2016’da F1 Araçları Daha Sesli Olacak – Pist Sınırları Kuralı Sertleştirilecek

yazar:

kategori:

FIA Dünya Motor Sporları Konseyi, 2016’dan itibaren F1 araçlarının daha sesli olması için egzoz ayarlarında değişiklik olmasını onayladı.

Yeni turbo V6 motorlar geldiğinden beri F1 araçlarının sesi ciddi ölçüde azaldı ve eleştirildi.

Bu konuda bazı çalışmalar yapılsa da mevcut kurallar altında sesi düzeltecek bir çözüm bulunamadı.

FIA’dan yapılan açıklamada “2016’da tüm araçlarda tüm araçlarda ayrı bir egzoz atık borusu olmak zorunda ve tüm atık gazlar o borudan geçmek zorunda.”

“Bu önlem araçların sesini arttırmak için alındı ve güç ya da emisyon üzerinde ciddi etkisi olmayacak.” denildi.

Araç sesi dışında kurallarda başka değişiklikler de yapıldı. Pist sınırları konusuna açıklık getirildi ve pilotların ciddi bir sebep olmadan pistten çıkmaması gerektiği belirtildi.

Pilotun pist sınırları içerisinde kalması istenirken pist dışına taşmanın cezası yine avantaj kazanıp kazanmamasına göre verilecek.

Bunun dışında F1 Komisyonu’nun motor ve vites kutusu değişikliği için önerdiği cezalar da onaylandı.

 

Açıklamada “Sıralamalardan önce yapılan değişikliklerde cezalar değişiklik saatine göre verilecek.”

“Sıralamalardan sonraki değişikliklerde ise öncelik değişikliğin yapılacağını ilk bildirenin olacak ve ceza buna göre verilecek.” denildi.

Yarışın başında startın gecikmesine (1 tur ertelenmesine) sebep olan sürücülerin gridden kalkmasına izin verilmeyecek. Bunun yerine pit alanında yarışa başlatılacak.

Testlerde takımların araçlarının kokpit ve güvenlik ekipmanlarının, pilot kafa pozisyonu gibi bir çok şeyin kurallara uygun olması gerekecek.

 

 


Yorumlar

“2016’da F1 Araçları Daha Sesli Olacak – Pist Sınırları Kuralı Sertleştirilecek” için 5 yanıt

  1. daha sesli olması tv izleyicilerini değil piste gidenleri etkiler. tv’ye gelen ses aşağı yukarı aynı yükseklikte. ancak ses farklılaştırılırsa durum değişir.

  2. Pist sınırları hikayesi tam bir komedi. Bırakacaktınız çakıl havuzlarını. Ben pilot olsam ben de girerim kaçış alanlarına.

  3. #Ocean_Pasific avatarı
    #Ocean_Pasific

    F1 motorsporlarının zirvesidir .her takım en güçlü ve en güzel görünüşlü araçları yapıp en rekabetçi pilotları yarıştırmak için istediği parayı harcayabilmeli . Motor konusunda yeni şeyler bulunup denenecek seri değil . böyle şeyler için alt kategoriler ne güne duruyor ? Ayrıca bu bu güç üniteleri eskilerden daha çok para harcattırıyor takımlara .

  4. #Ocean_Pasific avatarı
    #Ocean_Pasific

    v6 motorlara ne yaparsalar yapsınlar hiç kimseye hoş gözükmeyecek ses olarak da performans olarak da . v8 veya v10 lar gelmedikçe ses kulağa hoş gelmez . Bu FIA hep asıl uğraşması gereken şeylerin haricinde herşeyle ilgilendi . 2017 de çok şataftlı birşey istemiyor seyirciler .Sadece bize 2000 lerin başındaki araçların dış görünüşünü + motor sesini ve pilotların araçları sınıra kadar zorlayıp birbirleriyle yarışma serbestliğini verin yeter . karmaşık güç üniteleri , sevimsiz araçları ve krobotlaştırılmış pilotları istemiyoruz …

  5. Ya sanırsın burada verimlilik veya dayanıklılık serisi düzenliyorlar. F1 gibi bir seride hadi vitesi kutusu cezalarını geçtim motor değişimini kısıtlayıp bunu aşana ceza vermek nedir ya?

    Nedenini bilmiyorum fakat düşünceme göre küçük takımların harcamalarını düşürerek onları sporda tutmaya çalışıyorlar ancak bu sporu daha fazla öldürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir