Force India, 2010'da Daha Fazla Podyum Amaçlıyor

yazar:

kategori:

Silverstone kökenli takım, ilk podyumu ve ilk sıralama birinciliğini aldığı 2009 sezonunun keyfini sürmüştü.

Force India’nın yeni aracını tanıtımında Mallya, gelecek sezon için hedeflerinin daha ileri gitmek olduğunu belirtti.

Mallya: “Amacımız, 2009’un sonunda sahip olduğumuz performans gelişim rotasının aynısını devam ettirmek”

“2009’un bizim için olağanüstü bir sene olduğunu söylerken aşırı gururlandığımı düşünmüyorum. İstatistikler herşeyi anlatıyor: 1 podyum, 1 sıralama birinciliği, 1 en hızlı tur, dahasında 5 defa ilk 10 ve 13 puan”

“Tecrübemizden dersler aldık ve daha iyi bir takım haline geldik: dirençli, becerikli ve güç kazanan. 2010’da bu harika ilerlemenin daha da ileri taşınmasını umuyorum”

“Şimdiye kadar 1 podyum aldık ama bu sefer gelecek sene umarım daha fazla podyum ve daha fazla puan hakkında konuşurum. Bunu yapabileceğimize inanıyorum, neden yüksek hedefler belirlemeyelim ki?”

Takımın tasarım sorumlusu Mark Smith, yeni aracın geçen senenin ikinci yarısında güçlü görünen makinenin evrim geçirmiş hali olduğunu söyledi.

Smith: “VJM03, geçen sene boyunca Force India’da geliştirdiğimiz tasarım felsefesi açısından kesinlikle VJM02’nin evrim geçirmiş hali. Rotamızdan çok memnunuz. Bu nedenle önemli derecede revize etme yerine arcın evrimini tercih ettik”

“Açıkçası uğraşmamız gereken en büyük şeylerden biri, aracın tasarımında bazı açılarını önemli ölçüde etkileyen kural değişiklikleriydi. Yarışlarda yakıt ikmâlinin kaldırılması, araçlardaki yakıt miktarını arttırdı, 2009’dakine göre neredeyse 2 katına çıktı”

“Şu anda bir uzlaşı var: araçları ya daha geniş ya da daha uzun yapacaksın ya da bizim yaptığımız gibi her ikisinin karışımını. Bu şüphesiz mekanik ve aerodinamik tasarım çözümlerini de etkiledi; difüzör, şasi.”

“2011’de çift katmanlı difüzörler kaldırılacak olsa bile bu alanda 2010’da mümkün olduğunca zorlamamız gerektiğini düşündük ve bunu hedefledik. Çift katmanlı difüzör, araç için kilit gelişim unsuru”

Smith ayrıca, geçen sene VMJ02’nin yüksek yere basma kuvveti isteyen pistlerde sıkıntı yaşamasının aksine yeni aracın çoğu pistte rekabetçi olacağını umuyor.

Smith: “VJM02, düşük yere basma kuvveti isteyen pistlerde iyi performans ortaya koyan nispeten daha düşük sürtünmeye maruz bir araçtı”

“2009 boyunca azmettiğimiz gibi 2010’da da üst düzey aerodinamik verimliliği sürdürmeye çalıştık. Ama şampiyonadaki konumumuzun, her tip pistteki genel performans seviyemize göre değişeceğini belirledik. Genel olarak oldukça verimli bir araca sahibiz, buna inanıyorum”


Yorumlar

  1. Heikki BeRKaNeN avatarı
    Heikki BeRKaNeN

    BüTçesi düşük TakımLar arasında arkadasın dediği gibi en hırsLı en iddiaLı oLan Takım Force India.

    Liuzzi'den başarı bekLemek bana göre saçma.Kac yasına geLmis isTikrar diye bir şey yok adamda.

    Yanarım yanarım HeidFeLd'e yanarım.

  2. aslinda diger takimlarin butcelerine kiyasla, az para ile bence cok iyi verim aliyorlar. di daha dogrusu, gecen sezon icin gecerliydi bu durum. umarim bu sezon da ayni seyi basarabilirler.

    tabi sutil'in biraz daha gelismesi, liuzzi'nin de kendini gostermesi gerek.

    ne yaptigi belli olmayan, "driving school" ayarindaki toro rosso'dan daha fazla amaclari var en azindan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir