yazdığın "…başka türlüde olursun" tabirini rica etsem biraz açar mısın?

  11. one-Schumi-and-F1-lover . avatarı
    one-Schumi-and-F1-lover .

    onur kardeşim benim
    eski "gereksiz" konuları açarsan kusura bakma alay konusuda olursun başka türlüde olursun
    o yüzden diyorum ki RELAX.

  12. Sezon içerisinde kuralları değiştirme hastalığı son yıllarda f1'i sardı. özellikle son 5-6 yıldır gerek sıralama formatı, gerekse araçlarla ilgili kurallar sezon ortasında değiştirilir oldu. bu durum f1 in devamlılığına ve tutarlılığına büyük zarar veriyor. İki pit olayı ile ilgili de, eğer istedikleri kadar pit yapabilme özgürlüğü tanınırsa takımlara, 2005 yılındaki sahneleri tekrar göreceğimizi düşünüyorum, yapısal sebeplerden dolayı bazı araçlar lastiklere daha çok yük bindirecektir, özellikle yarış sonuna doğru, yerini savunmaya ve atak yapmaya çalışan pilotlar lastikleri çabucak bitireceği ve üstüne üstlük lastikler 2005'teki kadar dayanıklı olmayacağı için bol bol lastik patlatma ve kaza göreceğimizi düşünüyorum. Bunu gören takımların da en az iki pit stobu zorunlu hale getirecekleri aşikar.
    Ferrari içinse;

    Ortada olan durumlarda,( mesela montoya- schumacher kapışması gibi) kararlar "genellikle" Ferrari lehine çıkıyordu, ki bu durumun en büyük örnekleri 2002 malezya ve 2006 monza dır. 2006 monaco gibi alenen ortada olan durumlarda büyük kamuoyu baskısı nedeniyle ceza verilmiştir. Bakalım gelecek sene Ferrari kollanacak mı? Gerçi Schumacher de yok ama göreceğiz bakalım.

  13. Benim düşünceme göre geçen sezon oyunun başka bir perdesini izledik. Oyun ya kaldığı yerden devam edecek ya da 'yeni FIA' başrolü başkasına verecek. Milyar dolarların döndüğü bir sektör olan F1'in kendi haline bırakılacağını sanmıyorum.

  14. burak bocek avatarı

    Teşekkürler Onur.Ancak unutma ki artık kimse olanları değiştiremez.Hepimiz eminim daha temiz,adaletli,eşit rekabet koşulları olan bir Formula 1 izlemek istiyoruz.Özellikle son 2 sezondur Ferrari,Fia ile savaş halindedir.Takımlar artık Fota yapısı altında haklarını daha çok koruyan ve Fiaya karşı daha sağlam bir tutum sergiliyorlar.Ben o günlerin geçtiğine inanıyorum.Bunun en belirgim özelliği açtığımız davaları kaybetmiş ve kuralları istediğimiz gibi şekillendirememiş olmamızdır geçen sezon.Yani difüzör olayı bile bence yeterlidir bunun dışında ayrı seri tehdidi.Sürekli değişen kurallar var eğer Ferrari gerçekten son 2 senedir Fia ile olsaydı kurallar aynen devam eder bizde her sezonu domine ederdik.

  15. Burak kardeşim; ben bu duruma çok fena kafayı takmış durumdayım. Bu devirlerde Ferrari'nin başarısından konu açıldığında da sinirlerim geriliyor açıkçası. Senelerce danışıklı dövüş izlemişiz ama biz bunu yarış sanmışız. Kendi koyduğun kurallarla yarışlar kazanıp şampiyon olacaksın sonra çılgınca sevineceksin… Bana çok saçma geliyor. Bu durumu McLaren ve Williams taraftarları çabucak anlarken Renault ve Alonso taraftarları 2006'da anlayabildi. Ferrari'yi destekleyenler ise bizlerin bu durumu dillendirmesine karşı bizlerle alay etti, hayal gücümüzün çok geniş olduğundan, paronayaklığımızdan, çekememezliğimizden kaynaklı yalan söylediğimizi belirttiler. Hatta şu sayfa da dahi yazdıklarımı alay konusu yapan var. (Bakınız; 'one-Schumi-and-F1-lover .' kullanıcı isimli arkadaşın yorumu.)

    Gizli anlaşma yapıldığında Bay E "Ferrari'yi satın aldık" dedi. "Ne demek bu?" demeye kalmadan yapılanları görünce ne demek olduğunu anladık.

    Anlaşmaya göre 'teknik veto hakkı' tanınıyor. Özellikle bu kural beni çıldırtıyor. Yani araçlarla ilgili bir değişiklik yapılacaksa bunun yürürlüğe girebilmesi için Ferrari'nin onayı gerekiyor. E Ferrari de ne yapacak; uygulayabileceği kural değişikliğine onay verip, uygulayamayacağı veya rakiplerinin daha iyi uygulayabileceğini tahmin ettiği kural değişikliğine onay vermeyecek. FIA bu kuralı muhakkak değiştirmek istiyorsa bambaşka bir şekilde yeniden Ferrari'nin onayına sunacak. Nerede eşit rekabet?

    Anlaşmada açıklanan diğer madde Ferrari'ye her sezon 'ekstradan 80 milyon dolar' verilmesini içeriyor. Rakamın büyüklüğünü anlatabilmek için şu örneği vereyim; hatırlarsan FIA 2010 için bütçe sınırı koymak istiyordu ve sınır olarak dillendirilen rakam 80 ile 120 milyon dolar arasındaydı. Ayrıca; 2002'den 2009'a 8 sezon eder, bu 8 sezonda rakam 640 milyon dolar yapar. Düşünebiliyor musun, eğer bu parayı eşit miktarda dağıtabilseydiler belki de Jordan veya Super Aguri bugün grid'de olacaktı veya Williams bugünkinden çok daha iyi durumda olacaktı. Nerede eşit rekabet?

    Diğer madde için 'diğer ekstra şeyler' dedi Bay E. Diğer ekstra şeyler; altını doldurabildiğin kadar doldur… Nerede eşit rekabet?

    Mosley illegal parçalara sessiz kaldıklarını belirtti. Parça illegal ise araç illegaldir, ama anlaşma var, ses çıkaramıyorlar. Renault'nun kütle amortisörüne aynı sessizliği gösteremediler. Ki hava akımıyla teması olmayan o parça aerodinamik parça sınıfına konularak yasaklandı. Bir sezon önce kullanılmaya başlanan parçaya ya baştan onay vermeyeceksin ya da sonra yasaklamayacaksın. Ama olmaz, bir sezon önce Renault ve McLaren çekişiyordu ses etmeseler de olurdu, o sezonsa Renault'nun karşısında Ferrari vardı. 'Diğer ekstra şeyler maddesi' uygulanmalıydı. Nerede eşit rekabet?

    2006 Monza'daki komik ceza sonrası Alonso feryat etmiş, "F1 artık spor olmaktan çıktı" demişti. Aynı yıl bir yandan FIA'nın oyunlarıyla başa çıkmaya çalışan bir yandan da takımını ve pilotunu şampiyon yapmaya çalışan Briatore de "McLaren'le yarışırken sorun yoktur ama Ferrari'yle yarışırken sizinle uğraşırlar" demişti.

    Allah'tan 2009'da FIA ile FOTA anlaşmazlığa düştüler ve Allah'tan o dönemde FOTA'ya Montezemolo başkanlık yapıyordu. Başkan sıfatıyla Montezemolo FIA'yla tersleşince FIA VE Bay E, bizlerin görebildiği ama bazılarının hala yok saydığı gizli anlaşmayı resmen açıkladılar.

    Gizli anlaşmanın bitip bitmediğini veya yenilenip yenilenmediğini bilemiyorum, bildiğim tek şey bize yarış diye sonucu belli olan bir kurgu izletmişler.

  16. alonsomassa avatarı

    çıkarmasınlar.sanki geçeceklerinin garantisi var.

  17. burak bocek avatarı

    Onura sordum sen avutkatı mısın abuzer kadayıf tatlısı kardeşim?yani illa gıcık etceksin adamı

  18. sezgin güneş avatarı
    sezgin güneş

    arkadaşlar almanya basınında mercedes sin düfizör ve ve ön kanat üzerinde radikal tasarımlar yaptığı ve bunu sakladığı bilgisi dolaşıyor jerezde de çkarmıcaklarmış ortaya… ross brawn nın alman basınına verdiği demece göre mercedes valensiya testlerinde uzun sürüş testleri yaptığı sürekli standart ağırlıkta tur. attığını söylemiş..

  19. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Ahmet Kara Raikkonen'in olmasını hangimiz istemezdik ki 🙁

  20. one-Schumi-and-F1-lover . avatarı
    one-Schumi-and-F1-lover .

    Burak böcek onur aybars arkadaşımız 40 senedir Fia'da çalışıyor bilmiyormuydun :)))))

  21. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    Jean Todt , Max Mosley'in veliahtı kendisini seçtirene layık olma yolunda ilerliyor.

    Max gibi o da kural değişikliği manyağı çıktı.

  22. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    onur doğru yazmış, onun yazdıkları dikkat çekiyor ama nedense alt tarafta başka bir kişinin yazdıkları artık çürütülmüş ve yanlış olduğu kanıtlanmış teoriye hiçbir tepki yok 🙂 işinize geldiği gibi devam.

  23. burak bocek avatarı

    Konuyla alakasız olucak ama merak ediyorum.Onur Aybars arkadaşım acaba neden sürekli Ferrari'nin Fia ile olan gizli anlaşmasını yazma gereği duyuyorsun?Sadee merak ettim senin gibi düzeyli ve bilgi dolu yorumlar yazan birisinin neden böyle yaptığını

  24. emiko emiko avatarı

    Yakıt tankarını büyülteceklerine küçültselerdi yarışlarda daha fazla heyacan olurdu….Monoton bir sezon bizleri bekliyor olabilir.

  25. Meçhul F1 Tutkunu  avatarı
    Meçhul F1 Tutkunu

    İyice suyunu çıkardılar.

  26. FIA'nın hiç bir zaman Ferrari Schumi ikilisini durdurmak gibi bir isteği olmadı. 2002'de yapılan 'gizli anlaşma' ile FIA'nın Ferrari'ye verdeği 'teknik veto hakkı'na göre teknik kurallardaki (yani araç yapısı ile ilgili kurallar) değişiklik Ferrari'nin onayına sunuluyor(du). 2009 sezonunun başlarında patlak veren FIA – FOTA çekişmesinde Max illegal parçalardan (dolayısıyla illegal araç) bahsetti. Eğer Ferrari ve Schumi'yi durdurmak isteseydiler bu gizli anlaşmayı yapmazlar ve illegal araca göz yummazlardı.

    Ancak FIA, diğer rakiplerin çok geride kaldığını görerek 2003'den itibaren yarışlarda ikinci olan pilota 6 yerine 8 puan verilmesini kararlaştırdı.

    Diğer rakiplerin geride kalmalarının pek çok sebebi sayılabilir. Ancak o dönemlerde Ferrari'nin yaklaşılamayacak düzeyde olmasının nedenlerinden başlıcaları da; illegal araçlar, gizli anlaşmayla verilen 'teknik veto hakkı', 'her sezon ekstradan 80 milyon dolar', ve kendi açıklamalarına göre 'diğer ekstra şeyler'dir. 'Diğer ekstra şeyler'den ne kastettiklerini açıklamadılar. Ama gördüğüm kadarıyla yarışlarda kollanma 'şeylerden bir şey' olsa gerek.

    Bir de; yeni kurallarla kanımca Formula1'in '1'i kalkmıştır. "Kural yok" dediğin anda Formula1'in 'Formula'sı kalkmış olur.

  27. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    lastiklerini korumak isterlerken geçişler azalacak hızlar düşecek izleyiciler içinde sıkıcı olacak ve sonra izleyici sayısı çok az diyecekler bütçelerle oynamaya çalışacaklar motorsporlarının zirvesiyle bu kadar oynarsanız tabi izleyici sayısı azalır

  28. Ah be Raikkonen, boyle manyak bir sezonda bi sen eksiksin 🙁

    Resmi gorunce haberi falan unuttum 🙂

  29. bu katı ve sıkıcı kurallar dizisi 2002 yılından itibaren schumacher ferrari ikilisini durdurmak için başlatıldı. hala devam ediyor. saçmalıktan başka bişey değil. aslında komisyon aynen şöyle demeli; kuralları açıklıyorum, kural yok!!! bunu dediği an prost sennna schumacher hill mika yıllarını tekrar yaşarız ve gözümüzü kırpmadan soluksuzca izleriz. bu saçma kurallarla pilotlar kısıtlanır araçlar yarıştırılır. tamamen zırvalık bence…

  30. MagicAlonso avatarı

    Bende Ross a katılıyorum birkaç yarış geçmesini beklemek gerekiyor eğer takımların hepsi lastiklerini korumada ciddi problem yaşamayıp tek pit ile yarışı bitirebiliyorsa 2 pit zorunluluğu getirilerek tek düzelik kırılıp farklı stratejilerin oluşması sağlanmış olur

  31. alonsomassa avatarı

    zaten 1 pit yapacaklar normal şartlarda.ki yarış mesafelerinde neler olacapı belli değil ne bu kural şimdi.!

  32. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    hem geçişleri artırıp eski zevkli yarışları tekrar izletmek istiyorlar, hem de saçma sapan uygulamalarla pilotların elini kolunu iyice bağlıyorlar. Bu kadar tezat F1 gibi bir dünyaya hiç yakışmıyor.

    Şimdi pilotlar atak yapıp pozisyon kazansa, erkenden lastikleri bitirip erken pite girecekler ve kazandıkları pozisyonun daha fazlasını kaybedecekler. Lastikleri korumaya çalışsalar, bu sefer arkalarındaki pilotlarla yeterli farkı açamayacaklar. hem atak yapmalar iyice azalacak. Hemde yarış kazanmak çok daha zorlaşacak. Birde, atakların çoğu en hızlı turlar vs yarışların ilk bölümünde yapılıyordu. Şimdi ilk bölümde lastikleri koruyacaklar, daha sonra ise yarış oturmuş olacak. kimse riske girmek istemeyecek. Malesef son 20 yılın en süper grid dizilimi, eli kolu bağlı şekilde yarıştırılacak.

  33. Cok yeni kuralar,cok yeni araclar…cok bir interesan 2010 yarislari bizi bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir