İşte Newey'in RedBull RB6'sı

yazar:

kategori:

Çarşamba sabahı Jerez testleri öncesi yeni aracını görücüye çıkaran Red Bull’da Adrian Newey RB6’nın tasarımında 2009 aracının ardından bazı değişikliklere gitmiş.

Araç geçen seneki araçla karşılaştırıldığında daha belirgin olan V burnu ile göze çarpıyor. Yüksek maharet gerektiren sidepodlar ve köpekbalığı motor kapağı ise bu senenin araçlarıyla benzerlik gösteriyor.

Araçta ayrıca karmaşık ön kanat yapısı ve tam donamılı çift katmanlı difüzör konsepti göze çarpıyor.

Bugün Jerez’de araç ile piste çıkan ilk isim Mark Weber olacak.


Yorumlar

  1. Herkesin söylediklerin de haklılıklar var.Newey in şansızlıklarından biriside Raikonen ve geçen seneki pilot kadrosuda olabilir.Vettel in süreksizliği yanında ilk yarışdan başlayan(yarışın sonlarına doğru KUbica nın üzerine çıkarak podyumdan olmuşlardı) acemice tavırları gözardı edilebilecek kadar küçük değil.Ayrıca geçen seneki Renault motoru yerine ii yerleştirilmiş bir Mercedes motoruyla yarışmış olsalardı silip süpürebilirlerdi.Brawn ın o yarışları alması bi tarafa McLaren ve Ferrari nin kazandığı o yarışlarda o sonuçları alabilmesi dahi mucize olurdu(Herner in bugün dahi hala motorlardan homurdanmasından anlaşılabilinir).2009 daki büyük kural değişikliklikleriyle oluşan yeni yapılar olmasa dahi Toro Rosso nun 2008 deki yapısıyla ulaşılmış olan başarısının geçen senede gösterilebileceği söz konusu olabilirdi.Newey in KERS ile zaman kaybetmediği açıkdır ama yeni sitem olmasa dahi çok hızlı bir aracının olabileceği 2008 T.Rosso dan belliydi.
    En dayanıksız fakat en hızlı yapıları tasarlattırabilen bir mühendisdir.Araçlarının aerosunu mükemmel tasarlamakla birlikte iç yapısında çokça eksiklikler gösterebilir (MP4-21 in Monakoda aşırı ısınmasında kabloları korumasız olduğundan tutuşmuşdu).McLaren RedBull a geçmesini önleyemezdi çünkü çok büyük bir paraya takım değiştirdi.Köklü bir takımın tek tasarımcıya bu kadar para aktarması zor bir durumdur (etik açısından).Newey, MSC yada Alonso gibi pilotlarla çalışmış olabilse acaip araçlar çıkarabilecek kadar kapasitelidir.Burada bahsedildiği gibi çookkk başarılı hatta sürekli başaıya adını yazdıran araçlar olmayabilir fakat bizi seyirlere doyuran tasarımlar yapabilirdi.
    Üç seferdir yazdıklarımı kopyelemediğimden silindi gitti.Her yazışımda birazdah kötüleşdi bende bari burada keseyim.
    Newey mükemmel araçlar tasarlayamıyor ama çok hızlı araçlar ortaya çıkabiliyor.

  2. Bir zamanlar Rory Byrne diye bir mühendis vardı onun aldığı 7 şampiyonluğa rağmen
    Adrian Neweyin 6 şampiyonluğu bulunmaktaydı ama ne hikmetse Rory Bryne emekli olmadan önce medyada hiç bu kadar bahsi geçmiyor ve abartılmıyordu.Gel gelelim geçen seneye aslında herşey ortada büyük takımlar KERS zımbırtısıyla uğraşırken Adrian Newey başka tarafa yöneldi,şimdi bazıları diyebilir ki büyük takımlar da KERS'e odaklanmasalardı.Büyük takımlar KERS'in 2009 dan sonra kaldıracağını bilselerdi muhtemelen onlar da bu işe hiç kalkışmayacaklardı.Adamalar ileriyi düşünerek adım attılar.2009 sezonun en iyi arabası sezonun aşağı yukarı %60'nı egemenliği altına alan Brawndı ve nihayetinde de her iki şampiyonluğu da kazandılar.Kaç kişi bu takımın tasarımcısının ismini biliyor ? Adam yada adamlar o kadar ekonik sıkıntıya rağmen nasıl bir araba tasarladı bu da Newey'in abartıldığı kadar da yokmuş dedirtiyor.Yine de bu benim kişisel fikrim katılırsınız katılmazsınız size kalmış bir şey.

  3. Kariyerinde neredeyse Mclaren tarihi kadar şampiyonluk var. Bu şekilde kaç tane teknik adam var ki ? Aslında F1'e yön veren başarının kilit isimleri bunlar. Pilotlar sadece sahne oyuncuları. 90lardan beri incelerseniz hep belli teknik adamlar arasında şampiyonluk mücadelesi yaşandığını görürsünüz. Üstelik farklı takımlarda. Ross Brawn ile aynı işi yapmıyor olsada 90lardan beri bu iki adamın takımları mücadele ediyor. Benetton-Williams Mclaren-Ferrari Redbull-Brawn ve şimdi Redbull-Mercedes.

    Newey Mclarene son 6 yılda 5 şampiyonluk kazanmış olarak geldi. Mclarende ilk iki yılın da şampiyon oldular. Ondan sonra şampiyonluk kazanamasa da hep mücadelenin içinde oldu. 2001'de Mclarenden ayrılıp Jaguara geçecekti anlaşma tamamlanmak üzereyken Dennis onu ikna etti. Heralde en büyük hatası MP4-18di. 2003’de piste çıkamadı. 2004’de 0 omurga diye bir şey üzerine çalıştı ancak o da yeterince hızlı değildi. 2005’te ki araç ekstrem bir şekilde hızlıydı ve kırılgandı. Ama motor sorunları daha büyük bir problemdi. 2005'te sözleşmesi bitince emekli olacağı düşünülüyordu ancak eski Jaguar yeni Redbulla geçiş yaptı. Orada kısa vadede başarıya ulaşmak mümkün değildi çünkü takım o ana kadar rekabetçi değildi. Mevcut kurallar ile zirveye yaklaşmak her zaman zordur. Geçen sene ki gibi değişiklikler Newey gibilerini ön plana çıkarır. Neden başka bir takım RB5 gibi bir örnek çıkaramadı soralım kendimize. Dev bütçeli o kadar fabrika takımı vardı. Bu sene ki araçlarda da gördük tüm takımlarda RB5'den esintiler var. BrawnGP bile iyi bir temeli olmasına rağmen ciddi değişikliklere gitti. Geçen sene RB5 belki de en iyi araçtı ama hem takımın tecrübesizliği hem pilotların tecrübesizliği buna mani oldu diyebilirim.

    Bazı başarısız deneyimleri olabilir çünkü sıra dışı tasarımlar her zaman risklidir. Ancak başarılara baktığımızda başarısız denemelerden daha fazla olduğunu görürsünüz. Sonuçta çoğunlukla yarış kazanabilecek araçlar ortaya koyuyor. Ama şampiyonluğun kazanılması sadece kendine bağlı değil.

    Yeni RB6’da çok önemli değişiklik yok gibi gözüküyor. Geçen sene iyi bir temele sahipti. Bazı pistlerde inanılmaz derecede hızlıydı. Onun üzerinden bazı değişiklikler yapılmış. Genel olarak araçların tümü dış görünüş olarak evrim geçirdiler. Sadece Mclaren ve Mercedes büyük değişikliğe gitti. Ancak asıl önemli olan difüzörlerin ne kadar verimli olacağı. Herkes kendine göre bir şeyler yapmış. Belirleyici noktanın bu olduğunu düşünüyorum.

  4. helal massathebest kaç seferdir söylemek istiyordum bunları ama tartışma ortamı yaratmak istemedim.Söylediklerinin hepsine birebir katılıyorum.

  5. Red Bull ve Newey işlerini gerçekten iyi yapıyorlar.Takımın gerilemesi artık mucizelere kalmış…

  6. elif çivici avatarı

    Newey test ve öğrenme sürecini Mclaren de tamamladıktan sonra,en olgun döneminde Redbull a faydalı oluyor demek ki massathebest:D

  7. elif çivici avatarı

    Büyük ve yenilikçi bir atılım göremedim,zaten arkadaşların da dediği gibi dış görüntüye de pek bağlı bir olay değil.Ama rekabetçi olur büyük ihtimalle,özellikle Vettel,artan hırsıyla birlikte,bu sene daha az hata yapacak,ve Schumi nin de yarışıyor olması babyschumi olarak onu ekstra kamçılayacak.:)

  8. adrian newey fazla mı büyütülüyor, yoksa medya bilerek ya da bilmeyerek böyle bir hava yaratmaya mı çalışıyor? newey kaliteli bir teknik adam, bilgisi ve tecrübesi takdire şayan. ama gerçekten arkasından akın akın gidecek kadar süper biri mi? newey mclaren takımında yıllarca çalıştı. mclaren'in dayanıksızlığıyla ün yaptığı yılların (kırılan arka kanat, kırılan süspansiyon, kopan ayna…vs) aracını tasarlayan adam newey'di. newey mclaren'den ayrıldı, mclaren sonraki 2 yıl içinde bir kez 1 puanla şampiyonluk kaybedip diğerinde de şampiyon oldu. saçma sapan dayanıklılık sorunları görmedik. motorun patladığına şahit olmadık. 2007-2008 ve 2009'da kullanılan motorun 2006'da kullanılan mercedes motorunun dondurulmuş hali olduğunu da hatırlatırım. yani, zamanında patlayan motorların aynısı, devam eden 3 sezon içinde hiç arıza vermedi. peki ne değişti? yalnızca aracın tasarımı. aracı tasarlayan teknik adamın değişikliği. bu başarıların newey'in gidişinden sonraya denk gelmesi tesadüf olabilir mi? gerçekten bahsedildiği kadar müthiş bir adamsa, newey'i mclaren elinden kaçırır mıydı?

  9. Newey 2010 kurallarının araçlarda radikal bir değişiklik getirmeyeceğini F1 Racing'in yanlış hatırlamıyorsam aralık sayısında belirtmişti. Bu yüzden aracın 2009 aracına benzemesi oldukça normal. Renk kombinasyonunu en çok beğendiğim takım Red Bull takımı…

  10. Dingil mesafesi kısa gibi duruyor,iyi iş çıkarmışlar..

  11. Bu arada (sadece Redbull icin soylemiyorum) bence yakin zamanda olmasa bile bu concorde burunlari yasaklayabilirler, cunku pilotun bas mesafesinden daha yuksek, yani pilotun gorus acisini engelliyor bana gore.. Son olarak Redbull`a basarilar diliyorum, yine rekabetci olacaklardir..

  12. Ertan Akkaş avatarı

    Ya bu adamlar aracımızda farklı birşey olsun diye uzun süre beklemiyorlarki geçen seneden daha hızlı olsun diye birşeyler yapıyorlar ve bekliyorlar. Yeni araç demek farklı görünmek demek değildir şunu bi anlayalım artık…

  13. Bir bakista farki anlasaydik Newey`in bizden ne farki kalirdi? :)))

  14. redbull bunun içinmi bu kadar bekledii ilk testlere aracı yetiştirmedi farklı birşey göremiyorum ben yeni araçta

  15. one-Schumi-and-F1-lover . avatarı
    one-Schumi-and-F1-lover .

    öncelikle RedBull için 2010 sezonu hayırlı olsun yeni araç
    genel hatlarıyla hoş bir araç geçen seneki gibi
    şundan eminim rekabetçi olacaklardır
    bu aracın dingil mesafesini tam olarak anlayamadım kavrayamadım
    yabancı sitelerde bir resim görmüştüm
    RedBull hariç diğer takımları yukardan aşağıya doğru tek tek sıralanmış bir şekilde gösteren bir resim tablosu görmüştüm özellikle dingil mesafesinde
    en kısası Mercedes GP takımıydı
    en uzunu şüphesiz mclarendi 🙂
    Magic Alonso arkadaşımızın belirttiği gibi mclaren için cadde pistlerinde zor günler bekliyor.

  16. hemen hemen aynı gibi daha tok görünüyor renkler yüzünden araç kendini gösteremiyor yoksa en güzel araçlardan bir tanesi

  17. ferrari-mclaren ve mercedes e oranla kısa.bakalım neler yapacak.güzel sayılır.

  18. Geçen yılki aracın bu seneki kurallara uyarlanarak geliştirilmiş hali gibi newey fazla riske girmemiş.Mutlaka rekabetçi olacaklardır.Özellikle difüzör çözümleri nasıl merak konusu gerçekten.Ayrıca bu sene araçların bukadar uzun olması cadde pistlerinde sıkıntı yaratacaktır.Kısa şasili araçlar yavaş pistlerde öne çıkabilir bu sene Çok farklı ve zevkli bir sezon olacak

  19. Geçen yılki araçla çok fark göremedim…

  20. Heikki BeRKaNeN avatarı
    Heikki BeRKaNeN

    RedbuLL'un renkLerinden daha nasıL bir araç çıkarabiLirLer ki ? JanT kapakLarı oLmadan bu sene daha güzeL duruyor araçLar.Beğendim RedBuLL'u

  21. sandro verone avatarı

    açılış yarışı öncesi son testlerde bir fikir sahibi olabiliriz sanırım…şu an için söylemler hangi takım olursa olsun varsayım ötesine geçmeyecektir..

  22. hayal kırıklığı derken? Burada görsellikten daha önemli olan şey hızdır.Önemli olan pistte vereceği performans..

  23. geçen seneki araçtan pek bir farkı yok galiba.

  24. Yahu Gene Hayal Kırıklığına Ugradım.

  25. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    herkes için en önemlisi performansı olacak eğer iyi bi araçsa bu sene hararetli bi şampiyona izlicez .harika!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir